Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » stř 14 říj, 2020 3:34 pm

Bingo.. to bylo ono.. Stacilo adresu vymazat a hned se to rozbehlo... Dekuji!!!
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » stř 14 říj, 2020 4:29 pm

Uff, to jsem rád, že jsme se dopátrali příčiny. :) Ale dalo nám to zabrat. ;)
Naposledy upravil Trixt dne stř 14 říj, 2020 8:47 pm, celkově upraveno 1
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1150
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000 - nefunkční Android

Příspěvekod Kajinek11 » stř 14 říj, 2020 5:41 pm

Jojo, taková blbost a zabralo cca rok, než jsem to rozchodil.. Díky že jste mě v tom nenechali.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000 - TRACK OUT/PROG zkrat

Příspěvekod gvibzz » pát 16 říj, 2020 9:37 am

Ahoj přátelé.
Pár let zde na fóru pokukuji a poctivě se učím od Vás zkušenějších. Nicméně jsem se dostal do fáze, kdy nejsem schopen nalézt uspokojivou odpověď na múj problém, tak mi nezbývá než vylézt z ulity a doptat se zde.

Pokud se zde již řešilo, tak se omlouvám a odkažte mě do patřičných mezí (toto vlákno je dost dlouhé, tak je možné, že jsem přéhlédl).

Zakoupil jsem DR5000, zapojil k mému malému zkušebnímu okruhu. A pak jsem narazil na problém, který jsem se snažil ilustrovat na obrázku.

Pokud jsem dobře pochopil, neměl by být problém vložit izolovaný úsek kamkoliv do kolejiště a napájet jej z výstupu PROG. Když jsem tak učinil, tak po přejetí mašiny z PROG na MAIN úsek mi šla centrála do zkratu. (Jen dodám, že PROG úsek je kusá kolej.)

Chvíli jsem laboroval - mám instalovány detektory úseků dle Fuldy, tento jsem neměl instalován na PROG (Myslel jsem, jestli nemůže být problém s úbytkem napěti na detekovaném úseku). Tak jsem jej doinstaloval i na PROG úsek, ale problém trval.

No a pak jsem přehodil výstupy na svorkách a problém zmizel. Co bych rád věděl:

- jsopu výstupy (JK/PQ) prohozeny?
- pokud nejsou - nemám vadný kus?
- netrápím centálu, pokud ty výstupy prohodím?

nemám problém se s tím sžít, jen chci vědět, zda centrála netrpí.

Děkuji za případné vysvětlení.
Přílohy
dr5000-zkrat.png
dr5000-zkrat.png (10.36 KiB) Zobrazeno 667 krát
//Peťan
[ 1:87 ]
gvibzz
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 20 říj, 2016 10:16 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 16 říj, 2020 9:53 am

Delo se mi take, na klubovem kolejisti -- potrvrzuji, svorky PQ (prog track) jsou v opacnem poradi nez JK (track output); tzn. levy vyvod track output odpovida pravemu vyvodu prog track (pohled shora). Prohozeni dratu problem (u nas) vyresilo. Jestli trapim centralu nevim, ale zatim to prezila.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 16 říj, 2020 9:58 am

To by ses musel podívat dovnitř centrály, jak je to tam udělané. Pokud je tam relátko, které připojuje PROG na MAIN, tak nic netrápíš.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2683
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod gvibzz » pát 16 říj, 2020 10:17 am

Centrálu teď rozebírat raději nebudu, protože jěště voní novotou :)
Budu spoléhat, že to je OK. Výstupy jsem si přehodil a zapomenu na to :)

Díky
//Peťan
[ 1:87 ]
gvibzz
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 20 říj, 2016 10:16 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pát 16 říj, 2020 10:26 am

také jsem zaznamenal. Předpokládám, že tam relé JE, když se začne číst, nebo zapisovat z prog. koleje, ozývá se zevnitř cvaknutí. Nutno tedy ohlídat polaritu vodičů.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 750
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 23 říj, 2020 7:30 am

HonzaM píše:
sidlo píše:Například "povinná" připojovací sekvence platí pro DR5000 a Mac OSX.

Co míníš tím “povinná připojovaci sekvence ve spojení pro DR5000 a Mac OSX”?

Nejprve musí být spuštěn Mac OSX a až potom centrála DR5000. Pokud se to spustí v opačném pořadí, tak se musí USB kabel manuálně odpojit a znovu připojit.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2683
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pát 23 říj, 2020 7:49 am

sidlo píše:
HonzaM píše:
sidlo píše:Například "povinná" připojovací sekvence platí pro DR5000 a Mac OSX.

Co míníš tím “povinná připojovaci sekvence ve spojení pro DR5000 a Mac OSX”?

Nejprve musí být spuštěn Mac OSX a až potom centrála DR5000. Pokud se to spustí v opačném pořadí, tak se musí USB kabel manuálně odpojit a znovu připojit.

Kterou verzi Mac OSX máš na mysli, současnou Mac OS Catalina (10.15.7), nebo některou starší? A kolik je uživatelů počítačů používajících pro řízení kolejiště PC nebo notebook s tímto operačním systémem, tedy Apple? Někdy si to vyzkouším, ale raději až si nainstaluji aktuální verzi OS. Ale ve spojení s JMRI používám jen notebooky s Win 7 a Win 10. Pŕi jejich použití také platí nutnost dodržení uvedené sekvence?
Naposledy upravil HonzaM dne úte 27 říj, 2020 12:49 pm, celkově upraveno 1
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2511
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Ivan » úte 27 říj, 2020 11:50 am

Jestli jsem správně pochopil, není to správně zapojené. Úsek koleje na prog by měl být zapojen i na main přes nějaký přepínač. Tento úsek mám trvale zapojen na J, K no a když potřebuji programovat, zajedu tam s mašinku a teprve pak přepnu na prog. Mám však centrálu Lenz.

EDIT 27.10.: omlouvám se za příspěvek mimo mísu, viz Trixtovo upozornění. Nevěděl jsem, že je to až tak dokonalé ;). Dnes bych si ji asi pořídil už taky, ale i s Lenzem jsem spokojen a tak to nebudu řešit.
Naposledy upravil Ivan dne úte 27 říj, 2020 6:31 pm, celkově upraveno 2
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DCC Lenz) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 428
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 27 říj, 2020 12:42 pm

U DR5000 je to jinak. Ta přepíná programový výstup sama na základě pokynů z ovládacího sw. U ní přepínač nepotřebuješ.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1150
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jamik22 » pát 20 lis, 2020 1:22 pm

Řešil jste někdo připojení LENZ ovladače LH 100 na DR5000? Konkrétně převod/ník/ z kulatého Lenz konektoru na konektor DR5000. V manuálu DR500 je napsáno, že to umí, tak jen jak to propojit. :)
jamik22
 
Příspěvky: 315
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm


Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jamik22 » pát 20 lis, 2020 2:25 pm

Dík za odkaz. Pokud jsem to z toho webu pochopil dobře, tak stačí mít nekřížený RJ kabel a ten použít na propojení LH100 a DR5000 namísto původní LENZ šnůry.
jamik22
 
Příspěvky: 315
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník