Mozková terapie úplně téměř o ničem

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Mozková terapie úplně téměř o ničem

Příspěvekod BorgMcz » pon 15 srp, 2016 6:17 am

Původní text smazán a přesunut.
Naposledy upravil BorgMcz dne stř 24 srp, 2016 4:34 am, celkově upraveno 1
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod zdeno » pon 15 srp, 2016 9:10 am

mozna jsem hnidopich, ale vstupy bez ochran mi pripadaji nejake divne.
---
Staci impuls -1V nebo +7V po dobu 200uS a tranzistor "do nuly" je v kybli.
A to plati pro vsechny rezimy DDRx a je jedno, jak je pin nastaven. Proudy vetsi nez 60mA na pin, jsou znicujici.
---
Ja bych doporucil zaradit ochranny odpor 1k8 ohmu a zenerku 5V1, proti nahodnemu prepeti.
To by nemelo vadit nicemu, dokonce by se daly napajet primo baze tranzistoru pri funkci vystup. Pochopitelne je nutne zabezpecit, aby vystupni napeti nebylo vetsi nez 5V.
Pri funkci vstup to nevadi nicemu, dokonce velmi doporucuji mit nastaven pull-up do "1" a snimat tak stav v nule. Je to odolnejsi a lepe se s tim pracuje.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1338
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod workous » pon 15 srp, 2016 9:36 am

Paráda mne se to líbí ....budou u tebe DPS ?
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1619
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod sidlo » pon 15 srp, 2016 1:35 pm

To je skvělý. Vím že to budu muset jednou taky řešit. Jsem rád že to už někdo dotáhl do použitelného stavu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1553
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod Bedlisch » pon 15 srp, 2016 4:26 pm

Když použiji mod reakce 0, tak třeba po adresu 29 do odbočky to po znáčknutí tlačítka to pošle paket výhybka 29 do odbočky. A to posílá furt dokud to tlačítko držím? Nebo jen při změně?
Bedlisch
 
Příspěvky: 207
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod BorgMcz » pon 15 srp, 2016 4:40 pm

Bedlisch píše:Když použiji mod reakce 0, tak třeba po adresu 29 do odbočky to po znáčknutí tlačítka to pošle paket výhybka 29 do odbočky. A to posílá furt dokud to tlačítko držím? Nebo jen při změně?


Ten systém DCC je v jednoduchosti navržen tak, že pokud zmáčkneš tlačítko, je poslán packet, že jsi ho zmáčknul a po jeho uvolnění se posílá opět packet, který systému říká, že jsi to tlačítko pustil. Během držení tlačítka se jiné informace už neodesílají.

Pro doplnění, v tom pulzním režimu je odeslána informace o zmačnutí a bez čekání na uvolnění tlačítka je po 200ms odeslán packet že bylo uvolněno. To se pošle také pouze jednou, je tam programově nastaveno, že to reaguje pouze na změnu.

Ještě doplním, že po dobu držení tlačítka v modu 0, se další tlačítka nesnímají. Začnou se snímat až po jeho uvolnění.
Naposledy upravil BorgMcz dne pon 15 srp, 2016 4:56 pm, celkově upraveno 2
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod BorgMcz » pon 15 srp, 2016 4:47 pm

zdeno píše:mozna jsem hnidopich, ale vstupy bez ochran mi pripadaji nejake divne.
---
Staci impuls -1V nebo +7V po dobu 200uS a tranzistor "do nuly" je v kybli.
A to plati pro vsechny rezimy DDRx a je jedno, jak je pin nastaven. Proudy vetsi nez 60mA na pin, jsou znicujici.
---
Ja bych doporucil zaradit ochranny odpor 1k8 ohmu a zenerku 5V1, proti nahodnemu prepeti.
To by nemelo vadit nicemu, dokonce by se daly napajet primo baze tranzistoru pri funkci vystup. Pochopitelne je nutne zabezpecit, aby vystupni napeti nebylo vetsi nez 5V.
Pri funkci vstup to nevadi nicemu, dokonce velmi doporucuji mit nastaven pull-up do "1" a snimat tak stav v nule. Je to odolnejsi a lepe se s tim pracuje.


Ahoj Zdeno, jelikož jak je uvedeno, jedná se PULT (předpoklad je samostatná krabice do které zvenku do konektoru povede jeden kabel s XpressNet) tak se nedpředpokládá, že by se tam to napětí nějakou zázračnou náhodou od někud z ničeho to napětí vzalo.
Asi jako by jsi chtěl na klávesnici k PC dělat to co píšeš, protože v PC a jeho okolí se může větší napětí také najít.

Ono dělat to jak se říká blbuvzdorné za každou cenu nestojí. Ale aspoň máš co psát že :-) Ale pokud chceš, můžeš si hned za svorkovnicí ty věci dát, až to budeš stavět. PS: tobě dám to desku i se slevou aby jsi si mohl upravit :-)
Naposledy upravil BorgMcz dne pon 15 srp, 2016 4:52 pm, celkově upraveno 1
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod BorgMcz » pon 15 srp, 2016 4:47 pm

workous píše:Paráda mne se to líbí ....budou u tebe DPS ?


Ano, mám tu 8ks.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod BorgMcz » pon 15 srp, 2016 5:02 pm

Ještě takovej malej průzkum, zda by k něčemu byl pult, s max. 16 vstupy + jednou indikační LED.
Případně zda by bylo lepší
A) méně vstupů pro ovládání max 12 + power tlačítka a info LED
B) jen vstupy pro ovládání max 16

Má takovej malinkej pult s Arduino Uno význam stavět?
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod Bedlisch » pon 15 srp, 2016 5:03 pm

Já jen, jestli by nebyl spíš užitečnější mod, že držím tlačítko (vypínač) -> výhybka do odbočky, pustím tlačítko -> výhybka rovně. Pak by na přepínač pro výhybku stačil jen jeden vstup, přepínač by byl zapojen jako spínač.
Bedlisch
 
Příspěvky: 207
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod BorgMcz » pon 15 srp, 2016 5:36 pm

Bedlisch píše:Já jen, jestli by nebyl spíš užitečnější mod, že držím tlačítko (vypínač) -> výhybka do odbočky, pustím tlačítko -> výhybka rovně. Pak by na přepínač pro výhybku stačil jen jeden vstup, přepínač by byl zapojen jako spínač.


Ano, také dobrá myšlenka, já uvažoval původně jen o tlačítkách a tak nějak z toho konceptu pak přišla i možnost přepínačů. Jde jen o otázku programu, takže se třeba někdo najde kdo to tak napíše nebo třeba časem vydám i tuto verzi programu, ale pro domácí kolejiště mi přišlo 30 přestavníků dost :-)

Každopádně zdroják je tam pod GPLv2 takže je možné kutit v návaznosti na tom programu.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod zdeno » pon 15 srp, 2016 5:56 pm

jasne, to berem,
---
pokud je to cista krabice bez jinych privodu, da se to tak udelat.
Dokonce jsem mel kdysi neco podobne udelane. A taky bez ochran. A fungovalo to. ;-)
Ale byla to klavesnice s tlacitky 7x 8, teda az 56 moznych vlakovych cest.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1338
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod fulda » pon 15 srp, 2016 7:34 pm

BorgMcz píše:Ten systém DCC je v jednoduchosti navržen tak, že pokud zmáčkneš tlačítko, je poslán packet, že jsi ho zmáčknul a po jeho uvolnění se posílá opět packet, který systému říká, že jsi to tlačítko pustil. Během držení tlačítka se jiné informace už neodesílají.

Tady si dovolím upravit malé nepřesnosti.

DCC předepisuje, aby se pakety pro příslušenství opakovali minimálně třikrát.

Systému Lenz XpressNet je vytýkáno, že neodesílá pakety o uvolnění tlačítka, on si prostě ten stav vyložil tak, že paket co má na konci jedničku znamená zadat k opakování a paket co má na konci nulu znamená ukončit opakování. Takže v kolejišti nikdy nenajdete paket s nulou na konci, pokaždé jen s jedničkou.

Pakety myslím tyto: 10AAAAAA 1AAACDDd EEEEEEEE a poslední bit je malé "d"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4049
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod BorgMcz » úte 16 srp, 2016 5:20 am

fulda píše:
BorgMcz píše:Ten systém DCC je v jednoduchosti navržen tak, že pokud zmáčkneš tlačítko, je poslán packet, že jsi ho zmáčknul a po jeho uvolnění se posílá opět packet, který systému říká, že jsi to tlačítko pustil. Během držení tlačítka se jiné informace už neodesílají.

Tady si dovolím upravit malé nepřesnosti........"


Ahoj Fuldo, zvýraznil jsem ti jedno slovo. Já se mu snažím nějak jednoduše cca vysvětlit, jak to asi funguje v jednoduchosti pro pochopení. Tvůj problém je, že ty lidi zbytečně zasypáváš podrobnostma, které jsou už zbytečně složité (i když ano pravdivé) , lidé se pak zbytečně obávají věcí že jsou složité. Tyto tvé vstupu jsou vhodné tam, kde o ně někdo stojí. Tedy v diskuzi, kde to někdo bude chtít řešit.
Děkuji za pochopení.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: Návod - Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na Xpress

Příspěvekod fulda » úte 16 srp, 2016 7:22 am

BorgMcz píše:Ahoj Fuldo, zvýraznil jsem ti jedno slovo. Já se mu snažím nějak jednoduše cca vysvětlit, jak to asi funguje v jednoduchosti pro pochopení. Tvůj problém je, že ty lidi zbytečně zasypáváš podrobnostma, které jsou už zbytečně složité (i když ano pravdivé) , lidé se pak zbytečně obávají věcí že jsou složité. Tyto tvé vstupu jsou vhodné tam, kde o ně někdo stojí. Tedy v diskuzi, kde to někdo bude chtít řešit.
Děkuji za pochopení.

Pak z toho vznikají fámy a pověry. Pokud něco vysvětluješ (a víš jak to opravdu funguje), tak to vysvětluj jak to je a nepoužívej k tomu nepravdivá zjednodušení. Co když si někdo připojí TENTO Zdenův dekodér, tak se bude po tvém zjednodušení divit, proč se mu nikdy nezhasínají světla a jen se rozsvěcují další.

Trochu mi to připomíná jednoho mého učitele na střední "Já vám nelžu, já si jen pravdu trochu upravuji".
A nebo Pentium - "já výsledky nepočítám, já je odhaduji, to je rychlejší".

Bedlisch se ptal naprosto konkrétně, takže na to je konkrétní odpověď: paket to opakuje po dobu 200ms, pak už to jen čeká než pustíš tlačítko.
(IMHO je to jednodušší vysvětlení než to tvoje a je přesnější)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4049
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník