detektor obsadenia

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod BohousP » sob 28 dub, 2018 11:03 am

Jirka_US píše: kráceno
a) Zde lokopin pise
http://lokopin.wz.cz/body.htm
cituji:
Potlačit rušení je možno mnoha způsoby, základní jsou dva.
1. Nevytvářet smyčky.
2. Nepoužívat souběžná, rovnoběžná vedení.
Takze tady neco nesedi...Budto budou ta vedeni soubezna, pak to neni v souladu s bodem 2 anebo budou od sebe v takove vzdalenosti, ze budou vytvaret smycku, ....

O kroucené dvoulince jsi neslyšel?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1979
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 dub, 2018 11:28 am

BohousP píše:
Jirka_US píše: kráceno
a) Zde lokopin pise
http://lokopin.wz.cz/body.htm
cituji:
Potlačit rušení je možno mnoha způsoby, základní jsou dva.
1. Nevytvářet smyčky.
2. Nepoužívat souběžná, rovnoběžná vedení.
Takze tady neco nesedi...Budto budou ta vedeni soubezna, pak to neni v souladu s bodem 2 anebo budou od sebe v takove vzdalenosti, ze budou vytvaret smycku, ....

O kroucené dvoulince jsi neslyšel?

A co se stane s tou kapacitou ?
fulda píše:Jednoduše proto, že kapacita vodičů je taková, že vazba mezi J a K vybudí detekci.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod jamik22 » sob 28 dub, 2018 12:23 pm

to salem:
Pokud plánuješ řízení přes TC, tak Railcom není zapotřebí
Pro monitorování vzdálenějších úseků používám kombinaci Lenz LB101 a LR101, které není nejlevnější ale umožní krátkou délku J-K mezi úsekem a detektorem. Délka komunikace mezi LB101 a LR101 není, dle mých zkušeností, kritická
K omezení rušení má Martin na svém webu více než zde v tendenční citaci _US Trump tweetu
BTW nevím jak chceš jezdit, ale nemáš těch úseků zbytečně hodně a příliš moc krátkých? Pokud plánuješ provoz s TC, můžeš použít i méně delších úseků a dělit je pomocí viryuálních kontaktů, ušetříš. :)
obecně:
Další vlákno zaplevelení diskusí, které nemá souvislost s původním dotazem zakladatele vlákna, od dvou tradičních kohoutů, kteří si zde poměřují svoje pindíky. Nechcete si to pánové vyříkat v parku?
jamik22
 
Příspěvky: 203
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 dub, 2018 1:11 pm

jamik22 píše:Pro monitorování vzdálenějších úseků používám kombinaci Lenz LB101 a LR101, které není nejlevnější ale umožní krátkou délku J-K mezi úsekem a detektorem. Délka komunikace mezi LB101 a LR101 není, dle mých zkušeností, kritická

To je take jedna z moznosti, jen se toto reseni tak trochu prodrazi oproti memu puvodnimu navrhu (6 prispevek od zacatku) s BDL168 a to nemluvim o podstatnem narustu dratovani. Myslim,ze dotycny se zminil, ze hleda levne reseni.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » sob 28 dub, 2018 5:12 pm

Jirka_US píše:
fulda píše:Jirko - zase jsi přehlédl co jsem napsal.
Mohl by jsi se k tomu prosím vyjádřit?

Nebo, mohl by jsi prosím experimentálně vyzkoušet situaci, kterou popisuji s nějakou za svých lokomotiv?

Uz se stalo. Muzes tedy prosim te udelat totez, tedy experimentalni vyzkouset situaci, kterou jsem ja zde popsal vcetne vsech pouzitych komponent.

Už se stalo co? Ty už jsi někde popsal, jakým kouzlem se zařídí, aby elektrika nedodržovala fyzikální zákony? Nevšiml jsem si, mohl by jsi mne prosím navigovat?

Já to pochopitelně vyzkoušet nemohu, já právě neznám to kouzlo, pokaždé, když to zapojím, tak mi protéká mašinkou proud který je v nejlepším případě polovinou proudu spotřebovaného v přetížené větvi.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4175
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 dub, 2018 5:19 pm

Ten experiment a tak jak to ty popisujes mne to rozhodne nechodi a zadne kouzla k tomu nepotrebuji. Uz jsem to tu psal nekolikrat,zapojil jsem to presne tak jak je to uvedeno v navodu. Takze ted je rada na tobe, prosim te popis zde komponenty, ktere pouzivas vcetne zapojeni (tak jak jsem to udelal ja) a nakresleni tech proudu, ktere tam podle tebe tecou.

A nejak si zapomnel odpovedet na muj dotaz ohledne toho stineni....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » sob 28 dub, 2018 6:13 pm

BTW nevím jak chceš jezdit, ale nemáš těch úseků zbytečně hodně a příliš moc krátkých? Pokud plánuješ provoz s TC, můžeš použít i méně delších úseků a dělit je pomocí viryuálních kontaktů, ušetříš. :)

no ,viem ,že ich je veľa,ale riadim sa " písmom svätým" :P , čo je u mňa knižnica a la Lokopin:
Při větších délkách a pouze jediném bloku si musíme uvědomit, že dokud jeden vlak tuto část neopustí, další vlak nebude vpuštěn. A tak je mnohem reálnější instalovat třeba na každý metr širé trati jeden blok.

tiež sa tam síce píše ,že cez výhybky sa bloky nerobia,ale občas aj zhrešíme.. :mrgreen: ale podstatu to podľa môjho chápania nevyrieši,pretože úsek o dľžke 5m aj tak musím fyzicky rozdeliť na viac snímačov,práve pre tu dĺžku vodičov, :?:asi ostanem u toho riešenia 1blok - 1 snímač :|
Pro monitorování vzdálenějších úseků používám kombinaci Lenz LB101 a LR101, které není nejlevnější ale umožní krátkou délku J-K mezi úsekem a detektorem.

neviem či je to preklep, ale ja potrebujem práve čo najdlhšiu vzdialenosť.. :( ale do Lenz modulov len v prípade,že všetko iné zlyhá,práve pre tú cenu.. :cry:
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod jamik22 » sob 28 dub, 2018 6:52 pm

ale riadim sa " písmom svätým

To ti moc chválím :) , nicméně doporučená délka úseku, pokud to jde, je jeden úsek = max. délka vlakové soupravy. Když jsou úseky kratší , musíš si to v TC provozně ošetřit.
tiež sa tam síce píše ,že cez výhybky sa bloky nerobia

To je pravda, ale pozor, detekce obsazení vyhybek/ lépe provozně logických částí zhlaví/ je nutnost. Jinak budeš mít s TC problémy. Martin, to tam popisuje a v TC přikladech ke stažení to můžeš najít a nastudovat jak na to.
neviem či je to preklep, ale ja potrebujem práve čo najdlhšiu vzdialenosť.

U uváděné kombinace má LB 101 pouze dva detektory obsazení. Ty mohou být blízko úseku/bloku. Pak se vedou dráty do LR 101, který má 8 vstupů, tedy pro 4 x LB 101. Toto vedení může být dlouhé bez problémů. Jinak Martin ve své webové Digi encyklopedii uvádí jako další ochranu před rušením vodiče vzájemně zkroutit.
jamik22
 
Příspěvky: 203
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » sob 28 dub, 2018 7:03 pm

To je pravda, ale pozor, detekce obsazení vyhybek/ lépe provozně logických částí zhlaví/ je nutnost. Jinak budeš mít s TC problémy. Martin, to tam popisuje a v TC přikladech ke stažení to můžeš najít a nastudovat jak na to.

študujem už dlho a všetky bloky čo mám cez vyhybky budú označené ako kritické.. :) hádam to správne chápem... :?: či zas moja teoria je mimo praxe :mrgreen:
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod jamik22 » sob 28 dub, 2018 9:24 pm

No, je to trochu jinak. Přečti si to u Martina webu. Lepší popis nenajdeš. :wink:
jamik22
 
Příspěvky: 203
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » ned 29 dub, 2018 7:53 am

Odpovědi, které se týkají hádek o hloupostech jsem přesunul SEM.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4175
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » ned 29 dub, 2018 9:48 am

No, je to trochu jinak. Přečti si to u Martina webu. Lepší popis nenajdeš. :wink:

no však to stále čítam :roll: a snažím pochopiť ...a myslel som ,že stačí keď bloky v ktorých nechcem, nesmú súpravy zastať a sú len pre info TC, označím za kritické...a vybavené :oops: no vidím,že za chvílu prejdem na diskusiu do iného vlákna :mrgreen:
a k tým DO...už ma asi rachne... :twisted:
Na stránkách DIGI-CZ je uvedeno, že propojení mezi detektorem a kodérem má být krátké. Takto tedy bylo při zkouškách postupováno. Jednotlivé DO byly umístěny hned u KZH, propojeny krátkým (cca 10 cm) páskovým vodičem. Větší vzdálenost testována nebyla, možná, že by nebyla na závadu a třeba zrovna tady by se také uplatnil přidaný kondenzátor, s ohledem na možné rušení. Páskový vodič by ale zřejmě moc vhodný nebyl.
Vedení od izolovaného úseku k DO naopak mělo délku i více, než 1 m. Bez problémů.

asi pôjdem za kúzelníka... :mrgreen:
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 dub, 2018 11:52 am

fulda píše:Odpovědi, které se týkají hádek o hloupostech jsem přesunul SEM.

Myslel jsem,ze rec je to o DCC a o realnem zapojeni nikoliv o analogu a jeste ke vsemu o situaci, ktera v realu temer nikdy nemuze nastat. A jen pro tvou informaci i kouzla podlehaji zakonum moderni fyziky. Mit 2 idealni zdroje napeti proti sobe je v zel.model opravdu nesmysl, pakud to tak mas skutecne zapojene, tak se nesmis divit, ze ti to funguje tak jak ti to funguje, predpokladam, ze tam brzy neco "upeces" presne podle predpokladu moderni fyziky. Ale znovu opakuji ja jsem hovoril o DCC nikoliv o analogu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod BohousP » ned 29 dub, 2018 2:25 pm

Jirka_US píše:Myslel jsem,ze rec je to o DCC a o realnem zapojeni nikoliv o analogu ...

Aha, tak pro DCC neplatí pan Kirchhoff?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1979
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 dub, 2018 4:02 pm

BohousP píše:
Jirka_US píše:Myslel jsem,ze rec je to o DCC a o realnem zapojeni nikoliv o analogu ...

Aha, tak pro DCC neplatí pan Kirchhoff?

Samozrejme, ze plati, vyplyva snad z nejakeho zde zmineneho textu, ze ne ? Ale jaky smysl ma uvadet priklad, ktery spise popisuje situaci na vystupu generatoru nekde v Kujbiseve ? Ale nema temer nic spolecneho se zapojenim, ktere jsem zde uvedl, krome tedy obecne platnych zakonu a Kirchoff je jednim z nich. Vlakno se jmenuje DCC v praxi, takze se zeptam, zkousel jsi to zapojeni, ktere jsem zde prezentoval, popr s jinymi komponentami a pokud ano co jsi kde nameril ?
Ja jsem zde prezentoval cele zapojeni vcetne experimentu, ktery pozadoval fulda a pokud si dobre pamatuji, tak jsem vzdy odpovedel na fuldovi otazky myslim, ze temer v 100% pripadech. na rozdil od nej. Pokazde pokud se zeptam, aby sve tvrzeni dolozil fakty, tak pocet odpovedi se blizi spise nule. Takze kdo tady jak on rika "zdrhnul", to at si laskavy ctenar udela zaver sam.A pokud se podivas na casovou souslednost prispevku, tak si poloz otazku, kdo tady do toho zacal "vrtat" a zacal se "hadat" a uvadet priklad z analogu, kdyz hned z prvniho dotazu je zcela zrejme, ze dotycny chce prejit z analogu na DCC a je to i v nazvu vlakna ?
Jedine na co se bohuzel casto zmuze jsou osobni invektivy a pomluvy, ktere nema jak dolozit. Vic k tomu nemam co rici.
Pokud chces seriozne diskutovat, tak jak znela nase gentlmenska dohoda, tak bych navrhoval, aby jsi si to vyzkousel presne tak jako jsem to udelal ja a pak muzeme rozebirat, kde se stala chyba, pokud tedy dojdes k jinym zaverum nez ja.
A jen tak mimochodem, zminil jsi tu kroucenou dvoulinku, ktere docela podstatnym zpusobem zvysuje kapacitu. Takze si myslim, ze je docela dost ctenaru jake je tedy to reseni, kdyz fulda pise:
Jednoduše proto, že kapacita vodičů je taková, že vazba mezi J a K vybudí detekci.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: JOHNZ, zdeno a 6 návštevníků