Moderní protokoly digitálního řízení

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Brejla » pon 01 led, 2018 10:57 am

Edys píše:
Brejla píše:
Edys píše:Nojo chybička se vloudí :( ale na obsahu to nic nemění.

A nebylo by lepší čas věnovaný ironii a urážkám druhých věnovat alespoň mírnému zdokonalení mateřského jazyka :?:


Nikoho jsem neurážel. Psal jsem pravdu. Takže odpověď na tvoji otázku je ne nebylo.


Sebevědomí na úrovni značně vysoké, znalosti na úrovni podstatně nižší ...
Brejla
 
Příspěvky: 1134
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Edys » pon 01 led, 2018 11:07 am

Brejla píše:
Sebevědomí na úrovni značně vysoké, znalosti na úrovni podstatně nižší ...


Ale nepovídej. Otázka je u koho....
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 596
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod fulda » pon 01 led, 2018 11:38 am

Edys píše:Opět se pleteš. Tentokrát mícháš SMB a NetBIOS/NetBEUI
To je celkem možné, už více než 20 let tyto znalosti nepoužívám. Ale zdá se, že je mám pořád na dostatečné úrovni, abych tu mohl popsat základní podstatu.

Mohl by jsi tedy rozvést detailněji jak ta věc funguje, jestli by nebyla použitelná? Jde o to, aby se minimalizovala potřeba broadcast a multicast zpráv a pokud možno se také držel počet komunikujících párů na přijatelné úrovni.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod HonzaM » pon 01 led, 2018 11:40 am

Brejla píše:
Edys píše:Nojo chybička se vloudí :( ale na obsahu to nic nemění.

A nebylo by lepší čas věnovaný ironii a urážkám druhých věnovat alespoň mírnému zdokonalení mateřského jazyka :?:

Jseš si jist, že v žádném ze svých příspěvků nemáš žádný překlep nebo gramatickou chybu? Podstatný je obsah, i když se mi občas ježí vlasy nad tím, co někteří pisatelé dokážou napsat, nejen nějaká měkká nebo tvrdá i, o shodě podmětu s přísudkem nebo interpunkci ani nemluvě. Občas to vypadá, že neprošli ani základní školou. Ale tahle diskuze není jazyková poradna.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Edys » pon 01 led, 2018 11:53 am

fulda píše:
Edys píše:Opět se pleteš. Tentokrát mícháš SMB a NetBIOS/NetBEUI
To je celkem možné, už více než 20 let tyto znalosti nepoužívám. Ale zdá se, že je mám pořád na dostatečné úrovni, abych tu mohl popsat základní podstatu.

Mohl by jsi tedy rozvést detailněji jak ta věc funguje, jestli by nebyla použitelná? Jde o to, aby se minimalizovala potřeba broadcast a multicast zpráv a pokud možno se také držel počet komunikujících párů na přijatelné úrovni.

To je právě ten problém tvého nápadu (teď to nechápej jako ironii) způsob komunikace který se snažíš na to použít je nevhodný právě pro svou podstatu fungování. Zeptám se všech jeden odpová pak si povídám s ním. To vše znovu a znovu. Právě proto kluci řešily IP adresy. Protože zasílat něco přímo na danou adresu je nejrychlejší a nejspolehlivější.
Já nevím jak to nejlépe vyřesit ale nikdy jsem netvrdil že to vím.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 596
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Rudolf » pon 01 led, 2018 11:56 am

Pokud se už bavíme o TCP/IP co sáhnout k ověřeným věcem ? Centrála bude umět DHCP a DNS, každý dekodér bude mít v sobě adresu = jméno v DNS a je to. Jakou dostane přiřazenou IP adresu pak už nebude zajímavé...

Ruda
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 737
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Edys » pon 01 led, 2018 12:10 pm

Rudolf píše:Pokud se už bavíme o TCP/IP co sáhnout k ověřeným věcem ? Centrála bude umět DHCP a DNS, každý dekodér bude mít v sobě adresu = jméno v DNS a je to. Jakou dostane přiřazenou IP adresu pak už nebude zajímavé...

Ruda

S tím se nedá než souhlasit. Ale schází tu ten podstatný příspěvek zdena ke kterému vznikla tato diskuze.
viewtopic.php?f=6&t=9958#p229665
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 596
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod zdeno » pon 01 led, 2018 1:13 pm

BohousP píše:No právě. Zkus mi popsat, jak zabezpečíš, aby příkaz "Návěstidlo S1 na volno" šel vždy na to samé návěstidlo, když jednou to bude 192.168.4.123 a po druhé už třeba ....138. Kde budeš mít přiřazení "vláčkové" adresy k adrese IP?

Uplne zle uvazovani,
ESP01 slouzi jen jako komunikacni uzel, ne jako koncove zarizeni, Teda IP adresu ma jen dvojice ESP01 a vsechny zarizeni za tim uz maji adresu prislusenstvi Loconet nebo prislusenstvi DCC.
Neni teda dulezita IP adresa, ale obsah spravy, ktera se prenasi pres WiFi.
Priklad:
poslem paket <B0 01 31 EE> z IP adresy 192.168.4.100 na adresu IP 168.192.4.101 a kde to ESP01 odevzda procesoru, ktery uz zaridi vse potrebne.
Tady je vyhoda, ze to neposila do Loconet sbernice, ale primo se vykona prikaz podle dat v paketu.
Taky se muze poslat prikaz DCC, ktery nasledne vyhodnoti dekoder DCC prikazu a dokaze je spracovat primo v procesoru prislusenstvi.
Tady bude problem napajeni a uprava DCC signalu na spravny tvar.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod Edys » pon 01 led, 2018 1:41 pm

zdeno píše:
BohousP píše:No právě. Zkus mi popsat, jak zabezpečíš, aby příkaz "Návěstidlo S1 na volno" šel vždy na to samé návěstidlo, když jednou to bude 192.168.4.123 a po druhé už třeba ....138. Kde budeš mít přiřazení "vláčkové" adresy k adrese IP?

Uplne zle uvazovani,
ESP01 slouzi jen jako komunikacni uzel, ne jako koncove zarizeni, Teda IP adresu ma jen dvojice ESP01 a vsechny zarizeni za tim uz maji adresu prislusenstvi Loconet nebo prislusenstvi DCC.
Neni teda dulezita IP adresa, ale obsah spravy, ktera se prenasi pres WiFi.
Priklad:
poslem paket <B0 01 31 EE> z IP adresy 192.168.4.100 na adresu IP 168.192.4.101 a kde to ESP01 odevzda procesoru, ktery uz zaridi vse potrebne.
Tady je vyhoda, ze to neposila do Loconet sbernice, ale primo se vykona prikaz podle dat v paketu.
Taky se muze poslat prikaz DCC < 10AAAAAA, 1AAACDDD, EEEEEEEE>, ktery nasledne dekoder DCC prikazu, dokaze spracovat data primo v procesoru
Tady bude problem napajeni.


když budeš mít více esp01 tak co bude vědět že esp01A má adresu 192.168.1.101 a za ní takové a makové DCC zařízení.
Jinak myšlenka se mě jako taková líbí
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 596
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod zdeno » pon 01 led, 2018 2:07 pm

Edys píše: když budeš mít více esp01 tak co bude vědět že esp01A má adresu 192.168.1.101 a za ní takové a makové DCC zařízení.
Jinak myšlenka se mě jako taková líbí

Zajimave, to mne nenapadlo, vsak je to ve vyvoji. ;-)
Teda bude muset byt tabulka, jake adresy prislusenstvi jsou schovane za konkretni IP adresou.
Anebo se na kazde STA posila vsechno aktualne a to si samo vybere to svoje.
To znamena, ze pri kazdem prihlaseni STA na AP se bude muset AP podivat, jake ma data na vysilani a vybrat ta jeste nevysilana na konkretni IP adresu.
---
Jinak adresa AP je trvala a nemeni se.
Pokud se STA prihlasi, tak se prihlasi adresou IP a tak si samo urci, jake adresy prislusenstvi se mohou poslat.
Anebo se poslou jen ty, ktere jsou nove.
---
Tady mi docvaklo, ze sbernice Xpressnet a jeji klony neumi primo adresovat prislusenstvi.
To by chtelo dobreho znalce Xpressnet a jeho klonu na to, jak by se to dalo pouzit ??
Pouzivani konverze do DCC asi nebude to prave orechove.
Taky zpetna vazba bude asi problem. To by si museli vyresit sami.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod fulda » pon 01 led, 2018 4:16 pm

Edys píše:Protože zasílat něco přímo na danou adresu je nejrychlejší a nejspolehlivější.
Já nevím jak to nejlépe vyřesit ale nikdy jsem netvrdil že to vím.
To ano, nemusí se komunikovat neustále broadcastem. Prostě se nějak určí kdo spravuje jména a kdo je tím "DNS" a také se nějak určí TTL (jak dlouho je jméno platné). Pak si každý může ukládat informaci a je to.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Jirka_US » pon 01 led, 2018 5:41 pm

fulda píše:To se hodí, protože na MRH vyšel nový článek o "Universal" Wi-Fi Throttle i videem (bez článku).

Jirka_US: už jí podporuje +-DCC?

Ano, samozrejme je to preci zrejme z kontextu toho videa. V obdobne konfiguraci, ktera je v tom videu detailne popsana (LocoNet), tedy s prislusnym HW lze provozovat DCC++, NCE, startset s mysi MM a dokonce s pravdepodobnosti hranicici temer s jistotou bude fungovat i s NanoX.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Jirka_US » pon 01 led, 2018 6:17 pm

Me reseni pro konfiguraci modulu s nekolika stanicemi nebo pro velke kolejiste pouziva misto ESP01 RPi zero a to vzhledem k cene, spolehlivosti a vykonu. Zvolil jsem verzi w, ktera ma jiz WiFi modul a BT chip primo na desce MB. JMRI faceless rezim zaridi vse okolo WiFi, takze uzivatel - modelar jen standardne programuje adresy prislusenstvi v tabulce JMRI. Zadne zpozdeni vzhledem k potrebam zel. modelare jsem nezaznamenal. Takze kazda stanice na modulu bude mit vlastni uzel s RPi na ovladani prislusenstvi a vstupy senzoru. Navic vzhledem k vykonu na rozdil od ESP01 lze nechat bezet na JMRI celou zabezpecovaci logiku ( Logix ) prislusneho nadrazi vcetne prislusneho ovladaciho pultu. Osobne radeji pouzivam jako IO porty ( obdoba LocoIO ) primo desku Arduina od DCC++, tedy bez motor shieldu.Je mozne usetrit ca.$3 za Arduino, pokud se pouziji primo IO porty RPi, jen pozor na logiku 3.3V.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod zdeno » pon 01 led, 2018 6:36 pm

Jirka_US píše:Me reseni pro konfiguraci modulu s nekolika stanicemi nebo pro velke kolejiste pouziva misto ESP01 RPi zero ......

co z toho mas realne odzkousene a otestovane ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Moderní protokoly digitálního řízení

Příspěvekod Jirka_US » úte 02 led, 2018 12:21 am

Vse co je napsano vyse s vyhradou posledni vety. Tj. primy pristup na IO porty jsem vyzkousel (je treba se logovat k JMRI jako super user) a rozhodl z ciste praktickych duvodu pouzivat IO porty Arduina z DCC++ byt to stoji nejaky ten dolar navic.
Obecne plati, ze i u DCC++ v JMRI dochazi k vyvoji a obcas se vyskytne nejaka chyba ( stejne jako u jinych systemu ), ktera je v ramci prislusneho "release" opravena.
Mozna stoji za zminku, ze cely system/architektura krome DCC++ (tedy nekolik RPi) byl zkousen s LocoNetem a XpresNetem (LZV100 a startset MM ) a kombinaci techto systemu.

Je vyse popsane reseni neco co te zajima ? Potrebujes nejake detaily ? Komunita DCC++ a JMRI urcite oceni pokud se ti podari najit nejakou chybu popr. navrhy na zlepseni.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků