Digitalizace

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » úte 26 pro, 2017 9:59 pm

Bedlisch píše:Když napíšu, že tablet a ani telefon ne, tak smart zařízení tomu taky vcelku nevyhovuje, ale dobrá, zkusím to tedy lépe specifikovat:
Ovladač k DCC++ , tak by měl mít ideálně ovládací kolečko, tlačítka a displej, podporovat funkce F0-F28. K žádnému PC nebude centrála připojena neb na to není prostor.
Nechci honit žádná virtuální tlačítka po displeji, prostě něco jako Roco myš nebo LENZ, šáhnu poslepu a vím co mačkám :P
Wii ovladač opravdu ne.
Kdyby totiž nějaký takový ovladač byl, tak to rád otestuji. Ale zatím je to spíš taková slepá větev. Kdyby byla taková centrála na Xpresnet, tak by to mohlo být už daleko zajímavější.

Ad hasacek: Máte před sebou několik let testování a zkoušení, záleží na velikosti kolejiště. Dosáhnout plně fuknční automatiky je přeci jen běh na delší vzálenost. Já jen, abyste něčekal plnohotnotý výsledek za měsíc. Ale rozhodně to chce nějaké pevné kolejiště, prostě jen holá deska s kolejnicemi, takové testovací kolejiště. Sám to tak mám. A mohou tam být i geoline, to až tak moc nevadí.

Chci se to naučit a pochopit to. Klidně si i zaplatím někoho kdo mě to naučí jen si prostě nevím rady !
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod HonzaM » úte 26 pro, 2017 10:55 pm

Bedlisch píše:Nechci honit žádná virtuální tlačítka po displeji, prostě něco jako Roco myš nebo LENZ, šáhnu poslepu a vím co mačkám :P
Wii ovladač opravdu ne.
Kdyby totiž nějaký takový ovladač byl, tak to rád otestuji.

Běžně používám FREDy a Digitrax DT402, v poslední sobě ale stále více používám WLANmaus a vyhovuje mi, funguje zatím bezvadně. mi nevyhovuje ovládání mašin z mobilu nebo tabletu. Pro ovládání nádraží je ale tablet dobrý
Bedlisch píše:Ale zatím je to spíš taková slepá větev. Kdyby byla taková centrála na Xpresnet, tak by to mohlo být už daleko zajímavější.

Co je míněno tím “taková”? Co by měla umět?
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Digitalizace

Příspěvekod keby49 » úte 26 pro, 2017 11:04 pm

Ahoj, jsem zacatecnik a asi vim toho mene nez ty. Tak me ber s rezervou, me vlakno najdes v mem profilu.

Muj nazor je ze pokud doma mas z21 bilou a s88 pres prevodnik, tak studuj a zprovozni to. Az pak prijdes na limity a jestli potrebujes neco jineho. Bez layoutu to je tezke odhadnout, ale automaticke rizeni bez studia nedas.

Nenajdes centralu kde by to bylo plug and play. Alespon ja jsem nenasel. 3 mesice spet jsem ani nevedel co je DCC.

Dej si tyden oraz a cti, zacni na dccdoma, kde je na uvod co je naco, pak mojett, pak sidlo web, pak lokopin. Pak vic technicke je fucik.name, dcckoleje atd...

Co se tyce softu... nainstaluj a zkus. Pokud nemas problem s x stovak euro za sw tak se ozvi lokopinovi kdy bude mit skoleni nebo si dohodni 1to1. Je to na trailcontroller fakt sikula.

Ale na tohle nenajdes plug and play system. Ze za hodku to pujde...

A pokud je fulda ochotny ti pomoct live tak nevahej.
keby49
 
Příspěvky: 135
Registrován: úte 24 říj, 2017 8:48 am
Bydliště: Praha 9

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » stř 27 pro, 2017 7:24 am

keby49 píše:Ahoj, jsem zacatecnik a asi vim toho mene nez ty. Tak me ber s rezervou, me vlakno najdes v mem profilu.

Muj nazor je ze pokud doma mas z21 bilou a s88 pres prevodnik, tak studuj a zprovozni to. Az pak prijdes na limity a jestli potrebujes neco jineho. Bez layoutu to je tezke odhadnout, ale automaticke rizeni bez studia nedas.

Nenajdes centralu kde by to bylo plug and play. Alespon ja jsem nenasel. 3 mesice spet jsem ani nevedel co je DCC.

Dej si tyden oraz a cti, zacni na dccdoma, kde je na uvod co je naco, pak mojett, pak sidlo web, pak lokopin. Pak vic technicke je fucik.name, dcckoleje atd...

Co se tyce softu... nainstaluj a zkus. Pokud nemas problem s x stovak euro za sw tak se ozvi lokopinovi kdy bude mit skoleni nebo si dohodni 1to1. Je to na trailcontroller fakt sikula.

Ale na tohle nenajdes plug and play system. Ze za hodku to pujde...

A pokud je fulda ochotny ti pomoct live tak nevahej.

Zdravím a děkuji za celkem přínosnou info a zajímavé foto . Ano vím že za dva dny nebudu jezdit a nenaučim se to . To už jsem pochopil s koupi prvního setu a instalaci první dráhy . Ale časem jsem zjistil ze chci víc a víc. Ale zase nejsem až tak zapálený u toho sedět a trávit mraky času proto jsem se snažil přijít na něco co by to ulehčilo tím myšleno zě je nebo existuje nějaký vzorový systém kde je automatická dráha obsažena. Asi jsem blázen když jsem si to myslel ale tak beru to z pohledu jiné věci které se věnuji . A na základě toho jsem chtěl s prominutím okopírovat trať která bude s jistým programem automatizovaná a jen se upraví počet a stav vlaku a nějaké jiné drobnosti a muže se jezdit . Jenže to jsem se spletl stejně tak jako je již zmiňovaná centrála Z21 . U té jsem byl prodejcem upozorněn zě je naprosto jednoduchá a s komponenty od stejného výrobce bude na 1000% fungovat super a zvládne to i malé dítě . No tak já jsem asi ještě batole . Nemyslím si zě bych byl úplný blb co nic neumí vzhledem k tomu ze se v elektronice pohybují a je to i částečně moje profese. Ano jednu chybu to má a ta je ve mě ! Nerad čtu a raději mám názorné školení kde si na to člověk muže sáhnout a daleko lépe a rychleji tu a danou věc pochopí . Bohužel jsem neměl asi tušení že se pouštním do něčeho čemu nemohu věnovat tolik času neb ho raději travim s dětmi pro které jsem toto chtěl udělat . A tak na tom asi skončím a budování nejspíše nebude nikdy realizováno .
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod sidlo » stř 27 pro, 2017 8:11 am

Já bych to nevzdával. My žijeme v takové rychlé a jednoduché době. Rychlá půjčka vás udělá šťastným, nový telefon je to co potřebujete pro váš image, s naším novým autem vám bude soused závidět...
Ale i cesta může být cíl. A jak je to vidět tady na fóru v mnohých vláknech, hodně modelářů to tak dělá. Sice jde také o výsledek, ale největší potěšení je se k tomu výsledku vlastním umem, s pomocí kamarádů, nějak dostat.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2164
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod Bedlisch » stř 27 pro, 2017 8:58 am

HonzaM píše:Běžně používám FREDy a Digitrax DT402, v poslední sobě ale stále více používám WLANmaus a vyhovuje mi, funguje zatím bezvadně. mi nevyhovuje ovládání mašin z mobilu nebo tabletu. Pro ovládání nádraží je ale tablet dobrý

S DCC++ ? Fakt?
HonzaM píše:Co je míněno tím “taková”? Co by měla umět?

Třeba propojení na běžně obvyklé programy na automatizaci provozu. Pokud vím, DCC++ dá Rocrail a nějaké další? A co nějaký normálnější systém zpětné vazby, už je to nějak dořešeno? Přímé připojení až na arduino tedy moc nadějí nepřináší. Nevím, tak se ptám.
Bedlisch
 
Příspěvky: 234
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Digitalizace

Příspěvekod Bedlisch » stř 27 pro, 2017 10:41 am

Ad hasacek:
Zkus nejdřív popsat, co si představujes pod pojmem automatizace.
Pokud máš z21 a S88 s převodníkem do PC, tak vůbec není problém, aby ses na tom začal učit. Já začínal velmi podobně (NanoX+S88). Prostě udělej nějaký základní okruh s výhybkami a zpětným hlášením z kolejí. Z programů bych asi použil Rocrail, který je free nebo pak demo Traincontroleru. K traincontroleru existují výborné stránky Lokopina (moc díky za ně), Rocrail mi občas přišel takový těžkouchopitelný. Ale je to vždy dle vkusu každého soudruha.
Na tom si otestuješ ty úplné základy, to ti pak pomůže k profilaci budoucího postupu. Důležité je se toho nebát.
Zkus si nakreslit plánek testovacího kolejiště a hoď ho sem. Od toho se půjde lépe odrazit.
Bedlisch
 
Příspěvky: 234
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Digitalizace

Příspěvekod HonzaM » stř 27 pro, 2017 1:08 pm

Bedlisch píše:
HonzaM píše:Běžně používám FREDy a Digitrax DT402, v poslední sobě ale stále více používám WLANmaus a vyhovuje mi, funguje zatím bezvadně - nevyhovuje mi ovládání mašin z mobilu nebo tabletu. Pro ovládání nádraží je ale tablet dobrý

S DCC++ ? Fakt?

Ne, s DR5000
Naposledy upravil HonzaM dne stř 27 pro, 2017 1:22 pm, celkově upraveno 2
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Digitalizace

Příspěvekod HonzaM » stř 27 pro, 2017 1:20 pm

Bedlisch píše:Ad hasacek:
Zkus nejdřív popsat, co si představujes pod pojmem automatizace.
Pokud máš z21 a S88 s převodníkem do PC, tak vůbec není problém, aby ses na tom začal učit. Já začínal velmi podobně (NanoX+S88). Prostě udělej nějaký základní okruh s výhybkami a zpětným hlášením z kolejí. Z programů bych asi použil Rocrail, který je free nebo pak demo Traincontroleru. K traincontroleru existují výborné stránky Lokopina (moc díky za ně), Rocrail mi občas přišel takový těžkouchopitelný. Ale je to vždy dle vkusu každého soudruha.
Na tom si otestuješ ty úplné základy, to ti pak pomůže k profilaci budoucího postupu. Důležité je se toho nebát.
Zkus si nakreslit plánek testovacího kolejiště a hoď ho sem. Od toho se půjde lépe odrazit.

Hasacek má DR5000 a modul zpětného hlášení DR4088LN, se zbytkem Tvého návrhu naprostý souhlas. Pokud by i panel na okruh byl moc velký, stačil by úzký panýlek na nádraží a okruh si k tomu vždy postavit, má kolejivo Geoline (počítal s možností stavění na podlaze). Šlo by udělat i maličkou automatizaci, kdy by se střídaly dva vlaky, jeden by stál v nádraží, druhý by projel okruh a po dojezdu do nádraží by odjel ten druhý. Demo TrainControlleru které se vždy po 15 minutách vypne není pro takýto účel moc vhodné, v Rocrailu by to nebyl velký problém.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » stř 27 pro, 2017 2:18 pm

HonzaM píše:
Bedlisch píše:Ad hasacek:
Zkus nejdřív popsat, co si představujes pod pojmem automatizace.
Pokud máš z21 a S88 s převodníkem do PC, tak vůbec není problém, aby ses na tom začal učit. Já začínal velmi podobně (NanoX+S88). Prostě udělej nějaký základní okruh s výhybkami a zpětným hlášením z kolejí. Z programů bych asi použil Rocrail, který je free nebo pak demo Traincontroleru. K traincontroleru existují výborné stránky Lokopina (moc díky za ně), Rocrail mi občas přišel takový těžkouchopitelný. Ale je to vždy dle vkusu každého soudruha.
Na tom si otestuješ ty úplné základy, to ti pak pomůže k profilaci budoucího postupu. Důležité je se toho nebát.
Zkus si nakreslit plánek testovacího kolejiště a hoď ho sem. Od toho se půjde lépe odrazit.

Hasacek má DR5000 a modul zpětného hlášení DR4088LN, se zbytkem Tvého návrhu naprostý souhlas. Pokud by i panel na okruh byl moc velký, stačil by úzký panýlek na nádraží a okruh si k tomu vždy postavit, má kolejivo Geoline (počítal s možností stavění na podlaze). Šlo by udělat i maličkou automatizaci, kdy by se střídaly dva vlaky, jeden by stál v nádraží, druhý by projel okruh a po dojezdu do nádraží by odjel ten druhý. Demo TrainControlleru které se vždy po 15 minutách vypne není pro takýto účel moc vhodné, v Rocrailu by to nebyl velký problém.


V podstatě toto mám ted' udělané. Kruh dvě výhybky a rozdělené do třech sekcí.V rocrailu jsem to nakreslil a zkoušel ,ale něco dělám špatně
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod Myšpulín » stř 27 pro, 2017 4:20 pm

hasacek píše:V podstatě toto mám ted' udělané. Kruh dvě výhybky a rozdělené do třech sekcí.

Takže pokud výhybky přestavuješ digitálně a k těm třem sekcím máš připojená nějaká čidla obsazení úseků, je nutné tyto informace odesílat a získávat z PC. No a pak začít testovat programy do PC. Toho Traincontroleru a jeho 15 min. se neboj, je to dostatečně dlouhá doba na testování. A hlavně, v TrainControleru můžeš testovat na virtuálním kolejišti. Ostatní software neznám, ale soudím, že to bude něco obdobného. A jinak to programování automatiky je opravdu něco jako skládání programu. Asi neuspěješ s tím, že by jsi vzal již nějaký nastavený layount, něco tam přehodil a jezdil. Musí se začít od počátku.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1250
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » stř 27 pro, 2017 6:21 pm

Myšpulín píše:
hasacek píše:V podstatě toto mám ted' udělané. Kruh dvě výhybky a rozdělené do třech sekcí.

Takže pokud výhybky přestavuješ digitálně a k těm třem sekcím máš připojená nějaká čidla obsazení úseků, je nutné tyto informace odesílat a získávat z PC. No a pak začít testovat programy do PC. Toho Traincontroleru a jeho 15 min. se neboj, je to dostatečně dlouhá doba na testování. A hlavně, v TrainControleru můžeš testovat na virtuálním kolejišti. Ostatní software neznám, ale soudím, že to bude něco obdobného. A jinak to programování automatiky je opravdu něco jako skládání programu. Asi neuspěješ s tím, že by jsi vzal již nějaký nastavený layount, něco tam přehodil a jezdil. Musí se začít od počátku.


To je možná to co jsem si myslel že bude možné ,ale tak snad se to nějak naučím ,jen další věc je ovládací soft neb kupovat TC za 12t se mi nechce neb nevím jak dlouho se to bude provozovat a další věc je není v CZ a rocrail sem zkoušel a ten mi zase nepřijde natolik inuitivní .
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod fulda » stř 27 pro, 2017 6:40 pm

hasacek píše:Chci se to naučit a pochopit to. Klidně si i zaplatím někoho kdo mě to naučí jen si prostě nevím rady !

viewtopic.php?f=26&t=9651&p=223604&hilit=p%C3%ADsek#p223604
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Digitalizace

Příspěvekod hasacek » stř 27 pro, 2017 6:55 pm

fulda píše:
hasacek píše:Chci se to naučit a pochopit to. Klidně si i zaplatím někoho kdo mě to naučí jen si prostě nevím rady !

viewtopic.php?f=26&t=9651&p=223604&hilit=p%C3%ADsek#p223604

to už jsem koukal děkuji
hasacek
 
Příspěvky: 28
Registrován: sob 16 pro, 2017 11:46 am

Re: Digitalizace

Příspěvekod Jirka_US » sob 30 pro, 2017 2:12 am

Bedlisch píše:Když napíšu, že tablet a ani telefon ne, tak smart zařízení tomu taky vcelku nevyhovuje, ale dobrá, zkusím to tedy lépe specifikovat:
Ovladač k DCC++ , tak by měl mít ideálně ovládací kolečko, tlačítka a displej, podporovat funkce F0-F28. K žádnému PC nebude centrála připojena neb na to není prostor.
Nechci honit žádná virtuální tlačítka po displeji, prostě něco jako Roco myš nebo LENZ, šáhnu poslepu a vím co mačkám :P
Wii ovladač opravdu ne.
Kdyby totiž nějaký takový ovladač byl, tak to rád otestuji. Ale zatím je to spíš taková slepá větev. Kdyby byla taková centrála na Xpresnet, tak by to mohlo být už daleko zajímavější.

- na zaklade jakych faktu jste dosel k zaveru, ze smart zarizeni typu ovladac od ESU nevyhovuje ? Je tam "kolecko" a ne ledajake, funkce F0-F28 a displej jsou tam take?
- Jaka verze MM podporuje funkce F21 - F28 ?
- Jaky ovladac do Lenze mate an mysli ? LH100 nema kolecko....LH90 sice ma kolecko, ale o nejakem "sahani" pro slepu nemuze byt vubec rec. Mel jste vubec nekdy ten ovladac v ruce ? A to promijim fakt, ze je nejdrive nutne provest ne zrovna levny upgrade na verzi 3.6.
- Zkousel jste nekdy Engine Driver ? Vsechny funkce jsou pohromade, tedy o zadnem "honeni" tlacitek nemuze byt rec a rychlost se ovlada promoci fyzickych tlacitek podobnym zpusobem jako u LH100.
- opravdu se Vam nikam nevejde RPi zero, pocitac o rozmerech 65x30mm tj. ca mensi nez kreditni karta ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků