Enkodér pro příslušenství

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Enkodér pro příslušenství

Příspěvekod harttman » ned 05 srp, 2012 9:12 am

Milane, na tom se není co učit. Musíš si jen zapamatovat co která páčka nebo tlačítko ovládá. A na případné poruchy máš kolem sebe dost kamarádu kteří Ti pomohou. I když toto je tak jednoduché že se na tom nemá co porouchat.
harttman

Příspěvekod romino » ned 05 srp, 2012 9:16 am

Ale aj toto je už predsa hotove: Accessory Encoder na http://www.merg.org.uk/merg_resources/d ... /ace2b.zip
generuje priamo DCC signál a nepotrebuje ani booster (Roco zosilovač). Ináč má Fulda pravdu. Práve toto som pužil na mojom skryťáku Nové Mesto na stretnutí v Kokave nad Rimavicou pre ovladanie serv. Jednoduché, lacné a funkčné. Jediná nevýhoda je že sa musia CV pre dekodéry nastaviť pomocou iného systému. Alebo sa dajú na tomto novom nastavovať aj CV po pripojení MM?

fulda píše:
BorgMcz píše:
fulda píše:Ahoj vespolek,
Tenhle projekt jsem snad ani nechtěl dodělávat, protože o něj stejně nikdo nemá zájem.

Tak on taky tenhle projekt už je dávno hotovej a publikovanej, takže ani není třeba to popisovat :-)

http://usuaris.tinet.cat/fmco/lokmaus_en.html#xbustco
a zde i v češtině http://www.dcckoleje.kx.cz/panel.html

To není ten případ, tohle není XpressNet slace, ale regulérní centrála. Nepotřebuje to ke svojí činosti žádné další inteligentní zařízení.
romino

Příspěvekod milan ferdián » ned 05 srp, 2012 9:22 am

Ferda píše:Malinko se vrátím k meritu věci...
Včera večer bylo zjištěno, že jeden nejmenovaný kolega by zrovna takovýto enkoder urychleně potřeboval.
Dnes 10:42 jsem volal Fuldovi o pomoc.
Dnes 13:26 mi v poště přibyl E-Mail od Fuldy s potřebnými podklady.
Dnes 15:05 jsem to zjistil a okamžitě jsem soubory přeposlal kolegovi Harttmanovi.
Dnes 17:30 se kolega Harttman objevil v naší sokolovně
Dnes 17:34 jsem si mohl vyfotit hotové plošňáky a potřebné součástky jsou již taky objednané.

Ten nejmenovaný jsem já a dosti jsem se zlobil....Ale musím všem poděkovat za jejich snahu :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod harttman » ned 05 srp, 2012 11:05 am

romino píše:Ale aj toto je už predsa hotove: Accessory Encoder na http://www.merg.org.uk/merg_resources/d ... /ace2b.zip
generuje priamo DCC signál a nepotrebuje ani booster (Roco zosilovač). Ináč má Fulda pravdu. Práve toto som pužil na mojom skryťáku Nové Mesto na stretnutí v Kokave nad Rimavicou pre ovladanie serv. Jednoduché, lacné a funkčné. Jediná nevýhoda je že sa musia CV pre dekodéry nastaviť pomocou iného systému. Alebo sa dajú na tomto novom nastavovať aj CV po pripojení MM?

Jo jo, to máš nožná pravdu že to je to samé. Já ale raději pokud to jde stavím zařízení u kterého mám jistotu technické a softwarové podpory protože nejsem žádný elektrotechnický frajer který si poradí se vším. Mít možnost se s problémem obrátit přímo na autora je k nezaplacení. To ale mluvím sám za sebe. :D
harttman

Příspěvekod fulda » ned 05 srp, 2012 3:14 pm

Stejné to není, ale je to ze stejného základu. Rozdíl je právě v přístupu k zesilovači (boosteru). Mike tam tehdy použil jen jeden tranzistor s proudem max 150mA a to je celkem dost málo (dokonce i opticky oddělené dekodéry mají spotřebu 15-20mA, takže max 10 dekodérů) a navíc tam nemá žádnou ochranu proti přetížení.
Já jsem tam tedy doplnil normální booster a dodělal jsem tam i tu ochranu.

Někdo se ptal na programování - pochopitelně pokud tohle vytrhnu a na kabel připojím normální roco myš, tak mohu vesele programovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 05 srp, 2012 3:39 pm

Hergot Jindro,máš to tak pěkně udělané,že začínám vážně přemýšlet zda si přece jen nepředělat to mé archaické ovládání příslušenství na DCC. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod zdeno » ned 05 srp, 2012 3:50 pm

Fuldovo reseni je asi nejlacinejsi verze digitalu pro rizeni prislusenstvi. Ale ma to svoje vyhody a nevyhody.
Nevyhod to ma vice, neni zpetna vazba, pamatovat si, k cemu to patri a trosicku dratovani na vyrobe "klavesnice". Ta klavesnice muze byt udelana jako kopie celeho kolejiste a tak se presne vi, co k cemu patri.Matice 8x8 bodu je 64 prikazu a to deleno dvomi, to jsou prikazy pro 32 vyhybek. Pokud se neudela vetsi klavesnice nebo sofistikovanejsi ovladani, je to konecny limit pro toto zarizeni. Nebo se muzou delat vlakove cesty a tam je zase problem male pameti EEPROM. Vyhoda je lacinost a "jednoduchost", pro trosku znaleho elektroniky. Dalsi vyhoda je napajeni i prikazy jen na dvou dratech.
Proto akceptuji to, ze nekdo dava prednost lacinemu a jednoduchemu reseni.
---
Nevyhoda meho reseni, ktere mam hotove, je v tom, ze je trosku vetsi, protoze potrebuji zpetny ohlas, zamykani vlakove cesty a indikaci prujezdu pres detekce a podle toho nastavovani navestidel. Teda klasika roztrousene inteligence. Protoze to byla jednoucelovka, nikde jsem to neprezentoval. Ted mne inspirovalo, ze je to vlastne zavisle jen na programu a ten se muze napisat tak, aby to bylo pres EEPROM konfigurovatelne. Nikdy jsem nemel zajem to udelat co nejlacinejsi, ale presto jednoduche, neb jak pise klasik, "slozite to umi udelat kazdy blbec".
---
Taky cena je pochopitelne jina, protoze to ma klavesnici a display, bez toho se to udelat neda. Takze pohodli obsluhy a ovladatelnost je na uplne jine urovni nez Fuldovo reseni. Zkusim to v dohledne dobe zdokumentovat a zavesit na Railnet.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 05 srp, 2012 6:40 pm

Zdeno - nedělej prosím závěry tam kde nemáš informace a pokud možno si přečti co jsem napsal hned na začátku.
Matice je 8x16 (prakticky každé moje zařízení používá tuto matici), ovládání je přepínači a nikoli tlačítky, takže 128 vyhybek (nebo jiného příslušenství)

Je to vhodné téměř jen a pouze pro ovládací panely, které mají "optické rozložení" (tedy panel s mapkou a přepínače v místech vyhybek - jako to má třeba Milan u Luby) a je to vhodné pro kolejiště, kde není nutné budovat nějakou zpětnou vazbu, protože uživatel se prostě rozhlédne a vidí.

Míro - pro tebe to také není, protože už teď máš DCC centrálu, takže je mnohem logičtější si připojit TCO ke stávající centrále a vyoužívat přednosti propojení prostřednictvím centrály, takhle by jsi tahal dvojí kabeláž.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 05 srp, 2012 7:42 pm

konecne se zaciname bavit normalne a nehadame se. Jeste by si mel opustit ten mentorsky ton a bude to dobre.
---
Pokud je to mozne, muzeme spolupracovat a muzes se o Loconetu ode mne neco naucit. Teda pokud se ti chce zase ucit neco nove. Lenz a jeho klony nemusim, protoze to pro nas neni to prave orechove a ma to spoustu omezeni. Ale ramcove ho poznam a odstavil jsem ho. Sam uznavas, ze to pro modulovkare neni vhodne. Ale pokud chces kritizovat a hodnotit Loconet, treba o nem neco vedet. Strasne se shazujes, kdyz tvrdis zjevne nepravdy.
---
Tvuj Enkoder neni vhodny pro modulovku, protoze je prilis jednoduchy a nema vubec zadnou inteligenci a ani mit nemuze, protoze nema zpetnou vazbu (sbernici). Moduly jsou velike a jedno nadrazi muze mit i vic nez 5m (Kamence 10m) a to uz neni videt, jak je ktera vyhybka nastavena. Treba serva berou okolo 1A a to rozvody nemusi akceptovat a procesor se muze restartovat a nahodi posledni stav, ktery nemusi byt pravdivy. Na modulech to muze byt kriticke, protoze jsou uzke a ve vyske 130cm. Takovy pad by mohl byt pro modely kriticky. Dalsi vec je spojovaci material. Konektory na 1A a vic, jsou problematicke a drahe. Neoplati se to flakat madehome, to se umi pekne vymstit. Ja osobne pouzivam autokonektory (faston), ale ty jsou zase lamave a je treba mit pripravene nahrady. V tomto je Loconet lepsi, protoze konektory nacvakas a pokud potrebujes silovy rozvod, da se pouzit usmernene DCC nebo tam dat adapter. Ted se asi divis, proc doporucuji jako nahradni silovy rozvod DCC ;-) No je to proto, ze DCC je ten slaby clanek digitalniho rizeni. Jeho limity jsou max 60 - 120 paketu za vterinu (podle velikosti paketu) a pokud se DCC pouziva na prislusenstvi, tak je strasne dlouha odezva na poslany prikaz na loko. Mam zjistene, ze cas nad 1 vterinu je uz spatny a obsluha to jeste zhorsi dalsim posilanim povelu.
---
Muj plan byl kdysi vymyslet male moduly vyhybek, koleji, navestidel, detekce a tim by se pouhym zasunovanim do sebe vytvoril model kolejiste a prvkami na tech pidimodulech bych ovladal kolejiste. nekde jsem to videl i profi vyrobu, ale za nehorazne ceny(20Eur modul). Pokud by se fakt daval do kazdeho modulu procesor, tak je to drahe, ale nemuselo by byt, pokud by se nasel procesor za par centu.
zdeno

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 05 srp, 2012 8:09 pm

fulda píše:Míro - pro tebe to také není, protože už teď máš DCC centrálu, takže je mnohem logičtější si připojit TCO ke stávající centrále a vyoužívat přednosti propojení prostřednictvím centrály, takhle by jsi tahal dvojí kabeláž.

To byl jen HIT jestli se Jindřich chytne a ono jo :D S mojí dvoudrátovou kabeláží,tlačítky a pár diodami jsem maximálně spokojen. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » ned 05 srp, 2012 8:22 pm

Zdeno, jenom pár nepřesností:
Pokud připustíme, že servo má spotřebu 1A, tak je stejně připojené konektorem o průřezu jen o málo větším než 1mm^2.
Pochopitelně problém se zpětnou vazbou je minimalizovanej tím, že se používají přepínače a ne tlačítka, takže se dá celkem spolehnout na to, že kam ukazuje přepínač, tam je nastavená vyhybka. A pokud se ti povede sehnat otočné přepínače na ovládání klimatizace ze škody 105, tak to na tom panelu i docela slušně vypadá.
fulda

Příspěvekod BaWiS » ned 05 srp, 2012 8:48 pm

Tak já zrobím vsuvku. Jako je to hnus se tím pročítat, místo abych se dověděl o tom, co tu Fulda vlastně představuje za hračičku, která by se mohla hodit, tak mě to tu jen zvedá ze židle, bo někteří to tu prokládají nemístnými poznámkami o jiných. Nejdřív mu řekne že se chová jak papež, pak že se "konečně nehádají" a doloží to tím, že by si měl odpustit mentorský tón. Tohle je fak sposté. Fuldo, ty máš nervy :) Fakt to nechápu. Pierdole to a tomu tématu se dál fakt vyhnu. :evil: Já nevím, možná vám ostatním to už ani nepříjde, ale tohle bezdůvodné zhazování lidí nebo se vychvalování fakt nemusím. Píšu to tu dále a neustále :D a budu psát dál. Jako tohle je v kdejakém vláknu :D

My sice jedem na lokonetu a ovládání stanice je vždycky přes pecko, takže já tohle bych v modulech nevyužil, protože pokud bych stavěl stanici, asi bych se neodlišoval od kolegů. Ale jinak se mi to fakt zamlouvá :)
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod zdeno » pon 06 srp, 2012 7:22 am

no reci se vedou, pivo se pije, ja bych to nevidel tak tragicky.
Jeste jsem se nesetkal se psem, ktery by si nehajil sve uzemi. Musis ho presvedcit, ze mas zajem spolupracovat a je na nem, zda to bere nebo ne. Fulda na mne ze zacatku hodne stekal. ;-)
---
Docela by mne zajimalo, zdy by mel nekdo zajem pokracovat ve vyvoji tech krabicek, ktere by se spojovaly do makety kolejiste(nadrazi) a slouzily na jeho ovladani. Celkovy navrh mam hotovy, ted se jedna o jeho minimalizaci na co nejmensi a nejlacinejsi variantu. Kazdy modul ma procesor a musi mit ovladaci prvky a indikaci stavu. Je to vlastne taky enkoder, jen je trosku vetsi a umoznuje spoustu veci, vcetne roztrousene inteligence.
Zatim to vychazi asi na 5 Eur na modul, coz je dost.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 06 srp, 2012 9:09 am

zdeno píše:Fulda na mne ze zacatku hodne stekal. ;-)

Což se není co divit - udělal jsem zařízení a ty jsi o něm řekl, že je k ničemu aniž by jsi si přečetl k čemu a proč jsem ho dělal.
zdeno píše:Docela by mne zajimalo, zdy by mel nekdo zajem pokracovat ve vyvoji tech krabicek, ...

To vím taky docela přesně - občas někoho ukecáš na odzkoušení něčeho co už téměř funguje, ale pomoc s vývojem, na to jsem ještě nenarazil.

Jo a pak ti někdo řekne, že roztroušená inteligence zní jako roztroušená skleróza a té se všichni bojí, takže to nikdo nechce.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 06 srp, 2012 10:48 am

hele neblbni, zase zacinas rypat ?
Ja jsem napisal, ze trepes o Loconetu a ne ze tvoje zarizeni je na nic. Nedelej ze sebe vetsiho blbce, nez skutecne jsi, to taky neni dobre.
Demagogie je silna zbran, nechtej, abych ji pouzival i ja.
---
Nikdy jsem nikoho neukecal na nic, vetsinou chteji ukecat mne, abych neco vytvoril. Napriklad Ostramo.
Mam toho za sebou dost a spousta lidi mne uznava, aspon tady na Slovensku a moje veci se prodavaji a kopiruji. Kdo o tom nevi, tak to neni moje chyba.
---
Tvoje hanliva poznamka o roztrousene inteligenci,
Jsou dve moznosti, bud o tom nevis nic nebo zase rypes a zhazujes.
Jsi "mozna" dobry elektronik, ale jako clovek jsi mne sklamal.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi