DCC++ (Arduino)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod Jirka_US » ned 31 črc, 2016 3:34 pm

citace: Nejlevnější nový laptop dnes stojí 10.000 Kč, repasovaný 1/3.

Ano to je mozne, nicmene RPi za 5 dolaru poslouzi pro potreby rizeni modelove zeleznice celkem obstojne.

citace: Dělat ovládání stanice se závislostmi na obsazení úseků, postavení výhybek, postavení vlakových cest, ... bez PC mi přijde masochismus.

Ano plny souhlas. Moc dobre nerozumim, jak budou realizovany zavislosti vyhybek ? Lze to samozrejme realizovat nejakou "stavovou masinou", ale proc si komplikovat zivot, kdyz JMRI vse nabizi v celkem rozumnem GUI....Pokud si navic dobre pamatuji, tak chces pouzivat LocoIO (mysleno pro MK), jak ty budes programovat, k tomu preci potrebujes PC (k JMRI staci pocitac nikoliv pouze PC), pokud pominu ze to budes delat v asembleru.

To Michal Kubista:
Prosim Te muzes si otevrit nove vlakno pro sve kolejiste, ponevadz se jedna o komplex nekolika problemu najednou, muzes pouzit SZ, ale to se pak ostatni nedozvi reseni.
To Fulda a BohousP, prosim jen o vecne komentare, na zaklade vlastnich zkusenosti a podlozenych fakty, nikoliv spekulace, domnenky, dohady a tvrzeni, ktera nemate jak dolozit. Dekuji
Naposledy upravil Jirka_US dne ned 31 črc, 2016 3:59 pm, celkově upraveno 3
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod BohousP » ned 31 črc, 2016 3:37 pm

Jirka_US píše: To co dela DCC++ projekt zajimavym a odlisuje se od ostatnich je prima podpora JMRI, ...
A sice vzhledem k podpore JMRI a jeho prostredkum ( podpora snad temer vsech protokolu bezne pouzivanych v model.zeleznici, WiFI, BT ) tak se domnivam, ze dava smysl (jak ekonomikcy, tak z duvodu pracnosti, spolehlivosti) vsechny funkce (mimo generovani DCC signalu) nechat na pocitaci, na kterem bezi JMRI a nikoliv se je snazit integrovat do Arduina, ktere ve finale stejne k tomu pocitaci pripojim. Vsechny ostatni sbernice (LocoNet, S88 atd) pripojim primo k tomu pocitaci, na kterem bezi JMRI nikoliv k DCC++, ktere slouzi ke generovani DCC signalu, popr jako KZH

S tímto by se dalo souhlasit, ovšem, pak toto řešení už není tak jednoduché, jako bylo prezentováno na začátku. Ale smysl to dává.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod Jirka_US » ned 31 črc, 2016 3:53 pm

Bohousi, jeste jednou a bez emoci, snad to pujde lepe, diky.Jaky je rozdil mezi topologii:
senzor pripojeny k LocoIO a ten pripojeny pres Loconet a LocoBuffer k pocitaci ? oproti reseni
Senzor pripojeny na IO pin DCC++ a DCC++ pripojeny k pocitaci pres USB.

Podotykam, ze diskuzi odolnost sbernice USB vs LocoNet bych tady a ted neresil. Co je na tom reseni z pohledu typicky ceskeho kolejiste (ca.velikost 3m na delku a mensi, vetsi muzeme rozebirat pozdeji, viz Michal Kubista) tak rozdilne, myslim z pohledu laika a uzivatele, ne jak behaji elektrony v tech dratech (tj. spec, protokolu atd.)
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod BohousP » ned 31 črc, 2016 4:14 pm

Jirka_US píše:Bohousi, jeste jednou a bez emoci, snad to pujde lepe, diky.Jaky je rozdil mezi topologii:
senzor pripojeny k LocoIO a ten pripojeny pres Loconet a LocoBuffer k pocitaci ? oproti reseni
Senzor pripojeny na IO pin DCC++ a DCC++ pripojeny k pocitaci pres USB.

Podotykam, ze diskuzi odolnost sbernice USB vs LocoNet bych tady a ted neresil. Co je na tom reseni z pohledu typicky ceskeho kolejiste (ca.velikost 3m na delku a mensi, vetsi muzeme rozebirat pozdeji, viz Michal Kubista) tak rozdilne, myslim z pohledu laika a uzivatele, ne jak behaji elektrony v tech dratech (tj. spec, protokolu atd.)


Bohužel, LocoIO nepoužívám. Ale čistě teoreticky, podle schématu, je to obdobné. Opět "holé" I/O porty procesoru. Takže žádné dlouhé (nad cca 15 cm) přívody bych nedoporučoval. Pokud půjde o vstupy, tak oddělené pomocí optronů, ale hned u procesoru. A obvody "za" optronem - tedy směrem do kolejiště, pokud to půjde, tak na nízké výstupní impedanci.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod fulda » ned 31 črc, 2016 5:03 pm

Jirka_US píše:Bohousi, jeste jednou a bez emoci, snad to pujde lepe, diky.Jaky je rozdil mezi topologii:
senzor pripojeny k LocoIO a ten pripojeny pres Loconet a LocoBuffer k pocitaci ? oproti reseni
Senzor pripojeny na IO pin DCC++ a DCC++ pripojeny k pocitaci pres USB.

Podotykam, ze diskuzi odolnost sbernice USB vs LocoNet bych tady a ted neresil. Co je na tom reseni z pohledu typicky ceskeho kolejiste (ca.velikost 3m na delku a mensi, vetsi muzeme rozebirat pozdeji, viz Michal Kubista) tak rozdilne, myslim z pohledu laika a uzivatele, ne jak behaji elektrony v tech dratech (tj. spec, protokolu atd.)
No to snad nemyslíš vážně? To nevíš jak pracují venkovní sběrnice? nebo zase jen klasicky mlžíš?

LocoNet používá ošetření větším napětím, to se v minulosti osvědčilo už u RS232
USB je pro změnu diferenciální, to se v minulosti osvědčilo u RS 422 a RS485.

Vstup přímo do procesoru má odolnost tak na 15cm na kolejišti, na kterém jezdí vlaky.

Pochopil jsem tedy, že pokud tedy někdo uvažuje o normálním provozu na kolejišti a nikoli jen o okruhu na prkně, tak pro něj DCC++ není?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod fulda » ned 31 črc, 2016 5:22 pm

Jirka_US píše:Ano to je mozne, nicmene RPi za 5 dolaru poslouzi pro potreby rizeni modelove zeleznice celkem obstojne.

Hmm, že by zase nějaká demagogie? Předpokládám, že máš na mysli RaPI zero, který se sice prodává za $5, ale pouze po jednom kusu a musíš k němu koupit i poštovné a balné a pak trochu potřebuješ napájení, nějakou tu redukci, SD kartu a nějakou tu televizi. O disku ani nemluvím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod fulda » ned 31 črc, 2016 5:31 pm

BohousP píše:Bohužel, LocoIO nepoužívám. Ale čistě teoreticky, podle schématu...
FYI - nespoléhej na schéma, ale na popis. LocoIO je framework, musíš k němu dodělat vstupní a nebo výstupní části.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod j1r1 » ned 31 črc, 2016 6:22 pm

Jirka_US píše:To Fulda a BohousP, prosim jen o vecne komentare, na zaklade vlastnich zkusenosti a podlozenych fakty, nikoliv spekulace, domnenky, dohady a tvrzeni, ktera nemate jak dolozit. Dekuji

Jirko, plně souhlasím s tvým požadavkem. Mohl by ses ho držet taky? Byl bych rád, kdybys vysvětlil, na základě čeho si napsal tohle:
Jirka_US píše:3) Pokud delka vodicu presahne rozumnou mez, tak pripojim k pocitaci dalsi DCC++ vzhledem k cene a jednoduchosti zapojeni dostatecne reseni pro bezne ceske kolejiste.

Zkusil sis to? Mám pochybnosti, že by to bylo až tak jednoduché. JMRI podle mě teď podporuje pouze jeden připojený DCC++ kontroler. Komunikace mezi JMRI a DCC++ přece není jednosměrná. Jakou velikost proudu by JMRI Current Monitor ukazoval? Jak by věděl, ke kterému sytému máš připojenou programovací kolej a má z něj číst CV? (Asi by to šlo naprogramovat, ale že bys byl tak zběhlý v integraci JMRI a DCC++ ?)
j1r1
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř 20 dub, 2016 4:28 pm

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod j1r1 » ned 31 črc, 2016 6:41 pm

Jirka_US píše:2) No on ten IO pin Arduina neni nechranen, viz katalogovy list a dalsi dokumentace na strankach vyrobce (cipu ne Arduina)

Pokud jde o připojování delších vodičů k vývodům integrovaných obvodů, přikláním se jednoznačně k tvrzením uvedeným v tomhle článku http://www.digikey.com/en/articles/techzone/2012/apr/protecting-inputs-in-digital-electronics.
j1r1
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř 20 dub, 2016 4:28 pm

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod Jirka_US » pon 01 srp, 2016 4:38 am

Nejsem jsem si uplne jisty co jsi vlastne chtil rici:
citace: USB je pro změnu diferenciální, to se v minulosti osvědčilo u RS 422 a RS485.

Co tim vadi na USB o delce 1m pripojeneho k PC ? Ja to tak mam vice nez pul roku a vse bez problemu.
Muzes tedy popsat co jsi mel za problem s USB pripojene k DCC++, ktere te opravnuje k tomuto trvzeni:
citace: Pochopil jsem tedy, že pokud tedy někdo uvažuje o normálním provozu na kolejišti a nikoli jen o okruhu na prkně, tak pro něj DCC++ není?

Myslim, ze zde zaznela tato dohoda: citace: Jirko, plně souhlasím s tvým požadavkem....

citace: Hmm, že by zase nějaká demagogie? Předpokládám, že máš na mysli RaPI zero, který se sice prodává za $5, ale pouze po jednom kusu a musíš k němu koupit i poštovné a balné a pak trochu potřebuješ napájení, nějakou tu redukci, SD kartu a nějakou tu televizi. O disku ani nemluvím.

1) otazka "demagogie" byla probirana v jednom z vlaken pro tuto problematiku a zaver byl, ze i s WiFi modulem, zdrojem a SD kartou je to celkem uzitecny pocitac za vybornou cenu
2) K cemu potrebujes televizi ? Po naprogramovani logiky ji vratis kamaradovi modelari nebo sousedovi, popr do obyvaku. Je to uplne stejna situace jako kdyz programujes PIC, naprogramujes a pak jiz televizi/monitor neni treba pouzivat. Podobne s klavesnici...
3) O jakem disku je rec ? Hardisky se uz dnes prilis nepouzivaji v oblasti osobnich pocitacu, respektive jsou nahrazovany novou technologii.

citace: Zkusil sis to? Mám pochybnosti, že by to bylo až tak jednoduché. JMRI podle mě teď podporuje pouze jeden připojený DCC++ kontroler. Komunikace mezi JMRI a DCC++ přece není jednosměrná.

Samozrejme, kolik je mozne cekove pripojit DCC++ stanic k JMRI nevim, ale mne to fungovalo se dvema (cislo 2), JMRI je docela chytry v tomto ohledu. Opet bych si zdvorile dovolil pripomenout poznamku o vlastni zkusenosti....

to Michal Kubista:
vzhledem k velikosti kolejiste vpodstate souhlas, k PC se casem vratime.

citace: S tímto by se dalo souhlasit, ovšem, pak toto řešení už není tak jednoduché, jako bylo prezentováno na začátku. Ale smysl to dává.

Co je jednoduche asi bude vzdy slovo "do pranice". Pripojit 2x DCC++ nebo kombinaci DCC++ a loconet nebo S88 by snad nemusel byt az takovy problem.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod fulda » pon 01 srp, 2016 7:09 am

Jirka_US píše:citace: USB je pro změnu diferenciální, to se v minulosti osvědčilo u RS 422 a RS485.

Co tim vadi na USB o delce 1m pripojeneho k PC ? Ja to tak mam vice nez pul roku a vse bez problemu.
Muzes tedy popsat co jsi mel za problem s USB pripojene k DCC++, ktere te opravnuje k tomuto trvzeni:
No to je zase to tvoje matlání témat.
Původně byla řeč o tom, že je jedno, jestli táhneš dlouhej drát k GPIO pinu a nebo dlouhej drát k USB. A já ti na to řekl, že to jedno není, protože USB má vyřešenou techniku pro delší vedení. Ta technika je založená na diferenciálním rozhraní.


Jirka_US píše:citace: Pochopil jsem tedy, že pokud tedy někdo uvažuje o normálním provozu na kolejišti a nikoli jen o okruhu na prkně, tak pro něj DCC++ není?
Myslim, ze zde zaznela tato dohoda: citace: Jirko, plně souhlasím s tvým požadavkem....
To spolu nějak souvisí? Já jsem dneska nějak po ránu pomalejší.

Jirka_US píše:citace: Hmm, že by zase nějaká demagogie? Předpokládám, že máš na mysli RaPI zero, který se sice prodává za $5, ale pouze po jednom kusu a musíš k němu koupit i poštovné a balné a pak trochu potřebuješ napájení, nějakou tu redukci, SD kartu a nějakou tu televizi. O disku ani nemluvím.
1) otazka "demagogie" byla probirana v jednom z vlaken pro tuto problematiku a zaver byl, ze i s WiFi modulem, zdrojem a SD kartou je to celkem uzitecny pocitac za vybornou cenu
Asi se otázka demagogie neochodí.
Počítač je to dobrej, ale jeho pořizovací náklady nejsou $5. Zhruba to odpovídá stavu, když jsem si v roce 95 koupil novej MainBoard 286 a pak jsem zjistil, že si ještě musím koupit paměti, grafiku, řadič, disketovku, case, ...
Jirka_US píše:2) K cemu potrebujes televizi ? Po naprogramovani logiky ji vratis kamaradovi modelari nebo sousedovi, popr do obyvaku. Je to uplne stejna situace jako kdyz programujes PIC, naprogramujes a pak jiz televizi/monitor neni treba pouzivat. Podobne s klavesnici...
Ty jsi přešel na Rocrail? Ten má serverovou část která nepoužívá grafiku, ale JMRI se mi nezdá že by mělo preferovaný tento režim. Ale musím připustit, že nedokážu vyloučit že neexistuje.
Jirka_US píše:3) O jakem disku je rec ? Hardisky se uz dnes prilis nepouzivaji v oblasti osobnich pocitacu, respektive jsou nahrazovany novou technologii.
A ta je zdarmo? Nebo se prostě místo disku musí koupit něco jiného?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod TomasM » pon 01 srp, 2016 7:32 am

Neco malo k delce vodicu:

Detekci obsazeni mam realizovanou optronem (antiparalerni diody) a tranzistorem v darlingtonove zapojeni. Na arduinu (mega a nano) pouzivam jako vstupni piny ty analogove a za pozitivni detekci se povazuje cokoliv nad cca 3 V. Nejvice jsem zkousel delku vodicu mezi detektorem a arduinem skoro 3 metry a detekce byla absolutne spolehliva a to napajeni, DCC, detekce a zpetna indikace led diodou slo v jednom UTP kabelu, coz je na ruseni jeden z nejhorsich pripadu a na obou stranach byly soucastky v nepajivem poli.

Celkove se mi tento zpusob detekce osvedcil, protoze mam odskousenou spolehlivou detekci pomoci 200 K odporu. U 1 M uz nebyla detekce stoprocentne spolehliva, ale pri osetreni pomoci software (mam nastavene, ze pozitivni detekce musi byt zaznamenana minimalne jednou za 150 ms aby byla kolej obsazena) je to bez problemu pouzitelne.
TomasM
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod j1r1 » pon 01 srp, 2016 7:41 am

Jirka_US píše:Samozrejme, kolik je mozne cekove pripojit DCC++ stanic k JMRI nevim, ale mne to fungovalo se dvema (cislo 2), JMRI je docela chytry v tomto ohledu. Opet bych si zdvorile dovolil pripomenout poznamku o vlastni zkusenosti....
.

Jirko, mám na stole dva DCC++ kontrolery připojené k počítači přes USB 5 a 6. Oba jednotlivě fungují. Prosím tě, co jsi udělal konkrétně s JMRI, aby ti fungovalo se dvěma současně?
j1r1
 
Příspěvky: 61
Registrován: stř 20 dub, 2016 4:28 pm

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod sidlo » pon 01 srp, 2016 9:38 am

A na ten modrý křížek jsi zkusil kliknout?

Obrázek
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2159
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC++ (Arduino)

Příspěvekod Jirka_US » pon 01 srp, 2016 12:23 pm

Citace: Původně byla řeč o tom, že je jedno, jestli táhneš dlouhej drát k GPIO pinu a nebo dlouhej drát k USB
No pokud je snad rec o "matlani" tak se trochu obavam, ze jediny kdo to "domatlal" jses bohuzel ty ( stejne podobne jako v mnoho jinych tematech), ja jsem nic takoveho netvrdil. A v zapeti dalsi zmatek

Citace: Ty jsi přešel na Rocrail?
Ja jsem o Rocrailu vubec nic nepsal, celou dobu zde byla rec o JMRI....Proc si to alespon nevyzkousis ?

Citace: Počítač je to dobrej, ale jeho pořizovací náklady nejsou $5
Ale jsou mas to napsano na nekolika strankach, zkus si ten pocitac dat do nakupniho kosiku. Pokud se tyka ceny za sestavu nutnou pro pouziti zel. modelare tak i cena ca.do 20 dolaru je stale zajimava....

Takze prosim te opet bych ti pripomnel tato slova: "citace:Jirko, plně souhlasím s tvým požadavkem....." Tedy prezentuj zde pouze a vyhradne sve zkusenosti nikoliv dohady a domnenky, sam vidis jake zmatky to tu vyvolava a samozrejme tvuj oblibeny trik odbihani od tematu a priklady, ktere s danou problematikou vubec nijak nesouvisi. (viz Rocrail, rok95 mainboard atd., uz tu chyby jen link na nekterou z tvych komponent...) Dekuji
Naposledy upravil Jirka_US dne pon 01 srp, 2016 1:16 pm, celkově upraveno 3
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník