DCC (XpressNet) a Arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod workous » pon 11 dub, 2016 10:02 am

Ano mají koncové vypínání jsou přestavníky Roco a napájení může být z DCC, ale nemám problém tam přitáhnout 12V nebo 5V ze stabilozovaného zdroje mám rozvody hotové děkuji Petře za ochotu.
S pozdravem Zdeněk
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1690
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 dub, 2016 12:21 pm

zde je schema jak doplnit k uC budice pro prislusentsvi.
http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccacc_en.html#acc16f84
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » pon 11 dub, 2016 3:10 pm

workous píše:Ano mají koncové vypínání jsou přestavníky Roco a napájení může být z DCC, ale nemám problém tam přitáhnout 12V nebo 5V ze stabilozovaného zdroje mám rozvody hotové děkuji Petře za ochotu.
S pozdravem Zdeněk

Zatěžovat rozvod DCC spínanou induktivní zátěží není příliš vhodné. 5V bude asi málo, to se ti přestavník ani nehne. 12V je snad použitelných (vyzkoušej dopředu přes jednu diodu, aby ti simulovala úbytek na spínacím tranzistoru). Pokud nebudou spolehlivě cvakat, musíš jít výš s napětím. Nejlepší na spínání jsou MOSFET tranzistory (mají malý odpor v sepnutí, ale nezapomeň na ochrannou diodu).Viz http://maximaus.unet.cz/pzz_full.htm#full - tranzistory a diody T3,T4,D4,D5. Lze použít i dvě osmice darlingtonů ULN2803 jako na archeologické schémě doporučované nade mnou, nebo 4 ks L293D. Vhodné je též použít polyswitche - vratné pojistky, které ti ochrání přestavníky v případě poruchy koncového vypínače, což je dost častý jev. Ty používáme v novém modulu DIGI-CZ 205. Viz obr. pod textem - toto bys tam musel použít 4x.
Mimochodem - Arduino Motor Shield obsahuje ten samý spínač (1ks).
Přílohy
L293D.png
L293D.png (10.81 KiB) Zobrazeno 2438 krát
Naposledy upravil BohousP dne pon 11 dub, 2016 3:41 pm, celkově upraveno 2
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2099
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » pon 11 dub, 2016 3:16 pm

zugi píše:
Jirka_US píše:To samozrejme lze, jen to znamena pro laika vyznat se v kodu a jsme na zacatku.

A o to tady přece jde: debatujeme o Arduino, takže nejsme laici, jsme bastlíři, Pokustóni... Laik si přece koupí černou Roco kostku, protože nemá potřebu něco upravovat, vymýšlet a učit se (alespoň v začátku). Když se tady do toho zapojujeme, tak víme k čemu je dioda a že brouk nemá nožičky k útěku. Víme že silová část znamená např. tranzistor na výstupu a ne silnější drát. Neshazujme se, všichni přece selektujeme sledovaná vlákna podle našich zájmů, tak přece rozumný začátečník/laik pozná po přečtení nadpisu a případně pár prvních příspěvků, že tohle je (zatím) nad jeho síly a nesplňuje to jeho představu "rychle jezdit". A když se přece jen zeptá, můžeme mu slušně odpovědět, že začít má tam a tam, ty témata tady v diskuzi určitě jsou.
to BohousP: neměl jsem v úmyslu nějak snižovat Tvůj příspěvek, jen mi přišel ochuzený právě o onu vizualizaci použití. A taky mě trošku vybudila následná reakce Jirky_US

končím s plky. Dám BohousoviP nějaký čas na přečtení veřejné omluvy a pak to klidně smažu
PS: za samostatné vlákno jsem rád a budu ho sledovat, případně i přispěji. Snad ještě variace na slova klasika: moderátoři spojte se a bděte, tohle vlákno je o použití Arduino na X-Net, nápady s ním a diskuzi nad nimi. Vše ostatní patři jinam. Howg. Díky


Ahoj Zugi, já to v žádném případě neberu jako snižování, jsem rád za každý rozumný příspěvek a ne jen tlachání co a jak by udělal nějaký virtuální uživatel, za kterého mluví někdo jiný ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2099
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod workous » pon 11 dub, 2016 3:51 pm

:roll: Chlapi díky pokusím se tím prokousat
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1690
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » pon 11 dub, 2016 4:24 pm

michal.kubista píše:...
Ahoj BohousP,
jen drobnost, tento obvod spíše použiješ přímo na DCC, než na XpressNetu, protože bude součástí dekodéru.
...
No nic, jestli postavím něco zajímavého, tak to určitě zveřejním.


Naprostý souhlas. Pro vysvětlení jsem do úvodního příspěvku doplnil třetí větu. A všichni se těšíme se na nové příspěvky. Ať letovačka a hlava pálí ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2099
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod zugi » pon 11 dub, 2016 6:27 pm

BohousP píše:Lze použít i dvě osmice darlingtonů ULN2803 jako na archeologické schémě doporučované nade mnou, nebo 4 ks L293D. Vhodné je též použít polyswitche - vratné pojistky, které ti ochrání přestavníky v případě poruchy koncového vypínače, což je dost častý jev.

polyswitche k ULN2803 stejně jako je ve schématu s L293D? jestli si to dobře vybavuji, tak ULN dává záporný signál proti společné kladné a ten polyswitch tedy jako větev na kladnou?
TT/IV-V.epocha , poslední měsíce/roky ve stavu ReadOnly :'(
Uživatelský avatar
zugi
 
Příspěvky: 129
Registrován: pát 07 bře, 2008 8:59 pm

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » stř 13 dub, 2016 8:26 am

zugi píše:
BohousP píše:Lze použít i dvě osmice darlingtonů ULN2803 jako na archeologické schémě doporučované nade mnou, nebo 4 ks L293D. Vhodné je též použít polyswitche - vratné pojistky, které ti ochrání přestavníky v případě poruchy koncového vypínače, což je dost častý jev.

polyswitche k ULN2803 stejně jako je ve schématu s L293D? jestli si to dobře vybavuji, tak ULN dává záporný signál proti společné kladné a ten polyswitch tedy jako větev na kladnou?

Teoreticky ho může mít každý výstup. Já je u L293D dal vždy dva na jeden IO, vždy do společné svorky pro jednu dvojici výstupů. Zapojuje se jen do série, stejně jako obyčejná pojistka. Ta schéma výše není celá, právě u modulu DIGI-CZ 205 lze přepínat polaritu společné svorky výstupu a softwarové nastavit spínání do země nebo do plusu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2099
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » stř 13 dub, 2016 8:50 am

Sniffer (zobrazovač paketů) DCC
Kuk sem: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10044&p=196996#p196996, ať šetřím místo na disku ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2099
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod sidlo » stř 13 dub, 2016 5:44 pm

BohousP píše:... Vhodné je též použít polyswitche - vratné pojistky, které ti ochrání přestavníky v případě poruchy koncového vypínače, což je dost častý jev...

Té pojistce nerozumím. Pokud pojistka nemá vypnout pracovní proud, tak nevypne ani po selhání koncového vypínání. Pokud vypne už před dosažením pracovního proudu, tak přestavník nepřestaví.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1788
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod TomasM » stř 13 dub, 2016 5:56 pm

Polyswitch je poměrně pomalý, takže předpokládám, že funkce je taková, že by impulz neměl pojistku vypnout, ale dlouhodobý proud při poruše koncového vypínaní už jo.
TomasM
 
Příspěvky: 69
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » čtv 14 dub, 2016 5:49 am

Přesně tak. Navíc, můžeme si zvolit tzv.trvalý a vypínací proud (je obvykle dvojnásobek trvalého). A maximální (to je krátkodobý proud, co součástka snese) je mnohonásobně větší. Viz např. http://www.gme.cz/vratna-pojistka-polyswitch-pfra-010-p633-195.
Jen pro zajímavost jeden typ:
Technické parametry
Trvalý proud Ih 0,1 A
Vypínací proud It 0,2 A
Maximální proud 40 A
Maximální napětí 60 V
Max. odpor 4,5 Ohm
Max. doba vypnutí 4 s
Max. ztrátový výkon 0,38 W
V datasheetu (http://www.gme.cz/img/cache/doc/633/195/pfra-010-datasheet-1.pdf) si lze prohlédnout i čas vypnutí v závislosti na velikosti proudu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2099
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod sidlo » čtv 14 dub, 2016 5:57 am

Díky. Ten graf je hodně názornej.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1788
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod MiG » čtv 14 dub, 2016 9:42 am

Hlavně je z grafu vidět, že tabulka "Technické parametry" je ohledně vypínacího času velmi nekorektní.
Protože max doba vypnutí 4s je dosahována až pro čtyřnásobek jmenovitého proudu a pro dvojnásobek (označený jako vypínací proud) je v oblasti 60s.
MiG
 
Příspěvky: 727
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod Jirka_US » ned 24 dub, 2016 7:30 pm

Mimochodem - Arduino Motor Shield obsahuje ten samý spínač (1ks)

Arduino motor shield obsahuje uplne jiny obvod a sice dvojty H-mustek, ktery efektivne vyuziva DCC++ centrala, tj. jeden mustek je pouzit pro bezny okruh DCC, druhy H-mustek je pouzit pro programovaci kolej, takze je to celkem jasna vyhoda proti NanoX (kontrukce dle Paco), kdy lze programovat loko bez toho aniz by bylo treba zastavit provoz na kolejisti. A o "cvakani rele" toho jiz bylo napsano dost, takze asi netreba vice komentovat. Snad Paco udela brzy "upgade"....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků