Nový FREDi přímo z FREMO

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod Jirka_US » sob 27 led, 2018 3:00 pm

to radeksindy:
Jak tedy konkretne DCC centrala vyrobi DCC paket z vyse uvedeneho LocoNet paketu ?
1) u central Uhlenbrock
2) u starsich central Digitrax, ktere byly zkonstruovany pred vznikem normy NMRA pro F9 a vyssi.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod zdeno » sob 27 led, 2018 3:13 pm

tohle uz je "vyrobni" tajemstvi, to ti nijaky programator nenapise, vetsinou se davaji HEX kody, nebo upgrade,
ale zdrojaky se u profesionalnych zarizeni neposkytuji.
Vsak zkus napisat firme Digitrax, Digikeijs nebo Uhlenbrock o zdrojove kody. Myslim, ze se dobre pobavi. ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod Jirka_US » ned 28 led, 2018 3:31 pm

zdeno píše:---
citace normy Digitrax:
OPC_IMM_PACKET 0xED ;SEND n-byte packet immediate LACK
;<0xED>,<0B>,<7F>,<REPS>,<DHI>,<IM1>,<IM2>,<IM3>,<IM4>,<IM5>,<CHK>
;<DHI>=<0,0,1,IM5.7-IM4.7,IM3.7,IM2.7,IM1.7>
;in <REPS> D4,5,6=#IM bytes,D3=0(reserved); D2,1,0=repeat CNT
;Not limited MASTER then LACK=<B4>,<7D>,<7F>,<chk> if CMD ok
;IF limited MASTER then Lim Masters respond with <B4>,<7E>,<lim adr>,<chk>
;If internal buffer BUSY/full respond with <B4>,<7D>,<0>,<chk>

Jen drobna poznamka, z te citace vypadla tato podstatna veta:
NOTE any OPcodes shown here in itallics are not finalised and are informational only.
Takze mam i urcite pochybnosti o 100% (vsechny) pravdivosti tohoto tvrzeni:
radeksindy píše:Paket, který umožňuje posílat F9 a vyšší funkce po LocoNetu, byl součástí normy LocoNetu od první verze a umí je zpracovat všechny centrály s LocoNetem. Funkce F0 až F8 jsou posílány z ovladačů pomocí paketů s opcode 0xA1 a 0xA2, funkce F9 a vyšší pomocí OPC_IMM_PAKET.

Zejmena pokud zohlednim fakt, ze zde nezaznel zadny realny dukaz krome volne citace z Digitrax PE na rozdil od me dukazu citaci primo ze zdrojoveho kodu, o kterem se kazdy muze presvecit a co vice muze si to primo vyzkouset....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod zdeno » ned 28 led, 2018 7:17 pm

Uz Einstein kdysi napisal, ze vesmir a lidska blbost su nekonecne, ale ze o tom prvom tvrzeni trosku pochybuje ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod HonzaM » úte 30 led, 2018 12:46 pm

Zitra je poslední den na objednání.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2018
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod radeksindy » úte 30 led, 2018 1:59 pm

Pokud je tam napsano, kolikrat se ma opakovat, tak celkem logicky pokud to bude vice nez 1x tak si centrala ten paket musi zapamatovat, tedy musi byt ulozen v pameti.

Jasně. Ale bude tam uložen jen po dobu, kdy se vysílá do kolejí. Pak je zapomenut. Centrála nemá prostředky, aby vyhodnotila, zda je to paket ovládající funkci F20 nebo přikaz pro dekodér příslušenství. Pokud by dorazil do centrály nový OPC_IMM_PACKET ještě předtím, než bude předchozí odvysílán v požadovaném počtu, bude zařízení na vysílající LocoNetu na to upozorněno.

Jak tedy konkretne DCC centrala vyrobi DCC paket z vyse uvedeneho LocoNet paketu ?
1) u central Uhlenbrock
2) u starsich central Digitrax, ktere byly zkonstruovany pred vznikem normy NMRA pro F9 a vyssi.


Poskládá je z bytů LocoNet paketu, v PE je to pospáno přímočaře.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod Jirka_US » stř 31 led, 2018 7:01 am

radeksindy píše:Jak tedy konkretne DCC centrala vyrobi DCC paket z vyse uvedeneho LocoNet paketu ?
1) u central Uhlenbrock
2) u starsich central Digitrax, ktere byly zkonstruovany pred vznikem normy NMRA pro F9 a vyssi.


Poskládá je z bytů LocoNet paketu, v PE je to pospáno přímočaře.

Zde nato maji trochu jiny nazor. Podle nazoru developeru (tedy ti co primo ty bity/byty koduji a PE znaji vice nez dobre) nektere centraly to z tech bytu Loconetu poskladat neumi...Proto jsem ocekaval preci jen trochu vice rigorozni popis "jak nato"(uz jen vzhledem k predchozimu tvrzeni, ze to umi vsechny LocoNet centraly), ktery by temto developerum umoznil upravit kod JMRI tak, aby nemusely tvorit extra verzi Loconet pro Uhlenbrock i s novymi pakety.
https://sourceforge.net/p/jmri/bugs/494/
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod radeksindy » stř 31 led, 2018 8:10 am

Jirka_US: Přečti si co jsem psal dříve. Pánové z Uhlenbrocku si z vyššími funkcemi vytřeli pr*el (viz poslední věta mého příspěvku z 23.1.2018, 17:32). OPC_IMM_PACKET je od začátku implementován v IBX, ale na vyšší funkce si zavedli dva nové pakety, které tu zmiňoval Zdeno (0xA3 a 0xD4).
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod zdeno » stř 31 led, 2018 9:04 am

uz jenom vseobecne,
problem su aj hodiny, kde Digitrax pouziva opcode EF a Uhlenbrock opcode E7.
---
Zatim jediny ovladac umi oba protokoly a to muj ovladac Oto. Ale aj tam se to musi fyzicky prepinat pomoci jumperu.
Taky moje centrala Centrbox a DR5000 od Digikeijs umi oba protokoly.
Pokud vim, tak neexistuji jine centraly, ktera by umely oba protokoly.
---
Problem u DR500 je zase v tom, ze ma spatne casovani centraly, kde nepouziva cas od 1200uS do 1380uS, ale az casy nad 1560uS.
Proto neni neobvykle, ze se sejde aj 5 paketu BF v jedne kope pri hromadnem startu.
Potom se musi vsechny ovladace vytahnout a ozivovat po jednom.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod Jirka_US » stř 31 led, 2018 1:32 pm

radeksindy píše:Jirka_US: Přečti si co jsem psal dříve. Pánové z Uhlenbrocku si z vyššími funkcemi vytřeli pr*el (viz poslední věta mého příspěvku z 23.1.2018, 17:32). OPC_IMM_PACKET je od začátku implementován v IBX, ale na vyšší funkce si zavedli dva nové pakety, které tu zmiňoval Zdeno (0xA3 a 0xD4).

No to jsem udelal, ale hned v zapeti jsi napsal:
Paket, který umožňuje posílat F9 a vyšší funkce po LocoNetu, byl součástí normy LocoNetu od první verze a umí je zpracovat všechny centrály s LocoNetem

A pro jistotu jsem se jeste jednou radeji zeptal zde:
radeksindy píše:Pokud to tedy neni v rozporu a stale plati tve puvodni tvrzeni "umi je zpracovat vsechny centraly s Loconetem", tak muzes tedy potvrdit, ze i Uhlenbrock (predpokladam, ze nebudes rozporovat fakt, ze Uhlenbrock patri do mnoziny vsech LocoNet central) umi zpracovat OPC_IMM_PACKET tak, ze funkce F9 a vyssi budou fungovat ?

Ano, umí od začátku. Ale opakuji, ani to nezabránilo Uhlenbrocku udělat to jinak.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod Jirka_US » stř 31 led, 2018 1:36 pm

zdeno píše:Zatim jediny ovladac umi oba protokoly a to muj ovladac Oto. Ale aj tam se to musi fyzicky prepinat pomoci jumperu.

JMRI Throttle umi take oba protokoly.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod radeksindy » stř 31 led, 2018 5:36 pm

Jirka_US:

Paket, který umožňuje posílat F9 a vyšší funkce po LocoNetu, byl součástí normy LocoNetu od první verze a umí je zpracovat všechny centrály s LocoNetem

Ano, centrála IBX umí zpracovat OPC_IMM_PACKET, ale v případě že je určen pro ovládání funkcí F9 a vyšších, tak ho nepoužije jak by měla. Kdyby je použila a zpracovala, tak tady není co diskutovat a nevznikl by žádný problém. To je základní informace, ze které diskuze vychází a která stála na začátku diskuze. FRED by jinak používal tento paket pro ovládání vyšších funkcí na všech centrálách.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod zdeno » stř 31 led, 2018 6:12 pm

Jirka_US píše:
zdeno píše:Zatim jediny ovladac umi oba protokoly a to muj ovladac Oto. Ale aj tam se to musi fyzicky prepinat pomoci jumperu.

JMRI Throttle umi take oba protokoly.

ale musis zvolit centralu, kterou pouzivas, teda neni to automaticke, jako to umi muj Centrbox nebo DR5000.
Pokud pouzijes muj Oto ovladac a Centrbox, muzes pouzivat oba systemy a nemusis vubec nic nastavovat.
---
Ale to tu nevyresime, proste nas vsechny tak trosku podvedli.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod Jirka_US » čtv 01 úno, 2018 6:40 am

radeksindy píše:Jirka_US:

Paket, který umožňuje posílat F9 a vyšší funkce po LocoNetu, byl součástí normy LocoNetu od první verze a umí je zpracovat všechny centrály s LocoNetem

Ano, centrála IBX umí zpracovat OPC_IMM_PACKET, ale v případě že je určen pro ovládání funkcí F9 a vyšších, tak ho nepoužije jak by měla.


Pokud napises tuto vetu, tak jak jsi ji napsal, tak to vyvolava opet dalsi otazky. Proto jsem jiz drive doporucil pouzivat technicky zdatnejsi jazyk.
1) Bud to ta centrala umi zpravovat anebo neumi, nic mezi tim nemuze existovat (v kontextu tvych predchozich prispevku). Pokud plati tve predchozi trvzeni o "tunelu" (ted pomijim fakt, ze je to naprosto nevhodny termin, stejne jako kapacita v souvislosti s DCC ), tak DCC centrala vubec nerozumi co je v tom IMM paketu a jen ho preposle do koleji, tzn. centrala nema jak rozlisit, ze ji dorazil paket F9 nebo neco jineho.To je zrejme z tveho drivejsiho popisu.To jestli to tak skutecne je, je vec jina.
2) Pokud tedy IBX umi zpracovat OPC_IMM pakety, tak pro jake funkce je tedy pouziva ? Prosim konkretni priklad.
3) Podival jsi se do toho zdrojoveho kodu JMRI, aby jsi videl jak to ve skutecnosti chodi ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Nový FREDi přímo z FREMO

Příspěvekod radeksindy » čtv 01 úno, 2018 7:58 am

1) Bud to ta centrala umi zpravovat anebo neumi, nic mezi tim nemuze existovat (v kontextu tvych predchozich prispevku). Pokud plati tve predchozi trvzeni o "tunelu" (ted pomijim fakt, ze je to naprosto nevhodny termin, stejne jako kapacita v souvislosti s DCC ), tak DCC centrala vubec nerozumi co je v tom IMM paketu a jen ho preposle do koleji, tzn. centrala nema jak rozlisit, ze ji dorazil paket F9 nebo neco jineho.To je zrejme z tveho drivejsiho popisu.To jestli to tak skutecne je, je vec jina.

Ano, nemá rozlišovat co v něm je. Ale už píšu asi podesáté, že firma Uhlenbrock porušila jak LocoNet normu, tak DCC normu. Tu první tím, že odfiltrovává paketu pro ovládání funkcí F9 a vyšší a tu druhou tím, že tyto data k vyšším funkcím ukládá v centrále a zachází s nimi jako s obnovovanými daty.

2) Pokud tedy IBX umi zpracovat OPC_IMM pakety, tak pro jake funkce je tedy pouziva ? Prosim konkretni priklad.

Protože je to tunel centrálou mezi LocoNetem a DCC, tak centrála nemůže z principu tento paket používat. Pokud měl dotaz znít, k čemu se obecně ještě paket kromě vyšších funkcí používá, tak je to třeba inicializace DCC systému.

3) Podival jsi se do toho zdrojoveho kodu JMRI, aby jsi videl jak to ve skutecnosti chodi ?

Ano, viděl.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků