Jak vybírat DCC centrálu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Volba centrály v roce 2023

Příspěvekod zdeno » pon 06 lis, 2023 12:45 pm

HonzaM píše:. Mohl by ses toho zdeno ujmout?

Kdyby si nenapisal pozadavek na doplneni, tak bych cele vlakno ignoroval.
dal ses na vojnu, tak makej. O svem volnem case si rozhoduj jak chces, ale do toho meho mi nekecej.
---
Muj nazor je takovy, ze mudry tu tabulku nepotrebuje a neznaly si musi nechat poradit.
Muj nazor je, ze skoro kazdy si vybere cestu nejmensiho odporu. A ten je u kazdeho jiny.
Jen velmi malo lidi dokaze premyslet dopredu. Tim nemyslim den, ale par mesicu.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » pon 06 lis, 2023 1:05 pm

fulda píše:Tím bych nechtěl znevažovat práci potřebnou k vytvoření a rozhodně to nechci považovat za neužitečné, jen je to prostě jeden ze srovnávačů, který sleduje nějaký cíl a dá se očekávat, že pro mnoho uživatelů ten cíl může být jiný.

Jindro, nepokoušel jsem se o hodnocení ani srovnávání, to ať si udělá každý sám. Dal jsem sem pouze centrály, které jsou aktuálně na trhu, proto tady nenajdeš Minibox ani původní Multimaus. Pokud jde o Lenze, dal jsem tam vše aktuální, o čem mi jeden výzamný prodejce této značky posyktl informace.
Nedělám si iluze že by ta tabulka byla dokonalá aby kompletní. Je samozřejmě lepší, když by byla každá centrála popsána do všech prodrobností. Podstatné je, aby v ní nebyly chyby, pokud o nich dostanu informaci, opravím je.
Naštěstí nejsem prodejcem ani jedné z centrál v tabulce (a ani žádné další) a nemám důvod ani srovnávat a hodnotit která je lepší nebo horší.
To další co píšeš předpokládá spíš příručku, kdebude například vysvětleno jak funguje S88 a třeba v závislosti na počtu detekovaných bodů, v čem je třeba pro detekci obsazení a obecně zpětnému hlášení lepšé komponent, jeho nevýhody proti LocoNetu, co naopak podle Tebe LocoNetu chybí. Je to samozřejmě závislé i na názoru, zkušenostech a zvyklostech. A také na tom, kdo je zákazník a jaké má představy.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod D » pon 06 lis, 2023 1:09 pm

HonzaM:
Doplnil jsem údaje do tabulky. Zejména odkazy na výrobce a opravil jsem informace o Z21. Můžeš převzít odtam nebo naopak už vyplňovat další údaje rovnou on-line.

fulda:
Smyslem asi bylo nabídnout přehled současných DCC centrál dostupných v obchodech. Tebou uvedené příklady k nim nepatří.
D

Příspěvekod michal_n_cz » pon 06 lis, 2023 1:13 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:. Mohl by ses toho zdeno ujmout?

Kdyby si nenapisal pozadavek na doplneni, tak bych cele vlakno ignoroval.
dal ses na vojnu, tak makej. O svem volnem case si rozhoduj jak chces, ale do toho meho mi nekecej.
---
Muj nazor je takovy, ze mudry tu tabulku nepotrebuje a neznaly si musi nechat poradit.
Muj nazor je, ze skoro kazdy si vybere cestu nejmensiho odporu. A ten je u kazdeho jiny.
Jen velmi malo lidi dokaze premyslet dopredu. Tim nemyslim den, ale par mesicu.

Ťuk, ťuk ... Je někdo doma? Jasně Honza napsal napište mi přímo t.j. SZ...
michal_n_cz

Příspěvekod fulda » pon 06 lis, 2023 2:20 pm

D píše:fulda:
Smyslem asi bylo nabídnout přehled současných DCC centrál dostupných v obchodech. Tebou uvedené příklady k nim nepatří.

Tuhle odpověď jsem čekal, ale ne zrovna od tebe.
Pokud bychom se jí drželi nějak striktněji, tak by tam patřila i NanoY s cenou 1000,- a zároveň tam nemá co dělat YD7110, to je taková paní colombová.
Ale to jsme v poněkud akademické části diskuze.
Jdu si tam tu NanoY doplnit, pro tu legraci
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirkátor » pon 06 lis, 2023 2:55 pm

Jo, jo, nadávat na práci někoho jiného je tak snadné a pohodlné, že? :roll:

Ani jeden z vás neocenil ten nápad takovou tabulku udělat, natož říct: díky, to je dobrý nápad. Jen tu zase zasí.ráte původně smysluplné vlákno. 15 stran a z toho je na 10 jenom vzájemné poměřování pinďourů a ventilování vzájemných averzí. Tak, jako ve většině ostatních. Jeden moudrý pán kdysi řekl: mluv, jen když to, co chceš říct, je lepší než ticho.

Omlouvám se za offtopic, ale už ty věčné malicherné dohady o lejnu nedávám. Honzo, Tobě díky za snahu pomoct ostatním.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod HonzaM » pon 06 lis, 2023 6:55 pm

D píše:HonzaM:
Doplnil jsem údaje do tabulky. Zejména odkazy na výrobce a opravil jsem informace o Z21. Můžeš převzít odtam nebo naopak už vyplňovat další údaje rovnou on-line.

Ideální je pokračovat on-line, již jsem to v několika případech udělal. Výborný nápad je doplnění katalogových čísel a odkaz na ceny a katalogová čísla u rozšiřujících modulů.
Od polskéko výrobce jsem dostal informaci, že v příštím měsící plánují rozšíření počtu lokomotovních funkcí na 69 a na desku bude doplněn DC-DC modul LM2596 pro nastavení napětí do kolejí.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 06 lis, 2023 9:18 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod michal_n_cz » pon 06 lis, 2023 7:42 pm

HonzaM píše:Od polskéko výrobce jsem dostal informaci, že jv příštím měsící plánují rozšíření počtu lokomotovních funkcí na 69 a na desku bude doplněn DC-DC modul LM2596 pro nastavení napětí do kolejí.

No vida, a já jsem si říkal, že je na PCB takové volné místečko na něco předpřipravené...
michal_n_cz

Příspěvekod zdeno » úte 07 lis, 2023 9:54 am

a co to vymyslet naopak ?
co by ste pozadovali od centraly DCC ??
zdeno

Příspěvekod vvitty » úte 07 lis, 2023 11:13 am

HonzaM píše:Od polskéko výrobce jsem dostal informaci, že jv příštím měsící plánují rozšíření počtu lokomotovních funkcí na 69 a na desku bude doplněn DC-DC modul LM2596 pro nastavení napětí do kolejí.

Osazovani DC-DC modulu vyrobce v planu nema, uzivatel si jej muze do centraly doplnit sam.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod zavovi » úte 07 lis, 2023 11:27 am

vvitty píše:

Osazovani DC-DC modulu vyrobce v planu nema, uzivatel si jej muze do centraly doplnit sam.

Aha, tak na to tam je to volné místo? A to si to pak člověk nastaví jen tím trimrem na desce a hotovo? Trochu zvláštní řešení. Obzvlášť, když si vezmu, kolik lidí, kteří koupili centrálu TCS/TCS-2 nejsou schopni ani připojit konektor do správné díry :-( Nebo číst návod. Myslím, že lidi obecně "hloupnou" a je potřeba pro ně dělat věci tak, aby do toho nemuseli vůbec zasahovat.

To není nic proti nikomu tady na fóru, říkám to jen obecně.
H0-DCC
Centrála TCS: http://www.zavavov.cz/tcs-2
Ovladač TCS-RC: http://www.zavavov.cz/tcs-rc
zavovi

Příspěvekod HonzaM » úte 07 lis, 2023 11:52 am

vvitty píše:

Výrobce mi napsal následující mail:
Hi,

Updated table in the attachment. Some notes:
1. We plan to add support for loco functions from F29 to F69 for our products in the coming month.
2. Voltage on the track could be adjusted after adding LM2596 DC-DC module to the PCB.

Pochopil jsem to tak, že ten modul na desku plánují dát. Je dost podivné že předpokládají, že si ho tam doplní sám. To je pak podle mne jednodušší použít zdroj o napětí 15 V, jak jsem ro řešil já. V tabulce jsem to změnil.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod BohousP » úte 07 lis, 2023 12:05 pm

Pokud se modul na desku doplní (letování 3 nebo 4 vodičů nebo pinů), je možné použít libovolný zdroj s napětím vyšším (cca o 1V), než jaké chcete nastavit.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod zdeno » úte 07 lis, 2023 12:17 pm

BohousP píše:Pokud se modul na desku doplní (letování 3 nebo 4 vodičů nebo pinů), je možné použít libovolný zdroj s napětím vyšším (cca o 1V), než jaké chcete nastavit.

a bude po zaruke, taky bych dal radsi spinany bezpecny zdroj na 15V/4A.
Ten jejich je vhodny tak na mini vrtacku.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 07 lis, 2023 12:54 pm

HonzaM píše:Výrobce mi napsal následující mail:
Hi,

Updated table in the attachment. Some notes:
1. We plan to add support for loco functions from F29 to F69 for our products in the coming month.
2. Voltage on the track could be adjusted after adding LM2596 DC-DC module to the PCB.

Pochopil jsem to tak, že ten modul na desku plánují dát. Je dost podivné že předpokládají, že si ho tam doplní sám. To je pak podle mne jednodušší použít zdroj o napětí 15 V, jak jsem ro řešil já. V tabulce jsem to změnil.

Jeden myslel .... a jak to dopadlo :)
A jsem trochu zvědavej, jak hodlají udělat F69, když norma mluví o funkcích jen do F68 :) (kapitola 2.3.6.11)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi