Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod vvitty » stř 08 zář, 2021 9:00 pm

No jestli on by tam nemel byt nastaven spise mensi proud pro potvrzeni ... pokud je teda nastavitelny ... tuto centralu nemam, tak nevim.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url=https://www.pojezdy.eu/eshop]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty
 
Příspěvky: 2258
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 09 zář, 2021 4:34 am

A jaké dekodéry používá Zdeno?
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 09 zář, 2021 11:12 am

elvis.jarous píše:A jaké dekodéry používá Zdeno?

chodi ku mne hodne lidi, kdyz jim neco nefunguje a tak mam spoustu zkusenosti.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2239
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Ivan » čtv 09 zář, 2021 11:34 am

vvitty píše:No jestli on by tam nemel byt nastaven spise mensi proud pro potvrzeni ... pokud je teda nastavitelny ... tuto centralu nemam, tak nevim.


Maximální programovací proud v DR5000 je nastavitelný.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 733
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 09 zář, 2021 12:01 pm

Zdeno, já to nemyslel nějako zle ale myslel jsem že jsou nějaké dekodéry které máte ozkoušené, mají nejméně potíží nebo žádné. Tak jaké to jsou. :wink:
Já zdroj DR5000 přepnul na těch 15 volt, jak jsem někde psal dríve, víc volt nedělalo evidentně dobrotu protože někdy to házelo chyby při programování a možná mi jedno zimo chcíplo, mám ho teď na ozdobu :roll:
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 09 zář, 2021 2:53 pm

elvis.jarous píše:že jsou nějaké dekodéry které máte ozkoušené, mají nejméně potíží nebo žádné. Tak jaké to jsou. :wink:

ono to je pokazde neco jine, ale nejcastejsi problem su spinave koleje, kolesa nebo sberace proudu z kolesa.
Vyssi napeti ma lepsi schopnost tu spinu prorazit.
Ale vazne, pokud ctecka CV v DR5000 nefunguje na 15V, tak je nekde brutal chyba a treba to reklamovat.
Uz jen proto, ze novy dodavany zdroj bude jen na 15V, coz pokladam za standard.
---
Mam vyhodu v tom, ze se muzu na osciloskope podivat, ci tam vubec je ACK impuls a hned vidim, kde je chyba.
DR5000 vubec nepouzivam na cteni CV, protoze obsluha pres PC je velmi neprakticka.
---
jen pro zajimavost, nechci plevelit vlakno.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018050002
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2239
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod vvitty » čtv 09 zář, 2021 3:14 pm

Ivan píše:
vvitty píše:No jestli on by tam nemel byt nastaven spise mensi proud pro potvrzeni ... pokud je teda nastavitelny ... tuto centralu nemam, tak nevim.


Maximální programovací proud v DR5000 je nastavitelný.


Netusim jestli se bavime o tom samem, jedno je moznost nastavit jaky nejvetsi proud centrala pusti do programovaci koleje (prevence odpaleni dekoderu ktery je blbe zapojeny ... napriklad.) a druhy je citlivost centraly na zmenu proudu ktera se pouziva pro potvrzeni prijeti prikazu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url=https://www.pojezdy.eu/eshop]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty
 
Příspěvky: 2258
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » pát 10 zář, 2021 5:10 am

Ok, tak dál, měnili jste někdo proudy pro čtení a zápis CV? Pro info.
A na jaké hodnoty
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod radeksindy » pát 10 zář, 2021 6:44 am

Netusim jestli se bavime o tom samem, jedno je moznost nastavit jaky nejvetsi proud centrala pusti do programovaci koleje (prevence odpaleni dekoderu ktery je blbe zapojeny ... napriklad.)


To explicitně řečeno už v normě, podle které nemá přesáhnout celkový proud v programovacím režimu 250 mA. DR5000 ho umí změnit, což nepovažuji za nejlepší nápad, ale umí změnit citlivost, což výborný nápad je. Norma předpokládá zvýšení odběru dekodéru o 60 mA, což nemusí klapnout, ale u DR5000 se to dá změnit a najít si pro kombinaci loko+dekodér lepší nastavení. Celkovým proudem na programovací koleji bych nehýbal, ale pohrál bych si s citlivostí. Když jsem měl doma DR5000 zapůjčenou, tak šla číst lokomotiva, které mi na Digitraxu nejde.
radeksindy
 
Příspěvky: 2203
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 10 zář, 2021 6:51 am

Pletou se tu dva pojmy.

Proud pro zápis se nenastavuje. Nastavuje se maximální zkratový proud při programování. Ten je daný normou NMRA S-9.2.3 a je stanoven na 250 mA za 100 ms. DR5000 to má z výroby nastaveno jinak. Já si to nastavuji podle normy.

Proud pro potvrzení čtení základní režim je daný normou NMRA S-9.2.3 a je stanoven na 60 mA za 6 ms. Měnil jsem ho pouze jednou, když mi donesli na programování dekodér od PeLi. Proud jsem musel hodně snižovat, jinak to nešlo. Po naprogramování PeLi dekodéru jsem to zase vrátil na 60 mA.

To že tu někdo zvyšuje napětí v kolejích z důvodu spolehlivějšího programování nepovažuji za chybu dekodéru, ale nějaký problém v přívodních vodičích nebo programovací koleji. Dosud jsem s 15 V na zdroji naprogramoval všechny lokomotivní dekodéry pro TT i H0. A když se nějaký problém vyskytl, tak jsem zkracoval programovací kolej nebo přívodní vodiče.

Edit: radeksindy mě předeběhl
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3080
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » pát 10 zář, 2021 9:17 am

Děkuji za všechny, krásně jste to ona napsali :wink:
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 21 zář, 2021 2:29 pm

Centrálu je nyní možné koupit se zdrojem 18 V, se zdrojem 15 V, nebo bez zdroje a ušetřit tak 300 Kč. Centrály jsou dodávány s nejnovějším firmwarem 1.6.1.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2923
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » úte 26 říj, 2021 5:20 pm

Dotaz: Lze centrálu do továru zresetovat bez počítače?
Kolegovi přestala vyčítat CVčka z ničeho nic jako tenkrát mě. Má ji z letoška.
Divný.
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 26 říj, 2021 8:34 pm

Zresetovat centrálu bez počitače není možné. S vyčítánim CV je to zvláštní, zkusím se obrátit s dotazem na výrobce. Kolega se s problémem s vyčitáním CV setkal také, centrálu zresetoval, ale problém nezmizel. Tak mi ji poslal abych to zkusil a pokud by to nefungovalo abych ji poslal k výrobci na opravu. Jenže u mne ta centrála fungovala naprosto normálně. Tak jsem mu ji poslal nazpět a teď mi napsal že mu funguje také úplně normálně.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2923
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » stř 27 říj, 2021 4:32 am

mě pomohl reset, ale provedl jsem i upgrade ale kolega má určitě novější fmw než jsem měl já takže nevim proč jí hráblo a nebo že by myšák? Ale já mám pocit že já jsem k ní hlavně přistupoval přes mobil a kolega jede myš a teď i Zavavov olvadač
Jmenuji se Honza
Používám→ centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21,Multimousem,velikost H0
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 956
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků