PanelPro

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

PanelPro

Příspěvekod HonzaM » ned 11 pro, 2016 8:36 am

Máte někdo praktickou zkušenost s programem PanelPro od JMRI? Zejména pro uživatele větších kolejišť by tento bezplatný software velmi usnadnil ovládání.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2025
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: PanelPro

Příspěvekod Jirka_US » ned 11 pro, 2016 5:16 pm

Co konkretne potrebujes ? Naposledy jsem zde prezentoval, jak pouzivat a zobrazit "releovku" v PanelPro pomoci smartTV, tabletu a telefonu. PanelPro je pomerne komplexni a rozsahly program, takze je treba trochu zuzit rozsah dotazu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: PanelPro

Příspěvekod HonzaM » pon 12 pro, 2016 12:07 pm

Jirka_US píše:Co konkretne potrebujes ? Naposledy jsem zde prezentoval, jak pouzivat a zobrazit "releovku" v PanelPro pomoci smartTV, tabletu a telefonu. PanelPro je pomerne komplexni a rozsahly program, takze je treba trochu zuzit rozsah dotazu.

Můžeš mne nasměrovat v kterém vláknu a kdy jsi to prezentoval? Potřeboval bych někde najít nějaký návod jak s tím softwarem začít. Je potřeba mít smartTV, nestačí notebook a externí monitor? Potřebuji vědět jak začít s vytvořením panelu, jak do něj zadat adresy komponent. Mám zkušenost s TrainControllerem a s vytvořením obrazu reléovky.
Honza
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2025
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: PanelPro

Příspěvekod Jirka_US » pon 12 pro, 2016 1:47 pm

Honzo,

pokud jsi jeste s PanelPro ani nezacal, pak si myslim ze je treba nejdrive se projit nejaky navod napr. zde je odkaz:
viewtopic.php?f=26&t=8153&start=45
Primy link na prezentaci
http://jmri.sourceforge.net/community/c ... Clinic.pdf
Ja osobne az na vyjimky pouzivam manual JMRI.
SmartTV je jedna z mnoha moznosti jak JMRI ovladat, pochopitelne ti staci notebook nebo externi monitor, dokonce pokud mas externi pult, tak ani monitor nepotrebujes.
Dporucil bych ti nejdrive si vytvorit panel podle navodu a pak zde neni problem popsat krok za krokem jak na smartTV s webovym prohlizecem. Dokud nemas panel v xml tak neni co zkouset.
Jinak cele vlakno podle me patri do Software.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: PanelPro

Příspěvekod j1r1 » pon 12 pro, 2016 3:31 pm

Honzo,
teď jsem se nějakou dobu věnoval jiným věcem, takže to nemám čerstvě v hlavě. Ale to co mi teď skoro funguje je JMRI na notebooku připojeném přes WiFi k DR5000 (jako Lenz LIUSB Ethernet). Panel jsem vytvářel ještě s ústřednou DCC++, teď funguje i pro DR5000 (ale zatím s podivnými výjimkami některých adres výhybek...a s několika chybovými hlášeními při spuštění... snad se přes svátky dostanu k tomu to udělat pořádně).
K Tvému konkrétnímu dotazu: pokud se pamatuju, adresy výhybek si PanelPro přiřazuje sekvenčně sám při vytváření tabulky v PanelPro/Tools/Tables/Turnouts. Dá se zadat jen počáteční adresa. Přišlo mi to podivně hloupé a byl jsem nemile překvapen, že se adresy nedají měnit např. při editaci panelu (kliknutí pravým tlačítkem myši na vyhybku, volba Edit). Ale zatím jsem opravdu nenašel jak by to šlo udělat.
j1r1
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř 20 dub, 2016 4:28 pm

Re: PanelPro

Příspěvekod belgarat » pon 12 pro, 2016 4:16 pm

Vazne neumi menit HW adresy vyhybek ? Takovy program by byl v podstate uplne nanic... ale taky jsem nenasel kde by se to dalo zmenit :)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: PanelPro

Příspěvekod sidlo » pon 12 pro, 2016 4:33 pm

A nebude ten problém někde mezi klávesnicí a židlí?
jmri.png
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: PanelPro

Příspěvekod belgarat » pon 12 pro, 2016 4:37 pm

sidlo píše:A nebude ten problém někde mezi klávesnicí a židlí?
jmri.png


Nejde o _pridani_ vyhybky. Jde o _editaci_ jiz existujici, pojmenovane vyhybky. A jinak si myslim ze je to skoro JISTE problem mezi mou klavesnici a zidli, ale zatim jeste nevim jak ho fixnout,
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: PanelPro

Příspěvekod j1r1 » pon 12 pro, 2016 4:46 pm

Já jsem na tom stejně.
Mimochodem, používám raději program v angličtině. Návody se najdou většinou v tomhle jazyku a v českém překladu menu se pak těžko orientuje... aspoň mně.
Naposledy upravil j1r1 dne pon 12 pro, 2016 4:51 pm, celkově upraveno 1
j1r1
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř 20 dub, 2016 4:28 pm

Re: PanelPro

Příspěvekod sidlo » pon 12 pro, 2016 4:50 pm

Přidávat výhybky je možno i nesekvenčně.
Ano, nejde změnit HW adresa. Ona je totiž součástí systémového názvu. Ten je použit jako klíč pro vazbu na jiné objekty. Primární klíče není možné měnit.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: PanelPro

Příspěvekod belgarat » pon 12 pro, 2016 5:15 pm

sidlo píše:Přidávat výhybky je možno i nesekvenčně.
Ano, nejde změnit HW adresa. Ona je totiž součástí systémového názvu. Ten je použit jako klíč pro vazbu na jiné objekty. Primární klíče není možné měnit.


No duvody chapu, ale uzivatelsky to vypada jaksi ... dost posahane (za to bych dostal v praci poradny kartac, tak je mi zahadou jak to "proslo" do produkce, byt v O/S projektu).

Tak se zeptam jinak - scenar: nadefinuji si vyhybky, a pak prijdu na to, ze je potrebuji prodratovat na jine dekodery (= jina HW adresa). Ono se to muze stat, napr. kvuli zapojovani vyhybek do matice TCO + ovladani vice vyhybek naraz. Jakym zpusobem mohu opravit svuj layout a navazne veci ?

Ten princip "systemoveho ID" (ktery v uzivatelsky orientovanem GUI vlastne ani nema co delat) je bohuzel pouzity pro vsechny objekty v JMRI. Search & replace ulozenych XML ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: PanelPro

Příspěvekod sidlo » pon 12 pro, 2016 6:06 pm

Bohužel, je to chyba návrhu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: PanelPro

Příspěvekod romino » úte 13 pro, 2016 6:04 am

Ahojte, pridam tiez jednu otazku na JMRI. Da sa pouzivat JMRI v poslednej verzii aj na Win XP? Mne sa ho nepodarilo nainstalovat, nakolko tvrdo vyzadoval Java 1.8 a ta uz pre XP zase nema podporu. Je moznost ako toto sprevadzkovat? Starsiu verziu 3 som rozbehol pod XP s Java 1.7, ta ale zase nema este podporu dcc++ ako som zistil. Trochu zamotany kolotoc.
Uživatelský avatar
romino
 
Příspěvky: 200
Registrován: ned 11 kvě, 2008 12:28 pm
Bydliště: Nove Mesto nad Vahom, SR

Re: PanelPro

Příspěvekod sidlo » úte 13 pro, 2016 6:46 am

Nikdy jsem to nedělal, ale postup by měl být následující.
Nainstalovat Java 7 a potom nechat udělat aktualizaci během níž se provede upgrade na Java 8.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: PanelPro

Příspěvekod j1r1 » úte 13 pro, 2016 2:17 pm

Na JMRI webu je napsáno toto:
¨Note: It is possible to install Java 1.8 onto machines running Windows XP or Vista SP1, but this is unsupported by Oracle and may break at any time. To proceed, visit the Manual Java Downloads page and choose the Offline Installer for Windows. The installer will complain that it is unsupported, but should allow you to continue with the installation. Assuming that this is successful, proceed with installation of current JMRI test and production releases. "
j1r1
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř 20 dub, 2016 4:28 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků