detektor obsadenia

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod BohousP » pát 27 dub, 2018 10:38 am

sidlo píše:
fulda píše:Spax v žádném případě na domácí kolejiště nebrat :!:
On nemá žádnou propagaci přetížení, nebo zkratu! To je pro domácí kolejiště velmi podstatné, tam se celkem stává, že se člověk věnuje provozu v jedné části a zapomenutá lokomotiva vytvoří zkrat v jiné části. Pak jsou z toho maléry.

To je o přístupu jak řešit problém.
  • Zkrat kdekoliv zastaví úplně všechno - á la Lenz CDE
  • Zkrat v jedné sekci signalizuje poruchu a ostatní sekce zůstanou v provozu - á la SPAX
A to už je na vkusu každého soudruha.

Pro domácí kolejiště bych rozhodně použil pouze první možnost. Ta druhá je vhodná pro velká kolejiště (setkání modulářů), kde zkrat v jedné části neomezí "mašinfíry" na trati vzdálené desítky metrů ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » pát 27 dub, 2018 12:41 pm

MiG píše:
Jirka_US píše:Pokud jsem laik, tak si koupim booster a DCC stanici pro ucely, pro ktere je urcen a zapojim je podle navodu. pokud neco nefunguje podle ocekavani, tak vznesu dotaz na help desk. Napr. firma Digitrax ma celkem dost velky vyber. Vzhledem k tomu, ze kolega salem309 nenapsal vubec zadne podrobnosti, tak se tezko radi.

Pokud jsem laik, tak vezmu za vděk radou, že nemám dělat rozhraní zesilovačů v místě, kde hodlám dlouhodobě nechat stát hnací vozidla.
A jako poučený laik bych také mohl chápat, že je to hlavně proto, že takto bude zesilovač napájet i vozidla druhého zesilovače přes propoj, který je dimenzován jen pro jedno hnací vozidlo.
Zvláště nepříjemné, když si z jiných důvodů navolím na výrobku Digitrax omezení 8A.
To zapojení se až do doby než něco "upeču" bude chovat zcela podle očekávání.

Muzete prosim popsat jake konkretni komponenty (vcetne zdroju napajeni) jste pouzil, ze vam to takto funguje? Zjevne mate nekde chybu v zapojeni.
Vzhledem k tomu, že technicky zdatnější členové našeho klubu jsou lenošní před každým setkáním přeměřovat a hlavně kalibrovat všechny použité zesilovače, spokojujeme se s tím, že označujeme rozhraní dvou zesilovačů a vydáváme doporučení na těchto rozhraních nezastavovat s hnacími vozidly.

Myslim, ze jsem Vam uz psal, ze v pripade pouzitych koncovych stupnu typu Spax nebo NanoX(DIY), ktere nemaji automatickou kompenzaci ztrat koncoveho stupne, to zkalibrujete max. na jednu konkretni zatez.Takze pokud bude na jednom useku (booster A) zatez X a v druhem (booster B) 5x tak mate po kalibraci.
sidlo píše:Ta stanice je moc pěkně navržená :lol:
Jedna průměrná centrála zvládne 3A. To je na domácí kolejiště dostatečný výkon. Podle mě zesilovačů nebude třeba.

Pane kolego jen prosim nezamenovat zkratovy proud s max. trvalym dovolenym proudem, to jsou celkem 2 rozdilne parametry a tyto 2 parametry se muzou znacne lisit.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » pát 27 dub, 2018 12:57 pm

fulda píše:
Jirka_US píše:Ano precti se ten muj prispevek jeste jednou a idealne si to nejdrive vyzkousej podle pravidel zapojeni 2 boosteru.

OK, Jirko, přiznávám se, nic o tom nevím. Mohl by jsi prosím ta pravidla tak jenom v jednoduchosti tady napsat? Napsat je tak, abychom je pochopili mi nevzdělaní?

Dej nám prosím nějaký návod, jak máme zapojit ty nešťastné bostery, obohať o nějaké znalosti nás neznalé a nevědomé.


Jirka_US píše:Muzete prosim popsat jake konkretni komponenty (vcetne zdroju napajeni) mam pouzit ...
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » pát 27 dub, 2018 1:30 pm

Myslel jsem, ze to je jasne, uz jsem to zde psal nekolikrat a naposledy to pripomnel JanoW. Nerozumim co by jsi chtel jeste vice, me komponenty znas velice dobre, proto jsem ani na tvuj prispevek nereagoval. Zapojeni je uvedeno na strance 41.
http://www.digitrax.com/static/apps/pro ... Manual.pdf
Protoze pokud byl ten prispevek minen naprosto vazne a jak pises: "přiznávám se, nic o tom nevím." , ja tady vubec muzes nekomu radit co ma a nema v nasledujicich prispevcich.
A jestli tedy ted prispevek byl minen vazne, tak prosim te muzes nakreslit tve zapojeni vcetne vsech komponentu, ktere pouzivas a proudu, o kterych ses presvedcen, ze tam tecou, abychom spolecne nasli tu chybu, kterou tam mas.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod MiG » pát 27 dub, 2018 4:07 pm

Jirka_US píše:Muzete prosim popsat jake konkretni komponenty (vcetne zdroju napajeni) jste pouzil, ze vam to takto funguje? Zjevne mate nekde chybu v zapojeni.

Podívejte se na stranu 41 a trošku se elektrotechnicky zamyslete. Třeba to dáte.
Jirka_US píše:Myslim, ze jsem Vam uz psal, ze v pripade pouzitych koncovych stupnu typu Spax nebo NanoX(DIY), ktere nemaji automatickou kompenzaci ztrat koncoveho stupne, to zkalibrujete max. na jednu konkretni zatez.Takze pokud bude na jednom useku (booster A) zatez X a v druhem (booster B) 5x tak mate po kalibraci.

Automatická kompenzace ztrát koncového stupně. Pěkné heslo. A ke kterým svorkám kompenzaci ty chytřejší než SPAX(DIY) nebo NanoX provádějí? Na svoje výstupní? A není to nějak málo???
Doporučuji prostudovat stranu 41. Vůbec tam to není napsáno, ale je to tam.
A co když budu mít zesilovače 3, 4, ...
MiG
 
Příspěvky: 692
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » pát 27 dub, 2018 5:37 pm

Jirka_US píše:Myslel jsem, ze to je jasne, uz jsem to zde psal nekolikrat a naposledy to pripomnel JanoW. Nerozumim co by jsi chtel jeste vice, me komponenty znas velice dobre, proto jsem ani na tvuj prispevek nereagoval. Zapojeni je uvedeno na strance 41.
http://www.digitrax.com/static/apps/pro ... Manual.pdf
Protoze pokud byl ten prispevek minen naprosto vazne a jak pises: "přiznávám se, nic o tom nevím." , ja tady vubec muzes nekomu radit co ma a nema v nasledujicich prispevcich.
A jestli tedy ted prispevek byl minen vazne, tak prosim te muzes nakreslit tve zapojeni vcetne vsech komponentu, ktere pouzivas a proudu, o kterych ses presvedcen, ze tam tecou, abychom spolecne nasli tu chybu, kterou tam mas.

Ne, to si něco vykládáš špatně. Zapojení na obrázku docílí v nejlepším případě toho, že dva zapojené boostery budou dodávat velmi podobné výstupní napětí, ale není tam ani náznak toho, jak by se zařídilo, že pokud je o mnoho více lokomotiv v oblasti jednoho boosteru, tak se proudová zátěž nebude rozdělovat rovnoměrně mezi oba boostery, které jsou zrovna v tento okamžik propojeny lokomotivou.
Zase jsi se pokusil dát jen povšechnou odpověď bez jakékoli znalosti a konkretizace, jak je u tebe tradiční - něco rozvrtat, tvrdit, 6e jedin2 digitrax tuto problematiku 5e39 a v3ichni ostatn9 jsou blbci a pak zdrhnout.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » pát 27 dub, 2018 7:06 pm

jejda,pánové,nastala chyba medzi ústredňou a telefónom :lol: zle som načrtol problém :roll: situacia sa má takto..
centrála A a DO 2x 8+8... t.j. 32 blokov
zosilovač B a DO 1x8 + 1 x 8+8 t.j. 24 blokov + reverz
zosilovač C a DO 2 x 8+8 t.j. 32 blokov
to čo bolo zobrazené bol priestor na uloženie detektorov obsadenia... a tam jednoducho neviem dodržať tie vzdialenosti od kolaje k DO :| trochu tam vidieť údaje ..napr. A - j4 , čo znamená zosilovač A ,koľajnica j, blok 4...atď,každá farba vyznačuje samostatný blok...
kolajisko je na tomto vlákne...
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=11175
teda sa ešte takto spýtam..v čom sa prejavuje ten problém pri dlhých vodičoch..a) nesignalizuje správne obsadenie, alebo b) ruší DCC signál...ale A) sa mi zdá nepravdepodobné...
Přílohy
DO -C1.jpg
det. obs. B.jpg
detektory obsadenia A.jpg
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » pát 27 dub, 2018 7:18 pm

a ten problém s prepojením by nastal na úseku : C - j1 -blok s návestidlom a blok A j 16...ale to už opravím a pridelím A j16 k C..len stále tie prekliate dĺžky vodičov.. :twisted:
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » pát 27 dub, 2018 7:36 pm

salem1309 píše: teda sa ešte takto spýtam..v čom sa prejavuje ten problém pri dlhých vodičoch..a) nesignalizuje správne obsadenie, alebo b) ruší DCC signál...ale A) sa mi zdá nepravdepodobné...

C) signalizuje se obsazení v místě, kde žádný vlak není.

Jednoduše proto, že kapacita vodičů je taková, že vazba mezi J a K vybudí detekci.

Ale jak už tu zaznělo mnohokrát - dá se s tím pracovat. Dostatečná vzdálenost J a K od sebe, nebo nějaké to odstínění nebo tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » pát 27 dub, 2018 7:52 pm

Jednoduše proto, že kapacita vodičů je taková, že vazba mezi J a K vybudí detekci.

Ale jak už tu zaznělo mnohokrát - dá se s tím pracovat. Dostatečná vzdálenost J a K od sebe, nebo nějaké to odstínění nebo tak.

aha,takže je to riešiteľné a ešte je aj ten stav priaznivý... :P TC ma obsadený blok a nebude búračka... :mrgreen: a ked som sa už tak rozpísal :) bojujem medzi DO s Rail -com a bez neho...ako to ovplyvní TC a automatiku...mám v hlave chrobáka ,že keď TC vie presne, čo má kde, tak pracuje lepšie.. :idea: alebo zbytočný prepych :roll:
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 dub, 2018 4:42 am

MiG píše:
Jirka_US píše:Muzete prosim popsat jake konkretni komponenty (vcetne zdroju napajeni) jste pouzil, ze vam to takto funguje? Zjevne mate nekde chybu v zapojeni.

Podívejte se na stranu 41 a trošku se elektrotechnicky zamyslete. Třeba to dáte..

Co mate konkretne na mysli ? Ja to mam zapojene a nastavene presne tak, jak je to uvedeno a zadne symptomy, ktere Vy popisujete nepozoruji, stejne jako stovky mozna tisice modelaru se stejnym zapojenim. Ale cemu moc nerozumim, proc se zde pritomne publikum snazite presvedcit, ze neexistuje zadne jine reseni nez to Vase chybne zapojene. Ja Vam dokonce verim, ze to sve chybne zapojeni si dokazete zduvodnit pomoci Kirchoffovych zakonu, Theveninova theoremu atd, ale ja myslim, ze to co tady vsechny zajima je reseni, ktere je korektni a vyzkousene. Pokud zde uvedete komponenty a zapojeni, jak to mate zapojene, tak Vam celkem rad pomuzu tu chybu odstranit. Cemu, ale uz vubec nerozumim je, ze hned po prvnim objeveni problemu Vas vubec nenapdlo, ze asi neco neni vporadku a nechate mene zkusene kolegy na takovem kolejisti provozovat modely za ceny rizika, ze tam upecou sve modely. Misto toho, aby jste se zeptal zkusenejsich kolegu z Frema (tedy u tech co maji rekneme pratelske vztahy s Digitraxem), aby Vam to vysvetlili nebo dokonce predvedli, pokud tedy mne neverite. Nebo mate stejnou moznost jako ja se zeptat primo u Digitraxu, dokonce mate moznost je osobne navstivit, mozna budou ochotni s Vami debatovat nad schematem, ale to uz spekuluji (zcela vyjimecne). Jen jestli muzu dat jednu dobrou radu, opravdu se nesnazte je presvedcit, ze to delaji "blbe" bez dostatecne silnych faktu.
MiG píše:
Jirka_US píše:Myslim, ze jsem Vam uz psal, ze v pripade pouzitych koncovych stupnu typu Spax nebo NanoX(DIY), ktere nemaji automatickou kompenzaci ztrat koncoveho stupne, to zkalibrujete max. na jednu konkretni zatez.Takze pokud bude na jednom useku (booster A) zatez X a v druhem (booster B) 5x tak mate po kalibraci.

Automatická kompenzace ztrát koncového stupně. Pěkné heslo. A ke kterým svorkám kompenzaci ty chytřejší než SPAX(DIY) nebo NanoX provádějí? Na svoje výstupní? A není to nějak málo???
Doporučuji prostudovat stranu 41. Vůbec tam to není napsáno, ale je to tam.
A co když budu mít zesilovače 3, 4, ...

Nejsem si uplne jisty na co se ptate, ale ta kompenzace funguje tak, ze pokud nastavim vystupni napeti na 14V, tak bude diky zpetne vazbe stale 14V nezavisle na zatezi. Nerozumim proc spojujete stranu 41 s automatickou kompenzaci. Vyplynulo snad nekde z meho textu, ze by se tam mela vyskytovat automaticka kompenzace konc. stupne?
Opet mam pocit, ze mne prikladate veci, ktere ja jsem vubec nenapsal. Vzhledem k tomu, ze se to stalo jiz ponekolikate, tak prestavm verit, ze to je pouhy omyl.
Pokud budou zesilovace 3,4 ale i 5 6 tak budou mit vsechny presne 14V podle reference, kterou jim nastavim, a se statistickou chybou pouzitych soucastek.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 dub, 2018 5:02 am

fulda píše:Ale jak už tu zaznělo mnohokrát - dá se s tím pracovat. Dostatečná vzdálenost J a K od sebe, nebo nějaké to odstínění nebo tak.

a) Zde lokopin pise
http://lokopin.wz.cz/body.htm
cituji:
Potlačit rušení je možno mnoha způsoby, základní jsou dva.
1. Nevytvářet smyčky.
2. Nepoužívat souběžná, rovnoběžná vedení.
Takze tady neco nesedi...Budto budou ta vedeni soubezna, pak to neni v souladu s bodem 2 anebo budou od sebe v takove vzdalenosti, ze budou vytvaret smycku, co neni v souladu s bodem 1.
b) Kde zaznelo zde na DF jak se provede "to "odstineni nebo tak".

Vzhledem k velikosti kolejiste bych se preci jen primlouval k tem detektorum na bazi proudovych transformatoru, vzhledem k dnesnim cenam proud.trans. (ca.$0.50) to vychazi radove stejne jako diody, navic vyhoda je, ze se nemusi davat tam kde nejsou treba jako je to u diod.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » sob 28 dub, 2018 7:28 am

Jirko - zase jsi přehlédl co jsem napsal.
Mohl by jsi se k tomu prosím vyjádřit?

Nebo, mohl by jsi prosím experimentálně vyzkoušet situaci, kterou popisuji s nějakou za svých lokomotiv?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » sob 28 dub, 2018 8:33 am

mám ešte nejakú alternatívu ,ale vzhľadom na typ , mi tým padne možnosť s railco , veľa jednotlivých komponentov a samozrejme cena :| ...ku každému bloku samostatný detektor a potom ku kodéru 8+8..no bude to zaujímavé ,ale aspoň bude nejaká prax :mrgreen:
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 dub, 2018 11:00 am

fulda píše:Jirko - zase jsi přehlédl co jsem napsal.
Mohl by jsi se k tomu prosím vyjádřit?

Nebo, mohl by jsi prosím experimentálně vyzkoušet situaci, kterou popisuji s nějakou za svých lokomotiv?

Uz se stalo. Muzes tedy prosim te udelat totez, tedy experimentalni vyzkouset situaci, kterou jsem ja zde popsal vcetne vsech pouzitych komponent.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků