Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21 start

Příspěvekod Martin82 » sob 03 říj, 2020 2:59 pm

Zdravím chlapy,
Mám podobný problém s centrálou Roco z21start. Funguvala normálně, ale teď mi ukazuje na MM ERR13.
MM je v pořádku a připojený kabel také. Skoušel jsem i zadávat X-BUS adresu ručně, ale žádný výsledek.
Pomůžete mi někdo prosím tento problém vyřešit?
Děkuji
Martin82
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 14 dub, 2020 5:48 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod look23 » sob 03 říj, 2020 6:20 pm

Chybou 13 se zabývá stummiforum.de
https://stummiforum.de/viewtopic.php?t=105883
Když to zkrátím, tak tam řeší kabel od centrály k MM.
Zkus jiný kabel.
H0, ČSD epocha IV - z21start+MM
look23
 
Příspěvky: 675
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Martin82 » pon 05 říj, 2020 9:43 am

Objednal jsem jiný kabel, tak snad to bude kabelem.
Na jiné centrále jde.
Martin82
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 14 dub, 2020 5:48 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » pon 12 říj, 2020 10:39 am

Trixt píše:
Kajinek11 píše:Pingnutí je v pohodě. I centrála (jako router) vidí ty mobily a tablety připojené. Ale ty aplikace se prostě nepřipojí a nepřipojí.

Jelikož jsi již dlouho nepsal, jen zopakuji jak to mám já:

Centrálu mám připojenu k lokální síti a IP adresa do lokální sítě je 192.168.0.100
Protokol je nastaven na Z21/WLANmouse
DR5000 je nastavena jako Gateway
V konfiguraci Wifi mám zadáno, že IP je 192.168.16.254 (je to vlastně defaultní nastavení DR5000)
Mobilem se připojí k Wifi síti, kterou generuje DR5000
V aplikaci Z21 mám v nastavení Z21 uvedenu IP adresu 192.168.16.254

Máš to stejně a přesto ti aplikace Z21 (tmavě šedá ikona s bílým Z21) nefunguje? Nedáváš do aplikace Z21 IP adresu přes níž je DR5000 připojena do lokální sítě?


Bohužel ano, mám to úplně stejně a nic.. Posílám screeny, jestli Tě (vás) něco netrkne.. Na nastaveni WIFI je i videt, ze mobil pripojeny je.
Zkousel jsem i laborovat s jmeny hostitele, ale tak nic. Uz fakt nevim..
Přílohy
ScreenHunter_790 Oct. 12 12.38.jpg
ScreenHunter_790 Oct. 12 12.38.jpg (17.73 KiB) Zobrazeno 718 krát
ScreenHunter_788 Oct. 12 11.09.jpg
ScreenHunter_789 Oct. 12 11.15.jpg
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod TomasM » úte 13 říj, 2020 5:00 am

Kajinek11 píše:
Trixt píše:
Kajinek11 píše:Pingnutí je v pohodě. I centrála (jako router) vidí ty mobily a tablety připojené. Ale ty aplikace se prostě nepřipojí a nepřipojí.

Jelikož jsi již dlouho nepsal, jen zopakuji jak to mám já:

Centrálu mám připojenu k lokální síti a IP adresa do lokální sítě je 192.168.0.100
Protokol je nastaven na Z21/WLANmouse
DR5000 je nastavena jako Gateway
V konfiguraci Wifi mám zadáno, že IP je 192.168.16.254 (je to vlastně defaultní nastavení DR5000)
Mobilem se připojí k Wifi síti, kterou generuje DR5000
V aplikaci Z21 mám v nastavení Z21 uvedenu IP adresu 192.168.16.254

Máš to stejně a přesto ti aplikace Z21 (tmavě šedá ikona s bílým Z21) nefunguje? Nedáváš do aplikace Z21 IP adresu přes níž je DR5000 připojena do lokální sítě?


Bohužel ano, mám to úplně stejně a nic.. Posílám screeny, jestli Tě (vás) něco netrkne.. Na nastaveni WIFI je i videt, ze mobil pripojeny je.
Zkousel jsem i laborovat s jmeny hostitele, ale tak nic. Uz fakt nevim..



Zdravím,

Standardně se pro rozsah adres 192.168.0.x používá maska 255.255.255.0, což znamená že rozdíl mezi 16 a 0 na třetí pozici odlišuje sítě a ne zařízení. Pokud skutečně máte nastavenou tuto masku, zkuste ji změňit na 255.255.0.0
TomasM
 
Příspěvky: 83
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JOHNZ » úte 13 říj, 2020 7:34 pm

TomasM: To by som nerobil. Oni myslia dve oddelené siete (jedna je na drátovom konektore ethernetu a druhá je na Wifi). Skôr im ide o to, nastaviť správne IP adresy na ostatných zariadeniach.

Ak sa pripájajú cez drôtové pripojenie, musí mať to druhé zariadenie nastavenú IP v rozsahu 192.168.0.1 až 192.168.0.254 pričom to nesmie byť adresa 192.168.0.100 (to je adresa tej DR5000) ani iného zariadenia v sieti.

Ak sa pripájajú k WIFI rozhraniu obdobne musí mať dané zariadenie IP v rozsahu 192.168.16.1-192.168.16.253 (192.168.16.254 je adresa DR5000 a opäť sa adresy nesmú opakovať).
JOHNZ
 
Příspěvky: 127
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 13 říj, 2020 7:50 pm

@TomasZ: to bych opravdu nedelal. Danou masku by pak musely mit i ostatni zarizeni - a to temer jiste nemaji. V bezne domacnosti se vice nez /24 (jedina .0 na konci) temer nepouziva - da se predpokladat, ze uzivatel nechal veci "ve standardnim nastaveni" (pokud nerekne jinak).

@JOHNZ, @Kajinek11: dulezite je pripojit se tim mobilem / tabletem primo k WiFi AP te centraly. Telefon/tablet _by mel_ dostat IP adresu z rozsahu 192.168.16.100-200 (viz screenshot s nastavenim, vpravo); a podle screenshotu se skutecne k WiFine pripojil, jestli je to Redmi Note :) a adresu dostal (viz tabulka dole, posledni radek). Tim padem si lizl pomoci DHCP i spravnou masku site. Rada TomaseZ ma spis sanci znepristupnit DR5k po domaci LAN siti :)


Cimz jsem teda Kajinkovi ani trochu nepomohl. Ale co je na tom cernem screenshotu ten fragment "192.168.0.111" ??
Naposledy upravil belgarat dne úte 13 říj, 2020 7:55 pm, celkově upraveno 1
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 13 říj, 2020 7:54 pm

Kajinek11 píše:Bohužel ano, mám to úplně stejně a nic.. Posílám screeny, jestli Tě (vás) něco netrkne.. Na nastaveni WIFI je i videt, ze mobil pripojeny je.
Zkousel jsem i laborovat s jmeny hostitele, ale tak nic. Uz fakt nevim..

Jediné co mi z tvých obrázků nevyplývá je, k jaké síti máš připojený mobil. Připojuješ ho k WiFi síti DR5000 nebo k domácí Wifi síti, do které máš připojeno PC?

P.S: vidím, že mě belgarat s tímto dotazem předběhl. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1165
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 13 říj, 2020 7:59 pm

kdybych se nebal ze si zku*vim svou DR5k, tak bych si ji nastavil a vyzkousel to :( Ale ten setup program je "divnej", obcas mi spadl a jsem rad ze mi centrala funguje...
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » úte 13 říj, 2020 8:13 pm

Proto jsem sem daval ten screen, aby bylo videt, ze skutecne Dr5000 priradila telefonu adresu a pocita s nim, ale telefon s aplilaci z21 dela jako by nic.. Jinak samozrejme ze se pripojuju k wifi od centraly. A ten fragment adresy na cernem screenu je pouze napovedny text k centrnale Z21. Takze to nic neovlivnuje.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 13 říj, 2020 8:27 pm

Podívej se do nastavení telefonu , do volby Systém -> O telefonu -> Stav (informace o telefonu a síti) a koukni na IP adresu. Musíš tam mít IP adresu začínající 192.168.16 ...., pravděpodobně 192.168.16.100.

P.S: Pokud je vše v pořádku, zkusil jsi aplikaci odinstalovat a nainstalovat znovu?
Naposledy upravil Trixt dne úte 13 říj, 2020 9:09 pm, celkově upraveno 1
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1165
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 13 říj, 2020 8:55 pm

Teď jsem si teprve všiml jedné zvláštnosti. Na záložce konfigurace LAN máš v DR5000 nastavenu IP adresu 192.168.16.254. To je, jakoby se DR5000 připojovala sama k sobě. Zde by měla být adresa tvé lokální sítě, nejčastěji začíná 192.168.0....., kterou centrále přidělí tvůj domácí router. Nebo jsi udělal to, že jak Wifi síti, kterou vytváří DR5000, tak i tvé domácí síti, jsi přidelil stejný rozsah IP adres 192.168.16.....? To by bylo špatně.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1165
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » stř 14 říj, 2020 9:45 am

Trixt píše:Teď jsem si teprve všiml jedné zvláštnosti. Na záložce konfigurace LAN máš v DR5000 nastavenu IP adresu 192.168.16.254. To je, jakoby se DR5000 připojovala sama k sobě. Zde by měla být adresa tvé lokální sítě, nejčastěji začíná 192.168.0....., kterou centrále přidělí tvůj domácí router. Nebo jsi udělal to, že jak Wifi síti, kterou vytváří DR5000, tak i tvé domácí síti, jsi přidelil stejný rozsah IP adres 192.168.16.....? To by bylo špatně.


Vůbec se do domácí sítě nepřipojuji. Na co? Centrálu mám spojenous s PC přes USB. CEntrála generuje WIFI do které připojím telefon. Zkusmo zkouším připojit PC i k této Wifi, jestli to nepomůže, ale je to stejné jako když mám přes USB.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » stř 14 říj, 2020 10:19 am

Kajinek11 píše:Vůbec se do domácí sítě nepřipojuji. Na co? Centrálu mám spojenous s PC přes USB. CEntrála generuje WIFI do které připojím telefon. Zkusmo zkouším připojit PC i k této Wifi, jestli to nepomůže, ale je to stejné jako když mám přes USB.



Hm, a kdyz takhle pripojis PC k WiFi (ne pres USB), nezkusil bys na nem rozjet JMRI a spojit se Z21 protokolem ? Skoro si zacinam myslet, ze maslo na hlave ma ta mobilni aplikace... ten protokol je UDP, tak mne nenapada jednoduchy nastroj jak overit, ze centrala (konfig program) fakt nekeca a otevrel patricny port. Az budes mit pripojene PC, over, ze ta cilova adresa (192.168.16.254) jde ping-nout.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » stř 14 říj, 2020 2:16 pm

Kajinek11 píše:Vůbec se do domácí sítě nepřipojuji. Na co? Centrálu mám spojenou s s PC přes USB. CEntrála generuje WIFI do které připojím telefon. Zkusmo zkouším připojit PC i k této Wifi, jestli to nepomůže, ale je to stejné jako když mám přes USB

No podle mě by na tom druhém obrázku, kde máš konfiguraci LAN portu neměla být adresa 192.168.16.254 (žádná adresa 192.168.16....), pakety by mohly být směřovány chybně. Jelikož až na toto mám stejnou konfiguraci a vše funguje, pak bych se pokusil toto napravit. Je na tvém mobilu vidět, že aplikace se k centrále vůbec nepřipojí. Dále bych zkusil tu aplikaci odinstalovat a nainstalovat. Nic dalšího mě nenapadá.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1165
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků