Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Dancer » stř 27 říj, 2021 7:02 am

Mám jeden poznatek. Koupil jsem 2 dekodéry pro vozy DPR4 DCC / STE 046 a ústředna je nedokázala naprogramovat. Šlo to, až když jsem vytáhl černou roco kostku. Je možné, že ta kostka dává větší napětí než DR 5000?
TT, centrála DR5000, sw- Traincontroller 7 gold
Dancer
 
Příspěvky: 128
Registrován: sob 28 črc, 2012 6:58 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pát 29 říj, 2021 11:39 am

Jedním z důvodů proč není možné na Multimausu číst CV může být že si ho uživatel úmyslně nebo omylem či náhodou přepnul do režimu POM (programování na hlavní koleji - "Programming On Main"). Při tomto nastavení lze i na programovací koleji CV jen nastavovat, ale ne číst. V návodu k Multimausu je toto uvedeno, ale známe jak je to s čtením návodů. Podle Murphyho se návod čte až v okamžiku, kdy selžou veškeré pokusy zařízení donutit aby dělalo to co má.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » ned 31 říj, 2021 11:20 am

Centrála byla u Vás HonzoM a prý funguje. My jsme spolu na dálku s Tomášem provedli upgrade na verzi 1.5.5 a protože cv čtení stále ukazovalo 255, dneska se nám podařilo zprovoznit šedou aplikaci Z21 protože i přes restart Multimause jsme načítali stále CV 255. Nakonec jsme centrálu přes PC zresetovali do továru. Myš při načtení CV1 na programovací koleji stále načítá 255 i když má mašinka adresu 9 a není nastavená na POM ale na CV.Aplikace Z21 také načítá CV 1 → i u jiné mašinky 255...
Nejaký tip?
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 994
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » ned 31 říj, 2021 4:16 pm

Jen pro jistotu: kdyz vyvedes programovaci vystup primo na samostatny kus koleje uplne mimo kolejiste ... chova se to stejne ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 2055
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod D » ned 31 říj, 2021 11:02 pm

elvis.jarous:
Chyba nemusí být jen v centrále. Nepíšeš, jakým dekodérům kolega mění CV a zda je již v minulosti úspěšně programoval (a na čem) nebo jsou nové. Včera jsme řešili SW chybu v několika nových dekodérech Zimo MS, která bránila všem změnám CV, přinejmenším na centrálách Roco z21, a fungovalo jen čtení CV. Pomohlo přehrání nového firmware dekodérů (nebo reklamace).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1251
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » pon 01 lis, 2021 4:11 am

My jsme od sebe vzdálení asi 60km tak to nemám u sebe, děláme to přes telefon všechno tak je to na prd.Do centrály jsem ho navnadil já tak se snažím nejvíc pomoct.Dekodéry nedám, ale předtím je úspěšně programoval tak a teď to najednou zlobí. Naštěstí jde kolega s centrálou HonzoviM tak snad to dořeší a zde napíše resume
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 994
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod novas32 » pon 01 lis, 2021 8:35 am

Zdravim vsechny,
trosku to shrnu. Predesilam, nejsem v teto problematice zbehly, proto veci a problemy konzultuju s kamaradem (elvis.jarous), ktery mi radi.
Centralu pouzivam cca od ledna tohoto roku. Dekodery Zimo MX658N18 DCC-S a Zimo MX618N18, nebo Kuehn N45-18 DCC.
Pred touto centralou cerna kostka Roco s Multimaus. Vsechny dekodery jsou nahrane bud od p.Smutka, nebo od DS. Jediny. ktery jsem prehraval, byl Zimo DCC pro Vectrona, na zaklade rady nastaveni CV tady na foru. Kostka Roco fungovala normalne, zapis adres do Multimaus take, stejne jako prepis CV (vesmes CV1-CV6, ve slozitejsim programovani se nevyznam).
Samozrejme nebyla moznost cteni CV, tudiz i z tohoto duvodu jsem presel na DR5000. Centrala fungovala normalne,to predesilam. Cetl jsem CV, upravil nastaveni pro Vectrona, viz vyse, upravoval jsem si adresy lokomotiv. Tolik rekapitulace.
Nyni, cca 2 mesice? me centrala zlobi, nenacita CV, nevim, do jake miry funguje zapis. Centrala byla u HonzyM (dnes se s nim uvidi a vyzkousime to, beru i svou Multimaus a dve masiny na zkousku), dostal jsem ji zpet s tim, ze u nej funguje. Je mozne, ze neco delam blbe, jak psal elvis.jarous, konzultujeme po po telefonu na 60km... Nicmene, zresetovali jsme do tovaru centralu, Multimaus, nainstalovali jsme cenralu do PC, protokol nastavili na Z21, aplikaci Z21 jsem nahral do mobilu a CV stejne nectu. Vsechny hodnoty mi to ukazuje 255.
Nastaveni v Multimaus je (a po kontrole na zaklade rady od HonzyM celou dobu bylo) na CV, nikoliv POM.Kolej mam prilojenou na vystup programovaci kolej a nemam model - pouze jednu programovaci kolej. Zatim jsem jen ve fazi sbirky modelu, event.tvorby maleho diorama.
Do multimaus jsem zacal delat novou databazi a nektere masiny (dekodery) jdo nahrat - upravuju jen CV1, nektere ale ne a nereaguji (jedna se o masiny s nahranymi dekodery, ktere fungovaly normalne, potrebuju jen prepsat CV1.
Tolik asi k celemu problemu, uvidime, jestli dnes na neco s HonzouM prijdeme, doufam ze jo. Bud ze neco delam blbe ja, nebo je treba problem s centralou.
Dam sem info.
novas32
 
Příspěvky: 49
Registrován: stř 23 zář, 2020 7:03 am
Bydliště: Jinočany (Praha západ)

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 01 lis, 2021 8:49 am

Ahoj, nedá mi to - dotaz: zkoušel jsi číst a programovat pouze s DR5000 bez MM, tj. pomocí propojení s PC přes USB kabel a příslušným konfiguračním programem? Tím vyloučíš jeden možný zdroj, tj. MM a její propojení s DR5000.
DR5000_prog.png
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 950
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » pon 01 lis, 2021 9:32 am

To jsme nezkoušeli, taky mě to napadlo ale i přes Z21 to nefachčí. A přiznám jsem že už jsem zapomněl kde se to programuje :mrgreen:
Počítám že do večera budeme vědět vo co go :wink:
Naposledy upravil elvis.jarous dne pon 01 lis, 2021 6:15 pm, celkově upraveno 1
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 994
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 01 lis, 2021 3:16 pm

Problém byl v použité programovací koleji, šlo asi o firemní připojovací kolej předpokládanou pro analogové stejnosměrné napájení, mající odrušovací kondenzátor, který pro DCC signál představuje zkrat. V každém pŕípadě stačilo tu připojovací kolej nepoužívat a připojit normální kolej kablíkem.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod novas32 » pon 01 lis, 2021 3:19 pm

Tak uz mame puvod problemu.
Byl jsem u HonzyM, zapojili jsme mou kolej (TT, Honza ma N a H0). Cteni CV masiny kterou jsem dovezl nefungovalo.
zapojili jsme Honzovu kolej, cteni CV na jeho modelu bez problemu.
Vyzkouseli jsme mou a dve jeho centraly, jeho model fungoval, muj ne. Napadlo nas, ze by mohl byt problem v moji napajeci koleji (Tillig s podlozim, napajeci rovna).
Odstihl jsem kabel, oholil konce, napajecku jsme dali stranou a draty jsem jen pritiskl k dalsi koleji.
A uz to CV cte. Takze to byla takovahle svym zpusobem banalita, ale nemohli jsme na to prijit.
Uz to mam doma priletovane, vse funguje jak ma.
Obema Honzum (elvis.jarous a HonzaM) moje velke podekovani za trpelivost a ochotu a ostatnim za postrehy a napady!
novas32
 
Příspěvky: 49
Registrován: stř 23 zář, 2020 7:03 am
Bydliště: Jinočany (Praha západ)

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod novas32 » pon 01 lis, 2021 3:22 pm

HonzaM píše:Problém byl v použité programovací koleji, šlo asi o firemní připojovací kolej předpokládanou pro analogové stejnosměrné napájení, mající odrušovací kondenzátor, který pro DCC signál představuje zkrat. V každém pŕípadě stačilo tu připojovací kolej nepoužívat a připojit normální kolej kablíkem.


Kupoval jsem ji jako napajeci kolej pro digital. Leda by mi v obchode dali neco jineho
novas32
 
Příspěvky: 49
Registrován: stř 23 zář, 2020 7:03 am
Bydliště: Jinočany (Praha západ)

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod chphoto » pon 01 lis, 2021 4:34 pm

novas32 píše:
HonzaM píše:Problém byl v použité programovací koleji, šlo asi o firemní připojovací kolej předpokládanou pro analogové stejnosměrné napájení, mající odrušovací kondenzátor, který pro DCC signál představuje zkrat. V každém pŕípadě stačilo tu připojovací kolej nepoužívat a připojit normální kolej kablíkem.


Kupoval jsem ji jako napajeci kolej pro digital. Leda by mi v obchode dali neco jineho


Tak přesně tohle jsem řešil před rokem, když jsem měl TT s podložím ze setu, kterej byl ale analogovej a jeden kondenzátor jsem neodstřihl a než jsem na to přičel, tak jsem nad tím strávil asi hodinu a rozpojoval a zapojoval a testoval. Ty kondenzátory jsou strašný mrchy. Ale u mě to bylo jednoduchý, že to rovnou hodilo zkrat na hlavním okruhu, tak se to dalo najít.
chphoto
 
Příspěvky: 144
Registrován: čtv 19 srp, 2021 6:00 am
Bydliště: Jičín

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 01 lis, 2021 5:47 pm

OT:
toto je klasicka svinarna, ktera se blbe hleda. !! :twisted:
---
Zkusim pouvazovat nad tim, ci by nebylo vhodne diagnostikovat zkrat na programovaci koleji na Centrbox.
Nejen kvuli analog kondiku, ale i kvuli zle zapojenemu dekoderu, jeste pred tim, nez se do nej pusti tvrde napajeni.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2249
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 01 lis, 2021 8:20 pm

novas32 píše:
HonzaM píše:Problém byl v použité programovací koleji, šlo asi o firemní připojovací kolej předpokládanou pro analogové stejnosměrné napájení, mající odrušovací kondenzátor, který pro DCC signál představuje zkrat. V každém pŕípadě stačilo tu připojovací kolej nepoužívat a připojit normální kolej kablíkem.


Kupoval jsem ji jako napajeci kolej pro digital. Leda by mi v obchode dali neco jineho


Bylo by zajímavé zjistit jak si pánové u Tiligu představují napájecí kolej pro digital, nevidím důvod proč by taková kolej měla obsahovat nějaké komponenty.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník