DCC (XpressNet) a Arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » ned 10 dub, 2016 2:19 pm

Toto vlákno zakládám, abychom trochu rozdělili dosavadní chaos v příspěvcích, týkajících se použití Arduina.
Pro Loconet a Arduino slouží jiné vlákno http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10120. (Proto to slovo XpressNet v závorce, ale samozřejmě, neberte ho jako omezení. Cokoliv o DCC a Arduinu, či jiném ...duinu, mimo Loconetu.)
A kdo má chuť na jalové řeči a plky, ať sem nepíše ... Může pokračovat zde: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10044#p194297
Naposledy upravil BohousP dne pon 11 dub, 2016 4:21 pm, celkově upraveno 2
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2236
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » ned 10 dub, 2016 2:37 pm

A hned odkaz na zajímavý článek na Robodoupěti. Dekodér pro 16 serv řízený Arduinem. Samozřejmě, není to ještě konstrukční návod, jen idea.
http://robodoupe.cz/2016/pwm-expander-pca9685/
více zde: https://learn.adafruit.com/16-channel-pwm-servo-driver
a zdroj desek: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XPCA9685.TRS0&_nkw=PCA9685&_sacat=0
Jedním dekodérem dokážeme obsloužit celé velké zhlaví stanice.
Obrázek
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2236
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod Jirka_US » ned 10 dub, 2016 4:32 pm

Nejaky link na FW, ktery primo podporuje tuto desku a zaroven DCC ? Tedy napr. jak ovladat tuto desku z DCC++ centraly?
Jakou podporu to ma v JMRI, Rocrail, TC popr. jiny software pro model. zeleznic. ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod sidlo » ned 10 dub, 2016 4:45 pm

BohousP píše:...Samozřejmě, není to ještě konstrukční návod, jen idea...
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2039
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod JanoW » ned 10 dub, 2016 5:31 pm

Keď Fulda a potom BohousP vytvorili nové vlákna o Arduine v snahe oddeliť plky a hlúpe pripomienky, čakal som, kto prvý začne pleveliť tieto vlákna. Ale stalo sa niečo iné, už po dvoch hodinách bola tu položená otázka zdanlivo k téme. Zdanlivo len pre nezainteresovaných. Keďže Jirka_US dobre pozná problematiku (aspoň tak vystupuje), je jasné, že to nebola otázka mierená na rozšírenie informácií, ale len podpichnutie do ďalšej hádky. P.Sidlo to jasne naznačil. Keď je niečo idea, asi to nebude mať už dopredu pripravené knižnice, podporu výrobcov software a pod.
Takže, Jirka_US, nesklamal si. :mrgreen:
JanoW
 
Příspěvky: 65
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » ned 10 dub, 2016 5:39 pm

To JanoW: Jano, neboj se, já se k flameware už doopravdy vyprovokovat nedám.
To Sidlo: Přesně tak, byla to prvotní informace a pro nezainteresované ukázka, co je možné udělat s Arduinem.
To Jirka_US: No comment. Bylo to napsáno dost jasně.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2236
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod Jirka_US » ned 10 dub, 2016 6:27 pm

Myslim, ze ideove navrhy, nedokoncene a nevyzkousene projekty patri do jineho vlakna. Laik ocekava jedoduchou vec, koupi desku, nahraje FW, propoji komponenty podle navodu a chce jezdit, ne ucit se programovat (pokud ano vyuzije specilizovane DF), laborovat s kodem, knihovnama a to je presne co nabizi projekt DCC++.
Pokud nekdo zacne uvazovat u rozsirujicich deskach IO portu bez podpory knihoven, pak je otazka jestli neprejit rovnou na platformu RPi, kde jsou jiz vsechny potrebne desky k dispozici (dokumentace, ale i hotove desky), vcetne podpory Rocrail a JMRI a cena Arduina a RPi je jiz srovnatelna.
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=roc ... netnode-en
Zaver pro laika je ten, ze bez dalsiho vyvoje nebo vytvoreni si vlastniho kodu tu desku (z robotodoupe) tezko pouzije pro DCC.
Pokud nekoho zajima Xpressnet a Arduino pak je zajimavy odkaz zde:
http://pgahtow.de/wiki/index.php?title=XpressNet
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod zugi » ned 10 dub, 2016 6:56 pm

To all: flamewaru si nevšímejte, bez odpovědi zapadne a odšumí :-D

ad PCA9685: (označoval bych to spíše jako modul)
pro začátečníky nebo možná úplnost, bych si dovolil trošku rozvést ideu (i když vše lze rychle a přehledně vyčíst z uvedených odkazů)
tohle komunikuje na 2 dratech (I1C), takže žádný FW není potřeba, jen dvě knihovny <wire.h> a <Adafruit_PWMServoDriver.h>
Pro Arduino použít knihovnu mrrwa.org. Jak je uvedeno v příkladech, využívá se skupina adres (nastavená+15 následujících), tak jak jsme zvyklí u ostatních DCC dekodérů založených na PIC (většinou po 4). Jen výstup by byl místo přímého ovládání výstupů arduina posílán prostřednictvím Adafruit knihovny do modulu PCA9685. Při rozvíjení projektu potom můžeme zakomponovat např. i bezpečnostní tabulku, která ohlídá kolizní nastavení výměn a pomocí dalšího modulu "rozsvěcet" semafory.
Jak je vidět u kolegy sidla, princip ovládání je plně zpracován a funkční. Podobného výsledku lze dosáhnout např. pomocí TLC5960, jen to není na pěkněm plošňáku (a možná i je...).
Osobně předpokládám, že po vývojovém čapím hnízdě dojdu k návrhu plošného spoje ve formě shildu nebo alespoň s paticí pro Arduino Nano/Mini/Micro...
Neočekávejme s arduinem "objevné" události, na to je už nejspíš pozdě (pozdě není nikdy? :-D ), spíš oceňme a rozvíjejme zajímavé a účelné nápady jak vše zkombinovat, chytře propojit a využít.
OT: iPhone byl převratnou technologickou novinkou, nebo geniální kombinací známých technologií? :-D
TT/IV-V.epocha , poslední měsíce/roky ve stavu ReadOnly :'(
Uživatelský avatar
zugi
 
Příspěvky: 131
Registrován: pát 07 bře, 2008 8:59 pm

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod BohousP » ned 10 dub, 2016 8:46 pm

Ad Jirka_US:
Omlouvám se všem laikům, že jsem hned v prvním příspěvku neposkytl vyčerpávající informace, co kde vzít, kam připojit a co napsat do konzole. Asi bych jim to měl i postavit a ještě i za ně jezdit. Jen jsem se (naivně ?) domníval, že to někoho možná zaujme.
A Jirkovi_Us se omlouvám, že jsem se ho předem nezeptal, co patří do vlákna, které jsem založil já sám. Ale, abych jen neodporoval, souhlasím s jeho posledními třemi řádky.
Lepší už nebudu, STARÉHO PSA NOVÝM KOUSKŮM NENAUČÍŠ :lol: .
Dál už na podobné příspěvky nemíním reagovat. A prosím o to i ostatní.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2236
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod Jirka_US » ned 10 dub, 2016 8:59 pm

Při rozvíjení projektu potom můžeme zakomponovat např. i bezpečnostní tabulku, která ohlídá kolizní nastavení výměn a pomocí dalšího modulu "rozsvěcet" semafory

To samozrejme lze, jen to znamena pro laika vyznat se v kodu a jsme na zacatku. Jiz nekolik let existuji dekodery (LocoNet), ktere tyto funkce maji, ale pro vetsinu zel. modelaru je to urcita bariera (naprogramovat to pomoci CV), nekdy dost vysoka. Proto je podle me tak dulezita podpora v nejakem GUI (software), ktery to uzivatelum podstatne ulehci, podobne jako napr. LocoIO (jak vlastni GUI, tak v JMRI). Takze z toho celkem logicky vyplyva jasna vyhoda RPi, na kterem primo bezi JMRI a IO piny lze primo ovladat pomoci prislusne knihovny a vazby jiz vytvaret v JMRI prostredi, ktere je rekneme privetivejsi nez radky "nic nerikajiciho kodu" (pro laika)
http://jmri.org/help/en/html/hardware/pi/index.shtml
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod zugi » ned 10 dub, 2016 9:39 pm

Jirka_US píše:To samozrejme lze, jen to znamena pro laika vyznat se v kodu a jsme na zacatku.

A o to tady přece jde: debatujeme o Arduino, takže nejsme laici, jsme bastlíři, Pokustóni... Laik si přece koupí černou Roco kostku, protože nemá potřebu něco upravovat, vymýšlet a učit se (alespoň v začátku). Když se tady do toho zapojujeme, tak víme k čemu je dioda a že brouk nemá nožičky k útěku. Víme že silová část znamená např. tranzistor na výstupu a ne silnější drát. Neshazujme se, všichni přece selektujeme sledovaná vlákna podle našich zájmů, tak přece rozumný začátečník/laik pozná po přečtení nadpisu a případně pár prvních příspěvků, že tohle je (zatím) nad jeho síly a nesplňuje to jeho představu "rychle jezdit". A když se přece jen zeptá, můžeme mu slušně odpovědět, že začít má tam a tam, ty témata tady v diskuzi určitě jsou.
to BohousP: neměl jsem v úmyslu nějak snižovat Tvůj příspěvek, jen mi přišel ochuzený právě o onu vizualizaci použití. A taky mě trošku vybudila následná reakce Jirky_US

končím s plky. Dám BohousoviP nějaký čas na přečtení veřejné omluvy a pak to klidně smažu
PS: za samostatné vlákno jsem rád a budu ho sledovat, případně i přispěji. Snad ještě variace na slova klasika: moderátoři spojte se a bděte, tohle vlákno je o použití Arduino na X-Net, nápady s ním a diskuzi nad nimi. Vše ostatní patři jinam. Howg. Díky
TT/IV-V.epocha , poslední měsíce/roky ve stavu ReadOnly :'(
Uživatelský avatar
zugi
 
Příspěvky: 131
Registrován: pát 07 bře, 2008 8:59 pm

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod michal.kubista » ned 10 dub, 2016 9:57 pm

BohousP píše:A hned odkaz na zajímavý článek na Robodoupěti. Dekodér pro 16 serv řízený Arduinem. Samozřejmě, není to ještě konstrukční návod, jen idea.
http://robodoupe.cz/2016/pwm-expander-pca9685/
více zde: https://learn.adafruit.com/16-channel-pwm-servo-driver


Ahoj BohousP,
jen drobnost, tento obvod spíše použiješ přímo na DCC, než na XpressNetu, protože bude součástí dekodéru.
Já už tento obvod mám nějakou dobu doma a s arduinem jsem provedl několik testů. Kromě řízení serv mě napadla i možnost řízení intenzity světla, a to třeba pro semafory, ale i pro osvětlení budov a určitě se najdou i další možnosti.
Ještě jsem objevil také I2C obvod PCF8574, ale vzhledem k ceně je asi levnější použít další arduino (pro mini kupuji za cca 50,-Kč), které má více výstupů.

No nic, jestli postavím něco zajímavého, tak to určitě zveřejním.
michal.kubista
 
Příspěvky: 349
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod Jirka_US » ned 10 dub, 2016 11:04 pm

to Zugi:
Laik si přece koupí černou Roco kostku, protože nemá potřebu něco upravovat, vymýšlet a učit se (alespoň v začátku).

Pane kolego, pokusim se to jeste jednou vysvetlit, snad lepe. V pripade DCC++ laik nic nevymysli, neupravuje. nebastli, koupi 2 hotove desky (arduino Uno + motor shield za ca deset dolaru), ktere zasune do sebe, pripoji zdroj 15V (napr.FZ1), pripoji 2 draty ke kolejim, nahraje FW (coz i laikovi obvykle zabere mene casu nez studovat navod k centrale), spusti JMRI na stejnem pocitaci jako nahraval FW a po nahrani aplikace na telefon (podobne jako na Z1) muze zacit jezdit. Pro toho kdo nechce prilis utracet za digi komponenty, tak je to docela zajimava alternativa. Krome toho, pokud se mu opravdu podari neco "odpalit", tak to jednoduse vymeni ( pet dolaru za kus zase neni az tak prilis),nic nepaji atd. jednodussi to snad uz ani nemuze byt. A v pripade mysi nema jak vycist CV (bez dalsiho zarizeni), soucasti DCC++ je i programovaci kolej s moznosti vycteni CV.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod workous » pon 11 dub, 2016 8:44 am

Nevím jestli to tu mám správně pomohl by mi někdo upravit toto schéma na dekodér pro elektromagnetické přestavníky? Pokud to nejde tak nic ...
Přílohy
17Ftn_Decoder_diagram.jpg
17_Function_Decoder-a-small.jpg
Naposledy upravil workous dne pon 11 dub, 2016 8:55 am, celkově upraveno 1
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1717
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: DCC (XpressNet) a Arduino

Příspěvekod sidlo » pon 11 dub, 2016 8:48 am

Mají přestavníky koncové vypínání?
Deska s Arduinem bude napájená z kolejí nebo bude mít napájení z jiného zdroje?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2039
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron