NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod Jirka_US » pát 02 bře, 2018 2:40 pm

matejkocis píše:Moja predstava je aby sa jednoduchým spôsob nalovila nejaká vlaková cesta, bez nutnosti prestavovať každú výhybku samostatne.

Ano tato predstava je celkem snadno realizovatelne(vcetne systemu 2 tlacitek a obsluha SN tj. nastaveni cesty na prvni volnou kolej) pomoci prestavniku firmy Digitrax DS54 (popr.DS64) a neni k tomu potreba ani Arduino ani PC. Krome toho jednoduche "staveni vlakovych cest" umi primo nektere DCC centraly.
workous píše:Ferdo...máš asi pravdu, ale mne bude stačit tato "lite verze" chci to mít jednoduché ono všechny ty připomínky co tu lítají by mne vedli k tomu, že než dělat všechny ty zabezpečení atd. tak bych pripojil TC a tam to program ošetří sám :)...což se mi zatím nechce... chci to jen zapnout a jezdit :)

Pokud pouzijes JMRI tak celkem dost usetris a snad nekolik desitek vterin vydrzis nez nabehne JMRI (ve faceless rezimu), mezitim muzes doplnit palivo u zbrojeni.
Nejsem jsem si uplne jisty co myslis "sam", ale ty logicke podminky popr. tabulku moznych cest za tebe nikdo nenapise a je celkem jedno jestli je to v Arduinu, JMRI, iTrain, Rocrail nebo TC nebo jsou to primo logicka hradla. Existuje sice vyjimka z tohoto pravidla, coz asi v tomto okamziku nema smysl zminovat.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » pát 02 bře, 2018 2:56 pm

No ... co se mne tyce ;) tak vyteznost hloupeho arduina je o rad vetsi nez Digitraxiho blackboxu za $60. Za bratru $6 budu mit (v analogovem provedeni sic!) 16 vstupu a 16 servo vystupu + 32 spinanych vystupu ... kolik Digitraxu bych na to spotreboval ? V digitalnim provedeni nepotrebuju tolik nozicek na vstupy. Zbylych $54 muzu zainvestovat do vozidel ...
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 968
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod Jirka_US » pát 02 bře, 2018 3:05 pm

Nevim, kde jsi prisel na $60, ale DS54 se bezne prodava za ca.$25-30 a nejak ti z te kalkulace vypadla cena za prestavniky s parametry srovnatelnymi s DS54.Muzu poprosit o nejaky link na Arduino projekt, ktery ma alespon priblizne stejne parametry jako DS54. Hlavne me zajima ta cast kodu, ktera se tyka "stavove masiny".
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod JanoW » pát 02 bře, 2018 3:27 pm

Prečítaj si názov vlákna a neplevel to tu Digitrax marketingom. Za chvíľu sa pridá ďalší odborník, prípadne to doplní o reklamu na Digikejs a zajtra to admin môže zamknúť.
JanoW
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod Jirka_US » pát 02 bře, 2018 3:39 pm

Precti si pozorne co jsem napsal, a co napsali ostatni. Mas nejake lepsi reseni nez to od Digitraxu na problem rizeni pomoci 2 tlacitek, kdyz sam autor pise "Bohužel, takto ten SW navržen není."
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Příspěvekod workous » pát 02 bře, 2018 4:06 pm

Takové klidné a pohodové téma to tu bylo :), abychom nedopadli jako v jiných sekcích DCC kde se machři předhánějí "kdo ho má většího" a většinou pro nás ostatní z toho nic nevypadne :roll: ...a nakonec citace z jednoho filmu "zlatý prciny" ... :D pokud jsem někoho urazil, tak se omlouvám a přeji klidný modelářský víkend.
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1665
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » pát 02 bře, 2018 4:26 pm

Pane kolego, domnivam se, ze udelator od Digitraxu neni na rizeni 2 tlacitky (odkud-kam), pokud jsem spravne pochopil navod, ale JEDNIM tlacitkem:
to run a Ds64 route
1. Select the Switch Address that corresponds to the Top Address of the route
you want to run.
2. Issue a Closed or Thrown command depending on which you set up in the
route table.

Jinymi slovy je to prakticky totez co BorgM-uv software, jednim tlacitkem (budeme-li predpokadat ze nejakym TCO obvodem se vygeneruje prislusny povel) se aktivuje sekvence. Mohu-li soudit z manualu DS54, je to totez, akorat rizeno hranou signalu na vstupu - opet 1 udalost = spusteni route, NE 2 tlacitka.

Objektivne je uzivatelsky privetivejsi zapis do textoveho souboru a la BorgM nez silene kodovani kombinace ovladanych vystupu do hex cisel u Digitraxu. Ten zapis do poli u Arduina se navic, na rozdil od Digitraxu, da jeste zkulturnit. Kdyz se spletes, prekladac Arduino IDE Ti da po ustech ;) a vysledek muzes zalohovat / verzovat libovolnym SCM. Na rozdil od konfigurace Digitraxu.

DS54 je podle Digitraxu "retired". Kdyz uz kupovat neco komercniho, tak neco co vyrobce vyrabi a bude podporovat. Mnou uvadena cena je z webu Digitraxu.

Zatimco Borgovi "chybi" v Arduino reseni akcni clen (a to proto ze tvoril TCO v pultu, co vydava XPressNet povely), tak Digitraxu zase chybi to TCO - pokud nechces vest z pultu ke kazdemu vstupu DS64 jeden drat - to bychom byli z digitalni doby zas zpet u krale Klacka. Takze obe reseni potrebuji "jeste neco", a Sidluv Arduino-servo a -vyhybko controller je opet daleko efektivnejsi reseni pro akcni clen.

Edit: pokud to byla reakce na muj pritroubly analogovy servo-controller, tak ten je take "jednotlacitkovy", a rozhodne neblika a nevyzaduje zapis v HEX :)

=======

Workous: neurazil ;) ale potesil bys mne, kdybys pridal jeste dalsi Borgem nepokryty uzivatelsky scenar. Jeslti se nekdy prehoupnu opet do digitalniho veku a budu psat...
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 968
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod BorgMcz » sob 03 bře, 2018 6:37 am

Tady koukám, takový jednoznačný příspěvek a co se tu strhne :-)))))
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod Jirka_US » sob 03 bře, 2018 7:22 am

belgarat píše:Pane kolego, domnivam se, ze udelator od Digitraxu neni na rizeni 2 tlacitky (odkud-kam), pokud jsem spravne pochopil navod, ale JEDNIM tlacitkem:

No pane kolego, to jste bohuzel pochopil ne uplne spravne. Vase hodnoceni je zalozeno na chybnych predpokladech, takze nema asi prilis cenu to nejak dale rozebirat.
Objektivne je uzivatelsky privetivejsi zapis do textoveho souboru a la BorgM nez silene kodovani kombinace ovladanych vystupu do hex cisel u Digitraxu.

Jste to napsal jako kdyby byl nejaky rozdil v kodovani HEX cisel u Atmelu (Arduino) a u Microchipu (Digitrax), takze neni uplne zrejme co jste tim chtel rici. Nicmene
s pomerne vysokou pravdepodobnosti Vam mohu rici, ze programovani dekoderu DS54/DS64 v JMRI je privetivejsi nez v Arduino IDE, mysleno pro vetsinu modelaru.
Ten zapis do poli u Arduina se navic, na rozdil od Digitraxu, da jeste zkulturnit.
No v JMRI se to take da zkulturnit, pokud mate nejaky navrh na zlepseni,
tak ho urcite rad uvitam.
Kdyz se spletes, prekladac Arduino IDE Ti da po ustech ;) a vysledek muzes zalohovat / verzovat libovolnym SCM. Na rozdil od konfigurace Digitraxu.

No v JMRI je to navrhnute tak, ze ta chyba je vyloucena a nerozumim tomu, proc by nesel zalohovat/"verzovat" CSV soubor pro DS54. Jen pro zajimavost jak nactu soubor z Arduina do Excelu, abych mohl porovnat zmeny, ktere jsem udelal ? Jak vyctu nastaveni z jiz naprogramovaneho Arduina ? Mam ted na mysli prostredky a schopnosti, ktere ma k dispozici bezny zel. modelar ?
DS54 je podle Digitraxu "retired". Kdyz uz kupovat neco komercniho, tak neco co vyrobce vyrabi a bude podporovat.

Tak to si kazdy rozhodne sam, ja jsem doporucil variantu, kterou financne povazuji za prijatelnou a nerozumim co je mysleno v tomto kontextu "podporou". Skutecnost, ze vyrobek je "retired" neznamena, ze by mu Digitrax prestal poskytovat podporu, alespon takova je ma skutecnost s DS54.
Mnou uvadena cena je z webu Digitraxu.

Ano to je zrejme, to je doporucena cena, za kterou zadny pouceny spotrebitel/modelar nenakupuje.
atimco Borgovi "chybi" v Arduino reseni akcni clen (a to proto ze tvoril TCO v pultu, co vydava XPressNet povely), tak Digitraxu zase chybi to TCO - pokud nechces vest z pultu ke kazdemu vstupu DS64 jeden drat - to bychom byli z digitalni doby zas zpet u krale Klacka. Takze obe reseni potrebuji "jeste neco"

U DS54 nechybi vubec nic, v pultu je DS54 pro vstupy, na kolejisti jsou vyhybky pripojeny k vystupu DS54 a DS54jsou vzajemne propojene sbernici LocoNet a DCC, stejne jako XpressNet.
Arduino-servo a -vyhybko controller je opet daleko efektivnejsi reseni pro akcni clen.

Ted pomijim, ze se porovnavaji hrusky s jablkama (koncovy stupen u DS54 je preci jen trochu neco jineho nez to co clovek vidi u vetsiny DIY projektu, tim nechci rici,ze je neco spatne nebo ze by to co je DIY nemohlo fungovat). Pokud tou efektivitou byla myslena cena za celkove reseni, tak pak je asi vhodnejsi reseni zalozene
na DCC++, jedna MEGA v pultu, jedna MEGA pro kolejiste s koncovymi stupni + RPi, pokud by si chtel nekdo zaprogramovat, tak by stal zato udelat prevodnik XpressNet - seriova komunikace pro DCC++.
ale potesil bys mne, kdybys pridal jeste dalsi Borgem nepokryty uzivatelsky scenar. Jeslti se nekdy prehoupnu opet do digitalniho veku a budu psat...

Takze, pokud se vratime k uplne puvodnimu tematu, tak ta volba "odkud kam" by se asi hodila tem,kterym vyse uvedena reseni nevyhovuji. Doporucuji hledat kodovani FSM, myslel jsem, ze to bylo z toho meho predchoziho prispevku zrejme.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků