Loconet / DCC s použitím arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod Jirka_US » úte 14 čer, 2016 12:57 pm

Bezva, to je za $7,78, takže na motor shield máme v rozpočtu ještě $2,22. Tak to jsem na to zvědavej...

1) Pokud pouziji DCC++ pouze pro senzory (detektory obsazeni atd.) tak nepotrebuji motor shield.....
2) Nicmene tady je jeden motor shield za $2.27, tedy HW pro DCC++ za $10.05
http://www.ebay.com/itm/121372429866?_t ... S2.R1.TR20
Já zatím vyčkávám, až DCC++ projde NMRA conformance certifikací

Tak napr. zde mas napsano "Fully compliant with NMRA DCC standards"
http://jmri.org/help/en/html/hardware/dccpp/index.shtml
a pak podobne zde:
https://sites.google.com/site/dccppsite/home

Pokud o něčem chci psát, tak si to nejdřív nastuduji

No to jsem presne udelal, tedy sel jsem na tuto stranku, kterou jsi doporucil
http://lokopin.wz.cz/digital/detektory.htm
A zde se pise, tedy presne cituji "....Také zakmitávání v oblasti nasazení aktivace by mohlo být na závadu, takže před optočlen by bylo vhodné zařadit zesilovací prvek s klopným obvodem....."
Takze to je presne pripad, ktery podle tebe nedela zadny problem (...před tím, než něco napíšeš, možná by tě napadlo, že problém nevzniká tam,...).

Já připomínkoval jen to, že k tobě navrhovanému řešení je nutné vést delší vodiče od místa snímání ke "kodéru" (který v tomto případě zastupuje DCC++), což zanáší rušivý signál.

Patrne to navrhoval nekdo jiny, ja jsem zadne takove reseni pro detekci obsazeni nenavrhoval, nekdo tu psal, ze je to u nekterych detektoru problem a ja jsem se ptal u kterych, zatim zadna odpoved....Pokud se tyka Arduino DCC++, tak je vseobecne znamo, ze funguje na bazi "shieldu", takze pokud si chci udelat DO tak si udelam potrebny shield a propojeni mezi shieldem and Arduinem bude srovnatelne s jakymkoliv integrovanym KZH + DO. Tedy vzdalenost mezi vystupem optoclenu a vstupem IO pinu bude radech jednotek cm.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod fulda » úte 14 čer, 2016 1:57 pm

Jirka_US píše:1) Pokud pouziji DCC++ pouze pro senzory (detektory obsazeni atd.) tak nepotrebuji motor shield.....
a-ha, jsem nečekal, že si to pro jedno kolejiště musím koupit několikrát.
Neprodraží se to??

Jirka_US píše:
Já zatím vyčkávám, až DCC++ projde NMRA conformance certifikací

Tak napr. zde mas napsano "Fully compliant with NMRA DCC standards"
http://jmri.org/help/en/html/hardware/dccpp/index.shtml
a pak podobne zde:
https://sites.google.com/site/dccppsite/home
No takových prohlášení od stolu jsem už zažil...
Já myslel, že je najdu TADY.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4397
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod Jirka_US » úte 14 čer, 2016 5:04 pm

a-ha, jsem nečekal, že si to pro jedno kolejiště musím koupit několikrát.
Neprodraží se to??

No pokud ti nestaci 45 vstupu, tak ano, Nicmene myslim, ze cena necelych 8 dolaru za extra Arduino Mega ve srovnani ca. 4.5 tisice za "klasicke" KZH je podle me docela prijatelna. Takze suma sumarum DCC stanice vcetne interfacu k pocitaci a 90 vstupu ca. 500Kc oproti ca. 9tisicum za "klasicke" KZH dostupne na ceskem trhu a to v te kalkulaci chybi DCC stanice a interface... Ja myslim, ze i uplnemu laikovi je jasne o co tady jde a proc ten ton nekterych prispevku....Misto toho, aby se nekteri panove chytili prilezitosti a zacali nabizet DCC++ a prislusne komponenty komercne, coz licence vyslovne umoznuje, tak zde radeji "perli" a hledaji "mouchy" kde nejsou. Doporuceni merit teplotu prstem ve vlakne Arduino a DCC se snad ani neda komentovat. Mimo jine zde je pro jistoru jeste jedno varovani (viz zluty ramecek ve spodni casti), jedna se o motor shield pro DCC++, ze zjistovat teplotu prstem se v zadnem pripade nedoporucuje.
https://www.pololu.com/product/2503

No takových prohlášení od stolu jsem už zažil...

No nevim, v dnesni dobe ma JMRI v technicke oblasti digitalu fakticky vetsi vliv nez pracovni skupina DCC pri NMRA.....Ale je pravda, ze nektere DIY konstrukce si moc velkou hlavu s NMRA nedelaji, ale to jsem ti tady uz nekolikrat vysvetloval, vcetne podrobneho vysvetleni norem NMRA a jejich principu, takze ne treba se asi k tomu vracet.
Naposledy upravil Jirka_US dne stř 15 čer, 2016 1:41 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod zdeno » stř 15 čer, 2016 5:38 am

Jirka_US píše:No pokud ti nestaci 45 vstupu, tak ano, Nicmene myslim, ze cena necelych 8 dolaru za extra Arduino Mega ve srovnani ca. 4.5 tisice za "klasicke" KZH je podle me docela prijatelna.

Nemuzes porovnavat hotove zarizeni s cistym procesorem. Ono vlastne Arduino nic vic jako cisty procesor neni. Jsou tam ruzne vychytavky, ale ty jsou pro ulehceni prace, ale ne na omezeni pripojeneho zeleza.
Pokud na Arduino nasackujes vsechny potrebne veci, tak se to dost prodrazi.
Jinak ne kazdy je schopny si navrhnout potrebny shield.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1606
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod BohousP » stř 15 čer, 2016 6:53 am

Naposledy upravil BohousP dne stř 15 čer, 2016 7:29 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2135
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod sidlo » stř 15 čer, 2016 6:55 am

Škoda, že se na DF nemůžou dávat lajky stejně jako na ksichtknížce :lol:
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1832
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod BohousP » stř 15 čer, 2016 7:21 am

Jirka_US píše: Doporuceni merit teplotu prstem ve vlakne Arduino a DCC se snad ani neda komentovat. Mimo jine zde je pro jistoru jeste jedno varovani (viz zluty ramecek ve spodni casti), jedna se o motor shield pro DCC++, ze prstem merit teplotu se v zadnem pripade nedoporucuje.
https://www.pololu.com/product/2503



Demagogie, smyšlenky a lži ... Přiznávám dobrovolně a bez mučení, že kontrolovat teplotu stabilizátoru dotekem prstu (ne měřit, Pane Experte !) jsem doporučoval já. ALE jednalo se o dotaz uživatele na zatížení zabudovaného stabilizátoru v destičce Arduino Nano, kde je nejčastěji stabilizátor typu LDO, v nejhorším případě 78L05. A odběr nula celá, nula nic ...Link k ověření je zde: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10044&p=198822&hilit=prstem#p198822
Pokud nejmenovaný odborník na všechno chce měřit teplotu výkonového stupně motor shieldu, doporučoval bych spíše použít vlastní jazyk ...

A je notoricky známo, že někteří Američané potřebují upozornění, že mikrovlnka není nejvhodnější pro sušení zmoklého kocoura. Těm, co to vědí, se omlouvám.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2135
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod fulda » stř 15 čer, 2016 7:51 am

Jirka_US píše:No pokud ti nestaci 45 vstupu, tak ano, Nicmene myslim, ze cena necelych 8 dolaru za extra Arduino Mega ve srovnani ca. 4.5 tisice za "klasicke" KZH je podle me docela prijatelna.
Nevím tedy kde kupuješ KZH za 4,5 tisíce, ale TADY se například dají koupit již od 490,- a to k nim ZDARMA dostaneš i DO, které jsi tak nějak ve své mírně tendenčně zkreslené úvaze zapomněl napočítat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4397
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod fulda » stř 15 čer, 2016 7:57 am

BohousP píše:zatížení zabudovaného stabilizátoru v destičce Arduino Nano[/b], kde je nejčastěji stabilizátor typu LDO, v nejhorším případě 78L05.
Hlavní problém je, že ta 7805 je v referenčním schématu, čili pokud by někdo použil referenční schéma, tak si přidělá problémy se spoustou zapojení typu "mně to funguje, tak co". Pak se není co divit, když Jack Ma prezentuje, že jeho padělek je lepší než originál.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4397
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod JanoW » stř 15 čer, 2016 8:17 am

sidlo píše:Škoda, že se na DF nemůžou dávat lajky stejně jako na ksichtknížce :lol:

Tiež by som sa pridal. Zase jedno vlákno zaprasené Jirkom_US :mrgreen: . Kam ten chlap napíše, tam končí všetka diskusia.

Len niekoľko príkladov jeho objektivity:
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10120&start=270#p199678:
Jirka_US píše:
Já zatím vyčkávám, až DCC++ projde NMRA conformance certifikací

Tak napr. zde mas napsano "Fully compliant with NMRA DCC standards"
http://jmri.org/help/en/html/hardware/dccpp/index.shtml
a pak podobne zde:
https://sites.google.com/site/dccppsite/home

Takže u DCC++ (nekritizujem projekt) nevadí, že len deklaruje zhodu, ale certifikáciu nemá (podobnú prax poznáme z Číny). Nie je to veľmi dávno, keď v súvislosti s "DYI" centrálou českej výroby tento súdruh odborník rezolútne tvrdil, že doporučuje len výrobky certifikované NMRA
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10044&p=198997&hilit=NMRA#p198997
Jirka_US píše:a) pouzivanim vyrobku od renomovanych vyrobcu s certifikaci NMRA (napr.Lenz a Digitrax patri do teto kategorie) a vekorysou zarukou, ktera pokryva i pripady poskozeni vlastni chybou, coz bohuzel zatim zadny vyrobce DCC v CR nenabizi...


Ďalší príklad http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=10044&hilit=NMRA&start=30#p196461
NanoX je už roky vyrábané niekoľkými výrobcami v ČR a SR ako hotový výrobok (niektorí dokonca v elegantnej krabičke), Jirka_US však o ňom vo svojom objektívnom posudzovaní parametrov píše:
Jirka_US píše:NanoX-S88 (DIY): nutna vyroba DPS a pajeni, popr. vrabci hnizdo

O úmyselne dehonestujúcom označovaní NanoX "DYI" (Do It Yourself - Urob si sám) tu už písal BohusP. Je snáď DCC++ profesionálna konštrukcia? Tam skôr to označenie sedí, pretože potrebuje dokončiť kadečo ... Ale tam to nepíše.
JanoW
 
Příspěvky: 64
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod BohousP » stř 15 čer, 2016 10:24 am

JanoW píše: O úmyselne dehonestujúcom označovaní NanoX "DIY" (Do It Yourself - Urob si sám) tu už písal BohusP. Je snáď DCC++ profesionálna konštrukcia? Tam skôr to označenie sedí, pretože potrebuje dokončiť kadečo ... Ale tam to nepíše.

Dokonce i sami autoři DCC++ tento projekt označují DIY. http://jmri.org/help/en/html/hardware/dccpp/index.shtml
Ale uctívač čistých profesionálních řešení to blahosklonně přehlíží ...
Já DIY nepovažuji za nic dehonestujícího, ale toto označení patří na stavebnice a ne hotové výrobky.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2135
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod Jirka_US » stř 15 čer, 2016 11:59 am

jednalo se o dotaz uživatele na zatížení zabudovaného stabilizátoru v destičce Arduino Nano, kde je nejčastěji stabilizátor typu LDO, v nejhorším případě 78L05. A odběr nula celá, nula nic ...
No to je prave dalsi omyl, ten stabilizator se bezne ohreje nad teplotu 50C, zadny odber nulu nula nic...preci jen je treba nechat to Arduino chvili pracovat...
Jen tak mimochodem tady se pise:
Ten někdo jsem byl já a kromě vysokovýkonných koncových stupňů takto součástky běžně testují už skoro 50 let. Polovodičové součástky (ty běžné) by neměly mít víc než 50 st. a to nikoho nespálí

A ja jsem se ptal na nejaky dukaz tohoto tvrzeni, neb H-mustek i LDO patri do stejne kategorie soucastek, alespon z pohledu tohoto vlakna,bohuzel zatim zadny dukaz zde nezaznel....

Je snáď DCC++ profesionálna konštrukcia?
No pokud se clovek podiva na ty 2 desky, tak ja bych rozhodne rekl ze obe ty desky jsou vyrobeny profesionalne.

Tam skôr to označenie sedí, pretože potrebuje dokončiť kadečo ...
K tomu, aby to byla DCC centrala nepotrebuje krome jedne propojky a pripojeni pomoci kabelu USB k pocitaci jiz vubec nic....

[i]Nemuzes porovnavat hotove zarizeni s cistym procesorem. Ono vlastne Arduino nic vic jako cisty procesor neni.[i]
Nevim proc to pises k memu prispevku, ale ja jsem nikde o cistem procesoru nikde nepsal....Ale faktem je, ze DCC++ krome funkce DCC centraly zastava funkci KZH a staci pripojit senzory, stejne jako u jinych i profi vyrobky KZH.
Naposledy upravil Jirka_US dne stř 15 čer, 2016 1:04 pm, celkově upraveno 3
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod fulda » stř 15 čer, 2016 12:39 pm

Jirka_US píše:Je snáď DCC++ profesionálna konštrukcia?
No pokud se clovek podiva na ty 2 desky, tak ja bych rozhodne rekl ze obe ty desky jsou vyrobeny profesionalne.
Tak tohle je opravdu profesionální názor odborníka.
To jsem se hnedle uklidnil, protože jsem zjistil, že automat na limonádu postavený z Lega je profesionální zařízení, neb když se kouknu na ty kostičky, tak jsou na pohled opravdu profesionálně zpracované.
Obrázek

Jirka_US píše:Tam skôr to označenie sedí, pretože potrebuje dokončiť kadečo ...
K tomu, aby to byla DCC centrala nepotrebuje krome jedne propojky a pripojeni pomoci kabelu USB k pocitaci jiz vubec nic....
... pokud tedy od ní nečekáte žádnou funkcionalitu, protože pak se začne ukazovat že musíte občas něco přidat a nebo předělat.

Jirka_US píše:Nemuzes porovnavat hotove zarizeni s cistym procesorem. Ono vlastne Arduino nic vic jako cisty procesor neni.
Nevim proc to pises k memu prispevku, ale ja jsem nikde o cistem procesoru nikde nepsal....Ale faktem je, ze DCC++ krome funkce DCC centraly zastava funkci KZH a staci pripojit senzory, stejne jako u jinych i profi vyrobky KZH.
... a ty jsou také profesionální na první pohled? a nebo kazí tu definici? A co ta druhá definice že nic nepotřebuješ?
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4397
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod Jirka_US » stř 15 čer, 2016 12:53 pm

... pokud tedy od ní nečekáte žádnou funkcionalitu, protože pak se začne ukazovat že musíte občas něco přidat a nebo předělat.

Tak fukcionalita je snad velmi dobre popsana zde:
http://jmri.org/help/en/html/hardware/dccpp/index.shtml
A na rozdil od NanoX(DIY) ma funkcionalitu KZH....A stejne jako jine KZH neobsahuje zadne senzory coz plyne z definice KZH - koder zpetneho hlaseni....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod Jirka_US » stř 15 čer, 2016 1:29 pm

Jinak koukam, ze nekteri panove opet "radi". Ja jsem sice celou dobu hovoril pouze o amaterske konstrukci NanoX-S88 v 3.6, zkracene NanoX(DIY), protoze porovnavat DCC centralu DCC++ za ca.deset dolaru vs. ca.2000Kc mne neprislo uplne "fer" protoze nemam k dispozici uplnou dokumentaci a finalni produkt. Takze pokud panove budou tak laskavy a dotycnou centralu, kterou oni maji na mysli zapujci k testovani, tak urcite udelam porovnani s DCC++ a vysledky pak zverejnim v odbornem tisku (v JA,JN,JC) a samozrejme zde na DF.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků