Digitalizace

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » pát 22 pro, 2017 8:49 pm

sidlo píše:Nebylo by lepší (a úspornější) si napřed všechno osahat a vyzkoušet se stávajícím HW? A když se ukáže že ta současná konfigurace je už nedostatečná tak teprve potom tu centrálu vyměnit?

Po pravdě sem to zkoušel několikrát a na me dost dlouho a po tom co tu čtu je beztak ROCO zbytečně drahé a fakt mě vadí to ze to není v ČJ
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » pát 22 pro, 2017 8:59 pm

Zkoušel jsem tu Z21 dlouho a nejsem s ni kamarád navíc mi vadí to ze není nastavení v ČJ a já možná nejsem člověk co má úplně velkou trpělivost s jistým systémem .To ze jsem to vzdal není o tom ze nejsem bojovník ale o tom ze nemám žádné kladné ohlasy na Z21 . A jak tu bylo psáno jejich návody nejsou pro uživatele ale pro profíka a to já fakt nejsem . Ale myslím si ze tady budu i nadále otravovat s dotazem a informacemi na další věci . Ale vážím si toho ze jsou tu lidé co opravdu daji informace a pomocnou ruku to se dneska moc nevidí .
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod fulda » pát 22 pro, 2017 9:23 pm

Inu nemá cenu to dále rozmazávat že, každý svého štěstí strojvůdcem a komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci.
Určitě si tu centrálu kup, myslím, že je to chytrý nápad.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » pát 22 pro, 2017 9:37 pm

fulda píše:Inu nemá cenu to dále rozmazávat že, každý svého štěstí strojvůdcem a komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci.
Určitě si tu centrálu kup, myslím, že je to chytrý nápad.

Tak mi sám osobně řekni jak jednodušeji to řešit když jsi sám četl návod a nedával smysl
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod fulda » sob 23 pro, 2017 8:29 am

hasacek píše:
fulda píše:Inu nemá cenu to dále rozmazávat že, každý svého štěstí strojvůdcem a komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci.
Určitě si tu centrálu kup, myslím, že je to chytrý nápad.

Tak mi sám osobně řekni jak jednodušeji to řešit když jsi sám četl návod a nedával smysl

Psal jsem ti, že by bylo nejpohodlnější ti to ukázat. V žádném případě jsem nenapsal, že mi nedává smysl, napsal jsem, že je to zase jedno ze zařízení, které má komplikovanou konfiguraci. To je klasický případ většiny zařízení, které se snaží umět všechno. Však to na té dr5000 poznáš, teď ti někdo odvyprávěl, jak se k ní dá připojit všechno, jak je úžasná, ale tak nějak ti nikdo neřekl, že pokud jí budeš chtít provozovat například s train controllerem, tak to půjde jen trochu omezeně a jen v režimu emulace z21, kterou jsi před chvílí odsoudil. To samé ovládání mobilem a podobně. Však se podívej třeba do návodu co tam píšou.
Nebo třeba tady na fóru. Jirka_S položil jednoduchý dotaz jak připojit detektor obsazení. Jako odpověď dostal třístránkové literární dílo, které obsahuje v lepším případě "prý" a "nezkoušel", ale také "nepotřebuješ" a podobně.

Ale jak jsem napsal, je to dobrá centrála, určitě se ti bude hodit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Digitalizace

Příspěvekod Edys » sob 23 pro, 2017 8:41 am

fulda píše:
hasacek píše:
fulda píše:Inu nemá cenu to dále rozmazávat že, každý svého štěstí strojvůdcem a komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci.
Určitě si tu centrálu kup, myslím, že je to chytrý nápad.

Tak mi sám osobně řekni jak jednodušeji to řešit když jsi sám četl návod a nedával smysl

Psal jsem ti, že by bylo nejpohodlnější ti to ukázat. V žádném případě jsem nenapsal, že mi nedává smysl, napsal jsem, že je to zase jedno ze zařízení, které má komplikovanou konfiguraci. To je klasický případ většiny zařízení, které se snaží umět všechno. Však to na té dr5000 poznáš, teď ti někdo odvyprávěl, jak se k ní dá připojit všechno, jak je úžasná, ale tak nějak ti nikdo neřekl, že pokud jí budeš chtít provozovat například s train controllerem, tak to půjde jen trochu omezeně a jen v režimu emulace z21, kterou jsi před chvílí odsoudil. To samé ovládání mobilem a podobně. Však se podívej třeba do návodu co tam píšou.
Nebo třeba tady na fóru. Jirka_S položil jednoduchý dotaz jak připojit detektor obsazení. Jako odpověď dostal třístránkové literární dílo, které obsahuje v lepším případě "prý" a "nezkoušel", ale také "nepotřebuješ" a podobně.

Ale jak jsem napsal, je to dobrá centrála, určitě se ti bude hodit.


Proč tu siris nepravdy. Žádné omezení nejsou.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 593
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » sob 23 pro, 2017 11:28 am

Edys píše:
fulda píše:Ale jak jsem napsal, je to dobrá centrála, určitě se ti bude hodit.

Proč tu siris nepravdy. Žádné omezení nejsou.


Jsem na ni zvědav za chvilku si pro ni jedu a ještě dnes budu instalovat tak uvidíme . Ale moc děkuji za názory a rady . Určitě to není naposledy co se na něco dokazuji nebo ptám
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod HonzaM » sob 23 pro, 2017 4:29 pm

fulda píše: Však to na té dr5000 poznáš, teď ti někdo odvyprávěl, jak se k ní dá připojit všechno, jak je úžasná, ale tak nějak ti nikdo neřekl, že pokud jí budeš chtít provozovat například s train controllerem, tak to půjde jen trochu omezeně a jen v režimu emulace z21, kterou jsi před chvílí odsoudil. To samé ovládání mobilem a podobně. Však se podívej třeba do návodu co tam píšou.
Nebo třeba tady na fóru. Jirka_S položil jednoduchý dotaz jak připojit detektor obsazení. Jako odpověď dostal třístránkové literární dílo, které obsahuje v lepším případě "prý" a "nezkoušel", ale také "nepotřebuješ" a podobně.

Tak uvedení těchto tvrzení na pravou míru:
S Traincontrollerem funguje DR5000 naprosto spolehlivě přes USB s protokolem LocoNet, současně je možné používat k ovládání vlaků třeba mobil nebo wifi myš. Připojení detektoru obsazení je jednoduché, jen je potřeba dbát na správnost adresování. Dobře víš, že adresování není jednotné u zařízení různých výrobců, dochází k posunům adres. O nic jiného nejde, jak Ti může potvrdit Tebou zmíněný Jirka_S.
Připojení k TrainControlleru přes wifi je momentálně možné jen pro centrálu vybavenou komponentami Lenz, to je ale důsledek toho, že pan Freiwald zatím nemá v TrainControlleru jiný síťový protokol než pro Lenz, zařazení centrály DR5000 a příslušného síťového protokolu je ale v plánu, mám to od pana Freiwalda písemně.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2021
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Digitalizace

Příspěvekod fulda » ned 24 pro, 2017 8:42 am

Mno, tak jestli Freiwald v tom písemném vyjádření neuvedl nějaké PRÝ, tak se uživatelé, kteří mají dost trpělivosti a nevadí jim, že budou většinu času něco testovat, tak se mají na co těšit. Jednou. Možná.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Digitalizace

Příspěvekod HonzaM » ned 24 pro, 2017 8:48 am

fulda píše:Mno, tak jestli Freiwald v tom písemném vyjádření neuvedl nějaké PRÝ, tak se uživatelé, kteří mají dost trpělivosti a nevadí jim, že budou většinu času něco testovat, tak se mají na co těšit. Jednou. Možná.

Žádné PRÝ jsem nepsal. Nepsal ho ani Freiwald, uvedl pouze že s tím počítá a že to má v plánu, fakt je, že konkrétní datum neuvedl. Nicméně připojení přes USB funguje normálně a to pokud vím většině uživatelů vyhovuje. Tobě ovšem ne. Ty hledáš každou příležitost pohanět něco, co jsi nevymyslel nebo nedoporučil Ty. Na to už si většina modelářů zvykla.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2021
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Digitalizace

Příspěvekod fulda » ned 24 pro, 2017 11:43 am

Honzo, jsou Vánoce a já se opravdu nemám potřebu s tebou hádat.
Původně jsem si myslel, že se bavím s někým, kdo potřeboval poradit, bohužel jsem až pozdě zjistil, že tomu tak není.
Je velmi trapné, jak neváháš dělat podlé kroky, upravovat vlastní příspěvky po té, co na ně někdo reaguje, aby to vyznělo ve tvůj prospěch.
Neváháš reagovat na půl roku staré příspěvky, vytrhnout je z kontextu jen proto, aby jsi sem mohl napsat, že tvoje hračka je nejlepší a že si jí mají všichni koupit. Ačkoli původně autor napsal, že mu pro jeho potřebu tvoje hračka vůbec nevyhovuje.

Když se pak stane, že někomu něco nejde, tak jen meleš hlouposti a odesíláš čísla stránek v návodu. Pořádnou odpověď jsem od tebe ještě neviděl.

Zato jsem se setkal s lidma, kterým jsi dal nějakou chytrou radu, že si mají koupit tohle, pak ještě támhleto a pak ještě tohle. Chudáci pořád něco nakupují a kolejiště jim nejezdí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Digitalizace

Příspěvekod JendaTT » ned 24 pro, 2017 1:15 pm

hasacek píše:
fulda píše:OK, přečetl jsem si manuál, je tradičně uživatelsky nepřátelský a zavádí nějaké nelogické změny již tak nelogického způsobu nastavení.
(navíc je přeložený google translatorem a to je peklo)

Psal jsi, že máš bílou z21?
Odkud jsi? Tohle nebude moc jednoduché na popis, když já nemám z21 ani 10808 a ty zase nemáš zkušenosti.


No teď tu asi budu za úplného blba ale po tom co jsem tu dostal dosti informaci jsem asi přišel na to to všechno prodat a začít znovu s jinou centrálou a dle toho co mi tu bylo řečeno a podáno mi uživatelsky přijde nejpřatelštejší dr5000 ať už proto ze je v češtině a další je ze je oproti Z21 univerzalnejsi a podle návodu jednodušší .


A než to vše prodáš - pokud máš jen bílou z21, bude možné Z21 detector připojit jen pomocí R-BUS sběrnice. Na to potřebuješ kablík (ten by měl být součásti Detectoru) a v konfiguraci z21 přepnut výstup na R-BUS (jak už psal Fulda, pomocí z21 Maitenance Utility).

Jelikož přes R-BUS nelze použít uvedenou utilitu k nastavení Detectoru (viz popis v manuálu), je potřeba naprogramovat počáteční adresu Detektoru pomocí tlačítka na něm. Dle mého si připravíš na Multimouse nebo tabletu první volnou výhybku, kterou aktuálně nepoužíváš, zmáčkneš tlačítko na Detektoru po dobu víc jak 1s a až se rozbliká bílá LED, pak do minuty přehoď na Multimouse nebo tabletu tu výhybku - tím Detector získá jako svou první adresu adresu uvedené výhybky a bílá Led přestane blikat. To by mělo být vše. Pak už by měl být stav detekce vidět i v Maintenance Utilitě a pokud budeš mít vše správně zapojené, spojíš třeba drátkem patřičný vstup s vodičem "N", rozsvítí se ti LED u vstupu a v utilitě uvidíš signalizaci obsazení.

To je vše, pokud by toto nefungovalo, tak asi požádat prodejce o předvedení.
JendaTT
 
Příspěvky: 376
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » ned 24 pro, 2017 7:25 pm

JendaTT píše:
hasacek píše:
fulda píše:OK, přečetl jsem si manuál, je tradičně uživatelsky nepřátelský a zavádí nějaké nelogické změny již tak nelogického způsobu nastavení.
(navíc je přeložený google translatorem a to je peklo)

Psal jsi, že máš bílou z21?
Odkud jsi? Tohle nebude moc jednoduché na popis, když já nemám z21 ani 10808 a ty zase nemáš zkušenosti.


No teď tu asi budu za úplného blba ale po tom co jsem tu dostal dosti informaci jsem asi přišel na to to všechno prodat a začít znovu s jinou centrálou a dle toho co mi tu bylo řečeno a podáno mi uživatelsky přijde nejpřatelštejší dr5000 ať už proto ze je v češtině a další je ze je oproti Z21 univerzalnejsi a podle návodu jednodušší .


A než to vše prodáš - pokud máš jen bílou z21, bude možné Z21 detector připojit jen pomocí R-BUS sběrnice. Na to potřebuješ kablík (ten by měl být součásti Detectoru) a v konfiguraci z21 přepnut výstup na R-BUS (jak už psal Fulda, pomocí z21 Maitenance Utility).

Jelikož přes R-BUS nelze použít uvedenou utilitu k nastavení Detectoru (viz popis v manuálu), je potřeba naprogramovat počáteční adresu Detektoru pomocí tlačítka na něm. Dle mého si připravíš na Multimouse nebo tabletu první volnou výhybku, kterou aktuálně nepoužíváš, zmáčkneš tlačítko na Detektoru po dobu víc jak 1s a až se rozbliká bílá LED, pak do minuty přehoď na Multimouse nebo tabletu tu výhybku - tím Detector získá jako svou první adresu adresu uvedené výhybky a bílá Led přestane blikat. To by mělo být vše. Pak už by měl být stav detekce vidět i v Maintenance Utilitě a pokud budeš mít vše správně zapojené, spojíš třeba drátkem patřičný vstup s vodičem "N", rozsvítí se ti LED u vstupu a v utilitě uvidíš signalizaci obsazení.

To je vše, pokud by toto nefungovalo, tak asi požádat prodejce o předvedení.


Tohle všechno jsem udělal a stejně nic . Na detektoru to na kontrolkách vidím v maintenance ne . a není to jen tohle co mě na té centrále vadilo . Už jen to programování není pro usera jako jsem já uplně ok. Bohužel je škoda že ROCO není schopno udělat přinejmenším takové prostředí jako je RB5000. Dnes jsem se teprve dostal k tomu ji zkusit a první dojem je fajn . ještě jsem se nedostal na ostatní ale to zase zítra .
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » ned 24 pro, 2017 9:30 pm

fulda píše:Honzo, jsou Vánoce a já se opravdu nemám potřebu s tebou hádat.
Původně jsem si myslel, že se bavím s někým, kdo potřeboval poradit, bohužel jsem až pozdě zjistil, že tomu tak není.
Je velmi trapné, jak neváháš dělat podlé kroky, upravovat vlastní příspěvky po té, co na ně někdo reaguje, aby to vyznělo ve tvůj prospěch.
Neváháš reagovat na půl roku staré příspěvky, vytrhnout je z kontextu jen proto, aby jsi sem mohl napsat, že tvoje hračka je nejlepší a že si jí mají všichni koupit. Ačkoli původně autor napsal, že mu pro jeho potřebu tvoje hračka vůbec nevyhovuje.

Když se pak stane, že někomu něco nejde, tak jen meleš hlouposti a odesíláš čísla stránek v návodu. Pořádnou odpověď jsem od tebe ještě neviděl.

Zato jsem se setkal s lidma, kterým jsi dal nějakou chytrou radu, že si mají koupit tohle, pak ještě támhleto a pak ještě tohle. Chudáci pořád něco nakupují a kolejiště jim nejezdí.


Mam dotaz když tedy už na to došlo . Jaký systém a jaký software pro plnou automatizaci mam použít . Já jsem člověk učící se a jsem experimentátor a rád zkoumám tudíž se nechám zlákat do čehokoliv a navíc nemám pevné kolejiště pouze geoline co si dost často měním . Tak bych rád slyšel a věděl doporučení i od GURU abych mohl testovat a učit se . Děkuji
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod HonzaM » pon 25 pro, 2017 9:19 am

hasacek píše:Mam dotaz když tedy už na to došlo . Jaký systém a jaký software pro plnou automatizaci mam použít . Já jsem člověk učící se a jsem experimentátor a rád zkoumám tudíž se nechám zlákat do čehokoliv a navíc nemám pevné kolejiště pouze geoline co si dost často měním . Tak bych rád slyšel a věděl doporučení i od GURU abych mohl testovat a učit se . Děkuji

Tady to nebude jednoduché, protože softwarů je řada, některé jsou rozšířené více, některé méně, většinou ale dopodrobna zná jeden modelář do hloubky jen jeden z nich který používá, ostatní jen povrchně nebo vůbec. GURU přes TrainController je v českých zemích určitě Martin Pinta (je znám pod přezdívkou lokopin). Mohu doporučit zúčastniit se jeho seminářů, na nichž poskytuje informace jak o úplných základech, tak o nejrůznějších možnostech a finesách, zároveň poskytne informace o činnosti a funkcích komponent na kolejišti. Jak ale upozorňuje, používá centrálu a komponenty Lenz a systémy jiných výrobců jsou do určité míry odlišné. Nerad bych se mylil a šířil mylné informace, ale pokud vím, jiným softwarem se nezabývá (ono je to téměř nemožné, zvládnout dokonale a do hloubky jeden systém, což je natolik náročné, že čas a energie na studium jiných systémů nezbývá). Pak je zde JMRI. Hodně modelářů používá jeho jednu část, DecoderPro pro programování dekodérů, zejména lokomotivních, umožňuje také programovat dekodéry po ovládání výhybek a detekce obsazení, ale jen pro komponenty amerického výrobce Digitrax). Jeho část pro ovládání kolejiště, PanelPro, není mezi českými modeláři příliš rozšířen (znám jednoho, který se podle mne dá za guru považovat). Potom je zde Rocrail. O tom jak moc je rozšířen a kdo je schopen poskytnout co nejvíce zasvěcených informací od takových co potřebuje začátečník až po různé finesy nevím, třeba se zde o takovém člověku dovíme. Výhodou Rocrailu je plná čeština (to je handicap TrainControlleru) i možnost připojení široké škály hardwaru.
Pak je zde iTrain. Ten je v ČR rozřířen velmi málo, není v češtině a je placený. Jeho grafika se mi líbí, pokud mohu soudit z návodu a velice krátkého seznámení (zkusil jsem si ho nainstalovat) vypadá zajímavě, ovšem asi těžko se v našich končinách najde někdo, kdo by mohl posyktnout informace v rozsahu, který k TrainControlleru poskytuje zmíněný Martin Pinta.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2021
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků