DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 korun

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod MiG » stř 26 říj, 2016 11:20 am

Serva zapínat postupně.
Na to ale bude potřeba více TIP120.

Výkonově posílit stabilizátor pro serva (možná i oddělit od stabilizátoru pro procesor) případně i spínací tranzistor.
MiG
 
Příspěvky: 704
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod BohousP » stř 26 říj, 2016 11:38 am

Zkontroluj, jestli se neresetuje procesor. Něco podobného jsem jednou zažil se 4 servy a PICem. Zapnutí serv vyvolávalo kraťoučký pokles napájení a reset procesoru. Tam ale byly 4 MOSFET tranzistory a ve výsledku jim stačilo změnit odpory do hradla.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2066
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod soundman73 » stř 26 říj, 2016 11:58 am

Víc TIP120 netřeba, viz http://model-railroad-hobbyist.com/site ... 0Board.jpg
tady táhne 16 serv, ale nedělá to 5V z DCC, to je pravda.

Oddělit napájení procesoru a serv zatím pomohlo. Díky za nápady.
Takže tvrdší zdroj by to možná chtělo, vyzkouším. Vyzkouším změnit velikosti kondíků u 7805 a možná i velikost odporu u TIP120.
Taky zkusím použít 78S05, ten má 2A.
soundman73
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 31 srp, 2013 8:56 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod michal.kubista » stř 26 říj, 2016 12:56 pm

A co pro napájení arduina využít vstup RAW - přímo za usměrňovač. Vím, že zejména u čínských napodobenin je ten stabilizátor slabší a přehřívá se, ale samotné arduino by utáhnout mohl. Serva samozřejmě bych nechal na tu 7805.
michal.kubista
 
Příspěvky: 337
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod zdeno » stř 26 říj, 2016 2:39 pm

hodne pomaha napajet procesor pres nejakou diodu a za ni dat vetsi kondik, asi 100uF.
Tim nedojde k poklesu napajeni procesoru a jeho resetu. Respektive nedojde k odsani napajeni pri startu serva.
U Arduina neni pristup k FUSES a teda nevim, jak je nastaven hnedy reset. Pokud je aktivni, tak to muze delat problemy.
---
Taky celkem doporucuji snizit kmitocet Arduina na 500kHz, kdy vsechno stiha a nebere tolik energie na svoji rezii. Ale musis podle toho nastavit i vsechny casove smycky (serva) a citace.
To kazdy neumi, proto si nech od nekoho poradit.

dodatek:
proc nenapajis Arduino pres RAW pin, primo od usmernovace ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod BorgMcz » stř 26 říj, 2016 5:52 pm

zdeno píše:dodatek:
proc nenapajis Arduino pres RAW pin, primo od usmernovace ??


Na to radši bacha, u Nano a Mikro verzí, se uvádí max vstupu RAW od 9 do 12V, podle výrobce (záleží jaké kondíky a usměrňovač tam použil).

To už radši na test přidej druhý stabilizátor na 5V jen pro procesor.
Nebo ještě můžeš zkusit přímo na piny Arduina dát kondík 220u k pinům GND a +5V, ale musí to být přímo na piny.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod soundman73 » stř 26 říj, 2016 9:52 pm

Heuréka!

Konečně mi dnes přišlo PRO MINI, včera jsem testoval s verzí UNO.

Pro Mini některé problémy samo vyřešilo a jiné drobné přineslo. Především bez problémů startuje i s připojenými 8 servy, jen se procesor resetoval, když se současně hýbalo více serv. Elyt 100uF mezi piny GND a 5V na patici pod arduino bez problémů vyřešil současný pohyb až 8 serv, 33uF stačil na 4 serva.

Taktéž 7805 stačí na bezproblémový chod Pro Mini a 4 serv současně (a 8 připojených), při provozu na mém kolejišti by asi stačil, ale raději ho nahradím 78S05. 2A můstek už tam mám.

Nový kondík se bez problémů schová pod Pro Mini a příští verze desky už s ním bude počítat. Test ukázal, že elyt u stabilizátoru (220uF) nakonec taky stačí jen 100uF a asi by stačil i v tomhle zapojení nejčastěji používaný 47uF.
Testoval jsem 1uF až 1000uF a na chování to prakticky mělo vliv jen při hodně pomalém pohybu více serv najednou.

Za světla udělám nějaké video. A díky za nápady na řešení!
soundman73
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 31 srp, 2013 8:56 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod vvitty » čtv 27 říj, 2016 5:36 am

S tim snizovanim kondiku "dokud to jeste chodi" pozor na oblibeny efekt "na stole to prece chodilo".

PS: Starnutim se jejich kapacita snizuje :wink:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1931
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 27 říj, 2016 6:13 am

Časem všichni zjistí, že praxe se od teorie velmi výrazně liší. 2cm drátu navíc a všechno jinak a nejenom drátu i jiné rozložení součástek a zařízení je nefunkční. Asi tak ... .
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 722
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod zdeno » čtv 27 říj, 2016 6:51 am

Pavel-HP píše:Časem všichni zjistí, že praxe se od teorie velmi výrazně liší. 2cm drátu navíc a všechno jinak a nejenom drátu i jiné rozložení součástek a zařízení je nefunkční. Asi tak ... .

asi tak, ;-)
napriklad CMOS vystupy procesoru jsou velmi haklive na delsi draty nez 20cm.
Pokud je to mozne, tak se velmi oplati pouzit obycejny NPN tranzistor zapojeny se spolecnym emitorem na odpor kolem 150 ohmu na zivem vodici od serva.
Dalsi problem je kolisani napeti na servech, ktere yvolava mikrochveni, teda serva se samopohybuji podle ubytku napeti na spolecnem rozvodu. To plati hlavne, kdyz se jedno z osmi serv prestavuje, tak ty ostatni se rozkmitaji.
Tady celkove vypinani nepomuze, idealni by bylo vypinat kazde jedno servo zvlast nebo napriklad stabilizovat pro 2 serva na +5V samostatnym stabilizatorem.
---
Zapomina se na to, ze vyvod RAW nesmi byt plavajici, teda musi byt nejak zapojeny, napriklad pres diodu k +5V, jinak hrozi poskozeni interniho stabilizatoru.
---
Taky se celkem oplati rozdelit vykonovou stratu na dva stabilizatory, teda napriklad nejdrive stabilizovat na +9V a potom na +5V v serii. Napeti +9V potom pripojit na RAW a +5V na serva.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod fulda » čtv 27 říj, 2016 7:04 am

BorgMcz píše:
zdeno píše:dodatek:
proc nenapajis Arduino pres RAW pin, primo od usmernovace ??

Na to radši bacha, u Nano a Mikro verzí, se uvádí max vstupu RAW od 9 do 12V, podle výrobce (záleží jaké kondíky a usměrňovač tam použil).

To máš celkem jedno, reverzní napájení přes výstup +5V je špatně v každém případě a také když to napíšu, tak se na mne všichni vrhnou, že to tak mají rádi.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4281
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod soundman73 » čtv 27 říj, 2016 9:36 am

Mate všichni 4 pravdu. Jsem v tomhle směru AMATÉR, já to přiznávám.
Ale nestavím a neprezentuji komerční výrobek na prodej. Dělám prototyp vhodný pro mé podmínky. Zveřejňuji svůj postup a občas žádám o pomoc. Veškeré zdrojáky, schémata a návrhy dps dávám veřejně, k použití dle libosti. Někomu se to třeba hodí nebo se v něčem inspiruje, jako jsem se já inspiroval jinde.

Na "mém stole" jak říkáte, to s 30cm přívody k servům a 100uF "chodí." :-)
Výpočtem mi vyšlo 47, kvůli servům jsem dal zkušebně 220. Nakonec to musel vyřešit další kondík na jiném místě. Prostě prototyp.
Stavím to z nejlevnějších součástek s velkorysou, případně neznámou tolerancí.

Příští verzi dps udělám jednu pro externí napájení 5V a druhou s dvěma usměrňovači a možná i pro 16 serv.
(kolega má 16 serv na desce podobné velikosti s externím napájením, obrázky a video s chováním serv tady: http://model-railroad-hobbyist.com/node/26583)

Primární důvod výroby dps byla deska pro ledky (návěstidla), ta funguje v obou vyrobených verzích plně k mojí spokojenosti (více tady: viewtopic.php?f=6&t=10392).
Deska se servy pro mě byla jen nadstavba, abych využil volné místo při výrobě dps, nutně jsem ji nepotřeboval. Mám postavených několik kusů verze fulda pro 4 serva, ale na rozdíl od nich tahle moje verze řeší škubnutí serva při zapnutí napájení. Chtěl jsem to prostě otestovat.
soundman73
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 31 srp, 2013 8:56 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod sidlo » čtv 27 říj, 2016 9:43 am

soundman73 píše:Jsem v tomhle směru AMATÉR, já to přiznávám.

Tohle moc dobře znám. Nevzdávejte to. Cesta k dobrému výsledku je hodně dlouhá, ale ten pocit když se dílo podaří je skvělý. Držím palce a přeju hodně zdaru.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod soundman73 » pát 28 říj, 2016 4:19 pm

Po důkladném testování jsem došel k následujícímu závěru:

V1 a V2 (pro ledky) funguje zcela dle očekávání 8)

V3 (pro serva)
- při současném pohybu maximálně 2 serv funguje tak, jak je navržena; čili stačí 7805 a jako C1 200uF

- při současném pohybu více než 2 serv bez dalších úprav zapojení se serva nepohybují plynule, případně dojde k resetu arduina, když jedou 4 a více

- při potřebě současného pohybu více než 2 serv je potřeba přidat další elyt 100uF a to buď paralelně s C3 nebo mezi piny VCC a GND arduina (stačil i mezi R2 a GND), případně na obě místa a výkonnější usměrňovač 78S05 (nebo dva paralelně připojené 7805)

20161024_234910.jpg
úprava zapojení
20161024_234910.jpg (90.78 KiB) Zobrazeno 1833 krát


Rocrail mi přehazuje výhybky sekvenčně, s nastavitelnou prodlevou mezi příkazy, takže mi jede vždy jen jedno servo a desku pro sebe upravím pouze pro případný bezproblémový chod s myší, kdy se může stát, že se bude najednou pohybovat více serv. A nebo taky ne.
Časem přidám ještě detailní popis nastavení CV a softwaru vůbec.

Takhle se to chová na "mém stole", YMMV. 8)
soundman73
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 31 srp, 2013 8:56 am

Re: DCC dekodér 17 výstupů (světla, serva, atd.) za 120 koru

Příspěvekod look23 » pát 28 říj, 2016 10:39 pm

soundman73 píše:- při současném pohybu více než 2 serv bez dalších úprav zapojení se serva nepohybují plynule, případně dojde k resetu arduina, když jedou 4 a více

Troufám si tipnout, že to arduino se resetne z důvodu poklesu napájecího napětí. Serva potřebují tolik proudu, že to ten stabilizátor neustojí a dojde ke snížení napájecího napětí.
V tento moment bych si ještě dal pozor na zápisy do EEPROM.

Pokud je deska ve vývoji a resety nejsou žádoucí, tak bych udělal oddělené napájení pro serva a pro napájení arduina. Pokud není, tak je potřeba serva ovládat pouze po jednom.
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 318
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků