Přechod z analogu na digitál

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod mpinta » sob 09 dub, 2016 10:00 pm

A taky bych napřed vyměnil ty žárovky za LED+odpor.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod karhu » sob 09 dub, 2016 10:05 pm

mpinta píše:
karhu píše:Tak didu jsem přidal a chová se pořád stejně,loko svítí a zastaví,jak stojí,zhasnu světla,loko se rozjede.

Hledej dál. V zapojení dekodéru v mašině, v jeho nastavení... Tu diodu tam nech.


Budu hledat dál. I to místo kde zastaví je pořád stejné,na nastavení brzdné dráhy CV 52 to nijak neraguje
karhu
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 02 bře, 2016 8:42 pm
Bydliště: Praha - západ

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod karhu » sob 09 dub, 2016 10:06 pm

mpinta píše:A taky bych napřed vyměnil ty žárovky za LED+odpor.


Mám tam LED + odpor,nemám tam žárovky
karhu
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 02 bře, 2016 8:42 pm
Bydliště: Praha - západ

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod JendaTT » sob 09 dub, 2016 10:08 pm

[quote="karhu]Tak didu jsem přidal a chová se pořád stejně,loko svítí a zastaví,jak stojí,zhasnu světla,loko se rozjede.[/quote]
Na jak dlouho se loko zastaví? tak na 4 vteřiny? Pokud ano, vypadá to, že je aktivován push-pul režim ABC. V CV54, který to řídí je defaultně 4, tedy 4 vteřiny.
Zkus v CV51 nastavit jen hodnotu 3, to by mělo aktivovat ABC s konstantní brzdnou vzdáleností (dle CV52=50). Jak se to chová při CV51=3?
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod mpinta » sob 09 dub, 2016 10:12 pm

A jak je dlouhý úsek s ABC ? jezdíš jen samotnou mašinou ? Jakou rychlostí ? Nezastaví to ani když tam vjedeš pomalu ?
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod mpinta » sob 09 dub, 2016 10:21 pm

Jaké tam máš diody ? A klidně bych zkusmo přidal ještě třeba jednu.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod karhu » sob 09 dub, 2016 10:24 pm

JendaTT píše:[quote="karhu]Tak didu jsem přidal a chová se pořád stejně,loko svítí a zastaví,jak stojí,zhasnu světla,loko se rozjede.[/quote]
Na jak dlouho se loko zastaví? tak na 4 vteřiny? Pokud ano, vypadá to, že je aktivován push-pul režim ABC. V CV54, který to řídí je defaultně 4, tedy 4 vteřiny.
Zkus v CV51 nastavit jen hodnotu 3, to by mělo aktivovat ABC s konstantní brzdnou vzdáleností (dle CV52=50). Jak se to chová při CV51=3?[/quote]


Při CV 51=3 to vypadá jako když ABC vubec není zapojené. No budu to zítra zkoumat dále.
karhu
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 02 bře, 2016 8:42 pm
Bydliště: Praha - západ

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod vinklarekcz » pon 19 pro, 2016 12:25 pm

Mám také související DOTAZ jako dcc začátečník: koupil jsem bazarovou ROCO DCC start sestavu no 41261 - Hercules + 3 nákladní vozy, červená mutiMAUS. Ale výhybku která byla v setu ovládat přes myš nemohu ... ano, pochopil jsem že mi chybí vyhybkový dekoder + asi kus kablíku. ALE jak je to se zvukem lokomotivy ?? Předpokládál jsem že když je součástí setu český i orig. návod na LokSound, že lokomotiva bude ozvučená .... ale asi není ... bud nebyl v základu "zvukový modul" NEBO ho 1. majitel vymontoval NEBO zvuk neumím spustit ....
Dík za odpověd.
vinklarekcz
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát 08 lis, 2013 8:57 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod BohousP » pon 19 pro, 2016 12:36 pm

vinklarekcz píše:Mám také související DOTAZ jako dcc začátečník: koupil jsem bazarovou ROCO DCC start sestavu no 41261 - Hercules + 3 nákladní vozy, červená mutiMAUS. Ale výhybku která byla v setu ovládat přes myš nemohu ... ano, pochopil jsem že mi chybí vyhybkový dekoder + asi kus kablíku.

Jednoznačně ano.
vinklarekcz píše: ALE jak je to se zvukem lokomotivy ?? Předpokládál jsem že když je součástí setu český i orig. návod na LokSound, že lokomotiva bude ozvučená .... ale asi není ... bud nebyl v základu "zvukový modul" NEBO ho 1. majitel vymontoval NEBO zvuk neumím spustit ....
Dík za odpověd.

Nedovedu se vyjádřit, sestavu neznám. Zvuk se obvykle spouští funkčními tlačítky F2 až F10 na myši. Podle jízdy se zvuky upravují samy (motor, brzdy atd.)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1938
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod vinklarekcz » pon 19 pro, 2016 12:43 pm

Funkční klávesy F1 až F10 jsem vyzkoušel, nějaká reakce byla jen u klávesy F3 - loko+vlak mírně zpomalila - možná brzdila ... zvuk jsem neslyšel. Napadá mě jen demontoval kastli a podívat se dovnitř zda je uvnitř vůbec reproduktor. A měl by tam být i nějaký další = zvukový modul ??? Nebo zvuk umí už ten dcc modul co je mezi podvozky ??
Omlouvám se za naivní dotazy, ale orig. i české návody nic o zvuku nepíšou.
vinklarekcz
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát 08 lis, 2013 8:57 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod JendaTT » pon 19 pro, 2016 12:57 pm

vinklarekcz píše: koupil jsem bazarovou ROCO DCC start sestavu no 41261 - Hercules + 3 nákladní vozy, červená mutiMAUS. Ale výhybku která byla v setu ovládat přes myš nemohu ... ano, pochopil jsem že mi chybí vyhybkový dekoder + asi kus kablíku.
Pokud budeš chtít originál Roco, budeš muset mít ve výhybce přestavník Roco 61195 a k němu ještě dekodér Roco 61196. Vše se namontuje zespodu do výhybky.
vinklarekcz píše: ALE jak je to se zvukem lokomotivy ??
Podle všeho, set stál kolem 200€, lokomotiva nebude ozvučená. Alespoň se to nikde neuvádí.
JendaTT
 
Příspěvky: 331
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod vinklarekcz » stř 21 pro, 2016 7:49 am

Díky všem za reakce.
A už mám jasno jak budu dál postupovat - zvuk lokomotivy bude od Jacka - http://www.jacek-modely.cz/zvukovy-projekt-herkules a výhybky budu ovládat přes modul od pana Zajíce - http://www.zajic.cz/servo14/servo14.htm - serv mám jako RC modelář i RC obchodník doma hromadu.
vinklarekcz
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát 08 lis, 2013 8:57 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod BohousP » stř 21 pro, 2016 7:53 am

vinklarekcz píše:Díky všem za reakce.
A už mám jasno jak budu dál postupovat - zvuk lokomotivy bude od Jacka - http://www.jacek-modely.cz/zvukovy-projekt-herkules a výhybky budu ovládat přes modul od pana Zajíce - http://www.zajic.cz/servo14/servo14.htm - serv mám jako RC modelář i RC obchodník doma hromadu.

Ten modul od p. Zajíce je sice dobrý, ale není na DCC. Budeš muset ovládat tlačítky. Doporučuji zvážit, jestli chceš jen "polodigitál", tedy lokomotivy ovládané pomocí DCC a příslušenství klasicky ("analog").
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1938
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod vinklarekcz » stř 21 pro, 2016 8:04 am

Ano, to vím, ale využiji ty serva co mám z mnoha leteckých modelů a napojení na DCC nepotřebuji - chci být také výpravčí - viz inspirace zde: http://www.moduly-olomouc.cz/clanky/26.php . Strojvedoucím už jsem skoro byl 7 let a vím že ten si "výměny neotáčí" ;-)
vinklarekcz
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát 08 lis, 2013 8:57 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod BohousP » stř 21 pro, 2016 8:13 am

vinklarekcz píše:Ano, to vím, ale využiji ty serva co mám z mnoha leteckých modelů a napojení na DCC nepotřebuji - chci být také výpravčí - viz inspirace zde: http://www.moduly-olomouc.cz/clanky/26.php . Strojvedoucím už jsem skoro byl 7 let a vím že ten si "výměny neotáčí" ;-)

Jen na zvážení, existují i DCC dekodéry pro serva, starší např.http://dcckoleje.marekiss.cz/servo.html, novější http://pojezdy.eu/eshop/serva-pestavnik ... serva.html, ještě novější http://www.digi-cz.info/dekoder-serva/, no a pak "de luxe" verze se zvukem http://www.digi-cz.info/dekodervv1/, (https://www.youtube.com/watch?v=4-dXgrWVbP8).
A pro digitálního výpravčího doporučuji: http://www.digi-cz.info/vladac-prislusenstvi-xbus-tco/, https://www.youtube.com/watch?v=JM_Dx5pxitw
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1938
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník