Jak vybírat DCC centrálu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Jak vybírat DCC centrálu

Příspěvekod HonzaM » pát 13 zář, 2024 9:35 pm

Zlámalík píše:Ehm, HonzaV píše, že chce TCS...

Honzav ale také položil otázku a to i na mne, zda opravdu každá centrála potřebuje k nastavení Android, ale YD7010 ho nepotřebuje, proto jsem sem dal ten příspěvek. Nijak mu TCS-2 nevymlouvám, je jen na něm co si vybere.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaV » sob 14 zář, 2024 9:35 am

Ehm. HonzaV píše, že na podzim zase bude vrtat své koleje a rozhodl se opustit analog a bude mít DCC. Toť vstupní myšlenka do vlákna.

HonzaV mezi řádky píše, že jakkoliv se na tomto fóru dokáže dostat k informaci, tak ho mrzí, že poměr odpověď na dotaz vs. odpovědi stranou, bokem, invektivy a další balast je tak 1/19. A to je škoda. :(

Honza hledal DCC a ačkoliv je zde ve vlákně ta 1/20 informace, stejně jsem se nedozvěděl, co jsem potřeboval. Vaše odpovědi tazateli na úrovni ZŠ jsou bohužel na úrovni PhD. :shock: všude jsem našel buď jen názvy protokolů, nebo i příslušenství, nikde však obrácené vysvětlení.s čím začít, co děla na kolejišti co, co se kdy dá postupně doplňovat.
Pro ježdění doma s pár mašinami potřebuje:
Pro ježdění s více strojvůdci v klubu potřebuješ:
Pro ježdění na akcích, kde se sejde více modulů potřebuješ:

Pro ovládání kolejiště potřebuješ
Pro řízení výhybek:
Pro řízení signalizace:
Pro informace o tom, že na nějaké koleji je masina/vagon potřebuješ:

Proste polopaticky pro “toho rodiče, který by se svými dětmi rad začal”.

Přišlo mi, že pro mé potřeby jet pár mašin, časem přestavit výhybky - třeba i do cest, vědět na kterém úseku něco je, a třebas i rozsvítí nějaké domečky, ovládat jízdu a příslušenství z mobilu svede tu práci většina centrál.

Rozhodoval jsem se tedy mezi Z21 a TCS-2 s tím, že hlavní ovladače mají být mobily, počítač. Neplánuji brát někam ani moje mašiny, ani koleje. Maximálně mít vedle vlakodromu pro syna ještě malou stanici s posuvnou na hraní a zkoušení pro mne.

Tak snad jsem vybral dobře. A reakce prosím ideálně soukromě v SZ.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod fulda » sob 14 zář, 2024 2:10 pm

Pro ježdění doma s pár mašinama potřebuješ:
kup si startset s bílou z21 a červenou MultiMaus. Když najdeš takovek, kde je v setu hezká mašinka, je to vůbec dobrej začátek.
Až si najdeš kamaráda, kterej bude jezdit s tebou, pohledej si druhou červenou multimaus. Pokud těch kamarádů bude víc, tak si dokoupíš rozšíření na wifi a kamarádi budou jezdit z telefonu.

Je to ekonomicky efektivní a vydrží ti to několik let.

Do deseti minut se tu seběhnou poradci, kteří ti poradí nějakou vychytávku, kterou strašně nutně potřebuješ a proto si musíš koupit centrálu jen o trochu dražší, než je celej tenhle set. A taky k ní nějakej bezva ovladač, kterej je taky dražší a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Fox » sob 14 zář, 2024 3:12 pm

A hned běží jeden takový poradce :lol: . Fulda má pravdu, věř zkušenému... k tomu jen dodám z mé praxe: nevím jak ostatní, ale když nemám v ruce pořádný ovladač s kolečkem a musím pořád místo vlaku sledovat displej mobilu, mám poloviční zábavu.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod hank61 » sob 14 zář, 2024 3:42 pm

Fulda má naprostou pravdu. Nespekulj a jdi osvědčenou a cenově výhodnou cestou. Já osobně mám dvě z21 a dvě červené myši na drátech a jednu černou wifi myš od Roco a nedám na ně dopustit :wink: Zkoušel jsem lokomotivy ovládat i tabletem, ale velice rychle jsem se vrátil ke klasické myši s kolečkem, a tablet používám již pouze pro programování lokodekodérů.
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Jirkátor » sob 14 zář, 2024 4:53 pm

Taky souhlasím s Fuldou. Samotné ovládání jízdy vlaku na displeji je poměrně nepraktické. Sám používám dvě Multimyši a rozhodně bych neměnil to kolečko za šoupání palcem po telefonu. Přiznávám, že ovládání funkcí F11 a vyšších bude na mobilu asi pohodlnější, ale i na Multimyši není nijak náročné. S výběrem lokomotivy, kterou zrovna chceš ovládat, je to podobné.
Také předpověděl, že ti někdo poradí vychytávku, tak se toho ujmu já: dá se k té myši koupit kroucený kabel. Sice to není za desetikorun, ale je k nezaplacení. Doporučuji každému.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod sidlo » sob 14 zář, 2024 5:33 pm

Prakticky výhradně jezdím s telefonem. Dívat se na něj nemusím. Funkce mají názvy a ne čísla. Když změním lokomotivu, tak vím kde co mám.
sidlo

Příspěvekod HonzaM » ned 15 zář, 2024 5:39 am

Nejlevnějším začátkem do digi je centrála Railbox RB1110 za 2800 Kč. K ovládání stačí mobil, který dnes má asi každý. K ovládání po kabelu lze koupit Multimaus, ten lze koupit nový za cca 2500 Kč, použitý i levněji, nebo pro bezdrátové ovládání WLANmaus který lze na trhu najít od cca 3200 Kč, protože tahle centrála má wifi. Za 6000 Kč má tedy majitel centrálu s bezdrátovým ovládáním za stejnou cenu jako startset z21 s Multimaus s kabelovým ovládáním, bez možnosti ovládání mobilem nebo bezdrátovým ovladačem - k tomu by k z21 musel dokoupit rozšíření pro wifi.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » ned 15 zář, 2024 8:54 am

HonzaM píše:Nejlevnějším začátkem do digi je centrála Railbox RB1110 za 2800 Kč. K ovládání stačí mobil, který dnes má asi každý. K ovládání po kabelu lze koupit Multimaus, ten lze koupit nový za cca 2500 Kč, použitý i levněji, nebo pro bezdrátové ovládání WLANmaus který lze na trhu najít od cca 3200 Kč, protože tahle centrála má wifi. Za 6000 Kč má tedy majitel centrálu s bezdrátovým ovládáním za stejnou cenu jako startset z21 s Multimaus s kabelovým ovládáním, bez možnosti ovládání mobilem nebo bezdrátovým ovladačem - k tomu by k z21 musel dokoupit rozšíření pro wifi.

... zatímco set z21 s multimaus a zdrojem běžně koupíš za 4000. To bývá v našem kraji méně než 2800 + 2500.

Tohle je přesně ten post, před kterým bych rád varoval. Uvádí se v něm jen částečné ceny a velmi často se zamlčuje "pár drobností", které musíš dokoupit. Trochu připomíná jeden český film.

Nejlevnější je pochopitelně NanoL s ovladačem MiniMausL, ale to je úplně jiný typ zařízení a není vhodný pro začátečníky, takže ti jej nemohu doporučit.
fulda

Příspěvekod Pavel-HP » ned 15 zář, 2024 11:26 am

HonzaM píše:Nejlevnějším začátkem do digi je centrála Railbox RB1110 za 2800 Kč. K ovládání stačí mobil, který dnes má asi každý. K ovládání po kabelu lze koupit Multimaus, ten lze koupit nový za cca 2500 Kč, použitý i levněji, nebo pro bezdrátové ovládání WLANmaus který lze na trhu najít od cca 3200 Kč, protože tahle centrála má wifi. Za 6000 Kč má tedy majitel centrálu s bezdrátovým ovládáním za stejnou cenu jako startset z21 s Multimaus s kabelovým ovládáním, bez možnosti ovládání mobilem nebo bezdrátovým ovladačem - k tomu by k z21 musel dokoupit rozšíření pro wifi.

A už je to tady ... toto trvalo
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Zlámalík » ned 15 zář, 2024 12:37 pm

HonzaM nezklame.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » ned 15 zář, 2024 1:05 pm

V čem je problém, není to pravda? Myslím, že je to objektivní názor. Pokud to není pravda, tak mne opravte.
Každý se může splésť.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 15 zář, 2024 2:49 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod sidlo » ned 15 zář, 2024 2:01 pm

Tak teda nevím, kdo se tady plete víc. Zdali HonzaM nebo fulda.
Aktuální nabídka uzamčené z21start + multiMAUS na Aukro je 3799 Kč, a to ještě nezačalo přihazování.

z21.png
sidlo

Příspěvekod fulda » ned 15 zář, 2024 5:46 pm

sidlo píše:Tak teda nevím, kdo se tady plete víc. Zdali HonzaM nebo fulda.
Aktuální nabídka uzamčené z21start + multiMAUS na Aukro je 3799 Kč, a to ještě nezačalo přihazování.

Ano, na aukru je hodně prodejců, kteří doufají, že někoho nachytají. Na tomto fóru je pro ně speciální vlákno.
Třeba TADY je odemčená i s wifi routerem za 4000. a včil mudruj.

... a to nemluvím o vhodnosti pro začátečníky, ta je u z21 s multimaus jasná.
fulda

Příspěvekod Jirkátor » ned 15 zář, 2024 5:57 pm

Jako první seznámení se s DCC, je z21start naprosto ideální. Koupil jsem jí synovi před pár lety k Vánocům se start setem a dal jsem to na první dobrou. Že má jistá omezení mi začalo vadit až při plánování stavby kolejiště a tak jsem ji vyměnil za DR5000, přesto na ni nedám dopustit.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi