z21 a TrainController 8.0.G2

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod jaro99 » sob 18 úno, 2017 6:06 pm

Pozdravujem Vás priatelia
Potreboval by som poradiť ako rozchodiť centrálu z21 a TrainController 8.0.G2. Myslel som si že to bude jednoduché, ale nie je. Používam centrálu z21 start. Popíšem situáciu.
- Nainštaloval som si TrainController 8.0.G2 demo
- nakreslil jednoduchý layout. Oval s dvoma výhybkami.
- Pripojil som z21 a v nastaveniach zadal IP adresu. Centrála mi s PC komunikuje. Overil som si to cez program z21 maintenance, ktorý sa dodáva s centrálou. Cez tento program viem programovať lokomotívy. Zaujímave je, že adresu lokomotívy viem načítať aj cez TC8. Pri čitani adresy lokomotíva trochu vrči. Ovládať však lokomotívu ani výhybku nemôžem. Neviem prísť na to, kde robím chybu. Ako detektor obsadenia používam detektor obsadenia S88 od firmy DIGI-CZ a prevodník S88 na RBUS. Detektor obsadenia funguje dobré a spolupracuje aj s TC8. Jednotlive úseky spoľahlivo detekuje. LEN to ovládanie mi nefunguje. Viem že TC po cca 15min zruši pripojenie. ale mne to neide ani tých 15min. Podotýkam, že v TC8 Demo mi svietia dole v pravom rohu obidve signály na zeleno Running a Online.
Vedel by mi niekto z Vás poradiť ako to vyriešiť? Osobne nepoznám nikoho kto vlastni centrálu z21.

Za pomoc už vopred ďakujem. Jaroslav
jaro99
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 19 led, 2016 10:46 am

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod Rudolf » sob 18 úno, 2017 7:40 pm

Není to náhodou jen z21start ? Pokud jo, potřebuje přikoupit aktivační kód.

Ruda
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 728
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod jaro99 » sob 18 úno, 2017 8:09 pm

...Používam centrálu z21 start...


Ako som písal, je to z21 start. Ale aktivačný kód je potrebný na odblokovanie WIFI. Na klasickú prevádzku nie je potrebný žiadny kód. Veď ináč by ta centrála vôbec nedokázala nič ovládať.
jaro99
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 19 led, 2016 10:46 am

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod fulda » ned 19 úno, 2017 7:34 am

jaro99 píše:
...Používam centrálu z21 start...
Ako som písal, je to z21 start. Ale aktivačný kód je potrebný na odblokovanie WIFI. Na klasickú prevádzku nie je potrebný žiadny kód. Veď ináč by ta centrála vôbec nedokázala nič ovládať.
Tady se obávám, že to je obchodní politika. kód je potřeba pro odblokování "internetových" funkcí pro ovládání jízdy. To "internetových" jsem dal do uvozovek, protože jsem nenašel lepší slovo, které spojuje jak ethernet, tak wifi.

Bez kódu se dá dělat spoustu funkcí (upgradovat, kontrolovat, nastavovat, ...), ale nedá se jezdit.

Jezdit se dá třeba pokud připojíš třeba GenLI, ale tím se zase připravíš o jiné komfortní funkce, takže je to spíš úkrok stranou než cesta dopředu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod Ferda » ned 19 úno, 2017 8:10 am

Připomíná mi to jeden fousatý vtip.

"Blázni, když budete rok hodní, tak vám postavíme bazén.
Když budete hodní dva roky, tak vám do něj napustíme vodu."
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod JendaTT » ned 19 úno, 2017 8:32 am

Ahoj,
a nemohl bys vyzkoušet, jestli ti jde ovládat lokomotivu nebo výhybku v RocRail? Pokud by to nešlo ani tam, tak bude asi omezení v centrále. Mám bílou z21 (NE start) a v RR mi vše funguje jak přes tablet, tak červenou MM.
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod Rudolf » ned 19 úno, 2017 8:34 am

fulda píše:
jaro99 píše:
...Používam centrálu z21 start...
Ako som písal, je to z21 start. Ale aktivačný kód je potrebný na odblokovanie WIFI. Na klasickú prevádzku nie je potrebný žiadny kód. Veď ináč by ta centrála vôbec nedokázala nič ovládať.
Tady se obávám, že to je obchodní politika. kód je potřeba pro odblokování "internetových" funkcí pro ovládání jízdy. To "internetových" jsem dal do uvozovek, protože jsem nenašel lepší slovo, které spojuje jak ethernet, tak wifi.

Bez kódu se dá dělat spoustu funkcí (upgradovat, kontrolovat, nastavovat, ...), ale nedá se jezdit.

Jezdit se dá třeba pokud připojíš třeba GenLI, ale tím se zase připravíš o jiné komfortní funkce, takže je to spíš úkrok stranou než cesta dopředu.


Přesně tak, bez aktivace je Ethernet port využitelný maximálně na konfiguraci z21start. Aby se dal použít pro ovládání čímkoli, a je jedno jestli přes wifi nebo jinak, musí se aktivovat = zaplatit. Koupit se dá aktivace včetně wifi routeru a nebo levnější bez routeru.

Ruda
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 728
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod Brejla » ned 19 úno, 2017 8:42 am

Produkt z21start je funkčně jen dřívější zesilovač 10764. Rozdíl mezi verzemi z(Z)21 je např. na http://www.ecmodel.cz/fotky14793/sloupec/Rozdil_z21_vs.Z21_CZE_Final.pdf
Brejla
 
Příspěvky: 842
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod Rudolf » ned 19 úno, 2017 11:15 am

Brejla píše:Produkt z21start je funkčně jen dřívější zesilovač 10764. Rozdíl mezi verzemi z(Z)21 je např. na http://www.ecmodel.cz/fotky14793/sloupec/Rozdil_z21_vs.Z21_CZE_Final.pdf


No to tak úplně není pravda. Multimouse připojená do MASTER k 10764 dělá centrálu a nedá se odpojit za provozu. U z21start multimouse centrálu nedělá a všechny připojené multimouse jsou ekvivalentní a odpojit se dají. Dále z21start s multimousem umí načítat hodnoty CV z dekodéru a to zesilovač 10764 neumí. Tj. z21start je centrála (bez možnosti připojení dalšího ovládání přes ethernet oproti 10764 což je jen zesilovač.

Ruda
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 728
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod jaro99 » ned 19 úno, 2017 11:18 am

Tak to bude asi tak. Aktivácia bude nutná. Neostáva nič iné len to upgradovať. Vďaka Vám všetkým za snahu pomôcť. Prajem pekný deň.

Jaroslav
jaro99
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 19 led, 2016 10:46 am

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod Smil » ned 12 bře, 2017 3:07 pm

Mohu se někoho zeptat co dělám špatně, mam z21 start, multimaus. zmáčknu menu+1 z rozsvícené 255 tam dám 4, OK a v mašině se nic nepřepíše a pořád je na 3jce. Dělám to přesně podle manualu. Díky.

Omlouvam se jsem začátečník, měl jsem postaven celý okruh a nešlo programovat, když jsem použil jen jednu dlouhou kolej tak se to už přes multimaus a maintenance uložilo. Ale přes mobil a tablet to šlo naprogramovat i na okruhu.
Naposledy upravil Smil dne pon 13 bře, 2017 5:23 pm, celkově upraveno 1
Smil
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned 12 bře, 2017 10:34 am

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod dnovy » ned 12 bře, 2017 5:44 pm

jaro99 píše:Tak to bude asi tak. Aktivácia bude nutná. Neostáva nič iné len to upgradovať. Vďaka Vám všetkým za snahu pomôcť. Prajem pekný deň.

Jaroslav



Pomohl ti ten upgrade? Budu řešit asi stejný problém tak at nekupuju zbytečně

Díkec
dnovy
 
Příspěvky: 246
Registrován: ned 29 lis, 2009 12:13 pm
Bydliště: Prostějov

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod jaro99 » úte 02 kvě, 2017 7:19 pm

Sorry za neskorú odpoveď. Ešte som to neupgradoval. Zatiaľ mi to nesúri. Verziu 8 TC mam len demo a neplánujem ani ju vzhľadom na cenu kupovať, takže sa mi ani neoplati centrálu upgradovať. Chcel som to len vyskúšať.
jaro99
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 19 led, 2016 10:46 am

Re: z21 a TrainController 8.0.G2

Příspěvekod jaro99 » pát 18 kvě, 2018 2:47 pm

Tak je to potvrdené. z21 je potrebné odblokovať.
- Zakúpený kód
- z21 start odblokovaná
- všetko funguje ako má.
jaro99
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 19 led, 2016 10:46 am


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků