Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » ned 08 zář, 2019 10:37 am

belgarat: Přiznám se, že by se mi též líbilo tuto informaci, kdy červená LEDka bliká, vyvést někam na viditelné místo, ale nevím jak na to. Třeba by ti stačilo zapojit kontrolní diodu tak, že by nesvítila, pokud by v kolejích byl DCC signál a svítila, pokud by tento signál nebyl přítomen.

Ale i já bych měl dotaz. V rámci ovládacího programu centrály lze nahrát soubor s DR.scriptem a ten spustit. Nepřišel jsem ale na to, zda se tento script dá nahrát i do centrály tak, aby se po zapnutí centrály i spustil a to bez zapínaní obslužného programu k DR5000. Nevíte náhodou někdo?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 847
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš Pavlát » úte 10 zář, 2019 11:52 am

V KŽM Vrané nad Vltavou mají zapojeny pískátka na DR5000 při zkratu jim to píská, nevím jak, ale více by mohl vědět HonzaM. Bude-li třeba tak se to pokusím vypátrat.
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 238
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 10 zář, 2019 12:14 pm

Miloš Pavlát píše:V KŽM Vrané nad Vltavou mají zapojeny pískátka na DR5000 při zkratu jim to píská, nevím jak, ale více by mohl vědět HonzaM. Bude-li třeba tak se to pokusím vypátrat.

Já to pískátko mám, je napájeno 9 V, neznám ale jeho zapojení, dostal jsem ho hotové.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2172
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 10 zář, 2019 2:50 pm

Belgarat si to již vyřešil, místo "pískátka" si navrhl optickou signalizaci. :)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 847
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 10 zář, 2019 3:32 pm

Trixt píše:Belgarat si to již vyřešil, místo "pískátka" si navrhl optickou signalizaci. :)


Nicmene piskatko bych ocenil mozna vice: v klubovne nemam oci prilepene stale ke kolejisti a nejaky bzucak by to resil. @Milos Pavlat: nemuzes sehnat schema ? stavet obvody umim, ale navrhovat je neumim :-D
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1525
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 10 zář, 2019 4:35 pm

belgarat píše:
Trixt píše:Belgarat si to již vyřešil, místo "pískátka" si navrhl optickou signalizaci. :)


Nicmene piskatko bych ocenil mozna vice: v klubovne nemam oci prilepene stale ke kolejisti a nejaky bzucak by to resil. @Milos Pavlat: nemuzes sehnat schema ? stavet obvody umim, ale navrhovat je neumim :-D

Obrátil jsem se na autora, zda by byl ochoten poskytnout schema, nebo pískáky na zakázku vyrábět.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2172
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » úte 10 zář, 2019 5:22 pm

pokud muzem napisat, tak pouzivani centraly na trakci pro loko je dost nestastne ze dvou duvodu.
Je tam fazovy posun, ktery zbytecne opaluje kolecka, pokud je soucasne pripojeny booster a centrala do kolejiste.
Taky je problem pri vypadku napajeni, pokud se neco zapisuje kdekoliv do EEPROM. Pokud se zapise blbost, je to havarijni stav.
---
Jinak muj booster Vedzes ma zvujovou indikaci trvale zapojenou a chalani do ocenuji.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015080001
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1808
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 10 zář, 2019 5:48 pm

To "pouzivani centraly na trakci pro loko" s vyhradami se zapisem do EEPROM nejak nechapu ... kdyby se pouzival _jakykoliv_ zdroj proudu + zkratova ochrana proste obcas vypne, nebo obcas nekdo kabel vykopne .... a pokud zarizeni napajene z trakce (dekoder v lokomotive) neco zapisuje, tak MUZE mit problem. A to i zcela bez jakekoliv centraly, nebo dokonce i s Centrboxem. V zasade. Mozna bychom meli posunovat vozidla rukou abychom je ochranili pred vypadky proudu :)))
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1525
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš Pavlát » úte 10 zář, 2019 7:15 pm

Pískátko se zapojuje na svorky J-K mezi centrálu nebo booster a koleje. Kolik boosterů tolik pískátek. Detekuje zkrat v kolejích.
Na získání schéma zapracuji.
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 238
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš Pavlát » úte 10 zář, 2019 7:26 pm

Už mám stopu. Takže snad už nebude problém dohledat schéma.
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 238
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš Pavlát » úte 10 zář, 2019 7:50 pm

Zdroj obrázku je http://www.wiringfordcc.com/track.htm ve spodní třetině stránky.
Obrázek
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 238
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 10 zář, 2019 8:05 pm

Aha. Rozepinaci relatko a bzucak ... proste ;) lec ucinne.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1525
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 30 zář, 2019 11:11 am

Ještě k té indikaci: a nestačila by ti jen indikace, že je DCC na výstupu? Potom by stačila vlastně jednoduchá DCC zkoušečka: (schéma popisem :D ): vezmeš dvě antiparalelně zapojené LED, do série k tomu vraz odpor třeba 1kohm, zapoj v libovolné polaritě na výstup centrály a LED umísti kamkoliv viditelně:
- nesvítí nic = není DCC, tzn. centrála odpojena, nebo je zkrat
- svítí (poblikávají) obě LED = DCC na výstupu
- svítí jedna LED = v kolejích je stejnosměrné napájení (což se asi v praxi nestane)
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 627
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 30 zář, 2019 12:15 pm

Fox: mne ano, ale pri jezdeni s detma ne. Ma to v ruce rocomys, macka tlacitko div neprorazi plast skrz, na displayi mu blika STOP a trkne ho to ? Netrkne ... Stejne dopadnou viditelne indikacni LED, a pokud se zrovna nebudu divat v tu stranu tak mladeznik to gumove tlacitko vysoupe. Bzucak vede :)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1525
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 30 zář, 2019 12:33 pm

Fox píše:- svítí jedna LED = v kolejích je stejnosměrné napájení (což se asi v praxi nestane)

to by si se divil, kolikrat se to stalo :D
Potom se vetsinou rozjedou vsechny loko, co nemaji vypnuty bit DCC v 29 byte CV, maximalni rychlosti.
A to je potom vetsinou srumec !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1808
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků