IntelliboxII. a řídící pult

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod vaclavtt » pát 05 led, 2018 9:49 pm

Zdravím všechny modeláře a vývojáře,
dovoluji si poprosit Vás o technickou pomoc.

Používám centrálu Intellibox II, LocoNet (evropský) + s88). Možná tato volba nebyla ideální, ale na samém začátku jsem používal Roco MM a přechod na Intellibox mi přišel rozumný. Chci mít u kolejiště řídící pult. Nezvažuji řízení počítačem a nebudu se připojovat na normovaná kolejiště při setkáních. Pult bude obsahovat.
1. tlačítka nebo přepínače pro přestavení výhybek
2. tlačítka nebo přepínače na přestavení ramenných návěstidel
3. LED pro zobrazení polohy výhybky ( dekodér DCC DEC 20 nebo jiný, otestováno)
4. LED pro zobrazení polohy návěstidla ( dekodér DCC DEC 20 nebo jiný, otestováno)
5. LED pro zobrazení polohy vlaku (odladěná IR čidla s vlastním procesorem a adresováním, ve vývoji)

Výhybky ovládám: DCC dekodér WD10 + MP1, otestováno.
Ramenná návěstidla ovládám: DCC dekodér ESU + serva, otestováno
Polohu vlaku budou snímat IR čidla na vlastní sběrnici. Libovolný počet v řadě. Zobrazení na panelu zajistí procesor s expandéry.

Jediné co nemám je zpětná vazba od tlačítek nebo přepínačů. Postavil jsem si jeden modul RM88-n od LDT. Jsou to pouze logické CMOS IO 4014 a 4044 stahující stavy "0" a "1" na sběrnici s88. Vše chodí, ale informace skončí na velkém displeji centrály, kde se zobrazuje stav modulů zpětné vazby "RM". Má to význam při připojení PC. Stavy potřebuji dostat dál na sběrnici DCC pro ovládání dekodérů pro přestavníky a serva. Zmáčknu tlačítko - přestaví se přestavník - přestaví se návěstidlo - indikuje se stav na panelu.

Existují tovární řešení:
1. Uhlenbrock TRACK-CONTROL, profesionální provedení, vysoká cena, velmi dlouhá doba dodání, nevyhovuje mi vzhled.
1a. Uhlenbrock zpětnovazební modul 63330 na LocoNetu. Na vstupu mít tlačítka. Dostanu se z tohoto modulu adresama na DCC?
2. LDT moduly GBS DEC, zatím mi nikdo z kontaktovaných firem nebyl schopen odpovědět, jestli budu pomocí tlačítek napojených na RM88 +sběrnicis88+master modul GBS ovládat sběrnici DCC. Původně se mi tato varianta zamlouvala, ale vše je zatím neotestováno a ve hvězdách.
3. Team Digital Switch & Route Controller (SRC16 nebo SRC 162)). Mělo by to vše potřebné splňovat, ale nemám otestováno. Nevím jestli to bude možné programovat bez PC.
Tento modul je velice pěkný, ale jede na LocoNetu/Digitrax. Já používám LocoNet/Uhlenbrock. Bude vůbec tento modul komunikovat s Intelliboxem?
4. DTM30, 30 Channel Super Tower Master. Mělo by to vše potřebné splňovat, ale nemám otestováno. Nevím jestli to bude možné programovat bez PC.

Neřešil jste někdo podobný panel a nemáte některé výše zmiňované moduly otestované?

Velmi mě zaujal článek: http://www.honzikovyvlacky.cz/2012/04/0 ... -digitrax/

Možná je můj předchozí text zbytečný a vše je obsaženo v tomto článku.

Hezký večer.
Václav Hrstka
Uživatelský avatar
vaclavtt
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 04 led, 2018 6:59 am

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod fulda » sob 06 led, 2018 8:15 am

Obecně - S88 je zpětný ohlas, to co hledáš je dopředný směr.
Tedy potřebuješ například ovladač takový, jako je v prostředí XpressNet XbusTCO.

Za určitých okolností by se pro LocoNet dalo použít LocoIO, ale jen za určitých okolností.
Za jiných okolností by se dalo využít Arduino a projekty založené na MRRwA.

Ale na LocoNet jsou tu větší odborníci, třeba budou vědět víc.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod vaclavtt » sob 06 led, 2018 11:38 am

Přesně tak. Potřebuji TCO, které používáte na XpressNetu. U sebe jsem trochu "narazil". Zatím jsem se nikde nedočetl nebo neslyšel info o zpracování stavů z dekodéru/enkodéru na LocoNetu, které se dále využijí, ale né pro PC účel. U Digitraxového LocoNetu to mají zmáklé a nabízí hotové výrobky.

Budu čekat a doufat, že to třeba někdo řešil.
Uživatelský avatar
vaclavtt
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 04 led, 2018 6:59 am

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod fulda » sob 06 led, 2018 8:58 pm

OK, zdá se, že zdejší odborníci na LocoNet se nehodlají takovou drobností zabývat.
Pokud selžou všechny ostatní pokusy, tak se podívej na moje udělátko a z MRRwA balíku si vezmi příklad LocoNetControlPanel. To je příklad, který ukazuje jak připojit dvě tlačítka na ovládání jedné výhybky.

---
Jo a pokud se najde alespoň 10 zájemců o tu destičku, tak se budu zabývat myšlenkou jí nechat vyrobit a nějak rozprodat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod zdeno » ned 07 led, 2018 3:37 pm

fulda píše:OK, zdá se, že zdejší odborníci na LocoNet se nehodlají takovou drobností zabývat.

vsimnul jsem si toho az ted.
Ono kombinovat ruzne sbernice neni prilis dobre a problem je v tom, ze nejsou spolu provazane aj u central, ktere jsou ALL IN ONE
Do jakeho stupne automatizace chces jit, protoze kazde reseni ma svoje potreby a pozadavky ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod alexander » úte 09 led, 2018 1:34 pm

Jednoduché, ľahko replikovateľné TCO (také ako na XpressNet ala Paco/Fulda) zatiaľ nikto nevymyslel. Teda možno áno, ale nepodelil sa....
alexander
 
Příspěvky: 336
Registrován: pon 25 úno, 2008 7:47 pm

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod fulda » úte 09 led, 2018 3:01 pm

No jo, když on LocoNet nikdo moc nepoužívá.
Ten Arduino projekt co jsem dával se ti nelíbí?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: IntelliboxII. a řídící pult

Příspěvekod vaclavtt » úte 09 led, 2018 5:04 pm

Začal jsem hodně brouzdat po světě a zjistil jsem, že pro LocoNet se vyrábí velké množství věcí. Jsou k mání stavebnice, schémata HEXíky apod. Příslušenství je velmi mnoho. Řídící pulty lze řešit buďto přímo modulem nebo velmi jednoduše modulem LocoIO, který má programovatelné vstupy i výstupy.
Problém jsem zřejmě vyřešil a za počáteční "nakopnutí" velmi vděčím panu ZDENO.
Uživatelský avatar
vaclavtt
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 04 led, 2018 6:59 am


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník