Proudovy detektor - citlivost

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod TomasM » ned 18 pro, 2016 9:26 am

Trošku jsem si hrál s trimrem a detektorem obsazení.
Detektor:
2x2 SMD diody s označením M7. Typ nevím, ale co si pamatuju, tak jsou to nějaké univerzální s proudem 2 A.
Optočlen A844, sériový odpor 75 ohm.
Tranzistor KC639 tvořící Darlingtonův pár.
Vyhodnocení:
Arduino Nano analogový vstup, v programu je nastavené, že cokoliv nad 3V je pozitivní detekce. Detekce byla při odporu 184k, ale občas to skočilo pod. Pod cca 170k už to bylo spolehlivé.
Schmittův trigger (invertovaný výstup), z jedničky na nulu byl přeskok při cca 240k, rozptyl při více pokusech cca 5k. Z nuly na jedničku cca 350k rozptyl byl větší, cca 15k.

Napětí v kolejích 15 V
Měřeno přes usměrňovací můstek, 470uf kondenzátor, zátěž pomocí 1k odporu. Naměřeno 13,7 V. Dle katalogu úbytek na můstku 1,2 V

Pokud jsem na výstup navěsil Červenou LED s 1k odporem, tak byl potřeba odpor cca 75k a menší.
TomasM
 
Příspěvky: 82
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod BohousP » ned 18 pro, 2016 10:22 am

TomášM: To vypadá reálně. Neznám detailně zapojení DCCkoleje, ale vše pochází od Paca.
DIGI-CZ 206/210 obsahuje diodový můstek a z něj je přes odpor řádově desítky ohmů přímo napojená LED v optronu. Jakmile tato LED rozsvítí, sepne i výstupní tranzistor. (Doplňující zjednodušené info pro neelektroniky: optron=optočlen, obsahuje na vstupu jen LED, bez odporu, na výstupu tranzistor/y nebo klopný obvod. Vše v jednom maličkém 4-6 nohém pouzdře.)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2485
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod zdeno » ned 18 pro, 2016 1:50 pm

TomasM píše: Arduino Nano analogový vstup, v programu je nastavené, že cokoliv nad 3V je pozitivní detekce.

puzil jsi ADC nebo logicky vstup ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1953
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod TomasM » ned 18 pro, 2016 2:33 pm

zdeno píše:
TomasM píše: Arduino Nano analogový vstup, v programu je nastavené, že cokoliv nad 3V je pozitivní detekce.

puzil jsi ADC nebo logicky vstup ?


Pin s AD převodníkem, přes analogRead
Kód: Vybrat vše
  for (ii = 0; ii < 8; ii++) {         //detekce obsazeni useku
    nap = analogRead(ii);
    if (nap > 600) {
      detekce[ii] = true;
      start_time[ii] = millis();
    }
    if (millis() - start_time[ii] > num) {
      detekce[ii] = false;
    }
  }
TomasM
 
Příspěvky: 82
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod belgarat » ned 18 pro, 2016 7:17 pm

Ja zkousel ruzne velke odpory, vyhovuje mi 91Ohm kdy detektor stale reaguje na pritlaceny prst (zkousel jsem i 47k odpor - OK). Mezi 47 a 91 Ohm jsem zrovna nic po ruce nemel :) Pouze jsem nevedel zda si odporem nasobne vetsim proti puvodnimu zapojeni (15 / 22Ohm) nezpusobim dalsi vredy. Pikantni je, ze druhe zhlavi, zapojeni stejnym stylem, funguje s 15Ohm ...
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1717
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod zdeno » pon 19 pro, 2016 8:05 am

TomasM píše:Pin s AD převodníkem, přes analogRead

Taky pouzivam ADC prevodnik.
---
Rozdily mame v tom, ze pouzivam preruseni na ADC, abych nezatezoval procesor zbytecnymi vecmi. A mam 8 bitu, kde se to zapisuje.
---
Jeste pouzivam casovou smycku, kde se ukladaji vysledky za "nejaky" cas, protoze treba RailSyn nebo BMF vyrabeji mezery, kdy to muze procesor vyhodnotit jako prazdne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1953
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod TomasM » pon 19 pro, 2016 10:17 pm

zdeno píše:
Rozdily mame v tom, ze pouzivam preruseni na ADC, abych nezatezoval procesor zbytecnymi vecmi. A mam 8 bitu, kde se to zapisuje.


Přerušení je určitě lepší řešení pokud toho procesor řeší víc. U mě to nebylo nutné, tak jsem dost zjednodušil
zdeno píše:Jeste pouzivam casovou smycku, kde se ukladaji vysledky za "nejaky" cas, protoze treba RailSyn nebo BMF vyrabeji mezery, kdy to muze procesor vyhodnotit jako prazdne.


Protože jsem měl problém se špatným kontaktem koleček s kolejí a vyhodnocení bylo dost nespolehlivé, mám po každé pozitivní detekci časový úsek (proměnná num) po který je detekce pozitivní a čeká se na další. U mašiny stačil čas kolem 50 ms aby to bylo spolehlivé, ale pokud jsem to zkouše jen s dvounápravovým vagónem s odporem na jedné nápravě, tak byl potřeba čas kolem 200 ms aby to bylo spolehlivé.
TomasM
 
Příspěvky: 82
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod Charlie » pon 11 lis, 2019 7:29 pm

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám detektory obsazení DIGI CZ A006 vylepšené Lokopinem změnou optočlenu PC 847 na PC 844 střídavý a snížením odporu z 22R na 15R. Jenže mi to nefunguje. Detektor sepne v čase od 1,5 sec. i do 6 sec. Někdy se stane, že detekovaný úsek přejede bez detekce. Různé lokomotivy různě špatně spínají. Jako kodér mám BR 101 RS od DCC koleje. Tam je nastaveno zpoždění 0,5s kvůli zákmitům a při zkoušce funkčnosti výstupu bez detektoru, dochází opravdu k sepnutí za 0,5s. Detektory tedy asi nespínají včas. Je možné s tím něco udělat? Mám Lenz a zpětné hlášení R-S. Děkuji.
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 z ovládacího pultu a ještě trochu BTTB
Uživatelský avatar
Charlie
 
Příspěvky: 289
Registrován: čtv 15 led, 2009 7:24 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod BohousP » úte 12 lis, 2019 9:34 am

Charlie píše:Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám detektory obsazení DIGI CZ A006 vylepšené Lokopinem změnou optočlenu PC 847 na PC 844 střídavý a snížením odporu z 22R na 15R. Jenže mi to nefunguje. Detektor sepne v čase od 1,5 sec. i do 6 sec. Někdy se stane, že detekovaný úsek přejede bez detekce. Různé lokomotivy různě špatně spínají. Jako kodér mám BR 101 RS od DCC koleje. Tam je nastaveno zpoždění 0,5s kvůli zákmitům a při zkoušce funkčnosti výstupu bez detektoru, dochází opravdu k sepnutí za 0,5s. Detektory tedy asi nespínají včas. Je možné s tím něco udělat? Mám Lenz a zpětné hlášení R-S. Děkuji.

Nevím, co označuješ jako A006, nicméně, nejspíš jde o detektor, kde je můstek, odpor a optočlen. Tedy pravděpodobně DIGI-CZ 206-C (http://www.digi-cz.info/jednoduchy-detektor-obsazeni/). Tam problém nevzniká, hledal bych ho v nastavení nebo funkčnosti kodéru. Nebo prodloužit detekované úseky nebo nimi projíždět pomaleji ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2485
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod Charlie » úte 12 lis, 2019 9:48 am

Je to tenhle detektor http://www.fucik.name/masinky/zv/#DETECT

Lokopin ho označuje na obrázku asi v polovině strany označením DIGI-CZ 006A
http://lokopin.wz.cz/digital/detektory.htm

Jet pomaleji snad už nejde. Výhybku projedu za 2-3 s a někdy nedetekuje vůbec. Těžko prodloužit detekované úseky když potřebuju detekovat výhybku.
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 z ovládacího pultu a ještě trochu BTTB
Uživatelský avatar
Charlie
 
Příspěvky: 289
Registrován: čtv 15 led, 2009 7:24 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod BohousP » úte 12 lis, 2019 9:54 am

Charlie píše:Je to tenhle detektor http://www.fucik.name/masinky/zv/#DETECT

Lokopin ho označuje na obrázku asi v polovině strany označením DIGI-CZ 006A
http://lokopin.wz.cz/digital/detektory.htm

Jet pomaleji snad už nejde. Výhybku projedu za 2-3 s a někdy nedetekuje vůbec. Těžko prodloužit detekované úseky když potřebuju detekovat výhybku.


Ano, to je de facto 206-C (v pozdějším provedení). Ta Fuldova verze se dělala někdy na začátku. DIGI-CZ 206-x měla už optočlen 814 s antiparaleními LED, to, co doporučuje i Lokopin. Zbytek chápu.
Ten samý vstupní obvod je ve stovkách detektorů a problémy s ním nejsou. Chyba bude nejspíš v tom kodéru DCC koleje (bohužel, neznám jej).
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2485
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod mpinta » úte 12 lis, 2019 10:01 am

Máš SZ
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 699
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod belgarat » úte 12 lis, 2019 10:21 am

Charlie: skutecne se jedna o "BR 101 RS od DCC koleje" ? Mel jsem za to, ze DCC koleje maji pouze enkoder S88 (navic rovnou s detektory). Muzes dat odkaz na stranku vyrobku u prodejce ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1717
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod Charlie » úte 12 lis, 2019 5:29 pm

Ano, je od DCCkoleje. Tady je odkaz.

http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g228.Zp% ... +Lenz.html

Akorát ještě není oficiálně v prodeji, pan Král ale byl tak laskav, že mi ho poslal.
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 z ovládacího pultu a ještě trochu BTTB
Uživatelský avatar
Charlie
 
Příspěvky: 289
Registrován: čtv 15 led, 2009 7:24 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Re: Proudovy detektor - citlivost

Příspěvekod belgarat » úte 12 lis, 2019 5:53 pm

Aha, ono "Dccdoma" je trochu neco jineho nez "Dcc koleje".
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1717
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jirkátor a 7 návštevníků