Multimouse + přestavník (rozsah)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod fulda » úte 31 led, 2017 10:07 am

kraljiri píše:Spolehlivost přestavování i přes program v PC je 100%.
Tady je asi na čase popsat rozdíly mezi verzemi.

Verze 1 nebyla v CZ zveřejněná
Verze 2 nastavuje symetricky úhel pro polohu A a B podél pomyslného středu, při pohybu serva vypíná čtení DCC signálu, nastavení rychlosti přestavování bylo také nějak velmi omezené.
Verze 3 existovala v několika mutacích, všechny mutace umožňují nastavit polohu A a B pro každé servo samostatně, rychlost přestavování se dá nastavovat jak do plusu tak do mínusu. Verze označená jako 3.0 vypíná čtení DCC při přesouvání serva, verze 3.5 čtení nevypíná, ale má o něco nepřesnější pohyb. V každém případě je tato (i předchozí) verze určená pro napájení z DCC, jinak není schopna například čtení CV. Tato verze má v software drobnou chybu, takže není schopna rozpoznat všechny DCC pakety a existuje kombinace paketů, kterou vyhodnotí špatně. To se teoreticky může projevit tím, že nelze uvést do pohybu všechna 4 serva současně. (existují i meziverze 3.2 a 3.4 určené pro 2 serva ve 4 polohách a 1 servo v 8 polohách).
Verze 4 je velmi podobná verzi 3, jediný zásadní rozdíl je, že používá základnovou stanici, takže ji lze provozovat jak s napájením z DCC, tak se samostatným napájením. Chyba s dekódováním paketů pro všechna serva zde zůstala.
Verze 5 je trochu jiné konstrukce software, takže už zachytí všechny pakety pro ní určené, je mnohem přesnější v ovládání serva. Je to vykoupeno tím, že používá o něco dražší procesor. Toto je první verze, která je schopna projít NMRA certifikací, žádná z předchozích toho není schopná.

To kterou verzi máte doma zjistíte velice snadno - stačí přečíst CV7. Verze je uložená bez tečky, takže verze 3.0 se ohlásí jako CV7=30 verze 3.5 se ohlásí jako CV7=35 a tak dále.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod sidlo » úte 31 led, 2017 10:33 am

fulda píše:Tady je asi na čase popsat rozdíly mezi verzemi.

Předpokládám, že popis těch verzí platí pro jednoho autora SW. A co když je v těch dekodérech SW od jiného autora?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2161
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod fulda » úte 31 led, 2017 12:12 pm

sidlo píše:
fulda píše:Tady je asi na čase popsat rozdíly mezi verzemi.
Předpokládám, že popis těch verzí platí pro jednoho autora SW. A co když je v těch dekodérech SW od jiného autora?

Pak je pochopitelně nutné kontaktovat příslušného autora.
Já mluvím pochopitelně o těch, u kterých jsem se na SW podílel, a které jsou populární u českých malovýrobců, u těch znám software celkem dobře.

Také moje porovnání nezahrnuje kreativitu tvořičů hardware, která mohla dekodér připravit o některé funkce (třeba populární je to čtení CV a potvrzování zápisu).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod BohousP » úte 31 led, 2017 2:54 pm

To Sidlo: Vzhledem k tomu, že verze 2 a 3 byly dlouho volně dostupné, dovolím si tvrdit, že jinou tam nevyčtete. To ovšem nebrání tomu, že výrobce mohl nějaké zásahy udělat. Ale mnozí prostě jen napálili soft, který stáhli na webu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod kraljiri » úte 31 led, 2017 6:46 pm

V servodekodérech dccdkoleje a dccdoma je používána verze 2. V době pohybu odpojuje pro dané servo DCC signál, takže jde znova přestavit až dojede do koncové polohy. Všechna serva se mohou přestavovat současně. Jde nastavit jen rozevření kolem středové polohy. K tomu můj názor a zkušenost, pokud se servopřestavník dává pod výhybku a jazyk výměny je přestavován přes pérový drát, tak mne usazení ani rozevření nezajímá, protože nepřesnosti převezme pružné pero. V případě, že začnete laborovat s rozevřením, musíte znova přestavit mikrrospínače srdcovky na držáku serva, což pod kolejištěm moc nejde. Takže doporučuji každě servo seřídit mimo kolejiště na dekodéru. Shrnutí: Pokud se montuje přestavní s držákem pod výhybku tyto nastavení nevyužiji.

Horší situace nastane, pokud servo ovládá naležato výhybku táhlem, nebo pokud jej využívám na závory, otvírání dvěří nebo na jiný mechanický pohyb. Tam mikrospínače nepotřebuji, takže po zdemontování si mohu nastavovat rozevření, což někdy nemusí vyhovovat, protože je potřeba měnit samostatně plohu A a B.

Za vrchol dokonalosti ovládání serv, považuji dekodéry se zvukem výměny http://maximaus.unet.cz/vyh.htm

JK
Jiří Král, www.dccdoma.cz
Uživatelský avatar
kraljiri
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 23 pro, 2010 7:16 pm
Bydliště: Brno

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod BohousP » stř 01 úno, 2017 7:57 am

kraljiri píše:...
Za vrchol dokonalosti ovládání serv, považuji dekodéry se zvukem výměny http://maximaus.unet.cz/vyh.htm
JK


Ano, dekodéry Vikyho také považuji za špičkové, jak jsem v minulosti už psal http://www.masinky.info/2014/10/hifi-vyhybkovy-dekoder-pro-fajnsmekry/. Objednání zde:http://www.digi-cz.info/dekodervv1/. Ať neplevelíme toto vlákno, zbytek je na http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=4237&start=345#p158271.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » stř 01 úno, 2017 8:27 am

I když to možná nesouvisí s názvem tématu, můj problém byl v napájení, tak snad nevadí že se zeptám v tomto vlákně.
Vybírám vhodný zdroj pro napájení servo dekodéru. Byl mi doporučen Fz1, nebo například https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sit ... -mean-well.
Bylo mi ale řečeno, že Fz1 není asi úplně nejlepší pro tento účel. Mi se také moc nelíbí velikost/hmotnost, cena, a hlavně špatná dostupnost protože se již nevyrábí. A tak bych se asi přikláněl k tomu z GM.
Jen by mě zajímalo, má ten zdroj nějaké ochrany? Kdyby nastal zkrat nebo přetížení, nezničí se? A hrozí vůbec něco takového? A co se týče bezpečnosti, bude dostačující (dvojí izolace...). Ten starý Fz1 má aspoň tu tepelnou pojistku.
Já teď nepotřebuju dokonalý zdroj navždy. Jen něco co poslouží dáným účelům třeba i jen na pár měsíců.
Díky.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod kraljiri » stř 01 úno, 2017 8:37 am

Ano, navrhovaný zdroj z GM vyhovuje. Může být i střídavý i o nižším napětí 8-10V. Ochrany se přímo v dekodéru elektronicky neřeší. V případě poškození jsou součástky v paticích, takže jejich výměna je pohodlná a cenově přijatelná. Nevím o připadech, kdy by se u servodekodéru poškodily. Jedině u dekodéru el.mag., kdy dojde ke zkratu a odejde ULN2803 za cca 20 Kč.
JK
Jiří Král, www.dccdoma.cz
Uživatelský avatar
kraljiri
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 23 pro, 2010 7:16 pm
Bydliště: Brno

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod fulda » stř 01 úno, 2017 8:55 am

kraljiri píše:V servodekodérech dccdkoleje a dccdoma je používána verze 2. V době pohybu odpojuje pro dané servo DCC signál, takže jde znova přestavit až dojede do koncové polohy. Všechna serva se mohou přestavovat současně.

Kdo má rád statistiku, tak mohu napsat, že verze 2 v klidovém stavu čte více než 80% paketů, ve stavu, kdy se pohybuje alespoň jedno servo tak čte více než 60% paketů. Připomínám, že paket není příkaz z ovladače. Příkazy se opakují, například multimaus opakuje příkazy tak dlouho, jak dlouho držím stisklé tlačítko. Norma předepisuje minimální počet opakování 3×. Verze 3 (konkrétně jsem měřil 3.5a - to je ta, která má ve trojkové řadě nejlepší kvalitu čtení) je schopna přečíst až 93% paketů (pro NMRA certifikaci je minimum 95%). Všechny verze 4 jsou na tom stejně jako verze 3.5a. Verze 5 čte až 100% paketů.

Kdo si myslí, že je to plácání hloupostí, tak si může najít články a měření, které vytvářel Martin zhruba před šesti až sedmi lety, ten používal mnohem praktičtější úlohy. Takže například řešil, kolikrát lokomotiva projede špatně zhlavím, které je řízeno jedním dekodérem při 100 náhodných průjezdech a řízení z počítače. Čísla jsou poměrně dost špatná, pokud bychom uvažovali o použití pro bezobslužné kolejiště.

Ale jinak je to celkem dobrý dekodér. Jen nevidím důvod, proč si v dnešní době kupovat Škodu Favorit, když už máme vyběhlou výrobu Felicie a Fabia za sebou má několikátý facelift.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » stř 01 úno, 2017 9:11 am

kraljiri píše:Ano, navrhovaný zdroj z GM vyhovuje. Může být i střídavý i o nižším napětí 8-10V. Ochrany se přímo v dekodéru elektronicky neřeší. V případě poškození jsou součástky v paticích, takže jejich výměna je pohodlná a cenově přijatelná. Nevím o připadech, kdy by se u servodekodéru poškodily. Jedině u dekodéru el.mag., kdy dojde ke zkratu a odejde ULN2803 za cca 20 Kč.
JK

Dobře, děkuji, koupím tedy tento zdroj.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » sob 04 úno, 2017 10:47 am

Takže jsem zkusil nastavení CV s novým zapojením kdy tedy servo dekodér napájím zvlášť z výše uvedeného zdroje. Vše je v pořádku a nastavení rozsahu a rychlosti funguje už bez problémů a bez jakékoliv Err.x.
Díky za pomoc.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník