CV3 a CV4

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod MiG » stř 03 kvě, 2017 8:43 am

zmar píše:Do 'odborné' části debaty se nezapojím. Ale chtěl bych se zeptat, k čemu může být v praxi užitečné měnit hodnoty CV3 a CV4 'za živa' během provozu na kolejišti ? Proč nestačí si je nastavit natrvalo předem a ponechat beze změny po celou dobu provozu modelu ?

Když "lítáš" po modulišti, tak jednou může loko táhnout třeba dvojvozovej lokálkovej osobák a jindy dlouhej náklad. Tak asi třeba proto.
MiG
 
Příspěvky: 928
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » stř 03 kvě, 2017 9:31 am

nemuzu ten problem popisat, protoze to je prlis zive a nove. Navic mam informace pouze od M.Cernohorskeho, ktery to testuje.
U mne doma to funguje, ale to nic neznamena, protoze jeden pokus je o nicem.
---
Problem asi bude ve zpozdenem zapisovani do CV, kde kazdy dekoder se chova jinak a nezapisuje CV okamzite.
No a chovani po dobu zapisu taky neni nijak zadefinovane, proto to muze blbnout.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » stř 03 kvě, 2017 2:53 pm

jinak na to co vlastne leze do koleji, pouzivam tento program, zapojeni je v HELPu.
dccshow.rar
(147.37 KiB) 89 krát
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » pát 12 kvě, 2017 6:52 am

podarilo se mi to vyresit !!
a protoze misto rady a snahy pomoci se mi dostalo, jen posmechu a pohrdani, tak si to vykoumejte sami.
Vsak je to pro vas malina a jednoduchost sama ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod PaMi » ned 14 kvě, 2017 8:42 pm

Zdeno,
mohu se prosím zeptat, jaké praktické použití by mohlo pro nás, prosté uživatele (kterých je zde většina), mohl mít Tebou vyřešený problém?
Díky
PaMi
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 464
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » pon 15 kvě, 2017 7:16 am

PaMi píše:Zdeno,
mohu se prosím zeptat, jaké praktické použití by mohlo pro nás, prosté uživatele (kterých je zde většina), mohl mít Tebou vyřešený problém?
Díky
PaMi

na domaci kolejiste, kde krouzi vlaky do nemoty je to zbytecne, pokud se nemeni delky vlaku.
ale na velke kolejiste (modulovka), kde se meni delky vlaku, je to celkem vyhodne. Tam lidem zalezi na modelovosti a celkem to pozaduji a chteli by neco takove pouzivat. A tam jsem se setkal s pozadavkem to zabudovat.
Je celkem divne, kdyz vlak s 30 vagony odstartuje jako tryskac a zase naopak je nuda se divat na samotnou loko, ktera se rozbiha jako s obrovskou zatezi. ;-)
Zvlast pri posunu je velmi otravne, mit nastavene vysoke CV3,4 a nemit moznost to operativne menit. Ne kazdemu se chce behat pokazde na programovaci kolej.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod Rudolf » pon 15 kvě, 2017 5:21 pm

zdeno píše:Je celkem divne, kdyz vlak s 30 vagony odstartuje jako tryskac a zase naopak je nuda se divat na samotnou loko, ktera se rozbiha jako s obrovskou zatezi. ;-)
Zvlast pri posunu je velmi otravne, mit nastavene vysoke CV3,4 a nemit moznost to operativne menit. Ne kazdemu se chce behat pokazde na programovaci kolej.


Pro posun mají některé dekodéry posunovací režim, který vypíná křivky zrychlení a snižuje rychlost na polovinu. Ale to určitě víš sám.

Ruda
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 737
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » úte 16 kvě, 2017 6:10 am

sam to pouzivam, ale neni to ono, ta polovicni rychlost jde taky na nervy, zvlast kdyz ma nadrazi 5m na delku a potrebujeme rozhodit vlak (vagony) na nekolik koleji.
Pokud se jedna jen posun, treba na posun-puzle, tak tam je ta polovicni rychlost super, protoze tam su vzdalenosti minimalni.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod Rudolf » úte 16 kvě, 2017 4:23 pm

Některé dekodéry mají možnost ovládat zrychlení a poloviční rychlost zvlášť (ZIMO).

Ruda
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 737
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod Jacek » úte 16 kvě, 2017 5:19 pm

Rudolf píše:Některé dekodéry mají možnost ovládat zrychlení a poloviční rychlost zvlášť (ZIMO).

Ruda

Už asi tři roky. Tady je ukázka jak to funguje, v čase 3:33 přepnutí na redukovanou křivku spolu s jinou sadou zvuků:
https://www.youtube.com/watch?v=Q3uHaBAy6oA
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 648
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » úte 16 kvě, 2017 5:34 pm

ale to jsou skokove zmeny a nekdy jsou potreba i mezipolohy ;-)
Jinak by mne zajimalo, jak reaguji zvukove loko na zmenu CV3 a CV4 ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod Morris Zapp » stř 17 kvě, 2017 4:17 pm

zdeno píše:na domaci kolejiste, kde krouzi vlaky do nemoty je to zbytecne, pokud se nemeni delky vlaku.
ale na velke kolejiste (modulovka), kde se meni delky vlaku, je to celkem vyhodne. Tam lidem zalezi na modelovosti a celkem to pozaduji a chteli by neco takove pouzivat. A tam jsem se setkal s pozadavkem to zabudovat.
Je celkem divne, kdyz vlak s 30 vagony odstartuje jako tryskac a zase naopak je nuda se divat na samotnou loko, ktera se rozbiha jako s obrovskou zatezi. ;-)
Naprostý souhlas - ale u nás na modulovce to řeší firmware v hlavě operátora fredího kroutíku, tedy strojvedoucího...
zdeno píše:Zvlast pri posunu je velmi otravne, mit nastavene vysoke CV3,4 a nemit moznost to operativne menit. Ne kazdemu se chce behat pokazde na programovaci kolej.
Opět souhlas - ovšem posunovací režim tohle řeší, ne?
Na druhou stranu - já jsem masochista, miluju posun, kdy jezdím na seřadišti bez spádoviště s těžkou soupravou pořád tam a zpátky a mám tam brutální křivky; ostatně skutečný strojvedoucí si ty křivky taky nemůže vypnout :wink:
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 680
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » čtv 18 kvě, 2017 5:50 am

ono je to trosku jinak,
ja uz delam jen elektroniku a byl jsem postaveny pred pozadavek toto vymyslet a zabudovat. Teda neresim jine moznosti, ktere ma vlastne kazdy typ dekoderu jine.
---
Vsak jen TC ma takove moznosti automatiky ze je to az neskutecne, ale je to uzavrety system, ktery ma problem se zaradaovanim novych (vlastne cehokoliv).
A potom se musi vsechno nasledne upravovat.
---
Proste jezdeni na ruku neni automatika a da se napisat, ze se to da resit opravdu ruznymi zpusoby.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 18 kvě, 2017 5:53 am

Rozumím - jenom se zeptám: on někdo provozuje automatizovanou modulovku?
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 680
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: CV3 a CV4

Příspěvekod zdeno » čtv 18 kvě, 2017 6:48 am

Morris Zapp píše:Rozumím - jenom se zeptám: on někdo provozuje automatizovanou modulovku?

to je trosku divna otazka, pravnici by napisali samo-odpovedaci ;-)
Proste modulovka je mimo jakoukoli automatizaci, krome staveni vlakovych cest. Uz z toho duvodu, ze je striktne oddeleme rizeni loko, od rizeni prislusenstvi.
Mozna by se dalo zabudovat ABC a jine vseobecne veci, ale nevim, ze by to nekdo zkousel.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1700
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků