Číslování ovladačů Loconetu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod rawen » stř 15 lis, 2017 6:28 pm

Nazdar všichni.
Při úvahách o účasti na opravdu velkém mezinárodním setkání jsme se oklikou dostali k problematice "výrobních" čísel Fredů a jejich novějších klonů. Samozřejmě šlo o teoretizování nad možným setkáním se s ovladačem stejného čísla...

Proto se chci zeptat, jaká je tady situace. Podle ústního sdělení R. Maliny si Němci číslovali (čtyřtlačítkové) Fredy svojí řadou a u nás posléze začala nezávisle další řada. Jak to dělají Poláci, kteří vyrábějí osmitlačítkové FREDy(i), a co třeba Zdeno s ovladači OTO28?

Nakolik je reálný konflikt čísel? A čísluje se vlastně ještě?

Díky za odpovědi, Radek (a karvinští hloubavci)
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1427
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod radeksindy » stř 15 lis, 2017 10:21 pm

Aby došlo k problému, musí dojít nejen k setkání dvou ovladačů stejných čísel, ale i pokusu ovládat jimi stejnou adresu. To jen na okraj, fakt že se sejdou dva ovladače stejně bez sledování slotů stejně nepoznáte.

Původní FREDy byly u nás vyráběny s ID, která jsou ze sektorů FREMO, celkem jich bylo vyrobeno cca 400 kusů. Novější FREDI už máme v jiné číselné řadě, ale i ve FREMO už unikátní došly a obsazují se některé oblasti znovu. Za 20 let spousta ovladačů zmizela z FREMO nebo zcela úplně.

Stále se v rámci námi vyráběných FREDů pokračuje v přidělování unikátních čísel z naší číselné řady.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod zdeno » čtv 16 lis, 2017 3:42 pm

Na Slovensku mame trosku svoje cislovani a prideluji ID od 02xEF nahoru, teda od 639 nahoru.
Sam jsem zvedavy, komu lezem do kapusty. Jak vzpominal Sindy, neni to kriticky parametr.
Cislujem stale, aspon je tam nejaka ochrana pred ukradnutim adresy a loko.
---
Jinak jsem zachytil sum o tom, ze v SS2 je jeden bit vyhradeny na dalsich 16383 moznych ID cisel.
Ale nejsem natolik dobry v anglictine, abych to potvrdil. To ma pod palcem Uhlenbrock, Digitrax je mimo.
---
Byl jsem v minulem tydnu informovany, ze na GateWay v Hluku mel muj ovladac Oto znacne problemy.
Mohl by mi nekdo ze zucastnenych napisat podrobnejsi informace ??
Jedna se o to, ze nove centraly (Uhlenbrock) maji toleranci na 16666 Baudu jen asi 2% a Oto ovladac bez krystalu se nemusi prihlasit.
Potreboval bych zjistit, jake tam byly centraly a ci delaly problemy aj Oto s krystalem.
---
Neni problem nakalibrovat registr OSCCAL na presny kmitocet 8MHz, jen je nutne mit citac kmitoctu a programator.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod radeksindy » čtv 16 lis, 2017 10:10 pm

Jinak jsem zachytil sum o tom, ze v SS2 je jeden bit vyhradeny na dalsich 16383 moznych ID cisel.

Ve slotu jsou další expanzní bity a nové centrály je využívají. Nové rozšířené sloty využívají i jinou komunikaci, které umožňují idetifikaci oládacího zařízení, ale není zřejmé zda délka dvou byte zůstala nebo došlo k rozšíření. V každém případě naše ovladače s expandovanými sloty zatím pracovat neumí.

Byl jsem v minulem tydnu informovany, ze na GateWay v Hluku mel muj ovladac Oto znacne problemy.
Mohl by mi nekdo ze zucastnenych napisat podrobnejsi informace ??


Problém byl, že se nepřihlásil. K Digitraxu se přihlásil, ke Gateway ne. V každém případě vyráběl ve slotech pěknou paseku, protože při náhradě Ota za Freda nestačilo odhlásit FREDa dvojklikem od slotu. Bylo nutné přihlásit velký ovladač, smazat slot, provést nový disptach FREDa a pak to teprve začalo fungovat. Ale nebyl jsem na celé setkání a neměl jsem sebou svůj DDC kufřík, takže jsem byl bez rozhraní k notebooku a nemohl jsem se kouknout do centrály. Víc není známo.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod zdeno » pát 17 lis, 2017 7:23 am

Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod zdeno » pát 17 lis, 2017 3:04 pm

radeksindy píše:V každém případě vyráběl ve slotech pěknou paseku, protože při náhradě Ota za Freda nestačilo odhlásit FREDa dvojklikem od slotu.

Co si te pamatuji, tak si byl vzdycky puntickar a detailista, proto mi trosku vadi toto generalizovani.
Teda tvrdit, ze Oto delal bordel ve vsech slotech je zavadejici, maximalne jeden slot na kazdy ovladac. A to jeste tak, ze odhlaseni je pouze do stavu IDLE a ne zruseni adresy v slotu.
Za toto je zodpovedna centrala, ktera ma zrusit adresu po nejakych 20 a vice minutach.
---
Kde nebo jak bych se mohl dostat ku GateWay, abych to mohl otestovat ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod radeksindy » pát 17 lis, 2017 4:10 pm

Teda tvrdit, ze Oto delal bordel ve vsech slotech je zavadejici, maximalne jeden slot na kazdy ovladac. A to jeste tak, ze odhlaseni je pouze do stavu IDLE a ne zruseni adresy v slotu. Za toto je zodpovedna centrala, ktera ma zrusit adresu po nejakych 20 a vice minutach.

Centrála je výhradně zopovědná za to, že pokud se přestane obnovovat informace ve slotu ze strany ovladače, tak ho centrála po určité době uvolní pro další ovladače (pochopitelně při splnění všech nutných podmínek). Pokud uvolním ovladačem adresu a její slot, musí být bez problémů dostupná dalším ovladačům (proto aby nový FRED po výměně nezčervenal). Nevím co tvůj ovladač zapisuje do slotu a co se s ním stane po uvolnění adresy, ale jediná cesta jak jej využít bylo natvrdo smazat původní slot i s adresou a vytvořit nový.

Chápu, že z tvého pohledu jsem detailista, protože požaduji aby ovladač fungoval za všech okolností, ale s tím těžko něco udělám.

Gateway si půjčujeme z Rakouska nebo Německa, jedině může příště přijet a otestovat si to po večerech sám.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod Mcx » pát 17 lis, 2017 5:22 pm

radeksindy píše:protože při náhradě Ota za Freda nestačilo odhlásit FREDa dvojklikem od slotu. Bylo nutné přihlásit velký ovladač

Důvod byl jednoduchý - uživatelé nevěděli, kterými tlačítky odhlásit Ota, většina to neví ani u Freda :lol:
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1726
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod Mcx » pát 17 lis, 2017 5:33 pm

Ještě k celkovému fungování - Gateway byla nevhodně umístěna - no, ono to jinak nešlo, ale umístění v krátkém mezistaničním úseku, kdy bylo vjezdové návěstidlo Lipové ještě u Lnboxu Gatewaye a další Lnbox až u Lipové bylo nešťastné, a v úseku dělali paseku i uživatelé s Fredami - několik jich vjelo až do Lipové s tvrzením, že neuměli ovládat loko. Některým jsem osobně pomáhal. Ovšem neměl jsem čas se těmito problémy zabývat, navíc zapojení Gatewaye se několikrát upravovalo ... pro problém s funkčností..... domnívám, se že základní problém bylo umístění.
Co se dělo speciálně s Otou - to nevím - neměl jsem na to čas - dle jednoho účastníka, někdy projel, někdy problém. Bohužel sešlo se tam x-různých problémů:
- umístění
- neoznačení Lnboxů Gatewaye
- mnoho strojvedoucích, kteří nevěděkli co mají dělat + neuměli ovládat ovladač - žádný !!!
.....
a v tom identifikovat co bylo příčinou je potíž, říkat... že Oto....protože.... není zcela košér.
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1726
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod zdeno » pát 17 lis, 2017 6:03 pm

to radeksindy
Centrála je výhradně zopovědná za to, že pokud se přestane obnovovat informace ve slotu ze strany ovladače, tak ho centrála po určité době uvolní pro další ovladače (pochopitelně při splnění všech nutných podmínek).
presne to mam na mysli, takze to je z tve strany trosku zavadejici, je tam toho dost, co se musi splnit

Pokud uvolním ovladačem adresu a její slot, musí být bez problémů dostupná dalším ovladačům (proto aby nový FRED po výměně nezčervenal). Nevím co tvůj ovladač zapisuje do slotu a co se s ním stane po uvolnění adresy, ale jediná cesta jak jej využít bylo natvrdo smazat původní slot i s adresou a vytvořit nový.
jsem se dival, Oto maze pri odhlaseni vsechno, teda nastavuje Status1 = 3 a adresa aj ID jsou smazane na "0", dokonce jeste pred tim posilam Em. stop.

Chápu, že z tvého pohledu jsem detailista, protože požaduji aby ovladač fungoval za všech okolností, ale s tím těžko něco udělám.
podle meho nazoru je to podceneni toho, ze jsem nedaval ze zacatku krystaly, nejak neverim tomu, ze aj nove Oto ovladace blbly !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod radeksindy » pát 17 lis, 2017 9:56 pm

Mcx:Důvod byl jednoduchý - uživatelé nevěděli, kterými tlačítky odhlásit Ota, většina to neví ani u Freda

Uživatel to nemusí vědět, on to neřeší, řešil jsem to jen já. Problém byl výhradně v ovladači Oto, protože se nedokázal vůbec domluvit s Gateway. Snadno zreplikovatelný a identifikovatelný problém. Umístění Gatewaye s tím nesouvisí, jde o komunikaci ovladače ve vnitřním LocoNetu. Současné přecházení mezi centrálami je vyřešeno tak, že uživatel nic vědět nemusí. Jen jde kolem kolejiště a zasouvá FRED do zásuvek.

Zdeno: Musíš si to vyřešit sám, neměl jsem nic, čím bych se mohl podívat na komunikaci nebo do centrály.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod zdeno » sob 18 lis, 2017 7:50 am

ja se nehadam, ale potrebujem k tomu podklady. Proste jen oznaceni Ota za spatneho je generalizovani a to tim vic,
ze zjistujem, ze problemy nemel jen Oto !! Navic, nekdy to fungovalo, nekdy ne.
Blblo to obema smery ?
Teda neni to tim, ze by jedna centrala mela horsi toleranci na 16666 baudu ?
Nebo samotny GateWay je jak nastaveny ?
---
Pokud by to bylo mozne okomentuj, co vlastne GateWay dela jinak a proc ?


Dodatek:
pokud se Oto pripoojuje ku kazde centrale samostatne, tak funguje normalne ?
Pokud ano, tak bude nutne hledat problem mezi GateWay a Oto.
A zajimalo by mne, ci to je pokazde, nebo to nekdy projde a nekdy ne ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod Mcx » sob 18 lis, 2017 2:16 pm

radeksindy píše:Jen jde kolem kolejiště a zasouvá FRED do zásuvek.

A protože ze sedmi odjetých grafikonů jsem byl šest grafikonů hned vedle Gatewaye v Lipové tak si dovolím tvrdit - že toto neplatilo a problémů tam bylo víc než dost, rovněž problémů s druhou části moduliště za Gateway, několik hodin se kvůli problémům nejezdilo. X vlaků řízených Fredy dojelo až k výhybkám Lipové s trvzením strojvedoucích - nešlo mi to ovládat.
Takže zcela jednoduše jak jsi to popsal to nevidím ani po konzultaci s dalšími, kteří viděli co se tam dělo (navíc většina toho byla v době, kdy ty jsi v Hluku nebyl)
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1726
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod Jirka_US » sob 18 lis, 2017 8:45 pm

radeksindy píše:Zdeno: Musíš si to vyřešit sám, neměl jsem nic, čím bych se mohl podívat na komunikaci nebo do centrály.

Pak by jsi mel ovsem pripustit, ze chyba muze byt rovnez na strane gateway, zejmena pokud se nejedna o vyrobek Digitraxu.
radeksindy píše:Nevím co tvůj ovladač zapisuje do slotu a co se s ním stane po uvolnění adresy, ale jediná cesta jak jej využít bylo natvrdo smazat původní slot i s adresou a vytvořit nový.

Jestli se muzu zeptat, jak se ti tedy podarilo ten slot smazat, tedy zejmena pokud jsi nemel ten "DDC kufrik" ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Číslování ovladačů Loconetu

Příspěvekod zdeno » ned 19 lis, 2017 9:42 am

Problem je v tom, ze vlastne nikdo netusi, kde je chyba.
Nejcastejsi problem je zly rozvod X3 (Loconet), kde ruzne ubytky napeti delaji obrovske problemy. Nebo ovladac se zvysenym odberem.
Pak nastane situace, kdy nekdo rozhodne, ze toto vyzkousime a uvidime. Nekdy se to podari opravit, nekdy ne.
Ale skutecny problem muze byt uplne jinde.
---
Mam informace, ze odstraneni Ota moc nepomohlo a chyby s prepinanim trvaly stale dal.
Ale to uz nikdo nenapise, protoze by se zhovadil.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník