Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod chripkoj » čtv 20 dub, 2017 4:26 pm

Dobrý deň. Chcel by som použiť na svojom koľajisku brzdový modul ROCO 10779. Narazil som na problém, že je to vlastne doplnok k signálnemu modulu ROCO 10777. Funkcionalitu chápem no je niejaká možnosť zastavovať lokomotívy aj režimom, že by som ovládal návestidlo analógovo (panelom, prepínačom) a vlak zastaviť bez vypnutia zvuku (svetiel)? Mám v podstate v hlave ovládať to nie cez PC (tablet), ale multimouse a výhybky a návestidla z analogového panelu. Verím, že máte niekto s tým skúsenosti. Ďakujem vopred za všetky rady. Ak sem takéto téma nepatrí poprosím administrátora o správne zaradenie. Vďaka.
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod fulda » čtv 20 dub, 2017 5:05 pm

Jedna z možností je použít normální relé, ale je potřeba zajistit, aby nedošlo k propojení normálního a brzdového signálu. (platí zejména pro případ, kdy projíždí souprava, která propojuje úseky svými koly)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod TomasM » čtv 20 dub, 2017 5:09 pm

A nestacilo by pro Vas pouzit ABC? Funkcionalita by byla stejna (zastaveni vlaku bez ztraty funkci) a ABC modul lze vyrobit za 10 Kc. Pokud mate prepinace v panelu, je pripojeni velmi jednoduche.

Presnou funkci brzdneho generatoru neznam, ale pro zastaveni pred cervenou je ABC dobre pouzitelne. Jen to chce davat pozor, zda to dekodery umoznuji.
TomasM
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod D » čtv 20 dub, 2017 5:20 pm

chripkoj:
Nejdříve si odpověz na otázku, zda jsi schopen spolehlivě zajistit, že se brzdový generátor zapne pouze ve chvíli, kdy se celý (!) brzděný vlak nachází v brzdném úseku a žádná z jeho částí se nenachází před ním ani za ním. Pokud ano (samočinné spínání na základě polohy vlaku), použij ho. Pokud ne (manuální vypínač), budeš vyrábět zkraty mezi DCC z centrály a jiným DCC z generátoru každým kolem, kterým bude vlak přejíždět z/do brzděného úseku.

Také doporučuji použít lokomotivní dekodéry s funkcí ABC. Ty chytřejší nabízejí konstantní délku zastavení bez ohledu na rychlost, hloupější aspoň zastavení dle brzdné křivky. Úsek ABC je levný a můžeš ho spínat jako v analogu vypínačem společně s návěstidly.

I úsek ABC má své mušky, ale oproti brzdnému generátoru je použití snazší a obvykle i levnější.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod chripkoj » čtv 20 dub, 2017 5:36 pm

Ďakujem za reakcie. Niesom schopný zaistiť aby celý vlak bol v izolovanom úseku. Dekódery mám originál mašinky ROCO (či tam je podpora ABC neviem). V analógu (pred 30r) som to riešil tromi izolovanými úsekmi a odporovou deličkou - no tu to asi tak jednoduché nebude. Práve preto ma zaujal brzdný modul no nechcem to ovládať na mul.maus.
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod chripkoj » čtv 20 dub, 2017 5:46 pm

Dodatok: Koľale som prerušoval na dva krát vo vzialenosti 1mm, aby nedochádzalo k skratu prejazdom vagónov (trakčné vozidlo to samozrejme premostilo - no po prechode posledným kolesom som sosiahol požadovaný efekt).
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod D » čtv 20 dub, 2017 6:04 pm

chripkoj:
Pokud vím, tak Roco používá dekodéry Zimo, které funkci ABC podporují.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod chripkoj » čtv 20 dub, 2017 6:12 pm

To som rád. No kedže v digitáli som na úrovni 1 triedy ZŠ, mohol by som požiadať o možné zapojenie doporučenia atď. v module ABC? Koľajisko mám zatiaľ skúšobné no chcem začať zo stavbou poriadneho a potrebujem vyskúšať všetky možné kolízne situácie (v riadení). Nedád by som rezal koľaje ktoré už budú štrkované a v teréne. Cena je u mňa menej podstatná. Či budem zastavovať za 5, alebo 250 EUR je mi to jedno. Ide mi o funkčnosť a ovládanie analógovo. Ďakujem.
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod D » čtv 20 dub, 2017 7:41 pm

chripkoj:
Vysvětlení funkce ABC (anglicky): Automatic Brake Control

Schematický obrázek:
Obrázek

Uvnitř ABC modulu jsou čtyři diody do série jedním směrem a jedna dioda antiparalelně k nim. Rozdílný počet diod způsobí napěťovou asymetrii, na kterou reaguje dekodér brzděním. Zkratováním diod spínačem dojde k vyřazení funkce.

Při programování dekodéru můžeš funkci ABC zapnout a také zvolit, zda má rozlišovat směr (L/P kolejnici s asymetrií).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod chripkoj » pát 21 dub, 2017 4:25 am

Ďakujem. Nevedel som, že to ide tak jednoducho. Zapnutie funkcie ABC asi bude možné iba v centrálach. Mám iba zosilovač a MM. Bude mi stačiť na preprogramovanie Z21 (veľká čierna - dokúpim)? Alebo sú iné možnosti? Doporučte .Dík.
chripkoj
 
Příspěvky: 41
Registrován: úte 20 říj, 2015 1:18 pm
Bydliště: Poprad

Re: Použitie brzdového modulu ROCO 10779

Příspěvekod D » pát 21 dub, 2017 5:54 am

chripkoj:
I samotná Roco myš umí programovat (zapsat hodnoty). Neumí hodnoty číst, takže by sis měl někam napsat, do kterého dekodéru jsi co zadal. Jiné chytřejší centrály, třeba zmíněná Z21, ale i z21 start s myší, umožňují i čtení dříve zadanych hodnot v dekodéru, takže je programování jednodušší.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků