Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 12 úno, 2018 9:54 pm

BohousP píše:
Miloš_P píše:Není. Stále je tam info "Probíhá údržba systému" a že stránky budou dostupné v 16h, ale není uvedeno datum... :(

Potvrzuji, je to tak, jak píše Miloš_P (12.2.2018, 22:27).

Omlouvám se, teprve před chvílí jsem zjistil že mi od odpoledne nefungoval internet, oprava byla typická, vypnout a zapnout router. Shodou okolností jsem dnes měl jiné činnosti a na internet jsem se nepotřeboval připojovat, takže jsem na to nepřišel.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » pon 19 úno, 2018 7:01 pm

Tak jsem dneska vyzkoušel na kolejišti další funkci centrály DR 5000. Na kolejišti jsem měl zapojeny tři Multimausy a děti jezdily s třemi lokomotivami, já si zapojil na výstup programovací kolej
svou kolej, další Multimaus na výstup a zkoušel za provozu programovat další lokomotivu. Byl jsem mile překvapen, bez jakékoliv změny na lokomotivách na kolejišti šla tato programovat, všechny základní CV včetně adresy lokomotivy a tak jsem z kolejiště vzal z provozu další Multimaus a také i s ním a postupně ze všemi šlo programovat lokomotivu na oné programovací koleji bez toho,aby se cokoliv dělo s výstupem do kolejiště, takže chválím další běžnou, ale milou funkci se kterou jsem se doposud u jiných centrál zatím nesetkal.
Karel B
brejsak
 
Příspěvky: 68
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirka_US » úte 20 úno, 2018 5:38 am

Funkcnost, kdy centrala umoznuje soucasne a nezavisle trakci a zaroven programovani, byla jiz implementovana priblizne pred 20 lety u centraly Digitrax Zephyr, dnes napr. u open source projektu DCC++ (centrala ca. za $10).
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » úte 20 úno, 2018 6:16 am

Ano, to je dobře že zde vyjmenuješ i s cenou několik zařízení, které to také umí. Ale 99 % z nás, obyčejných spotřebitelů začne s kostkou v setu a postupem času ji mění za dokonalejší, pokračoval jsem přes Nanox , z21,Lenze, Daisy II až k DR 5000 a teprve až nyní mé běžné požadavky normálního uživatele splňuje tato centrála to, co od ní očekávám. A jestli má nějakou jinou odezvu než má, to je asi většině jedno, já potřebuji hlavně funkčnost, jednoduchost v ovládání(čeština) a spolehlivost, a to mě jako obyčejnému uživateli tato centrála splňuje beze zbytku! A pokud si někdo bude chtít koupit něco jiného, je samozřejmě jeho volba. Ale ve svém modelářském okolí vím jen o kostce ze setu, Nanoxu, z nebo Z21 a Lenz, takže mě osobně nemusíte už za celou dobu nic vysvětlovat, já nadmíru spokojený jsem!
Karel B
brejsak
 
Příspěvky: 68
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 20 úno, 2018 8:06 am

Jirka_US píše:Funkcnost, kdy centrala umoznuje soucasne a nezavisle trakci a zaroven programovani, byla jiz implementovana priblizne pred 20 lety u centraly Digitrax Zephyr, dnes napr. u open source projektu DCC++ (centrala ca. za $10).

Funkci kterou popisuješ mají i ostatní centrály Digitrax, například DCS100 a DCS200 (které možná neznáš, když pořád všude uvádíš jen Zephyr), rozdíl DR5000 je v tom, že na programovací koleji můžeš rovnou také vyzkoušet zda se naprogramování například adresy uskutečnilo. O DCC++ kterou rád uvádíš tady nemá cenu mluvit, pokud vím, není to hotový výrobek, ale projekt pro DIY. Nemluvě o tom že na rozdíl od DR5000 nemá LAN, USB, wifi, S88, R-Bus, RS bus, napájecí zdroj v ceně, takže ta cena 10$ je zcela mimo mísu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 26 úno, 2018 9:42 am

(uff, napsal jsem příspěvek a někam zmizel... tak znovu):
DR5000 a síťové připojení k PC (WIN10):
v minulém odobí jsem se pokoušel připojit DR5000 k PC s programem iTrain, avšak neúspěšně. Naposledy jsem dělal pokusy tento víkend, za laskavého odborného přispění Fuldy. Pokoušeli jsme se připojit ústřednu jak v módu Bridge (přímo LAN kabelem do PC), tak v módu Gateway (LAN kabelem přes router, nebo přes Wifi). Ve všech případech neúspěšně. Zkoušeli jsme i TC, abychom vyloučili chybu v SW iTrain. Taktéž neúspěšně. Itrain se sice připojí, ale reaguje na příkazy se zpožděním, nebo vůbec, u TC se spojení stále inicializuje.

Po těchto zouškách mám za to, že připojení DR5000 k uvedeným řídícím programům přes LAN není možné. Sériové připojení přes USB funguje bez problémů. Pokud má někdo jiný názor, zdvořile ho žádám o ověření a to nejlépe tak, že vezmu ústřednu a NB a nechám si vše předvést... Bylo by dobré, kdyby HonzaM, jakožto oficiální zástupce Digikeijs vznesl na výrobce oficiální cestou připomínku a konkrétní dotaz, zda o chybě vědí a kdy bude opravena - to by mohlo mít větší váhu, než stesky jednotlivce. Do té doby doporučuji ignorovat čl. 5.4 a 5.6. (v anglické verzi manuálu ver. 1.1.2., v českých verzích to bude jinde :D ).
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 26 úno, 2018 3:27 pm

mam podobny, i kdyz ne stejny problem.
nedokazu spojit W-XP a W10 pres LAN, teda predpokladam, ze tam budou rozdily a nekompatibilita.
Dokonce si myslim, ze je to naschval, aby lidi presli na W10.
Takze asi bude nutne, pockat na upgrade.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod amirinda » pon 26 úno, 2018 4:03 pm

pc s XP a pc s w10 spojit přes lan není problém, buď klasicky přes křížený kabel, popř. switch - odzkoušeno...
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 556
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 26 úno, 2018 4:28 pm

amirinda píše:pc s XP a pc s w10 spojit přes lan není problém, buď klasicky přes křížený kabel, popř. switch - odzkoušeno...

ani nahodou, oni se totiz vubec nevidi !!
mam domaci sit a uz nad tim maturujeme 4 mesice.
Pokud poradis, budem vdecny. Stacilo by mi pouzivat tiskarnu nainstalovanou na W10.
napis soukrome na janecek3@stonline.sk
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » pon 26 úno, 2018 5:38 pm

Fox píše:(uff, napsal jsem příspěvek a někam zmizel... tak znovu):
DR5000 a síťové připojení k PC (WIN10):
....

Jenom pro zajímavost - server v síti si stěžoval na počet planých spojení.
Tak by mne zajímalo, co to vlastně v té síti provádělo.
Bohužel jsem si ten log přečetl až dnes.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » pon 26 úno, 2018 6:34 pm

vím že to není postup ale naděje, že to lze je vidět-viz video....Traincontroller
https://www.youtube.com/watch?v=jjLbzi-MmiA


a iTrain

https://www.youtube.com/watch?v=jK_jkfCh__8
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 26 úno, 2018 6:54 pm

Není ale vidět jak to je připojené. Přes USB bych to taky tak předvedl. Ale bavíme se o LAN, to je, oč tu běží. Aha, podíval jsem se pořádně a je top zjevně přes USB.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » pon 26 úno, 2018 7:23 pm

v obou případech "USB zum PC". Ten první to přímo ukazuje v čase 2:56.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 26 úno, 2018 10:18 pm

Fox píše:Po těchto zouškách mám za to, že připojení DR5000 k uvedeným řídícím programům přes LAN není možné. Sériové připojení přes USB funguje bez problémů..

Zdá se že problém v komunikaci LAN je ve spojení s Windows 10. S Windows 7 mi komunikace s TrainControllerem i RocRail funguje bez problému. Firma o tom samozřejmě ví a zabývá se tím. Zdejší odborníci by mohli říci, co podstatného Microsoft mezi Windows 7 a Windows 10 změnil a na co zřejmě tvůrce aplikací nepřipravil.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » úte 27 úno, 2018 5:25 am

Diky za radu. Jakmile seženu staré železo s Windows 7, vyzkouším.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 4 návštevníků