Nový firmware Z21 a Multimaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dudlifuk » pon 14 kvě, 2018 6:07 pm

jipol57 píše:Ale mám teď jiný problém. Verze 1.05 se zdařila a moc se mi líbí CV1 - 1024 a taky F0 - F28.
Doposud jsem používal centrálu NanoX http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g22.Cent ... %E8ce.html, a myslel jsem, že ji budu používat i nadále. A z21 jen na nové firmware.
Bohužel nové vymoženosti s NanoX nefungují a co je nejhorší, samovolně se u každé lok. zapínají F14,F15,F18 a F19. Takže po každé změně se shiftem se aktivují ony funkce a ROCO mašiny mívají na F14 vypnutí zvuku, tak se taky vypnou zvuky. Když to všechno povypínám, přepnu na jinou lok. a znovu se k ní vrátím zase jsou zapnuté. NanoX a verze 1.05 si nerozumí. Takže NanoX asi půjde k ledu a na kolejiště musím dát z21. Zase potíže s programovací kolejí. NanoX to měla oddělené.
Asi těžko někdo přizpůsobí soft v NanoX.

Asi je nutne sa zamysliet nad serioznostou predajcu a nebrat takeho, ktory iba distribuuje kopirovany soft
dudlifuk
 
Příspěvky: 123
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod vrbav » pon 14 kvě, 2018 6:32 pm

dudlifuk píše:
jipol57 píše:Ale mám teď jiný problém. Verze 1.05 se zdařila a moc se mi líbí CV1 - 1024 a taky F0 - F28.
Doposud jsem používal centrálu NanoX http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g22.Cent ... %E8ce.html, a myslel jsem, že ji budu používat i nadále. A z21 jen na nové firmware.
Bohužel nové vymoženosti s NanoX nefungují a co je nejhorší, samovolně se u každé lok. zapínají F14,F15,F18 a F19. Takže po každé změně se shiftem se aktivují ony funkce a ROCO mašiny mívají na F14 vypnutí zvuku, tak se taky vypnou zvuky. Když to všechno povypínám, přepnu na jinou lok. a znovu se k ní vrátím zase jsou zapnuté. NanoX a verze 1.05 si nerozumí. Takže NanoX asi půjde k ledu a na kolejiště musím dát z21. Zase potíže s programovací kolejí. NanoX to měla oddělené.
Asi těžko někdo přizpůsobí soft v NanoX.


Asi je nutne sa zamysliet nad serioznostou predajcu a nebrat takeho, ktory iba distribuuje kopirovany soft


to si myslel ROCO ? , ako zamyslenie nad serioznosťou, ..ten je totiž dodávateľom softu k Z21, predajca s tým nič nemá.......
vrbav
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » pon 14 kvě, 2018 7:47 pm

vrbav píše:to si myslel ROCO ? , ako zamyslenie nad serioznosťou,

Tady je otázka, čí je vlastně máslo na hlavě. NanoX se drží specifikace XpressNet 3.6.
Roco se drží nevím čeho, prostě si některé příkazy upravuj podle svého.
Ale bez viny není ani Lenz, příkaz pro stav funkcí F13-F28 je popsaný jako tříbajtový a přitom jsou popsány jen dva bajty.

S Lenzem jsem občas v kontaktu, tomu jsem to reportoval už dávno, ale zatím s tím nic nedělá.
S Rocem není v kontaktu nikdo, ti se nepotřebují bavit se světem.

Máte někdo vyzkoušené ještě jiné centály? LZV100? EZ-Command? nebo tak něco?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3996
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dudlifuk » pon 14 kvě, 2018 7:47 pm

vrbav píše: to si myslel ROCO ? , ako zamyslenie nad serioznosťou, ..ten je totiž dodávateľom softu k Z21, predajca s tým nič nemá.......


naozaj si myslis, ze som mal ny mysli Roco ? Zeby Roco kopirovalo nejaky software, na svoj hardware ?
dudlifuk
 
Příspěvky: 123
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod sidlo » úte 15 kvě, 2018 4:51 am

dudlifuk píše:naozaj si myslis, ze som mal ny mysli Roco ? Zeby Roco kopirovalo nejaky software, na svoj hardware ?

Skutečně si myslím, že jsi na mysli Roco neměl, bohužel.
Roco si o sobě myslí, že je velká firma. A jak to u velkých firem bývá, tak úmyslně nedodržují standardy aby jejich výrobky byly nekompatibilní s konkurencí. Zákazník potom nevědomky spadne do vendor lock-in a musí si kupovat pouze výrobky dané firmy. A ještě si chudák zákazník myslí, že na vině jsou ti ostatní.
Jestli něco na MM 1.04 fungovalo a teď to na 1.05 to nefunguje, tak to Roco zřejmě záměrně pokurvilo.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1500
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » úte 15 kvě, 2018 7:38 am

sidlo píše:...
Jestli něco na MM 1.04 fungovalo a teď to na 1.05 to nefunguje, tak to Roco zřejmě záměrně pokurvilo.
:lol:
Ono to na MM 1.04 nefungovalo a nefunguje to ani na MM 1.05, ale nyní je to přidaná hodnota. :mrgreen:
To, že Roco si z norem moc nedělá, předvedli už několikrát, zejména v souvislosti se Z21 (osekaný XPressNet, prosazování Rbus atd.). S funkcemi nad F20 to bude asi podobné, ale vypadá to, že opět NMRA dostala přes uši ... Možná to bude fungovat se Z21. Možná ...
Ještě je moc brzy, ale uvidíme.
Když oznámili nový firmware do Z/z21, očekával jsem zejména opravu jejich implementace XPressNetu. Ale povídali, že mu hráli ... :cry:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1874
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod jipol57 » úte 15 kvě, 2018 10:05 am

fulda píše:
vrbav píše:to si myslel ROCO ? , ako zamyslenie nad serioznosťou,

Tady je otázka, čí je vlastně máslo na hlavě. NanoX se drží specifikace XpressNet 3.6.
Roco se drží nevím čeho, prostě si některé příkazy upravuj podle svého.
Ale bez viny není ani Lenz, příkaz pro stav funkcí F13-F28 je popsaný jako tříbajtový a přitom jsou popsány jen dva bajty.

S Lenzem jsem občas v kontaktu, tomu jsem to reportoval už dávno, ale zatím s tím nic nedělá.
S Rocem není v kontaktu nikdo, ti se nepotřebují bavit se světem.

Máte někdo vyzkoušené ještě jiné centály? LZV100? EZ-Command? nebo tak něco?

Samozřejmě, že vím že to podělalo ROCO, že doposud se vším kompatibilní MMaus už kompatibilní není a musím se smířit s přechodem na z21. A už asi ani není cesty zpět, protože starší verze do MM už se odmítá nahrát. Současně jsem updatoval taky z21 na v1.32.
A teď bych měl otázku na Jindru.
Mám v plánu a už jsem si taky koupil součástky na SimpleMaus http://usuaris.tinet.cat/fmco/lokmaus_e ... simplemaus. Plošňáček jsem zminiaturizoval na nudli o šířce 2cm, s tahovými potenciometry a chci jich poskládat vedle sebe až 16, pro samostatné jednoduché jízdní ovládání každé lokomotivy. Další funkce už nacvakat na MMaus.
Ale bude SimpleMaus fungovat se z21 strart? S novou v1.32.
jipol57
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » úte 15 kvě, 2018 10:49 am

Takové nudličky už jsem potkal. Používal to Jarda Vorlíček.
Sice nemám žádnou z21 s posledním softem, ale myslím, že by měla fungovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3996
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod vrbav » čtv 17 kvě, 2018 8:21 pm

Zaujímalo by ma, ako sa chová MM s ver. fw 1.05 na DR 5000.......
vrbav
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dccdoma » pát 18 kvě, 2018 5:09 am

Pro určení potíží při komunikaci s H-centrálou a NanoX bych potřeboval více údajů. Na kolik kroků je nastavena u konkrétní lokomotivy MM je to 28 nebo 128. Možná je to ten problém, tak jako to byl v minulosti problém u 14 kroků. Dále, projevuje se to u lokodekodérů konkrétního výrobce nebo u všech výrobců?
dccdoma
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 26 led, 2018 2:20 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod jipol57 » pát 18 kvě, 2018 8:09 pm

S lokodekodérem to vůbec nesouvisí. Už když připojím MM k NanoX, bez připojení ke kolejím, tak hned F13 a výš je vidět že se o něco přetahují. Když se zmáčkne SHIFT, tak jsou hned aktivní F14,15,18 a 19 a rychle blikají. Při zapnutí F11, 12, tak pracují normálně. Po přechodu na jinou lok a při návratu zůstanou správně zapnuté. Ale když udělám změnu na F13 a výš, tak při návratu se to zase samo přepne F14,15,18,19. A když všechny zapnu, F11-20, tak F11 a 12 jsou klidné a F13-20 rychle blikají. Ale funkce fungují.
Krom toho tak při programování se s novým softem při zadávání CV zobrazí jen C, a očekává 4 číslice, do 1024 (pětimístný displej). To samé i se starým 10764 (nebo jak se jmenuje).
S NanoX se zobrazuje pořád CV a můžou se zadat jen 3 čísla, do 255.

Mě to připadá jakože samotný NanoX se chová jako master a MM taky tak. A u těch vyšších funkcí se přetahují. V podstatě kdyby se nehádaly ty vyšší funkce, tak na ovládání bych ho používal, a z21 bych měl jen na programování vyšších CV.

Ještě jsem udělal zkoušku změny rychlostí. V podstatě je to stejné a nepoužitelné. R14 samovolné zapínání F15,18,19, při R28 jak jsem psal F14,15,18,19 a při R128 jen F18,19.
Od F13 do F28 rychle blikají.
jipol57
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dccdoma » sob 19 kvě, 2018 4:30 am

Takže jste to trefil. NanoX nepotřebuje MM, tak tam asi dochází ke kolizi po XpressNetu. Takže budem kontaktovat pana Paco Canadu a jiné a pokusíme se o úpravu softu 3.6, pokud to má smysl Děkuji za test a popsání závady.
Naposledy upravil dccdoma dne sob 19 kvě, 2018 5:50 am, celkově upraveno 1
dccdoma
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 26 led, 2018 2:20 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » sob 19 kvě, 2018 5:32 am

dccdoma píše:Takže jste to trefil. NanoX nepotřebuje MM, protože ho umí sám a tím, že není ve verzi 1.05, ale v původní 1.02, tak tam asi dochází ke kolizi. Takže budem kontaktovat pana Canadu a jiné a pokusíme se o úpravu softu 3.6. Děkuji za test a popsání závady.

Správně by mělo být napsáno, že NanoX nepotřebuje MM ve funkci řídícího prvku (centrály), protože NanoX je CENTRÁLA sama. Není žádná 1.02 nebo 1.05 a neumí žádnou MM.
MM je pro centrálu jen "hloupým" OVLADAČEM. Komunikuje po Xpressnetu, který je jasně definovaný už hezkou řádku let. Poslední aktualizace z 1.04 (ne 1.02) na 1.05 však s vysokou pravděpodobností nedodržuje původní specifikaci přenosu dat a proto to divné chování. Roco naučilo svou myš něco nového, ale nikdo kromě Z21 tomu nerozumí.
Zatím není dost informací, jak se chová MM 1.05 s jinými centrálami. Doposud byla MM výborným univerzálním ovladačem. Obávám se, aby neskončila jako univerzální podložka pod vykývanou nohu stolu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1874
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dccdoma » sob 19 kvě, 2018 5:51 am

Takže mám ověřeno a zjištěno. Chyba je skutečně v softu 3.6, který byl psán v době kdy měla MM verzi 1.02, pokud už vůbec byla. V době kdy dekodéry v lokomotivách využívali sotva deset funkcí. Tato závada s vyššími funkcemi se projevila už při nové verzi MM 1.04 a při 1.05 dále pokračuje. Jediný kdo může upravit program k nekompaktibilnímu Roco, je Paco Canada. To nevím jak se k tomu postaví, když to vyvíjel skoro před deseti roky? Každopádně centrála NanoX a H-centrála je plnohodnotná centrála a jediná vada je, že nelze používat vyšší funkce přes MM. Vše ostatní uspokojí modeláře při řízení digitálního kolejiště.
Naposledy upravil dccdoma dne ned 20 kvě, 2018 8:18 pm, celkově upraveno 3
dccdoma
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 26 led, 2018 2:20 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod vrbav » sob 19 kvě, 2018 1:21 pm

stále tu ale chýba odpoved, ako sa správa MM s ver. 1.05 na DR 5000 alebo na iných projektoch.......
vrbav
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník