Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
Ale on se ten motorek skutečně napájí stejnosměrným napětím, které je modulováno pulsně šířkovou modulací
U DCC mohu nastavit parametry pro řízení individuálně, u analogu nikoli. Tady totiž neposuzuji pouze kvalitu řízení motoru (alespoň já ne), ale celkové chování modelu. Navíc BEMF na analogovém kolejišti s provozem více lokomotiv použít nepůjde.
Jirka_US píše: Stejnosměrné napětí je v dekodéru (usměměno a filtorváno z DCC napětí)...
Jirka_US píše: ...v žadném případě není na motorku.Pokud se dohodneme,že na motorku je PWM napětí (stačí příložit sondy osciloskopu), tak závěr nemůže být jiný neź, že je to střídavé napětí. Charakteristika takového napětí a samotný princip regulace motorku je již jiná diskuze.
Jirka_US píše:Debatu o tom co je střídavý proud bych uzavŕel tím, že doporučuji si přečíst nějaká skripta fakulty elekotechnické a zaměřit se na definici pojmu střední a efektivní hodnota, postačí rovněž dobrá učebnice pro elektro průmyslovky. To co jsem napsal platí.
Téma PWM regulace je trochu složitější a opět se ukazuje,źe se pletou hrušky s jablkama.
spajgla píše:Som začiatočník , a keď som tomu dobre rozumel , tak keď chcem mať DCC musí ísť do koľajníc striedavý prúd a lokomotívy musia byť na jednosmerný a dekodér prerába AC na DC ?
Ferda píše:Ta debata se mi začíná líbit
Řešíte tady akademické otázky, ale teď to zkuste vysvětlit tady kolegovi.spajgla píše:Som začiatočník , a keď som tomu dobre rozumel , tak keď chcem mať DCC musí ísť do koľajníc striedavý prúd a lokomotívy musia byť na jednosmerný a dekodér prerába AC na DC ?
Na základě téhle debaty by mohl někdo zkusit pro změnu střídavé napětí cpát do kolejiště a následky by mohly být dost drahé.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků