Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » pát 19 črc, 2019 1:41 pm

Pokud to správně chápu, propojíš jen PC a centrálu LAN kabelem? To znamená, že v propojení ti nefiguruje tvoje domácí síť s routrem, kde běží DHCP server? Pak bude problém pravděpodobně v tom, že ani PC ani DR5000 nemají přidělenu IP adresu, bránu atd.. Pokud si dobře pamatuji, musela být DR5000 připojena do sítě, kde byl k dispozici DHCP server. Osobně jsem takto DR5000 s PC nepropojoval. Možná by stačilo na PC rozběhnout nějaký DHCP server, ale je možné, že bys k tomu potřeboval i překřížený LAN kabel.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 627
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jirkah » pát 19 črc, 2019 1:53 pm

Pochopil jsi to správně.Vyzkoušel jsem snad všechny možnosti jak propojit PC s centralou , tak i připojit centrálu přímo z routeru ale nic nepomohlo. Nakonec je to funkční s WIFI modulem do PC(USB adaptér) Tplink AC600. Prostě přes WIFI se to nastaví hned :-)-
......................................
Jiří Hocmann TT, NanoX 2015 ,MM
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » úte 30 črc, 2019 11:14 am

Mohu se prosím zeptat:

1.Programovací kolej je nutné mít přerušenou na obou kolejnicích, nebo stačí jedna. A je programovací kolejnice v normálním stavu plně pojízdná s plným s proudem?
2. Kde se dá v SW nastavit napětí v normálních kolejích , v menu jsem našel pouze omezení proudu, ale napětí ne. Rád bych provozoval jako Power Packy tantalové kondíky 16V, tak jak to udělat?

Děkuji.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 485
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » úte 30 črc, 2019 11:47 am

Nejsem guru přes DR5000, ale zrovna to čtu, tak odpovídám:
1. přerušit obě. V provozním režimu je to propojené se zbytkem (uvnitř vždycky cvakne relé), takže plný proud. Jen pozor na dodržení polarity - svorky DR5000 nejsou označené, nutno vyzkoušet, zda není v provozním režimu přepólované (použij třeba nějakou zkoušečku DCC)
2. Napětí není SW nastavitelné, reguluje se na zdroji, dle výrobce (prý) platí, že DCC = VDC-1,8V. K těm tantalům: ty mně děsíš, prostuduj si tohle: viewtopic.php?f=27&t=11291
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 539
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » úte 30 črc, 2019 12:36 pm

Fox píše:Nejsem guru přes DR5000, ale zrovna to čtu, tak odpovídám:
1. přerušit obě. V provozním režimu je to propojené se zbytkem (uvnitř vždycky cvakne relé), takže plný proud. Jen pozor na dodržení polarity - svorky DR5000 nejsou označené, nutno vyzkoušet, zda není v provozním režimu přepólované (použij třeba nějakou zkoušečku DCC)
2. Napětí není SW nastavitelné, reguluje se na zdroji, dle výrobce (prý) platí, že DCC = VDC-1,8V. K těm tantalům: ty mně děsíš, prostuduj si tohle: viewtopic.php?f=27&t=11291



Ok díky za odpověď.

Ad 1: Ok je mi to jasné. přeruším obě.
Ad2: Jak moc je to odolné vůči napětovým špičkám jdoucím od VDC. Mohu centrálu připojit i na FZ1 a potenciometren nastavit napětí nižší napětí?

Co se týče těch tantalů: to fórum jsem si pročetl a riziko znám. Bohužel jiná možnost tu není, pokud chci ozvučovat malé lokomotivy..
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 485
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » úte 30 črc, 2019 12:43 pm

Ozvučuji už drahně let,poslední dobou (5 let) i N a žádné problémy nejsou a zálohu proudu nepotřebuji.
V čem máš problém, každé další zařízení v lokomotivě vše jen komplikuje, čím méně toho dáš, tím větší spolehlivost, ale to je snad normální...................
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » úte 30 črc, 2019 1:17 pm

ad Kajinek11 k napájení centrály: zase odpovídám za dodavatele :D : origo zdroj má stupňovitou regulaci, tuším od 14V, takže nepotřebuješ nic upravovat. Jak tak vidím, raději se přidrž originálu a neexperimentuj.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 539
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 30 črc, 2019 1:24 pm

Kajinek11 píše:Ad2: Jak moc je to odolné vůči napětovým špičkám jdoucím od VDC. Mohu centrálu připojit i na FZ1 a potenciometren nastavit napětí nižší napětí?


... najdi si tady na diskusi "FZ1" zejmena s ohledem na stabilitu vystupniho napeti pri zatezi. Nebo stabilitu napeti vubec. To fakt nechces.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1253
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » úte 30 črc, 2019 1:35 pm

Kajinek11 píše:Mohu centrálu připojit i na FZ1
NE prakticky žádnou centrálu nelze provozovat ve spojení s FZ1
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jirkah » stř 31 črc, 2019 7:58 am

Ahoj , je tady někdo kdo má centrálu DR5000 a na kolejišti vratnou smyčku od DIGICZ nebo DCCDOMA nebo Sezemic ? Mám problém , že když nastavím na zdroji k centrále 17V , tak při vjezdu mašiny do smyčky mašina zastaví a na smyčce se rozsvítí ledka jako když to che přepnout polaritu a mašina nejede. Když dám na trafu 16V tak se to stane občas při změně směru na ovladači a na 15V mašina jezdí.Tak netuším co je příčinou protože se tak chovají všechny smyčky stejně, netestoval jsem smyčku od Digikeijs protože není zrovna levná a nemám jak vyzkoušet zdarma.
Díky za každou radu
......................................
Jiří Hocmann TT, NanoX 2015 ,MM
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » stř 31 črc, 2019 8:10 am

jirkah píše:Ahoj , je tady někdo kdo má centrálu DR5000 a na kolejišti vratnou smyčku
Díky za každou radu

Muj nazor je, ze se vypinaji proudove ochrany rychleji, nez se prepne faze.
Proto je to zavisle na napeti.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1691
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MiG » stř 31 črc, 2019 8:16 am

A "zlepšujete" si kontakt s kolejemi přidanou kapacitou k dekodéru (power pack)?
MiG
 
Příspěvky: 917
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jirkah » stř 31 črc, 2019 8:18 am

zdeno píše:
jirkah píše:Ahoj , je tady někdo kdo má centrálu DR5000 a na kolejišti vratnou smyčku
Díky za každou radu

Muj nazor je, ze se vypinaji proudove ochrany rychleji, nez se prepne faze.
Proto je to zavisle na napeti.


Pokud je to tak jak píšeš , je nějaké řešení ?
......................................
Jiří Hocmann TT, NanoX 2015 ,MM
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jirkah » stř 31 črc, 2019 8:19 am

MiG píše:A "zlepšujete" si kontakt s kolejemi přidanou kapacitou k dekodéru (power pack)?


Jestli to byla otázka na mě , tak tam nemám nic , pouze dekoder v mašině.
......................................
Jiří Hocmann TT, NanoX 2015 ,MM
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MiG » stř 31 črc, 2019 8:21 am

Ano, byla.
V tom případě se možná "hádá" proudová ochrana centrály s nastavením přepínacího proudu smyčkového modulu.
Pokud to jde, zkuste prodloužit reakční čas proudové ochrany centrály.
MiG
 
Příspěvky: 917
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků