Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Pavel-HP » úte 31 říj, 2017 8:18 pm

J-K, Track nebo Rail output a můžu na tyhle svorky to příslušenství připojit??
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 765
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MiG » úte 31 říj, 2017 8:40 pm

A kam jsi ho připojoval do teď?

Fakt přestávám chápat důvod stále opakovaného dotazu, když dostáváš stále opakovanou odpověď, že JK a signál pro koleje je to stejný.
Radkova poznámka je jen "o tom", že centrála nemusí za jistých okolností generovat stejně kódovaný povel do kolejí, takže ten plošňák s dekodérem bude sice číst DCC signál, ale neporozumí mu/ bude si myslet, že se ho vyslaný povel netýká.
MiG
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » úte 31 říj, 2017 9:30 pm

radeksindy píše:cetrála se snaží řešit spoustu věcí tak, že separuje LokoNet a XpressNet. Někdy je to užitečné, ale třeba mi celkem dost vadí, že když ovládám mašinu na LokoNetu, tak XpressNetí ovladač nedostane informace o tom, že mašinu ovládá jiný ovladač a tím pádem nepřejde do pasivního režimu a nesleduje co se s mašinou děje (na MM nezačne blikat obrázek mašinky) a podobné drobnosti, které vycházejí z toho, že se de-facto jedná o dva kusy.
To je dáno způsobem, jakým oba systémy pracují s informací. LocoNet pracuje s adresou pouze při inicializaci, pak již jen se slotem, v Xpressnetu se pracuje s adresou. Ani na druhou stranu to nemůže fungovat, LocoNetí ovladač až po přepojení zjistí, že je něco jinak. Proto by měly být odděleny.

Tady si dovolím nesouhlasit. XpressNet pracuje podobně. Pracuje s datovým kontejnerem, který LocoNet pojmenovává slot a dává mu nějaké hranice. XpressNet tomu říká knihovna a má to ohraničení postavené trochu jinak. Rozdíl je v tom, že na XpressNetu si centrála řídí přidělování těchto "slotů" a ovladač to nezajímá, zatímco na LocoNet o nich ovladač musí vědět dost přesně. Třeba NanoX má prostě 16 "slotů". Jak dojdou, tak se začnou uvolňovat LRU, nebo se může ovladači poslat zpráva, že už není další k dispozici (to dělá Lenz).
Takže je to jen lenost autorů tu vazbu dodržet do detailu. Konec konců konkurenční obojživelníci s tím nemají problém.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod radeksindy » úte 31 říj, 2017 10:02 pm

fulda: Je celkem nezajímavé, co dělá centrála uvnitř. I v LocoNetu si řídí sloty centrála sama, také má samozřejmě mechanismy pro zabírání a uvolňování slotů. Ale podstatné jsou procesy, které nad tím fungují a ty jsou zcela rozdílné a nekompatibilní.
radeksindy
 
Příspěvky: 1828
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirka_US » stř 01 lis, 2017 4:24 am

Pavel-HP píše:Takže pro ovládání kolejiště mi stačí dva dráty. DCC pro trakci a DCC pro příslušenství spojím k sobě a místo čtyř drátů budu mít jen dva. Jako u ROCA. Je to tak ?

Nejsem si jist jake 4 vodice chces spojovat dohromady, ale obvykle DCC centrala ma pouze 2 vyvody = 2 kolejnice, a ty jsou spolecne jak pro trakci tak pro prislusenstvi. Na tom je prosim zalozen cely princip DCC, tedy ze neni nutny dalsi rozvod pro prislusenstvi - viz napr. vestavene dekodery do vyhybek od Digitraxu. Dalsi 2 vystupu jsou obvykle programovaci kolej, takze pozor nato !

Pavel-HP píše:
MiG píše:Dych to je tady už napsaný.
JK je signál pro koleje, stejně jako TrackOutput. A je to výstup DCC.
A u Loconet konektoru může být nevýkonový signál JK zvaný RailSync i na svorkách 1 a 6 - platí pro ústředny Digitrax úplně, nebo na konektoru Loconet B - platí pro Uhlenbrock (a nejspíš i DR5000)
Může na nich (1 a 6) být i jen ss zdroj LocoNet T. A dle popisu je na svorkách 1 a 6 konektoru LocoNet jen ss napájení i na UP5 konektorech pro ovladač.


Čísla svorek a co se na nich nachází mi jsou šumák. Chci znát odpověď na tohle: Takže z Track Output jde klasický JK signál, na který se připojuje příslušenství stejně jako například u starších ústředen Lenz nebo ROCO. ANO nebo NE ?


A N O.
A jen mala poznamka PaMi se puvodne ptal na funkcni dekoder (cesky spravne dekoder funkci) nikoliv na dekoder prislusenstvi, to je docela dost zasadni rozdil....uz jen kvuli adresovani.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1162
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Pavel-HP » stř 01 lis, 2017 4:27 am

Děkuji, to je to, co chtěl slyšet. :!:
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 765
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirka_US » stř 01 lis, 2017 4:47 am

fulda píše:
vvitty píše:Aktualne me od koupe teto celkem povedene centraly nejvic odrazuje prave pristup mistnich prodejcu k propagaci a prodeji.

Ano, to máš pravdu. Ale z velké cásti si za o mužou digikejs sami. To je na dlouho.

Každopádne z toho co jsem pozoroval, tak mi vadilo pár drobností - cetrála se snaží rešit spoustu vecí tak, že separuje LokoNet a XpressNet. Nekdy je to užitecné, ale treba mi celkem dost vadí, že když ovládám mašinu na LokoNetu, tak XpressNetí ovladac nedostane informace o tom, že mašinu ovládá jiný ovladac a tím pádem neprejde do pasivního režimu a nesleduje co se s mašinou deje (na MM nezacne blikat obrázek mašinky) a podobné drobnosti, které vycházejí z toho, že se de-facto jedná o dva kusy.
Nemám vyzkoušeno, ale asi tuším, že to bude mít neco spolecného s tím, na co se ptal PaMi - pokud se centrála rozhodne, že je príslušenství na LokoNetu, tak jej neovládá DCC, ale LokoNet, takže pokud narazil na nevhodnou kombinaci, tak si dovedu predstavit drobné nepresnosti v ovládání.
Pochopitelne se muže jednat o vlastnost staršího firmare, ale priznejme si to otevrene - celkem hodne lidí jsou uživatelé, kterí nechtejí neustále neco ladit a bádat nad novými funkcemi. Chtejí si hracku zapojit, strcit pod kolejište a nekolik let na ní nesáhnout.

Tak o tom nerozhoduje centrala, ale uzivatel. Pokud je dekoder pripojen k LocoNetu, tak je ovladan Loconetem, pokud je pripojen na DCC tak je ovladan DCC. Centrala nema jak rozlisit, ze je dekoder na LocoNetu nebo na DCC (neuvazuji zpetnou vazbu). Zadna nepresnost v tom neni maximalne bude rozdilne transportni zpozdeni, coz u ZM asi nebude kriticke. Zajimava otazka muze byt pokud je dekoder soucane pripojen na obe sbernice, ktere da prednost.

radeksindy píše:fulda: Je celkem nezajímavé, co delá centrála uvnitr. I v LocoNetu si rídí sloty centrála sama, také má samozrejme mechanismy pro zabírání a uvolnování slotu. Ale podstatné jsou procesy, které nad tím fungují a ty jsou zcela rozdílné a nekompatibilní.

Zalezi jake procesy mas na mysli. LCC tento problem resi a jiz bylo prezentovano reseni na bazi LCC (posledni update NMRA standardu), kdy DCC signal prenasi povely na kolejiste z ovladacu LocoNet, XpressNet a NCE (soucasne).
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1162
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » stř 01 lis, 2017 8:03 am

radeksindy píše:fulda: Je celkem nezajímavé, co dělá centrála uvnitř. I v LocoNetu si řídí sloty centrála sama, také má samozřejmě mechanismy pro zabírání a uvolňování slotů. Ale podstatné jsou procesy, které nad tím fungují a ty jsou zcela rozdílné a nekompatibilní.

V tom se asi neshodneme, ale na druhou stranu je to diskuze, která má hodnotu jestli je lepší PC a nebo Mac, takže se do ní asi nebudu pouštět.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » stř 01 lis, 2017 10:11 am

fulda píše:Nemám vyzkoušeno, ale asi tuším, že to bude mít něco společného s tím, na co se ptal PaMi - pokud se centrála rozhodne, že je příslušenství na LokoNetu, tak jej neovládá DCC, ale LokoNet, takže pokud narazil na nevhodnou kombinaci, tak si dovedu představit drobné nepřesnosti v ovládání.

Tak to se pleteš. Možná by bylo lepší než něco napíšeš zjistit jak to je, nebo nepsat nic. Je-li nebo není připojené nějaké příslušenství ma LocoNetu nemá vliv na příslušenství ovládané z DCC. Na svém kolejišti mám většinu příslušenství na LocoNetu, ale jeden starší výhybkový dekodér ovládám přes DCC, na klubovém modulu ovládám návěstidla přes ND4, tedy také DCC. Teď na domácím kolejišti instaluju DR4018 na ovládání osvětlení, i tady tedy také DCC. Dvě nové výhbyky se želvami budou ovládány čtyřmi výstupy DR4018, zbývajících dvanáct výstupů bude ovládat osvětlení a signalizaci na jednom přejezdu. Celkem úsporné.
fulda píše:Pochopitelne se muže jednat o vlastnost staršího firmare, ale priznejme si to otevrene - celkem hodne lidí jsou uživatelé, kterí nechtejí neustále neco ladit a bádat nad novými funkcemi. Chtejí si hracku zapojit, strcit pod kolejište a nekolik let na ní nesáhnout..

Už od prvního firmware nebyl problém se současným použitím příslušenství ovládaného LocoNetem a příslušenstvím ovládaného DCC. Centrálu si mohl uživatel strčit pod kolejiště a nesahat na ni, neměl by problém s ovládáním. Ale možná leckdo ocení možnost získání nových funkcí jen jednoduchou instalací nového fw a nemuset kupovat jinou centrálu.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » pát 03 lis, 2017 5:16 pm

V prostorách naší školy proběhlo v uplynulém víkendu pracovní setkání a v neděli ráno jsme zkušebně do postaveného layoutu zapojili centrálu DR 5000. Zapojili jsme ji tak, že výstup z centrály do kolejí byl přímo zapojen do celého layoutu bez jakýchkoliv boosterů a jen se zdrojem, který je dodáván přímo s centrálou. Na sběrnici XpressNet byl přes rozbočovač zapojen jeden hlavní Multimaus se všemi adresami lokomotiv a dále už jen bezdrátový systém ovládání lokomotiv. Na sběrnici Loconet byl připojen rozvod pro klasické zapojení Fredů a Otů. Po naprogramování Fredů a Otů na stejné adresy jako na řídícím Multimausu tak bylo možné jezdit s oběma typy ovladačů, jak s bezdrátem, tak s Fredy, bez jakýchkoli závad nebo poruch a bez nutnosti oddělovat nebo posilovat určité části layoutu. Bylo tedy jen na dotyčném, pro jaký systém ovládání se rozhodne. Celé dopoledne oba systémy takto fungovaly k naprosté spokojenosti všech zúčastněných. Velkou výhodou je možnost ovládání jízdy vlaků prostřednictvím obou sběrnic, bez nutnosti jednu předem navolit a pak používat jen tu.
Nemám vlastně co této centrále vytknout, byl jsem mile překvapen její funkčností a jsem s tímto výrobkem nadmíru spokojen.
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pát 03 lis, 2017 7:17 pm

rozdeleni layoutu na samostatne useky s boostrami se dela proto, aby zkrat vjednom useku, nezablokoval cely layout.

dodatek,
a taky pro to, ze jeden okruh dokaze napajet jen asi 20 Fredu anebo 40 Otu/Fredi.
Navic hvezdicovy rozvod je trosku spolehlivejsi nez stromovy.
Naposledy upravil zdeno dne pát 03 lis, 2017 7:23 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1736
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Pavel-HP » pát 03 lis, 2017 7:21 pm

Dík za vysvětlení, to si myslíš, že jsme takový troubové a tatoto skutečnost mám není známa ... .
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 765
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pát 03 lis, 2017 7:25 pm

Pavel-HP píše:Dík za vysvětlení, to si myslíš, že jsme takový troubové a tatoto skutečnost mám není známa ... .

ale no, to bylo trosku podrazacke, vsak ?
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan ;-)

dodatek,
pokud nemate rozbocovac X3 na jednotlive vetve, tak to treba napisat a neurazet (se). Rad poslem podklady na jeho vyrobu.
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015100003
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1736
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirka_S » pon 27 lis, 2017 5:54 pm

Zajímalo by mne, jestli je k DR5000 možné připojit přes S88 moduly detekce obsazení např. od STE nebo z DCCkoleje.
Software TrainController TC9 Gold. Pokud ano, jak je nastavit v DR5000 a v TC.

Jirka
TT digitál Jirka
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned 15 úno, 2009 7:08 pm


PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník