Jak vybírat DCC centrálu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Jak vybírat DCC centrálu

Příspěvekod sidlo » stř 20 lis, 2024 7:35 am

Jirkátor odpověděl za mne. Já bych to nerozlišoval na začátečník a pokročilý, ale na dítě které dostane vláček pod stromeček a na Tři krále ho to přestane bavit, a na modeláře který se chce někam dopracovat. Pro ty, co nechtějí pouze kroužit na koberci, je z21 zbytečná ztráta času i peněz. Z mé vlastní zkušenosti - začal jsem kdysi nejlevnějším možným řešením. Postupem doby jsem musel dokupovat různé doplňky k centrále. Ve výsledku mám drahou centrálu, která neumí to co umí centrály jiné.
sidlo

Příspěvekod HonzaM » stř 20 lis, 2024 8:14 am

K napsání tohoto pŕíspěvku mne přivedl dotaz účastníka tempotaxi na naprogramování dlouhé adresy s centrálou Piko 55821 WLAN v jeho vláknu Stanice Stará a Nová Ves.
Našel jsem si návod k té centrále na stránce https://www.elektrickevlacky.cz/documents/PI55823.pdf. Jak je zřejmé, Piko se rozhodlo jít co nejvíce vlastní cestou s minimem kompatibility. K centrále lze použít jen jejich ovladač, používá unikátní protokol, nelze tedy použít ani ovladače s protokoly XpressNet ani LocoNet, tedy ani MultiMaus, ani DaisyII nebo Fred, ani bezdrátové WiFi jako WLANmaus nebo ESU MobileControl II, ani ovládání mobilem s aplikacemi Z21 nebo Engine Driver.
Konektor pro připojení boosteru jedině booster Piko.
Zvolili tedy cestu naprosto odlišnou od YaMoRC jejichž centrála YD7010 je naopak kompatibilní těměř se vším co vám pŕijde do ruky.
Opačnou cestu zvolil i Uhlenbrock, s jeho centrálou Daisy II WLAN lze používat i Multimaus, WLANmaus, ESU Mobile Control II, stejně jako předchozí Daisy II má LocoNet.
Všestrannější je i Railbox RB1110, k niž lze použít Multimaus, WLANmaus, mobil s aplikací Z21, příslušenství LocoNet.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod salem1309 » stř 11 pro, 2024 10:02 am

Dobrý deň.Taká jednoduchá otázka...v tabuľke prehladu centrál nie je na centrále YD7010 zapísaný výstup B-Bus systému ROCO.Ale výrobca ho pri centrále uvádza...a kedže tejto tabuľke dôverujem,tak neviem, či sa to zabudlo dopísať , alebo... :idea: ďakujem..
Naposledy upravil salem1309 dne stř 11 pro, 2024 6:11 pm, celkově upraveno 1
salem1309

Příspěvekod HonzaM » stř 11 pro, 2024 1:23 pm

salem1309 píše:Dobrý deň.Taká jednoduchá otázka...v tabuľke prehladu centrál nie je na centrále YD7010 zapísaný výstup B-Bus systému ROCO.Ale výrobca ho pri centrále uvádza...a kedže tejto tabuľke dôverujem,tak neviem, či sa tam zabudol dopísať , alebo... :idea: ďakujem..

Chybu jsem opravil, centrála YD7010 výstup pro B-bus má.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod salem1309 » stř 11 pro, 2024 6:12 pm

super ,vďaka. :)
salem1309

Příspěvekod HonzaM » pon 21 dub, 2025 3:11 pm

Po delší době jsem se podíval na aktuální nabídku centrál, prošel jsem e-shopy a byl jsem překvapen jak malá aktuální nabídka centrál je na českém trhu. Řada z centrál v tabulce na trhu již není nebo se na trhu ani neobjevila.
Upravená tabulka je na

Porovnání DCC centrál[/quote]
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod pavmar » úte 22 dub, 2025 5:01 am

Za mě v dnešní době je asi poměr cena výkon jednoznačně RB1110 nejvšestrannější a přitom není drahá. Umí v podstatě stejné věci jako cetrály které jsou 2-3x dražší. Za mě naprostá spokojenost
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Příspěvekod Fox » úte 22 dub, 2025 12:26 pm

Máš na mysli jen nabídku CZ e-shopů (a proto chybí třeba YaMoRc YD7010)?
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod pavmar » úte 22 dub, 2025 12:29 pm

Fox píše:Máš na mysli jen nabídku CZ e-shopů (a proto chybí třeba YaMoRc YD7010)?

mám doma i DR5000 a le ta YD7010 je za ty prachy dost mimo viděl jsem ji někde v nabídce za 7500kč.
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Příspěvekod vmucha » úte 22 dub, 2025 1:37 pm

Ona i u výrobce vyjde na podobné peníze. 260E
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Re: Jak vybírat DCC centrá

Příspěvekod HonzaM » úte 22 dub, 2025 4:00 pm

Fox píše:Máš na mysli jen nabídku CZ e-shopů (a proto chybí třeba YaMoRc YD7010)?

YD7010 jsem v tabulce nenechal vzhledem k tomu, že výrobce nepočítá s prodejem do ČR. V Evropě je samozřejmě podstatně větší nabídka centrál, ale domnívám se, že není mnoho zejména začínajících modelářů, kteří mají zájem o centrálu za níž zaplatí přes sedm tisíc, musí si ji koupit v zahraničí a nebudou mít servisní zázemí. Centrála není lokalizovéna a výrobce s doplněním češtiny nepočítá. RB1110 nepodporuje WiThrottle protokol, ale prakticky všechno co uměla DR5000 umí také. Lze ji ovládat Multimausem, Daisy II, Piko Smart Control Light, bezdrátově WiFi WLANmaus, lze ji ovládat mobilem nebo tabletem, lze používat zpětné hlášení S88 i LocoNet, lze ji ovládat FREDy, ovládat veškeré DCC příslušenství, ale také komponenty LocoNet, třeba MGP.
Myslím, že je vhodné v tomto vláknu upozornit na problém kompatibility. Piko příšlo s cenově zajímavou novinkou setu centrály s ovladačem Piko Smart Control WLAN, jenže se rozhodli jít vlastní cestou a nepoužili ke komunikaci zavedené protokoly, ani Z21 ani WiThrottle , s centrálou lze používat pouze jejich ovladač Smart Control WLAN, ten ale nelze používat se žádnou jinou centrálou. Centrálu nelze ovládat žádným “drátovým” ovladačem (ani jejich vlastním Smart Control Light). Naproti tomu třeba Uhlenbrock u nových centrál Daisy II WLAN i ovladače Daisy II WLAN umožňuje používat oba protokoly, jak u nich dříve zavedeného WiThrottle, tak široce rozšířeného Z21.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod adix » sob 26 dub, 2025 7:49 am

Pro začínajícího modeláře není volba jednoduchá, ale ani modelář, který by rád rozšířil možností své centrály, nemá moc na výběr. Škoda, že skončil Digikeijs. YD7110 je sice prima, ovšem cenově už je trochu jinde a hlavně pro ni asi musíte do Německa.
adix

Předchozí

Zpět na DCC v praxi