NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod matejkocis » čtv 01 bře, 2018 11:42 am

sidlo píše:Aktuálně se zabývám podobným problémem.
Jde o to, že pokud rozeznáme směr (další rozměr), a budeme rozeznávat cestu vlakovou a cestu posunu(další rozměr)


Ak by bola možnosť voliť vlakovú cestu kombináciou troch tlačidiel, teda ODKIAĽ-CEZ ČO-KAM , tak by rozoznávanie smeru nebolo problém. Vybral by som si staničnú koľaj - trať - koľaj v SN a tým by bolo jasne cez ktoré záhlavie, teda ktorým smerom vlak pôjde.

sidlo píše:s každým dalším připojením traťové koleje (další rozměr) počet variant roste geometrickou řadou.


Áno ale nie počet tlačidiel. Cesty by boli definované SW.

belgarat píše:Daleko horsi je situace v okamziku, kdy vede ze stanice dvojkolejka, nebo vice variant prujezdu kolejistem bez bodu, kde se koleje sbihaji do jedine (= implicitni volba "kam"). Pak se skutecne bez "odkud-kam" tezko obejdes. V zeslozitene forme a vetsim poctu moznych vlakovych cest je navic "odkud-kam" mozne uvazovat v kombinaci s detekci obsazeni -- voli se dosud volna cesta (je-li na vyber vice moznych).


Práve to je môj problém, že mám dvojkoľajku. Návesti som uvažoval prehadzovať automaticky po postavení cesty.
matejkocis
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » čtv 01 bře, 2018 12:36 pm

matejkocis píše:Vybral by som si staničnú koľaj - trať - koľaj v SN a tým by bolo jasne cez ktoré záhlavie, teda ktorým smerom vlak pôjde.


Tohle je ale jeste zabavnejsi :) neni to jen proste "odkud kam", ale "odkud - pres co - kam" ;) Nemuzes to zredukovat na 2x "odkud-kam" ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod matejkocis » čtv 01 bře, 2018 1:24 pm

Aj možnosť ODKIAĽ-KAM by bola vhodná, pretože by stačilo pre každú staničnú koľaj jedno tlačidlo + 1 tlačidlo pre každé záhlavie. Čím by sa určoval smer.

Ale ak by fungovalo Odkiaľ-cez čo-kam, bolo by to zaujímavejšie.
matejkocis
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » čtv 01 bře, 2018 2:51 pm

matejkocis píše:Aj možnosť ODKIAĽ-KAM by bola vhodná, pretože by stačilo pre každú staničnú koľaj jedno tlačidlo + 1 tlačidlo pre každé záhlavie. Čím by sa určoval smer.

Ale ak by fungovalo Odkiaľ-cez čo-kam, bolo by to zaujímavejšie.


A co teprv kdyby bylo mezi "odkud" a "kam" vic variant - nejake kolejove spojky apod :))
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod matejkocis » čtv 01 bře, 2018 4:17 pm

belgarat píše:
matejkocis píše:Aj možnosť ODKIAĽ-KAM by bola vhodná, pretože by stačilo pre každú staničnú koľaj jedno tlačidlo + 1 tlačidlo pre každé záhlavie. Čím by sa určoval smer.

Ale ak by fungovalo Odkiaľ-cez čo-kam, bolo by to zaujímavejšie.


A co teprv kdyby bylo mezi "odkud" a "kam" vic variant - nejake kolejove spojky apod :))


Jednoduchá odpoveď, či je možné to upraviť a či to vieš urobiť by stačila. Ironické poznámky sú zbytočné
matejkocis
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Příspěvekod workous » čtv 01 bře, 2018 6:35 pm

Zkusil namalovat jak to asi budu mít u sebe ...bude cca 19 cest a mělo by to stačit ( u slepých kolejí bych ovládal výhybku dle potřeby) a bude to odkud - kam :). Na každé koleji bych umístit kolebkové tlačítko, takže jeden otvor :) + samo milión ledek, aby to pěkně šajnilo .Grafické provední panelu to asi bude ouvej :) za komarů jsem kupoval někde v papírnictví propisot, ale to už se asi nevyrábí... Určitě ještě budu vše zkoušet jak to bude v praxi....dám vědět jak dopadla moje vize :)
Přílohy
Panel.jpg
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1649
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod workous » čtv 01 bře, 2018 6:37 pm

Jednoduchá odpoveď, či je možné to upraviť a či to vieš urobiť by stačila. Ironické poznámky sú zbytočné[/quote]

Musí tu být trochu humoru neber to tak vážně :)
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1649
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod Ferda » čtv 01 bře, 2018 7:44 pm

Ono to ODKUD - KUDY - KAM je v zásadě špatně.
Lépe je ODKUD - KAM - KUDY.
Těch KUDY by v reálu opravdu mohlo být víc.
Ideálně by se volila první volná cesta (tu by systém měl nabídnout) a na obsluze by bylo ji potvrdit, nebo zvolit jinou.
Krom toho co píšete je tady ještě jeden rozměr a to u posunu, kdy by se měl dát rozlišit vjezd na obsazenou kolej. Případně povolit vjezd na Přivolávačku.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod sidlo » čtv 01 bře, 2018 7:58 pm

Ferda píše:Ono to ODKUD - KUDY - KAM je v zásadě špatně.

Není. Odpovídá to ovládání klasické reléovky. Dokud se mačkají další koncová tlačítka tak se stále buduje cesta.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1592
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod matejkocis » čtv 01 bře, 2018 8:13 pm

Ferda píše:Ono to ODKUD - KUDY - KAM je v zásadě špatně.
Lépe je ODKUD - KAM - KUDY.
Těch KUDY by v reálu opravdu mohlo být víc.
Ideálně by se volila první volná cesta (tu by systém měl nabídnout) a na obsluze by bylo ji potvrdit, nebo zvolit jinou.
Krom toho co píšete je tady ještě jeden rozměr a to u posunu, kdy by se měl dát rozlišit vjezd na obsazenou kolej. Případně povolit vjezd na Přivolávačku.



Aby systém ponúkal prvú voľnú cestu, alebo riešenie posunu... to už je asi skôr vážne na nejaké automatické ovládanie cez PC.

Moja predstava je aby sa jednoduchým spôsob nalovila nejaká vlaková cesta, bez nutnosti prestavovať každú výhybku samostatne.

workous píše:Zkusil namalovat jak to asi budu mít u sebe ...bude cca 19 cest a mělo by to stačit ( u slepých kolejí bych ovládal výhybku dle potřeby) a bude to odkud - kam :). Na každé koleji bych umístit kolebkové tlačítko, takže jeden otvor :) + samo milión ledek, aby to pěkně šajnilo .Grafické provední panelu to asi bude ouvej :) za komarů jsem kupoval někde v papírnictví propisot, ale to už se asi nevyrábí... Určitě ještě budu vše zkoušet jak to bude v praxi....dám vědět jak dopadla moje vize :)


Situáciu, ktorá je zobrazená na schéme samozrejme bezproblémovo toto zariadenie obsiahne. Keďže sa v postate stlačením tlačidla koľaje prestavia výhybky smerom z hlavnej trate na danú koľaj. A ak to urobím aj na nasledujúcej stanici, mám postavenú cestu odkiaľ kam. Ale pri dvojkoľajnej hlavnej trati sa to dá použiť len s obmedzením, že vlak opustí stanicu (a teda, že aj vstúpi do ďalšej stanice) stále tou istou koľajou hlavnej trate.
Naposledy upravil matejkocis dne čtv 01 bře, 2018 8:15 pm, celkově upraveno 1
matejkocis
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod workous » čtv 01 bře, 2018 8:14 pm

Ferda píše:Ono to ODKUD - KUDY - KAM je v zásadě špatně.
Lépe je ODKUD - KAM - KUDY.
Těch KUDY by v reálu opravdu mohlo být víc.
Ideálně by se volila první volná cesta (tu by systém měl nabídnout) a na obsluze by bylo ji potvrdit, nebo zvolit jinou.
Krom toho co píšete je tady ještě jeden rozměr a to u posunu, kdy by se měl dát rozlišit vjezd na obsazenou kolej. Případně povolit vjezd na Přivolávačku.

Ferdo...máš asi pravdu, ale mne bude stačit tato "lite verze" chci to mít jednoduché ono všechny ty připomínky co tu lítají by mne vedli k tomu, že než dělat všechny ty zabezpečení atd. tak bych pripojil TC a tam to program ošetří sám :)...což se mi zatím nechce... chci to jen zapnout a jezdit :)
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1649
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Příspěvekod belgarat » čtv 01 bře, 2018 9:27 pm

workous píše:Zkusil namalovat jak to asi budu mít u sebe ...bude cca 19 cest a mělo by to stačit ( u slepých kolejí bych ovládal výhybku dle potřeby) a bude to odkud - kam :). Na každé koleji bych umístit kolebkové tlačítko, takže jeden otvor :) + samo milión ledek, aby to pěkně šajnilo .Grafické provední panelu to asi bude ouvej :) za komarů jsem kupoval někde v papírnictví propisot, ale to už se asi nevyrábí... Určitě ještě budu vše zkoušet jak to bude v praxi....dám vědět jak dopadla moje vize :)


Hele, na to poradim low-cost prave odzkouseny: A4 laserovku a laminovacku. Prubojnikem vyseknes krasne dirky na tlacitka.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » čtv 01 bře, 2018 9:30 pm

Workous, Matejkocis: o tomhle reseni se s Ferdou privatne bavime uz rok. Momentalne se flakam protoze mne "vytezuje" skolni krouzek s analogovym kolejistem ... takze radeji neslibuju. Ale Arduino 2560 uz mam, a to proste MUSI stacit na vsechno. Vstupu ma dost, a navic se da pouzit maticova klavesnice, nebo vstupy prohnat pres posuvny registr -> tlacitek neomezene. Vystupy se daji zaridit prinejhorsim takto:https://www.pjrc.com/teensy/td_libs_ShiftPWM.html ;) Komunikaci pres XpressNet jsem chtel ukrast od Sidla (dekuji pekne za pruzkum).

Ale s tim jaka prace je s detma, aby jim aspon do dubna poradne fungovalo kolejiste a mohly jezdit nic neslibuju - v teplem obdobi musim konat exterierove prace kolem domu.

Programovani neni problem - ted mam pred nasazenim prototyp pro nastaveni vlakovych cest (podobny tomu co zde predstavil BorgM, ale s tim, ze se neprepisuje kod, ale poveluje se pres USB a hyperterminal ;)) vcetne kalibrace serv) pro analogovy kolejiste ;)
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod sidlo » pát 02 bře, 2018 5:50 am

belgarat píše:Ale s tim jaka prace je s detma...
Programovani neni problem...
...takze radeji neslibuju.

Tak to znám dost důvěrně. :lol:
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1592
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » pát 02 bře, 2018 8:22 am

SIdlo: No deti se v zasade snazi, ale na zrizeni komplet kolejiste je prace DOST. Za skolni rok krat 1 den v tydnu, krat 1,5 hodiny toho moc neudelaji (navic neumele, prekazi si, ... pari na dotykaci, ...), takze prichazi ke slovu brigadnicke hodiny -- ktere se odecitaji ze soukromeho modelu, jak jinak. A jezdit je treba...
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků