Nový firmware Z21 a Multimaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » úte 01 kvě, 2018 4:42 pm

Možná jste zaznamenali, že byl vydán nový firmware pro Z21 (verze 1.32). Součástí je mimo jiné i firmware pro Multimaus v 1.05, který má konečně umět adresy CV do 1024 a funkce do F28.
http://www.z21.eu/en/Z21/Downloads
Zatím co update Z21 proběhl bez problémů, nový firmware do MM se mi dostat nepodařilo. Připojuji ji (podle návodu) do výstupu R-Bus na zadní straně Z21, v Z21 Maintenace Tool vyberu záložku Multimaus a po stisku update mi po cca 1-2 vteřinách oznámí, že MM neodpovídá anebo není připojená.
Máte stejné zkušenosti, nebo se to někomu podařilo?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1937
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dudlifuk » úte 01 kvě, 2018 6:15 pm

Ahoj !

nastavil som R-bus na XpressNet , ulozil nastavenie a upgrade prebehol v poriadku. Pozor, neslo mi to na stvordrate, musel som vylovit sestlinku.
Naposledy upravil dudlifuk dne úte 01 kvě, 2018 6:50 pm, celkově upraveno 2
dudlifuk
 
Příspěvky: 128
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod JendaTT » úte 01 kvě, 2018 6:19 pm

Ahoj,
takže nový FW 1.32 nahrán pomocí Z21 Maintenance Tool (MT) do bílé z21 bez problémů, vše bylo od z21 bylo odpojené, včetně modulu zpětného hlášení připojeného zezadu do R-BUS zdířky přes x-press kabel.
Jelikož byl zadní R-BUS výstup již nastaven na feedback, nebylo potředa nic měnit. Zadní R-BUS musí být nastaven na Feedback Bus, jinak na záložce multiMAUS hlásí MT červeně, že nelze provést update multiMAUS (MM).

Při vypnuté z21 jsem x-press kabelem připojil červenou MM, zapnul z21 a po spuštění MT a "Connect" k z21 jsem spustil Update MM na v 1.05. Na MM zhasnulo podsvícení, objevil se na displeji nápis BOOT* a status bar v MT ukazoval postupné nahrátí FW. Po dokončení jsem dal "Disconnect" a centrálu z21 vypnul a MT ukončil.

Následně jsem MM přepojil do X-BUS zdířky a znovu z21 zapnul. Po náběhu jsme jen zkontroloval v nastavení na MM verzi SW (1.05) a opravdu přes dvojité stisknutí Shift lze zapnout funkce F21-F28.

Vše fungovalo na první pokus.
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dudlifuk » úte 01 kvě, 2018 6:33 pm

Tak to vypada, ze kazdy mame ine skusenosti. Ja som upgradoval Z21-ku na 1.32 vcera a bez problemov. Zial ocakaval som od update opravu resp. doplnenie na plnohodnotny XpressNet, ale nic sa nekonalo. Dnes som updatoval MM a chovalo sa to presne ako pise Bohous. Tak som postupne skusal rozne varianty, az sa to nakoniec s vyssie popisanou konfiguraciou podarilo. Pouzivam Z21 min. dva roky a vsetko bez problemov. Tak som si chcel konecne spravit vysnivany ovladaci panel s TCO a FBO a tu som narazil na velky problem. Z21 na XpressNete nedistribuje zpetny ohlas, takze FBO mi je teraz na dve veci. Mimochodom nevie niekdo, ci je mozne pouzivat dve centraly prepojene na XpressNete ? Samozrejme, ze pri dodrzanom adresovani. Jedna centrala trakcia, druha prislusenstvo. Velmi by mi tato informacia pomohla. Dakujem !
dudlifuk
 
Příspěvky: 128
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » úte 01 kvě, 2018 6:37 pm

Feedback jsem nastavený měl. Jediný rozdíl byl, že jsem MM připojoval k zapnuté Z21. Ohlásil Err 13, což jsem nepokládal za chybu, potože MM nebyl v Xpressnetu. Vyzkouším tvůj postup, díky Jendo.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1937
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » stř 02 kvě, 2018 7:32 am

Tak chyba byla mezi židlí a MultiMyší. Připojil jsem ji kabelem, který už několik let používám. Je kroucený, takže na stole tolik nepřekáží. Ale má jen ČTYŘI žíly. Úplně jsem na to zapoměl :x . Používám ho jak s NanoX, tak Z21 a vůbec to nevadí. 6 žil je vyžadováno jen pro zapojení s černou kostkou, kde MM plní funkci centrály.
Po záměně za šestižilový proběhl update úspěšně. Takže díky oběma kolegům. :D
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1937
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

OT: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » stř 02 kvě, 2018 10:56 am

dudlifuk píše:... Tak som si chcel konecne spravit vysnivany ovladaci panel s TCO a FBO a tu som narazil na velky problem. Z21 na XpressNete nedistribuje zpetny ohlas, takze FBO mi je teraz na dve veci...
Jenom pro doplnění - z21 distribuuje ohlas od výhybek, co se týká detekce obsazení, tak vím, že staré verze ho na XpressNet nedistribuovali. Ale staré verze nedokázala přepnout R-Bus do XpressNet a ani nedokázala pracovat s XpressNet 3.6. Takže je otázka, jestli je tato informace stále platná? Je to otázka spíš na Roco nebo na někoho, kdo má z21 prolezlou dokonaleji než já. Já bohužel v tomto případě pracuji se staršími informacemi než bych si přál.
Pak je ještě možné, že se informace přenášejí v RocoMotion tvaru.
Možností je mnoho a já osobně mám málo znalostí.

dudlifuk píše: Mimochodom nevie niekdo, ci je mozne pouzivat dve centraly prepojene na XpressNete ? Samozrejme, ze pri dodrzanom adresovani. Jedna centrala trakcia, druha prislusenstvo. Velmi by mi tato informacia pomohla. Dakujem !
Jak by se v takovém režimu měla centrála chovat? Dá se používat samostatný DCC rozvod pro příslušenství, nebo se dá provozovat samostatný protokol LCC pro ovládání příslušenství.

P.S. Pokud se má tato debata rozvíjet, tak si prosím založ nové vlákno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: OT: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod Jirka_US » stř 02 kvě, 2018 11:55 am

dudlifuk píše: Mimochodom nevie niekdo, ci je mozne pouzivat dve centraly prepojene na XpressNete ? Samozrejme, ze pri dodrzanom adresovani. Jedna centrala trakcia, druha prislusenstvo. Velmi by mi tato informacia pomohla. Dakujem !

Ano je to mozne pokud jsou pripojeny k JMRI. Jen je potreba v nastaveni urcit, ktera bude slouzit pro ovladani trakce a ktera pro ovladani prislusenstvi.

fulda píše:Jak by se v takovém režimu měla centrála chovat?

Chova se tak, ze centrala, ktera je urcena pro trakci posila prilkazy DCC do rozvodu pro trakci. Naopak centrala urcena pro prislusenstvi posila prikazy DCC pro prislusentsvi.

fulda píše:Dá se používat samostatný DCC rozvod pro příslušenství, nebo se dá provozovat samostatný protokol LCC pro ovládání příslušenství.

Proc by si to mel komplikovat s LCC, jakou vyhodu by mu to prineslo ? Vzhledem k tomu, ze komponentu LCC jeste neni na trhu prilis, tak si myslim, ze LocoNet by to take mohl zvladnout. Ale jinak pro prislusenstvi staci jedno Arduino (s prislusnym FW) a motor shield nic vi nepotrebuje.[/quote]
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod Ossi » ned 13 kvě, 2018 10:29 am

Zdravím. Chtěl jsem natáhnout češtinu do mé první MM pomocí z21 start (otevřená je pomocí sady 10814). Centrála šlape přes WiFi (router je ze sady), přes tablet jedou komplet funkce. Stáhl jsem Maintenace Tool, ale po jeho otevření se ukáže nikoliv pozadí Roco, ale standardní Win zobrazení a na něm pouze první čtyři záložky (aktualizace MM je pátá) stejné je to na verzích 1.11 i 1.13. Návod k počeštění MM jsem použil ze stránek modulářů z Brna. Zkoušel jsem M.Tool spustit na dvou NTB připojených LAN kabelem přes router (jeden S W 8.1 64bit, druhý starý s W XP). Prosím o radu, jak spustit M.Tool v plném rozsahu.Díky, Ossi
Ossi
 
Příspěvky: 66
Registrován: ned 26 čer, 2011 1:16 pm
Bydliště: Kochánky, Mladoboleslavsko

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod JendaTT » ned 13 kvě, 2018 5:05 pm

A dal jsi po spuštění Z21 MT na první záložce "Connect"?
Teprve po připojení MT k centrále se ti objeví další záložky - a jednou z nich je záložka multiMAUS, kde se dá nahrát nový FW do MM.
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod D » pon 14 kvě, 2018 6:44 am

Ossi:
> Návod k počeštění MM jsem použil ze stránek modulářů z Brna
A ani řešení stejného problému v komentáři pod článkem ti nepomohlo?
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 948
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod Ossi » pon 14 kvě, 2018 4:34 pm

Pánové, velký dík za rady. Zjistil jsem, že Win 8 a vyšší jsou akorát na ho..o. I po vypnutí kompletního antiviru (AVG) a firewallu win se noťas s ústřednou nespojil. Vytáhl jsem 13 letého stařešinu s totál chabrus baterkou (Acer TravelMate 2350) s Win XP, vypnul Win firewall a Maitenance Tool jel jako víno. Nejdřív jsem zkusil verzi 1.11, jednu z prvních MM (ze setu 35002 - BR132 + 4 placáky s traverzami) naučil česky, fw 1.04. Pak jsem vyzkoušel v.1.13, taky šlapala bez vady. Nyní obě MM mají natažen fw 1.05., umí česky s plnými funkcemi. Stařešina bude ještě sloužit. Ještě jednou díky za rady. Ossi
Ossi
 
Příspěvky: 66
Registrován: ned 26 čer, 2011 1:16 pm
Bydliště: Kochánky, Mladoboleslavsko

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod hummus » pon 14 kvě, 2018 4:43 pm

Ossi píše:Pánové, velký dík za rady. Zjistil jsem, že Win 8 a vyšší jsou akorát na ho..o. I po vypnutí kompletního antiviru (AVG) a firewallu win se noťas s ústřednou nespojil. Vytáhl jsem 13 letého stařešinu s totál chabrus baterkou (Acer TravelMate 2350) s Win XP, vypnul Win firewall a Maitenance Tool jel jako víno. Nejdřív jsem zkusil verzi 1.11, jednu z prvních MM (ze setu 35002 - BR132 + 4 placáky s traverzami) naučil česky, fw 1.04. Pak jsem vyzkoušel v.1.13, taky šlapala bez vady. Nyní obě MM mají natažen fw 1.05., umí česky s plnými funkcemi. Stařešina bude ještě sloužit. Ještě jednou díky za rady. Ossi

No ono to nebude způsobeno těmi Win 8 a vyššími :wink:
Zrovna včera jsem updatoval centrálu (na 1.32) a dvě MM (na 1.05) na Win10. Jedna už četinu měla a druhá měla ze setu ještě nastavenou němčinu. Teď už jsou obě v češtině.
Připojení centály i s bežícím firewallem na win 10 proběhlo v pořádku. Update taktéž
HO - DCC, IVb
Uživatelský avatar
hummus
 
Příspěvky: 313
Registrován: pon 04 pro, 2006 8:13 am
Bydliště: Praha 9

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod JendaTT » pon 14 kvě, 2018 5:57 pm

Přesně tak, také provozuji Z 21 MT na 64bit Win10 s Avastem a zapnutým firewalem a vše funguje naprosto v pohodě.
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod jipol57 » pon 14 kvě, 2018 6:01 pm

Ale mám teď jiný problém. Verze 1.05 se zdařila a moc se mi líbí CV1 - 1024 a taky F0 - F28.
Doposud jsem používal centrálu NanoX http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g22.Cent ... %E8ce.html, a myslel jsem, že ji budu používat i nadále. A z21 jen na nové firmware.
Bohužel nové vymoženosti s NanoX nefungují a co je nejhorší, samovolně se u každé lok. zapínají F14,F15,F18 a F19. Takže po každé změně se shiftem se aktivují ony funkce a ROCO mašiny mívají na F14 vypnutí zvuku, tak se taky vypnou zvuky. Když to všechno povypínám, přepnu na jinou lok. a znovu se k ní vrátím zase jsou zapnuté. NanoX a verze 1.05 si nerozumí. Takže NanoX asi půjde k ledu a na kolejiště musím dát z21. Zase potíže s programovací kolejí. NanoX to měla oddělené.
Asi těžko někdo přizpůsobí soft v NanoX.
jipol57
 
Příspěvky: 78
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků