Problém zo zastavovaním ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod chripkoj » ned 11 čer, 2017 6:05 pm

Dobrý deň.
V minulosti ste mi pomohly, aby som sa zorientoval v digitále. Riešil som zastavovanie ABC. Všetky loco od Roco fungujú ako majú. Od Pika mám jednu je tam dekóder Esu a tam to nefunguje (to ma netrápi - je to na posun). No ale k téme: Kúpil som si od firmy A.C.M.E banána ES150 (kód 60336), p. Petr Smutek mi inštaloval dekóder a nahral zvuky (inak pecka), je to dekóder Zimo MX644D a nedókažem loco zastaviť asymetriou signálu. Skúšal som meniť CV27, 49, 50, 53, 134, 142 a bez výsledku. Diódy som mal 3-4-5-6 a nič. Viete poradiť kde môže byť problém?
Ďakujem.
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod ales@zitka.name » ned 11 čer, 2017 6:12 pm

http://www.zimo.at/web2010/documents/MX ... oder_E.pdf - Page 21

P.S.Zkusil bych update firmware dekoderu, třeba přes cernou Z21 nebo poprosit nejakeho prodejce...
ales@zitka.name
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned 30 dub, 2017 1:27 pm

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod chripkoj » pát 16 čer, 2017 5:39 pm

Ďakujem za radu. Ospravedlňujem sa, že som nereagoval (no málo času - furt v robote).
Prehral som FW poslednú verziu tuším 10062017 - nepomohlo. Neviem čo s tým. Nieje loko niejak inak zapojená? (cievky kondenzátory?). ABC zastavovanie nefunguje ani s loko roco napríklad keď mám osvetlený vagón bez dekóderu a je tam gratz mostík + kondenzátor + odpor + led. To znamená, že môže mať súvis aj zapojenie.
Viete niekto poradiť?
Ďakujem
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod MiG » pát 16 čer, 2017 7:18 pm

Taková hloupá otázka, není proražená ta jediná antiparalelní dioda?
MiG
 
Příspěvky: 933
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod Jacek » pát 16 čer, 2017 9:08 pm

ales@zitka.name píše:P.S.Zkusil bych update firmware dekoderu, třeba přes cernou Z21 nebo poprosit nejakeho prodejce...


Dovolím si reagovat, vzhledem k tomu, že je tu zmíněno moje jméno. Funkce ABC nijak nesouvisí se zvukovým projektem, nejsou tam žádná nastavení, atd. a sám to ani nepoužívám. Řešil jsem však stejný problém s jedním uživatelem, kterému všechny modely brzdily, jen jeden ne. Nakonec byl nucen dekodér vyměnit za jiný typ Zimo. Tak mě později napadlo, jestli by nepomohlo naopak nahrát starší verzi firmware, případně zkusit ještě starší. Už se totiž stalo, že programátoři Zimo přidali funkci brzdění na tlačítko a tím rozhasili brzdící křivku v CV4. Tenkrát jsem to připomínkoval a vydali opravu (za půl roku). Možná rozhasili i to ABC.
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 658
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod HonzaM » pát 16 čer, 2017 10:14 pm

chripkoj píše:Dobrý deň.
V minulosti ste mi pomohly, aby som sa zorientoval v digitále. Riešil som zastavovanie ABC. Všetky loco od Roco fungujú ako majú. Od Pika mám jednu je tam dekóder Esu a tam to nefunguje (to ma netrápi - je to na posun). No ale k téme: Kúpil som si od firmy A.C.M.E banána ES150 (kód 60336), p. Petr Smutek mi inštaloval dekóder a nahral zvuky (inak pecka), je to dekóder Zimo MX644D a nedókažem loco zastaviť asymetriou signálu. Skúšal som meniť CV27, 49, 50, 53, 134, 142 a bez výsledku. Diódy som mal 3-4-5-6 a nič. Viete poradiť kde môže byť problém?
Ďakujem.

Jiné lokomotivy tam zastavují? Já tuhle funkci nepoužívám, ale kolega říkal že má zkušenost že jsou dekodéry, které ji nepodporují, nebo u některých se musí aktivovat volbou příslušného bitu příslušného CV. Podle čeho jsi zkoušel změny těch CV co uvádíš? Je potřeba se podívat do katalogového listu, zjistit zda dekodér funkci podporuje a jak se aktivuje. Neznamená to, že jestliže se ta funkce u jednoho dekodéru aktivuje v určitém CV, bude to stejným CV a stejným bitem také u jiného dekodéru. Vůbec nemá smysl zkusmo měnit různé CV pokud nevíš, co který bit ovlivňuje.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod chripkoj » sob 17 čer, 2017 6:28 am

Diódu prerazenú nemám, ostatné loko zastavujú. Pre Jacek: viem, že nehratie zvuku s tým nesúvisí, ale naopak chválim zvuk a ďakujem.
Na stránkach zimo je pdf kde je popísané každé CV načo je. Prepínam to na Z21 takže viem čo tam fakt je.
Skúsim ešte staršie FW a dám vedieť.
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod pepa_TT » sob 17 čer, 2017 1:55 pm

Dva dny jsem se pokoušel zprovoznit ABC na zvukových dekodérech ZIMO poslední verze firmware. Bohužel bezvýsledně. Přitom shodný typ dekodéru se starší verzi mi pracuje bezchybně. Souhlasím s názorem pana Smutka, že nové verze mohou mít nějaký konflikt v oblasti řízení ABC. Takže řešení by mohlo být přehrání FW na starší verzi. Snad to pomůže.
Pepa
pepa_TT
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon 28 zář, 2009 8:26 am
Bydliště: Trutnov

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod fulda » sob 17 čer, 2017 2:12 pm

Někdy pomáhá trochu zvětšit tu nesymetrii. Například místo 4:1 diody použít 5:1 nebo tak něco.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod chripkoj » sob 17 čer, 2017 5:17 pm

Takže konečne som sa dostal k PC. Išiel som skúsiť prehrať starší FW a napriek tomu, že včera som prehral najnovší FW - dnes mi píše, že dekóder nieje podporovaný (This decoder - type is not supported). Nechápem!
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod Jacek » sob 17 čer, 2017 5:31 pm

Tomu sice nerozumím, přes programátor Zimo firmware přehrát jde. Ale dozvěděl jsem se od zmíněného uživatele, že ABC funguje pod verzí 35.15. Dočasné řešení tedy bude tohle, ale tím pádem taky nebudou u mých projektů fungovat funkce, které umožňují verze novější. Chtělo by to někoho znalého technické němčiny, aby napsal do Zimo.
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 658
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod chripkoj » sob 17 čer, 2017 6:01 pm

Ja to robím cez Z21 Maintenance V1.11.2.
Sú niejaké iné možnosti ako tam FW dostať?
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Problém zo zastavovaním ABC

Příspěvekod pepa_TT » úte 27 čer, 2017 3:36 pm

Potvrzuji, že po přehrání FW loko funguje bezchybně včetně funkce ABC.
Pepa
pepa_TT
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon 28 zář, 2009 8:26 am
Bydliště: Trutnov


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků