z21start, z21 a Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod horak » stř 14 úno, 2018 6:07 am

Nie je dovod aby nechodila. Posledny fw 1.04 vsak umoznuje priame zapisovanie/citanie CV az do 1024. Starsie fw iba do 255.

Takze pripojit a naliat novy fw.
horak
 
Příspěvky: 230
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod sidlo » stř 14 úno, 2018 8:43 am

Nejsem majitelem z21.
To jaký ovladač je k centrále připojen nemá žádný vliv na problémy s programováním.
Cukání lokomotivy je vnější projev čtení CV nebo potvrzování správného zápisu CV.
V tom odkazu na Stummi foru se píše, že někde v kolejích je velká kapacita, která deformuje signál. Zkusil bych celé kolejiště odpojit, udělat krátkou programovací kolej, tu samotnou připojit k centrále z21 a zkusit znovu číst/programovat CV.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1590
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod JendaTT » stř 14 úno, 2018 9:21 am

Nemusíš mít k z21 připojený žádný ovladač - já čtu a programuji CV z mobilu, tabletu nebo z PC.

Připoj samotnou kolej, zkontroluj veškerou kabeláž ke koleji, jestli je vše řádně dotažené, domáčknuté, jestli to má pořádný kontakt. Kolej pořádně očisti, to samé kolečka lokomotiv. Jestli můžeš, nepřipojuj MM, ale zkus přečíst CV pomocí smartphone, tabletu nebo SW v PC (pomocí utility z21). Pokud není z21 v háji, musí to fungovat.
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod shodan » stř 14 úno, 2018 6:34 pm

tak jsem ji dnes poridil a uz to maka, MM update na 1,4 a chodi to krasne, prepojene na domaci router a super, musim rici ze to maj hezky udelane, jsem ovsem zacatecnik, ale to co zatim pozaduji tak jsem max spokojen, android +iOS chodi
shodan
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 17 říj, 2010 2:40 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod A2C » stř 14 úno, 2018 9:11 pm

HonzaM píše:
A2C píše:Páni, vlastním Z21 ktorú som kupoval hlavne na nahrávanie zvukov Zimo dekodérov.
Dnes som kúpil pre zákazníka do jeho pary DRB 15 (S2/6) zvukový dekodér Zimo MX644D nahodil mašinu na koľaje s tým že tam nahrám zvuk inej pary než je prednahratý zvuk na dekodéri.
No čo sa nestalo? Z21 (najnovší Z21 mainterance 1.12 s najnovším firmware) proste odmietol dekodér že toto nie je Zimo dekodér!
Mám vážne pochybnosti o zdravom mozgu vývojárov Roco/Fleischmann/Zimo
Ok nie je v zozname podporovaných MX640, Ok nie je tam MX642, ale že tam bude len MX645 a vyššie?! Resp len dekodéry s rozhraním Plux a NEM?!
Som veľmi rád že zákazníkovi je jedno aký tam bude zvuk, a som súčasne veľmi naštvaný že nemôžem s vlastným HW robiť to na čo som ho kupoval

Proč nepoužiješ raději JMRI/ DecoderPro? Ten nestojí nic.


JMRI / DecoderPro umožňuje nahrávanie zvukov do Zimo dekodérov?!
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1251
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod sidlo » čtv 15 úno, 2018 6:13 am

Ne
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1590
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod A2C » čtv 15 úno, 2018 9:05 am

Som si aj myslel ale potom nechápem poznámku od HonzaM
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1251
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod JanoW » čtv 15 úno, 2018 9:40 am

A2C píše:Som si aj myslel ale potom nechápem poznámku od HonzaM

Ono treba napísať niečo múdre, aj keď to nedáva zmysel. Najmä je veľmi vhodné poradiť niečo, ak už má kúpený iný produkt.
JanoW
 
Příspěvky: 61
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod TheJaro » sob 24 bře, 2018 3:48 pm

Dobrý deň
Celý deň sa snažím pripojiť z21start k pc cez lan a nič.Stále mi to vyhadzuje chybu,neviete kde robím chybu?
Přílohy
IMG_20180324_163405.jpg
TT - čkár ako repa :),lll - IV ep CSD/ZSR., začiatky z DCC, z21 + MM
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 81
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod D » sob 24 bře, 2018 4:17 pm

TheJaro:
Chyba znamená, že centrála není připojena k síti, nebo má v sobě nastavenou jinou adresu než výchozí (což bys musel vědomě udělat).

  1. Nejdřív zkontroluj, že jsou počítač, centrála i router zapnuty. Síťový kabel k počítači i centrále je v routeru zapojen do jednoho z konektorů 1 - 4, nikoliv do barevně odlišného konektoru WAN. Počítač může být ke stejnému routeru připojen místo kabelu přes Wi-Fi. Překontroluj, že síťový kabel je dobře zasunut (zacvaknut) v konektoru na centrále, routeru i počítači. Kdybys měl jiný síťový kabel, můžeš ho vyzkoušet vyměnit. Vedle síťového konektoru centrály i počítače jsou svítivé diody, obě by při připojení k routeru měly svítit/blikat.
  2. Když blikají a nefunguje to dál, spusť program Příkazový řádek (do nabídky Start napiš CMD a Enter). Do černého okna napiš ping 192.168.0.111 a Enter.
    • Když tam uvidíš něco jako tohle, je centrála připojena:
      Reply from 192.168.0.111: bytes=32 time<1ms TTL=64
    • Když tam bude tohle, tak připojena není:
      Reply from 192.168.0.111: Destination host unreachable. / Request timed out.
  3. Pak je otázkou, zda používáš originální router. Pokud ne, napiš do černého okna ještě příkaz ipconfig a Enter. Když se pod tím objeví na jednom z řádků
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
    Čísla musí začínat na 192.168.0 a poslední číslo by mělo být .100 nebo vyšší. Pokud ne, je třeba změnit nastavení routeru.

Až tohle provedeš a sdělíš výsledek, můžeme pátrat dále.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 949
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod TheJaro » ned 25 bře, 2018 10:23 am

Ahoj D.
Spravil som to podľa tvojej rady a budem musieť zmeniť nastavenie routra len neviem ako. Používam svoj asus RT-N12+
Dal som ipconfig a ukázalo mi toto čo je v prílohe
Přílohy
IMG_20180325_121653.jpg
TT - čkár ako repa :),lll - IV ep CSD/ZSR., začiatky z DCC, z21 + MM
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 81
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod D » ned 25 bře, 2018 11:07 am

TheJaro:
Přesně stejný problém jsem měl na svém starém routeru.

Tvůj router přiděluje adresy začínající na 192.168.1.1, zatímco TP-link dodávaný k Z21/z21 start a další routery ve výchozím stavu přidělují adresy od 192.168.0.1. Musíš to změnit v nastavení svého routeru. Dle návodu se k routeru připoj a změň adresy:
  1. V prohlížeči zadej adresu routeru http://192.168.1.1/.
  2. Přihlas se, výchozí jméno i heslo je admin.
  3. V levém menu níže položka LAN > nahoře LAN IP, změň IP Address na [ 192.168.0.1 ] a potvrď tlačítkem Apply.
  4. Pak tě router odhlásí. Zadej do prohlížeče novou adresu routeru http://192.168.0.1/ a přihlas se znova.
  5. V levém menu níže položka LAN > nahoře DHCP Server, změň
    • IP Pool Starting Address na [ 192.168.0.2 ],
    • IP Pool Ending Address na [ 192.168.0.254 ],
    • potvrď tlačítkem Apply (dole).
    Tím do adresního prostoru dostaneš i centrálu s adresou 192.168.0.111. Prohlížeč můžeš zavřít a vyzkoušet připojení k centrále Z21/z21 start.

Ještě drobné varování, všechna zařízení v síti dostanou novou adresu. Počítačům a telefonům to nevadí, ale může se ti rozpojit například síťová tiskárna nebo síťový disk. Napříště bude mít router novou adresu, tak si ji někam (nejlépe na něj) napiš.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 949
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod TheJaro » ned 25 bře, 2018 12:22 pm

D.
Tak sa to podarilo a postup úplne presne ako si to napísal. Vôbec by ma nenapadlo že treba len zmeniť ip adresu :)
Ďakujem ti veľmi pekne
TT - čkár ako repa :),lll - IV ep CSD/ZSR., začiatky z DCC, z21 + MM
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 81
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod horak » pon 26 bře, 2018 5:08 am

Ja som to s IP adresou urobil inak...

Adresa mojho routeru zostsla tam kde bola.
Zmenil som vsak IP adresu z21 na 192.168.xxx.yyy, kde xxx je nastavene ako na routeri.
yyy som nastavil uplne mimo rozsah poskytovany DHCP serverom routera a rozsah som nemenil.
yyy moze kludne zostat aj na defaultnych 111 (ak je mimo rozsah DHCP). Ved naco menit tozsah DHCP v routeri, ked je to pevna IP adresa mimo rozsah DHCP a spolu to nekoliduje....

Touto zmenou IP v z21 neovplyvnime celu existujucu siet a ani vyssie spomenute pripadne problemy s taciarnou a sietovym diskom (spominal to D).
horak
 
Příspěvky: 230
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod D » pon 26 bře, 2018 5:47 am

horak:
Změna adresy centrály má však úskalí v tom, že novou adresu je pak nutno ručně zadat do každého telefonu, myši a programu, který následně k centrále připojíš. Kdežto pokud je možnost a změníš adresování routeru, tak máš napořád klid. Osobně bych také volil nezávislý router jen na vláčky.

(I ke změně adresy centrály ji potřebuješ připojit k routeru, který ji nejdříve přidělí její výchozí adresu, přes kterou se připojíš a následně adresu zaměníš.)
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 949
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků