z21start, z21 a Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod BohousP » stř 20 bře, 2019 8:56 am

Tomas Lebeda píše:Nevíte jakou hardwarovou verzi má Wifi router dodávaný v balíčku s kódem na odblokování - Roco 10814
Podle fotky by se mělo jednat o router TP-Link - TL-WR841N.
Chtěl bych ho zapojit v síti jako Access point a dle údajů výrobce by tento router měl funkci AP nabízet až od hardwarové verze V 12.
Takže řeším, zda pořídit tento v balíčku nebo koupit kód samostatně a router samostatně.
Hardwarová verze by se měla dát zjistit na štítku zadní strany routru, bohužel fotku zadní strany jsem na Roco nenašel.
https://www.tp-link.com/cz/support/faq/46/

Tak nějak nerozumím otázce, ten zázrak přece musí pracovat jako AP již nyní. Jak jinak by ses na něj mohl přihlašovat přes WiFi?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2407
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 20 bře, 2019 10:00 am

BohousP píše:
Tomas Lebeda píše:Nevíte jakou hardwarovou verzi má Wifi router dodávaný v balíčku s kódem na odblokování - Roco 10814
Podle fotky by se mělo jednat o router TP-Link - TL-WR841N.
Chtěl bych ho zapojit v síti jako Access point a dle údajů výrobce by tento router měl funkci AP nabízet až od hardwarové verze V 12.
Takže řeším, zda pořídit tento v balíčku nebo koupit kód samostatně a router samostatně.
Hardwarová verze by se měla dát zjistit na štítku zadní strany routru, bohužel fotku zadní strany jsem na Roco nenašel.
https://www.tp-link.com/cz/support/faq/46/

Tak nějak nerozumím otázce, ten zázrak přece musí pracovat jako AP již nyní. Jak jinak by ses na něj mohl přihlašovat přes WiFi?

V současnosti používám v bytě kabelový modem s wifi routerem. Nicméně je blbě umístěný a přesunout lze pouze obtížně.
V místě kde mám kolejiště je tedy od něj slabý signál wifi.
Proto jsem měl představu, že bych zapojil Wifi router z Roco setu v režimu pouze přístupový bod.
Tak jak je to popisováno třeba na tomto videu
pravě v 6:44 min. toho videa je uváděno, že přepnutí do access point mode je možné u tohoto modemu od verze 12
Takže se oba routery budou tvářit jako jedna wifi.
Oba routery budou spojeny kabelem přes LAN
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 214
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Miloš_P » stř 20 bře, 2019 10:04 am

Já mám verzi 13.0. Pořizoval jsem ho s centrálou z21 zhruba před rokem.

BohousP: Taky jsem to nějak nepochopil. Tady v tom videu je vysvětleno, co tím chtěl TP-link ríci :D .
https://www.tp-link.com/cz/support/download/tl-wr841n/
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 434
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 20 bře, 2019 10:13 am

Miloš_P píše:Já mám verzi 13.0. Pořizoval jsem ho s centrálou z21 zhruba před rokem.

BohousP: Taky jsem to nějak nepochopil. Tady v tom videu je vysvětleno, co tím chtěl TP-link ríci :D .
https://www.tp-link.com/cz/support/download/tl-wr841n/

Moc děkuji za informaci, verze 13 by měla být v pohodě.
Našel jsem totiž nějaké starší officiální video Roco na kterém ukazovali zapojení routeru s z21 ve verzi 11,
a ta informace o access point modu ve videu z výše uvedeného odkazu mě zmátla, proto ten dotaz.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 214
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod BohousP » stř 20 bře, 2019 10:29 am

Miloš_P píše:Já mám verzi 13.0. Pořizoval jsem ho s centrálou z21 zhruba před rokem.

BohousP: Taky jsem to nějak nepochopil. Tady v tom videu je vysvětleno, co tím chtěl TP-link ríci :D .
https://www.tp-link.com/cz/support/download/tl-wr841n/

Aha, takže jsem to špatně pochopil. Pod pojmem Access Point je zde myšlen druhý (nebo další) přístupový bod.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2407
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod brut » pon 04 kvě, 2020 5:45 pm

Zdravim, mam ohladne z21 zopar nejasnosti, ak by ste vedeli poradit.
Mam bielu z21, ovladam ju telefonom cez apku Z21 mobile.
Da sa cez tuto apku nastavit hlasitost zvuku lokomotivy, pripadne cez tu novsiu aplikaciu Z21 Modelleisenbahn Munchen? Tu som este neskusal pouzivat.
Este som nikde nenasiel info, co a ako sa nastavuje pri nastavovani lokomotivy v Traction Settings.
Chcel by som upravit pripadne brzdnu drahu lokomotivy, ktora je nerealne kratka, ale neviem ako na to.
brut
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon 04 kvě, 2020 5:42 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod look23 » úte 05 kvě, 2020 8:01 am

Tohle se nastavuje v dekodéru a jeho CVs.
Zvuky se musí nastavovat individuálně podle autora projektu. Může se stát, že se to bude chovat špatně.
H0, ČSD epocha IV - z21start+MM
look23
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod TheJaro » úte 05 kvě, 2020 10:59 am

Pokiaľ chceš zvuk dať hlasnejšie alebo tichšie tak to ide cez aplikáciu úplne jednoducho
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 146
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Pater » úte 05 kvě, 2020 11:32 am

brut píše:Chcel by som upravit pripadne brzdnu drahu lokomotivy, ktora je nerealne kratka, ale neviem ako na to.

Ono by dost pomohlo, kdyby jsi uvedl typ lokomotivního dekodéru. Podle normy by to měly mít všechny dekodéry na CV4.
Např. pro ESU je v manuálu psáno toto:

"Doba zrychlování a brzdění lze nastavit nezávisle na sobě. Můžete tak naprogramovat rychlý rozjezd a mnohem delší brzdění.
Doba pro zrychlení se upravuje v CV3 zatímco zpomalení se upravuje v CV4.
Doby nastavené v těchto CV jsou svázané s rychlostí. Vzdálenost zrychlování a zpomalování je proto delší při vyšších rychlostech. Jinými slovy, čím rychleji se lokomotiva pohybuje tím delší vzdálenost ujede než úplně zastaví."
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod brut » úte 05 kvě, 2020 3:39 pm

V papieri od masinky pisu, ze dekoder je Motorola.
DCC/NMRA:03
Motorola:03
Este tu spominaju nejaky Taigatrommel.
Je tu tabulka s DCC/NMRA, kde je zoznam asi CV adries a defaultne hodnoty. Netusim ktora adresa je priradena comu a ani ako sa v starej apke Z21 nieco z tohto meni.
brut
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon 04 kvě, 2020 5:42 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod jirkan » úte 05 kvě, 2020 8:35 pm

Tak odzadu: Taigatrommel je německá přezdívka pro Sergeje.
Ten dekodér je zřejmě multiprotokol, takže zvládá jak klasické DCC, které zajímá nás, tak i protokol Motorola, který je zajímavý pro Maerklinisty. No a ta trojka znamená, že je v továrním nastavení na adresu 3.
jirkan
 
Příspěvky: 912
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm
Bydliště: Praha

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Pater » úte 05 kvě, 2020 10:08 pm

brut píše:Je tu tabulka s DCC/NMRA, kde je zoznam asi CV adries a defaultne hodnoty. Netusim ktora adresa je priradena comu a ani ako sa v starej apke Z21 nieco z tohto meni.

CV (konfigurační proměnné) nejsou adresy. Chtělo by to nějaké základní informace o digitálu.
Tohle se tu řešilo nedávno. Zkus mrknout tady http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=43&t=12569&p=270323&hilit=aplikace+z21#p270307
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 187
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod Sandy » stř 06 kvě, 2020 6:30 am

Najdi si na netu manuál pro jakýkoliv dekoder a prostuduj si začátek.
Prvních šest CV a CV 29 je prakticky u všech stejné : adresa, rozjezd, zrychlení, zpomalení, rychlost ev. směr jízdy, analogový provoz.
Nastavení loko podle (asi) první aplikace Z21 je ve vlákně podle Pater uvedeno také.
Nicméně předpokládám, že jestli jsou uvedeny defaultní hodnoty CV tvého dekoderu, tak u nich bude popsán i jejich význam.
Sandy
 
Příspěvky: 1095
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod brut » stř 06 kvě, 2020 7:37 am

Nicméně předpokládám, že jestli jsou uvedeny defaultní hodnoty CV tvého dekoderu, tak u nich bude popsán i jejich význam.[/quote]

Nie je tam ziadny popis k tomu.
To vlakno som uz pozeral predtym, podla toho by sa malo dat cv nastavovat v novej apke z21, v starej taketo nieco nikde nevidim, jedine zeby v tom traction settings. Viete mi porovnat rozdiel medzi starou a novou apkou, ak ich pouzivate? Da sa CV nastavit aj v starej?
brut
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon 04 kvě, 2020 5:42 am

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod brut » stř 06 kvě, 2020 7:47 am

Pater píše:CV (konfigurační proměnné) nejsou adresy.

jasne, zle som sa vyjadril, programovanie adries zvladam bez problemov
brut
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon 04 kvě, 2020 5:42 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník