zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod rchlumecky » sob 04 bře, 2023 9:38 am

fulda píše:
zavovi píše:Zdravím,
Zapojil jsem si to zatím k centrále na UART přes následující schéma:

Ve tvojem schématu je chybně R20, na jeho místo dej pořádnej zdroj proudu, třeba jako má Zdeno. To balancování komparátoru máš poněkud odvážné, ale asi to nemusí být úplně chybně.

RailSync má na rozdíl od přímého DCC proudový limit v miliampérách a některá zařízení na to spoléhají, takže přímé připojení DCC rozhodně ne.

Mohu poprosit malinko o vysvětlení jak je určen ten výpočet rezistorů u komparátoru ? Je to dané normou, výpočtem nebo empirickým zjištěním ? u 3,3V napájení a 3.3V MCU se to bude předpokládám lišit trochu tím děličem ?

Ještě - jestli jsem dobře pochopil, že centrála má k LN "pull-up" rezistor k 12V. Jaká je jeho doporučená hodnota ? a jeho parametry se nemění s délkou (velikostí) sběrnice LN ?
Vysíláním na LN se tranzistorem "přetlačí" k GND - jak tím pádem může být Loconet opticky oddělený když se "tlačí" k té svojí GND a tím i ke GND centrály, dekodéru, ovladače ?
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 10:05 am

rchlumecky píše:Mohu poprosit malinko o vysvětlení jak je určen ten výpočet rezistorů u komparátoru ? Je to dané normou, výpočtem nebo empirickým zjištěním ? u 3,3V napájení a 3.3V MCU se to bude předpokládám lišit trochu tím děličem ?

To je nevyhoda Arduina, s tim nic nenadelas.
Pokud se pouzije 3V3, tak je lepsi pripojit RxD pres delic 100k/39k na RXD procesoru.
rchlumecky píše:Ještě - jestli jsem dobře pochopil, že centrála má k LN "pull-up" rezistor k 12V. Jaká je jeho doporučená hodnota ? a jeho parametry se nemění s délkou (velikostí) sběrnice LN ?
Vysíláním na LN se tranzistorem "přetlačí" k GND - jak tím pádem může být Loconet opticky oddělený když se "tlačí" k té svojí GND a tím i ke GND centrály, dekodéru, ovladače ?

Toto zapojeni uz nepouzivam, ale je tam videt opticke odeleni. Dnes pouzivam jine zapojeni Loconet sbernice.
asd.jpg
zdeno

Příspěvekod Pater » sob 04 bře, 2023 10:18 am

rchlumecky píše:Mohu poprosit malinko o vysvětlení jak je určen ten výpočet rezistorů u komparátoru ? Je to dané normou, výpočtem nebo empirickým zjištěním ? u 3,3V napájení a 3.3V MCU se to bude předpokládám lišit trochu tím děličem ?

Normou a výpočtem. Pokud jsi četl Fuldův článek, tak se počítá s rozhodovací úrovní 4V. U 3,3V verze se nemusí lišit, pokud bude komparátor připojen na vyšší napájení.
rchlumecky píše:Ještě - jestli jsem dobře pochopil, že centrála má k LN "pull-up" rezistor k 12V. Jaká je jeho doporučená hodnota ? a jeho parametry se nemění s délkou (velikostí) sběrnice LN ?

Pull-up vytváří právě ten proudový zdroj. Doporučovaná hodnota je 15mA.
Vše se dá vyčíst v tomto dokumentu.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 11:47 am

Pater píše: Pokud jsi četl Fuldův článek

Fulda je neco podobne ako Wikipedia, teda je nutne ho brat s velikou rezervou.
To same GitHub, viz "mne to funguje" :D
zdeno

Příspěvekod Pater » sob 04 bře, 2023 12:39 pm

zdeno píše:Fulda je neco podobne ako Wikipedia, teda je nutne ho brat s velikou rezervou.

Mohl by jsi jako odborník, místo podobných nemístných poznámek, alespoň napsat, co je v tom článku špatně?
Pater

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 1:34 pm

Pater píše:
zdeno píše:Fulda je neco podobne ako Wikipedia, teda je nutne ho brat s velikou rezervou.

Mohl by jsi jako odborník, místo podobných nemístných poznámek, alespoň napsat, co je v tom článku špatně?

Proste je to napisane po Fuldovsky,
1. Signály RailSync obsahují diferenciální DCC signál, pak je vždy v jednom přítomné napětí (řekněme 14V) a ve druhém je 0V. Potom je maximální proud který je možné odebírat roven proudu v jednom vodiči I = (UMAX - UNOM)/R = (14 - 7) / 27 = 259mA
toto neni pravda, je mozne z kazde vetve brat 15/27 az 500mA, teda presne napisane, pokud to zvlada drop-out stabilizator v ovladaci.
Jediny problem su prechodove odpory, ktore snizuji napeti RailSyn. Proste je to blbost.
potřebujeme tento být schopni tento zakončovací zdroj odpojit
to neni zakoncovaci zdroj, to je podminka, bez toho proste Loconet nefunguje, vetsinou byva primo v centrale.
je spíše praktická obezlička pro instalace s velmi dlouhým rozvodem, kdy maximální napětí vytvořené pomocí Pull Up poklesne pod přípustnou hranici
pokles napeti je zpusobeny velkym odberem na Loconetu, pokud prilis zvysite proudovy zdroj, tak hrozi odpaleni budicich tranzistoru. Ale proti prechodovym odporum to nepomuze.
---
Takovych polopravd je tam spoustu, verim tomu, ze sam Fulda by nektere sve tvrzeni poopravil.
Je to poplatne dobe vzniku a vedomosti v tom case.
zdeno

Příspěvekod Pater » sob 04 bře, 2023 2:31 pm

Děkuji za odpověď.
Ten druhý text "potřebujeme tento být schopni tento zakončovací zdroj odpojit" je trochu vytržený z kontextu a je třeba uvést celou větu:
"Aby bylo možné se rozhodnout, v jaké aplikaci se náš přípravek nachází, potřebujeme tento být schopni tento zakončovací zdroj odpojit."
Přípravek je totiž vytvořen jako univerzální a je možnost jej použít i na straně např. ovladače, a tam tento zdroj musíme opravdu odpojit.
Nechci se ale přít o každé slovíčko.
zdeno píše:Je to poplatne dobe vzniku a vedomosti v tom case.

Neměl by někdo odkaz na podobný článek, kde je vše správně a podrobně popsáno?
Pater

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 4:40 pm

Pater píše:"Aby bylo možné se rozhodnout, v jaké aplikaci se náš přípravek nachází, potřebujeme tento být schopni tento zakončovací zdroj odpojit."
Přípravek je totiž vytvořen jako univerzální a je možnost jej použít i na straně např. ovladače, a tam tento zdroj musíme opravdu odpojit.

Opakujem, bez zdroje 15mA proste Loconet nefunguje. Duplicita je nevhodna, hrozi zniceni budicich tranzistoru. Troufam si tvrdit, ze zdroj proudu nad 50mA je uz kritcky.
Byl jsem na vic nez 50 setkanich a vsude stacil zdroj proudu 15mA a to jen v centrale.

Pater píše:Neměl by někdo odkaz na podobný článek, kde je vše správně a podrobně popsáno?

Uz jsem zacal, ale na Railnetu.sk mne presvedcili, ze blbcum to nepomuze a znaly si poradi aj sam.
Je to celkem obrovske a nejvetsi problem su vyjimky a zpetna kompatibilita, ktera je ve vsem. Treba parove rizeni.
zdeno

Příspěvekod fulda » sob 04 bře, 2023 7:52 pm

zdeno píše:
Pater píše:"Aby bylo možné se rozhodnout, v jaké aplikaci se náš přípravek nachází, potřebujeme tento být schopni tento zakončovací zdroj odpojit."

Opakujem, bez zdroje 15mA proste Loconet nefunguje. Duplicita je nevhodna, hrozi zniceni budicich tranzistoru.

Asi jsem přepracovaný, nebo tomu nerozumím. Asi nemá cenu komentovat co tu všechno bylo napsáno. Jenom se tak zeptám veřejnosti. Označil jsem část červeně a druhou část zeleně. Nevím, jestli moje znalost je na dostatečné úrovni, ale pokud v systému musí být jeden zdroj, ale nemají tam být dva zdroje, tak se mi jako logické zdá udělat na zdroj vypínač, aby bylo možné vypnout ten duplicitní. Ale jak říkám, nerozumím tomu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 8:44 pm

fulda píše: ale pokud v systému musí být jeden zdroj, ale nemají tam být dva zdroje, tak se mi jako logické zdá udělat na zdroj vypínač, aby bylo možné vypnout ten duplicitní.

souhlas, kdyz ten druhy se proste vypne nebo se nezapoji. Vidis problem tam, kde neni. Napisal som, ze duplicita je nevhodna.
Ono aj vysoka kapacita hraje svoji roli, bud zpomali hrany nebo muze znicit tranzistory.
Treba BC 147 (547) s povolenym proudem 100mA je na hrane a uz jsem ich nekolik znicil.
Pouzivam BC337 s povolenym proudem 800mA a tam je tolerance dost vysoka.
Teda pokud vidim zapojeni s BC547, tak mam hned jasno, ze to navrhoval clovek bez praxe.
---
Jinak nejvetsi zrada je to, ked je nefunkcni jeden z RailSyn 6/6, teda pin 1 nebo 6.
Potom tvrde zalezi na tom, ci vyhlazovaci kondik to stiha vyhladit a pokud ne, padaji ovladace do cerveneho modu.
Teda kondik by mel mit nizke ESR a stihat to. Odhadujem minimalni kapacitun 10-33uF.
Vetsi je zbytecny, akurat je vysoky nabeh proudu pri zasunuti ovladace.
Naposledy upravil zdeno dne sob 04 bře, 2023 8:55 pm, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod rchlumecky » sob 04 bře, 2023 8:55 pm

zdeno píše:

Opakujem, bez zdroje 15mA proste Loconet nefunguje. Duplicita je nevhodna, hrozi zniceni budicich tranzistoru. Troufam si tvrdit, ze zdroj proudu nad 50mA je uz kritcky.
Byl jsem na vic nez 50 setkanich a vsude stacil zdroj proudu 15mA a to jen v centrale.

Tak přesně kvůli tomu je ten Jumper ne ? Použije se, když tam jiný zdroj není a nefungovalo bylo to - a nepoužije se, když už je tam centrála, takže duplicita nevznikne jak píšete ... takže tam chyba není jen je to universální

Pater píše:Neměl by někdo odkaz na podobný článek, kde je vše správně a podrobně popsáno?
Uz jsem zacal, ale na Railnetu.sk mne presvedcili, ze blbcum to nepomuze a znaly si poradi aj sam.
Je to celkem obrovske a nejvetsi problem su vyjimky a zpetna kompatibilita, ktera je ve vsem. Treba parove rizeni.

No škoda, že Vás přesvědčili - a oni co Vás přesvědčili jsou Ti znalí - nebo Ti blbci ?
rchlumecky

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 9:05 pm

rchlumecky píše:Tak přesně kvůli tomu je ten Jumper ne ? Použije se, když tam jiný zdroj není a nefungovalo bylo to - a nepoužije se, když už je tam centrála, takže duplicita nevznikne jak píšete ... takže tam chyba není jen je to universální.

Problem je v tom, ze to tam ani vubec nemusi byt, protoze deti a blbci su zapometlivci.
Tim myslim, ze je lepsi problemum predchazet, nez se potom divit.

rchlumecky píše:No škoda, že Vás přesvědčili - a oni co Vás přesvědčili jsou Ti znalí - nebo Ti blbci ?

Myslim, ze Mezsarosovci, co pomahali rozsirovat a vyrabeli Minibox, patri mezi ty znale.
Delaji aj zvuky do loko, teda by o tom meli neco vedet.
Ale to je muj nazor a ja je celkem uznavam a jejich pripominky jsou pro mne dulezite.
zdeno

Příspěvekod rchlumecky » sob 04 bře, 2023 9:20 pm

zdeno píše:
rchlumecky píše:Tak přesně kvůli tomu je ten Jumper ne ? Použije se, když tam jiný zdroj není a nefungovalo bylo to - a nepoužije se, když už je tam centrála, takže duplicita nevznikne jak píšete ... takže tam chyba není jen je to universální.

Problem je v tom, ze to tam ani vubec nemusi byt, protoze deti a blbci su zapometlivci.
Tim myslim, ze je lepsi problemum predchazet, nez se potom divit.

rchlumecky píše:No škoda, že Vás přesvědčili - a oni co Vás přesvědčili jsou Ti znalí - nebo Ti blbci ?

Myslim, ze Mezsarosovci, co pomahali rozsirovat a vyrabeli Minibox, patri mezi ty znale.
Delaji aj zvuky do loko, teda by o tom meli neco vedet.
Ale to je muj nazor a ja je celkem uznavam a jejich pripominky jsou pro mne dulezite.

Aha, tak pak jen nechápu, že Vás přesvědčovali, aby jste něco NENAPSAL - to by neměli důvod dělat ... to je nějaký divný ...
rchlumecky

Příspěvekod zdeno » sob 04 bře, 2023 9:33 pm

rchlumecky píše:Aha, tak pak jen nechápu, že Vás přesvědčovali, aby jste něco NENAPSAL - to by neměli důvod dělat ... to je nějaký divný ...

Ale ja napisal asi 3 strany a zeptal se, co si o tom mysli. Nerad delam zbytecne veci.
---
Ono nosit kožu na trh, neni prilis popularni a oni to dobre poznaju.
I tady na foru je par jedincov, co mne dokazi otravit a snazi sa mi rozkazovat,
co mam delat za svoje peniaze a ve svem volnem case.
zdeno

Příspěvekod zdeno » ned 05 bře, 2023 7:31 am

na Fuldovom clanku mi vadi nejvic to, ze se zaobera veci davno vyresenou a to je fyzicka vrstva Loconetu.
Tam uz davno nejsou problemy a da se vybrat nejvhodnejsi zapojeni podle pozadavku.
Opravdu uz hodne dlouho jsem se nesetkal s tim, ze by byl problem s fyzickym pripojenim Loconetu.
---
Mne osobne vadi nejvic, ze neexistuje silovy rozvod Loconetu a musi se tahnout extra napajeni pre silove veci.
Ja pouzivam https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2019120001 pro silove prislusenstvi.
Je to dost podobne DCC, ale neni to neni po dvou dratech, ale po trech.
Nejvetsi vyhoda je omezeni zemnicich smycek, omezenim duplicity Ground pres RJ12 6/6, ktere se nemusi pouzivat.
---
Dal mi vadi to, ze programy Fulda obchazi velkym obloukem a mysli si, ze GitHub vyresi vsechno.
Treba si uvedomit, ze aj tam jsou lidi, kteri delaji chyby. Chyby dela kazdy z nas.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi