z21start, z21 a Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod BohousP » stř 29 lis, 2017 6:53 am

Sandy píše:První zádrhel.
Patra Bap mám osvětlena soupravou od "pojezdy.eu". Ale z21 nedokáže přečíst dekoder a tím pádem ho ani naprogramovat. Při čtení sice osvětlení problikává, ale hodnoty se nezobrazí a MM "zamrzne".
Naprogramovat osvětlení jde pouze s MM na Roco kostce. S aplikací z21 mobile si ani "neškrtnu". Dělám něco špatně?


Není dobré plést si čtení a programování. Jednodušší ústředny (ale někdy i dekodéry) mají problém se čtením CV. Obvykle vyhodí hlášku Err2 (Multimaus), nebo něco o nemožném čtení.
Programování většinou proběhne, ale při verifikaci (tedy následujícím čtení) následuje opět Err2. Přitom dekodér může být už naprogramován správně, jen to na sebe neprozradí. (Proč tomu tak je? Dekodér nedává - nebo dává slabý - signál ACK, kterým potvrzuje platnost dat při čtení. Anebo centrála má špatnou citlivost a signál jí nestačí.)
V 90% případů postačí zmáčknout OK a vše skončí zdárně. Ověřit naprogramování můžeme pak jen vyzkoušením dané funkce. Pokud jsme měnili adresu dekodéru (CV3), postačí zkusit dekodér přepnout na nové adrese.
Podobné problémy má někdy i velká Z21 (velmi dlouho čeká a pak indikuje chybu...), ale ta má možnost více nastavení a obvykle se to podaří spravit.
Ale jak píše Fulda, nemělo by to zamrznout úplně. (Pozor Z21 při podobné chybě čeká někdy i desítky vteřin.) Nejsi jen netrpělivý?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2257
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Sandy » stř 29 lis, 2017 8:00 am

To fulda a BohoušP:
Až budu mít chvilku, tak to vyzkouším. Asi až o víkendu. Zatím díky.

EDIT:
Je to sice OT, ale nedá mi to, protože mi to již pár dní sedí za krkem a pocit, po odpovědích fuldy a BohoušeP, ještě zesílil. Jsou věci, které jsou pro mne stále těžko uchopitelné.
Před pár dny jsem si v aplikaci z21 mobile nakonfiguroval pár lokomotiv. Pak jsem si je postupně fotil a fotky přiřazoval k jednotlivým lokomotivám. Nachomýtl se k tomu můj osmiletý vnuk. Chvíli mě pozoroval a pak beze slova odešel. Vrátil se asi za dvě minuty a hrdě hlásil, že má ve svém mobilu stejnou aplikaci jako já. Za dobu o něco delší než trvá stažení aplikace ze stránek Roco zvládl to, na co jsem se pečlivě připravoval asi půl hodiny, přečetl několik návodů a shlédl dvě instruktážní videa....
No, a v neděli jsme si jen tak jezdili na krátké zkušební koleji. Pětiletá vnučka si chtěla zajezdit také. Tak jsem jí mobil půjčil a ukázal jí, jak se mašina ovládá. Za chvíli jí to přestalo bavit, protože to byla jen taková "šmrdlačka" sem tam. A protože byla podezřele ticho, tak jsem se na ni šel za chvíli podívat. Zjistil jsem, že si během deseti minut stáhla do mého mobilu asi pět her a statečně je mrská o sto péro. Vnučka ještě neumí číst, takže když jsem ji chvíli pozoroval, tak jsem konečně, na stará kolena, pochopil, co je intuitivní ovládání.
Berte to jako povzdechnutí stařečka, který pamatuje dobu, kdy měl Žižka obě oči.... Admin ať to třeba smázne nebo přesune jinam.... :oops: :oops: :oops:
Sandy
 
Příspěvky: 1019
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod trainzjohny » pon 11 pro, 2017 8:04 am

K tomu čtení z21 mohu potvrdit, že má problémy při malém odběry (vagón co má jen osvětlení). Lokomotiva s motorkem si cukne a je to OK, ale vagóny mi nepřečte, přesto v pohodě naprogramuje (s tím, že nakonec hodí chybu, tím že to nepřečte, ale vždy to naprogramuje).
Jsem začátečník,mám TT ovládané z21 a mobilem.Flotila čítá 6 lokomotiv-377.0,749,750,753,754 a BR18.
trainzjohny
 
Příspěvky: 76
Registrován: pát 17 dub, 2015 10:19 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod BohousP » pon 11 pro, 2017 8:38 am

trainzjohny píše:K tomu čtení z21 mohu potvrdit, že má problémy při malém odběry (vagón co má jen osvětlení). Lokomotiva s motorkem si cukne a je to OK, ale vagóny mi nepřečte, přesto v pohodě naprogramuje (s tím, že nakonec hodí chybu, tím že to nepřečte, ale vždy to naprogramuje).

To není centrálou, ale principem programování. Jak jsem už psal výše, dekodér má potvrzovat platnost dat tzv. signálem ACK (acknowledgement - potvrzení). Ten se u lokodekodérů dělá krátkodobým (6 ms) zvýšením odběru nad 60 mA, na což se využívá motorek - proto to cuknutí. Toto se využívá při čtení (a tedy i potvrzování naprogramování). Funkční dekodér nemá jak zvýšit odběr (LED na to nestačí), proto obvykle centrála signalizuje chybu (ERR2). Některé funkční dekodéry mají doporučované před programováním připojit rezistor, který ten zvýšený odběr zabezpečí.(POZOR - nezkoušejte, pokud to není v návodu, může dojít ke zničení dekodéru.)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2257
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod HonzaM » pon 11 pro, 2017 8:50 am

BohousP píše: Dekodér nedává - nebo dává slabý - signál ACK, kterým potvrzuje platnost dat při čtení. Anebo centrála má špatnou citlivost a signál jí nestačí.)

Dá se ten problém překonat, třeba dodatečným zatížením výstupu, například žárovkou? Záleží jen na centrále, nebo i na použitém softwaru, může pomoci použít jinou centrálu nebo jiný software?
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1953
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod JendaTT » pon 11 pro, 2017 8:52 am

Mám v osobních vagonech osvětlovací lištu LT10 a nikdy nebyl problém u bílé z21 programovat/číst CV.
JendaTT
 
Příspěvky: 375
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod BohousP » pon 11 pro, 2017 9:00 am

HonzaM píše:
BohousP píše: Dekodér nedává - nebo dává slabý - signál ACK, kterým potvrzuje platnost dat při čtení. Anebo centrála má špatnou citlivost a signál jí nestačí.)

Dá se ten problém překonat, třeba dodatečným zatížením výstupu, například žárovkou? Záleží jen na centrále, nebo i na použitém softwaru, může pomoci použít jinou centrálu nebo jiný software?

Jak jsem psal výše, některé dekodéry mají přímo v návodě uvedené doporučení připojit při programování externí rezistor. Nezáleží většinou na centrále, ani na software, ale právě na dekodéru ve vozidle. Připojit žárovku nebo externí rezistor bych si ale obecně netroufl, hrozí přetížení spínacího tranzistoru (zejména, pokud je navržený jen pro zátěž LED).
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2257
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod sidlo » pon 11 pro, 2017 10:41 am

Když jsem programoval osvětlení pojezdy.eu do Bai igramodel tak jsem použil odpor 100 Ω 5 W s centrálou NanoX.
https://sites.google.com/site/sidloweb/vozidla/02-byz-a-da
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2077
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod fulda » pon 11 pro, 2017 12:26 pm

Například pro tady tak nenáviděnou centrálu NanoX se dá problém vyřešit tak, že se paralelně ke koleji připojí ještě rezistor. Ona totiž mimo změny sleduje celkový proud a pokud se správně zvolí hodnota odporu, tak dojde k překročení hranice i při malé zátěži ze strany dekodéru.
Už jsem to tu někde popisoval, myslím, že to bylo ve spojení s dekodéry ESU SwitchPilot.

Ale to je mimo téma zzZ21, tak nemá cenu se v tom dále vrtat a pleveit vlákno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod HonzaM » sob 23 pro, 2017 11:05 am

hummus píše:No právě, pokud použiju rozhraní od fuldy, tak už pak připojuji k z21 moduly S88, takže mě 7x vyšší cena Roco komponenty nezajímá :wink:
Takže s z21start (na aukru, modelbazaru kolem 2000,-)+kód na odblokování (800,-)+modul na R-bus/S88n (1400,-)dostanu na cenu cca. 4200,- kč
Za DR5000 dám cca. 4000,-. To zas takový rozdíl není. Pro malé domácí kolejiště je to podle mě z21 dobrá volba.
Navíc při koupi start setu mám v podstatě zdarma multimaus, který si k DR5000 budu muset koupit.

DR5000 stojí 3700, Multimaus kupovat nemusíš pokud se spokojíš s ovládáním z mobilu nebo tabletu.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1953
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Sandy » ned 24 pro, 2017 1:07 pm

HonzaM píše:
hummus píše:No právě, pokud použiju rozhraní od fuldy, tak už pak připojuji k z21 moduly S88, takže mě 7x vyšší cena Roco komponenty nezajímá :wink:
Takže s z21start (na aukru, modelbazaru kolem 2000,-)+kód na odblokování (800,-)+modul na R-bus/S88n (1400,-)dostanu na cenu cca. 4200,- kč
Za DR5000 dám cca. 4000,-. To zas takový rozdíl není. Pro malé domácí kolejiště je to podle mě z21 dobrá volba.
Navíc při koupi start setu mám v podstatě zdarma multimaus, který si k DR5000 budu muset koupit.

DR5000 stojí 3700, Multimaus kupovat nemusíš pokud se spokojíš s ovládáním z mobilu nebo tabletu.

No, to se dost prodraží, kupovat si místo MM chytrý telefon nebo tablet.... :roll: :roll: :roll:
Sandy
 
Příspěvky: 1019
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod amirinda » ned 24 pro, 2017 1:53 pm

Sandy píše:No, to se dost prodraží, kupovat si místo MM chytrý telefon nebo tablet.... :roll: :roll: :roll:


no tak tablet máš za litr.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod JendaTT » ned 24 pro, 2017 1:59 pm

Navíc na tabletu nebo smartphone se spoustu věcí nastavuje lépe než na MM, zejména CV dekodérů.
JendaTT
 
Příspěvky: 375
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod fulda » ned 24 pro, 2017 2:46 pm

Kluci, napřed se podívejte, jaký byl původní obsah před půl rokem, než jej HonzaM "vytrhl", aby mohl napsat, že DR5000 do každé rodiny.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Edys » ned 24 pro, 2017 2:54 pm

fulda píše:Kluci, napřed se podívejte, jaký byl původní obsah před půl rokem, než jej HonzaM "vytrhl", aby mohl napsat, že DR5000 do každé rodiny.

Ale ty už jsi dost trapný s tím utocenim na digikeijs. Není vlákno ve kterém by jsi o tom nekybycoval. Taky se tu pořád nikdo nenavaží do tvých výrobků.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 593
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků