NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Arduina

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod michal_n_cz » úte 20 zář, 2016 11:24 pm

michal.kubista píše:...ale je to celkem jednoduché. Těch pět vstupů podle potřeby spojíš se zemí přes tlačítko, ....

Je to pěkný - hledal jsem k tomu nějaké podrobnosti protože na ebay, ali atd. je to dost stručné ,tak tady:
http://sparks.gogo.co.nz/jq6500/index.html
je tam hlavně popsáno jak nastavit ty režimy přehrávaní. odkazy na seriovou komuniky a i knihovna pro ovládání arduinem. Dokonce je i větší verze na SD kartu, což může být v některých případech praktické.
Uživatelský avatar
michal_n_cz
 
Příspěvky: 748
Registrován: stř 09 led, 2008 9:17 pm
Bydliště: Olomouc

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod BorgMcz » ned 09 říj, 2016 12:37 pm

Na upozornění a po vlastní zkušenosti došlo k úpravě délky DPS, tak aby bylo možné celou sestavu lépe umístit do krabičky. Prodloužení zarovnalo konektory na přední straně.

viz foto na poslední straně článku:
http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... -arduina/3
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod Ales » stř 12 říj, 2016 8:36 pm

Postavil jsem centralu "z21" podle navodu od BorgMcz v uvodu tohoto vlakna a moje zkusenosti jsou v mem clanku viewtopic.php?f=1&t=7415&start=30#p205650
pokud, ma nekdo zajem se s nimi seznamit. Jinak diky BorgMcz za clanek, je poucny a posunul me zase kousek dale, minimalne odboural nechut pracovat s Arduinem....Je to fakt zajimava platforma... :)
H0, moje kolejiště : http://samone.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
Ales
 
Příspěvky: 90
Registrován: stř 13 říj, 2010 6:10 pm

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod Miloš Pavlát » stř 07 čer, 2017 12:11 pm

BorgMcz chtěl bych se zeptat zda použitím WeMos D1 vývojové desky s WiFi modulem ESP8266 by celá sestava nešla zjednodušit? Vypuštěním routeru a ethernet shieldu. Popř. nahrazení i samotného Arduina touto deskou.
Předem díky za odpověď
Miloš
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 230
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod BorgMcz » stř 07 čer, 2017 7:04 pm

Miloš Pavlát píše:BorgMcz chtěl bych se zeptat zda použitím WeMos D1 vývojové desky s WiFi modulem ESP8266 by celá sestava nešla zjednodušit? Vypuštěním routeru a ethernet shieldu. Popř. nahrazení i samotného Arduina touto deskou.
Předem díky za odpověď
Miloš


Ahoj, to není vůbec špatný nápad. HW je na to dost výkonný. Problém může být portace použitých knihoven, především jde o rychlost sériového portu, který je pro připojení na Xpressnet použit. Každopádně zkus to, rád podpořím, případně pomohu.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod Miloš Pavlát » pon 12 čer, 2017 12:27 pm

BorgMcz píše:Ahoj, to není vůbec špatný nápad. HW je na to dost výkonný. Problém může být portace použitých knihoven, především jde o rychlost sériového portu, který je pro připojení na Xpressnet použit. Každopádně zkus to, rád podpořím, případně pomohu.
Díky, pomoc určitě budu potřebovat, protože to nedokážu sám naprogramovat. Zatím jsem objednal tuto a tuto versi.
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 230
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod BorgMcz » pon 12 čer, 2017 8:30 pm

Co jsem v rychlosti uvažoval, tak je zaprvé potřeba na ESP spustit DHCP server, který jinak běží na routeru, který chceš vynechat. DHCP server se stará o přidělování adres v určeném rozsahu a přiděluje vše potřebné. Bohužel zatím se mi nepodařilo najít potřebnou knihovnu. Už jednou sem něco podobného potřeboval na Arduinu Mega a bohužel jsem nepochodil. Myslím, že by bylo rozumné, začít tímto problémem. Zkus tedy nejdříve dohledat potřebnou podporu pro DHCP server.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod Miloš Pavlát » čtv 15 čer, 2017 11:14 am

Zde a zde jsou nějaké komentáře k nastavení Wemos D1 jako přístupového bodu (AP).
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE,
0 začátečník
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 230
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: NÁVOD: Na ovládání DCC kolejiště tabletem za pomoci Ardu

Příspěvekod zavovi » čtv 15 čer, 2017 8:09 pm

Hele, to je opravdu zajímavý nápad to nacpat celé do ESP. Každopádně bych ale doporučil ESP32, který je výkonnější a stabilnější. Pak doporučuji použít nějaký TCP/IP stack, který už má obvykle i DHCP v sobě. Pak už bude stačit použít funkce socket, pro vytvoření serveru na daném portu, ale to bude podobné, jako je to naprogramováno na Arduinu už nyní. Bohužel s programováním Arduina nemám zkušenosti, ale s výkonnějšími ARM procesory už docela jo, tak píšu svůj názor. ESP32 mám teprve objednaný, tak ještě nevím, co to umí, ale podle specifikace to vypadá na dost výkonný modul.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 134
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků