DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod D » sob 30 srp, 2014 4:03 pm

fulda:
Já už to ověřené mám. Číst CV umí.

pcipov:
XpressNet zásuvky potřebovat budeš, pokud chceš vlaky ovládat kabelovým ovladačem (Multimaus, Lenz). Je to spolehlivější, než bezdrát. Na počítačové i tabletové ovládání v domácích podmínkách by ti bílá z21 měla stačit. Zpětnou vazbu bude zajišťovat pouze samostatná Roco sběrnice R-BUS.

--

Doporučuji navštívit stránku Z21 - FAQ, po rozkliknutí názvu dané sběrnice u Z21/z21 je tam názorný obrázek, co se do které díry zapojuje a jak.
Naposledy upravil D dne pon 03 lis, 2014 7:38 pm, celkově upraveno 1
D

Příspěvekod D » sob 30 srp, 2014 5:23 pm

pcipov:
Rozdíl v tom není.
D

Příspěvekod Jirka_US » ned 31 srp, 2014 4:45 am

z21 stojí rovnako ako iné centrály, ktoré však samy o sebe neumožňujú ovládanie cez PC, tablet a smartfón.

Jakakoliv DCC centrala pripojena k pocitaci, na kterem bezi JMRI, umoznuje bezdratove ovladani kolejiste.
Neviem, aký má zmysel nastavovanie výstupného napätia, pokiaľ budem prevádzkovať iba svoje lokomotívy.

Pokud clovek pouziva komercni dekodery je treba dbat na max. jmenovite napeti, ktere udava vyrobce dekoderu, popr. max jmenovite napeti samotneho modelu, v obou pripadech viz navod k obsluze.
Pokiaľ mám malé koľajisko, ktoré nikdy nebudem spájať s inými, predpokladám, že nepotrebujem LocoNet .....

Neni potreba, ale minimalne se zjednodussi dratovani na kolejisti. Je celkem jedno jestli se jedna o male domaci kolejiste nebo moduly. Na rozhodovani jestli LocoNet ano nebo ne, velikost kolejiste nema zadny vliv.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod D » pon 01 zář, 2014 8:52 am

pcipov:
Ano, aplikace Z21 pro telefony a tablety slouží jen jako ruční ovladač. Kromě zmíněných funkcí umí stavět cesty jedním tlačítkem a umí tyto cesty ukázat jako postavené (zabezpečené), stejně tak ukazuje aktuální polohy výhybek a návěstidel. Lokomotivy umí celkem jednoduše spřahovat do souprav.

Žádné kreslení cest, závislosti na jízdě vlaků ani jejich automatizaci aplikace neumí. Počítačovou automatiku nenahradí, asi to nebylo cílem.

Mně na aplikaci chybí mód pro blbce (děti a laiky). Abych jim mohl svěřit řízení jedné mašinky s telefonem bez obavy, že mi přenastaví centrálu nebo nevědomky vyjedou s jiným vlakem.
D

Příspěvekod BohousP » pon 01 zář, 2014 12:52 pm

D píše:...
Mně na aplikaci chybí mód pro blbce (děti a laiky). Abych jim mohl svěřit řízení jedné mašinky s telefonem bez obavy, že mi přenastaví centrálu nebo nevědomky vyjedou s jiným vlakem.

Ano, on je problém v tom, že aplikaci psal někdo, kdo toho chtěl víc. Určitě není příliš velký problém napsat "idioten-fest" jednoduchou aplikaci. Chce to dvě věci - umět psát pro Android - to umí hodně lidí a současně rozumět vláčkům - to už je horší. Možná ideální pro dvojici ... ten umí to a ten zas tohle ...
Bez Z21 to vyřešil Fulda už dávněji http://www.fucik.name/masinky/XWL_modules/. Můžu potvrdit, že, děti, které řídily vláček poprvé v životě, to zvládaly lépe, než staří mazáci.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » pon 01 zář, 2014 7:44 pm

JMRI aplikace pro Android i iOS jsou jiz nekolik let napsany, posledni vezrze JMRI podporuje i centralu Z21, tak by nemel byt problem to vyzkouset i pro tuto konkretni centralu. Jinak cenove (ca. 300Kc ) rozumny bezdratovy ovladac (system klic-strojvedouci) vhodny zejmena pro omladinu (jak po ergonomicke strance, tak z hlediska jednoduchosti ovladani a "blbuvzdornosti) pouzivam jiz nekolik let a byl zde nekolikrat prezentovan, napr. zde:
viewtopic.php?f=7&t=7858&p=134668&hilit=Wii#p134668
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod D » pon 01 zář, 2014 8:29 pm

Jirka_US:
> posledni vezrze JMRI podporuje i centralu Z21, tak by nemel byt problem to vyzkouset
Rád bych. Najít aplikaci není problém, ale zprovoznit ji.

Chce to IP adresu a port, asi centrály. Jenže port jsem nikde nesehnal a to už ho nějaký čas vyhledávám, kde se dá. Neznáš nějaký návod, kde by bylo rozchození JMRI Throttle s centrálou Z21 popsané?

Nebo jsem to špatně pochopil a ptá se mě to na adresu počítače, na kterém běží JMRI software?
D

Příspěvekod Jirka_US » úte 02 zář, 2014 4:58 am

to D:
1) Funguje ti komunikace centrala a JMRI ? Napr. ovladani loko pomoci Throttle (via klavesnice/mys) nebo nastaveni vyhybek ? Pokud je potiz uz zde, doporucuji situaci/potize popsat na JMRI foru a odpoved je ve vetsine pripadu velmi rychla, chybu nelze vyloucit uz jen vzhledem k faktu, ze je to ve zkusebni verzi.
2) Pokud ano, tak zde je postup pripojeni telefonu/tabletu:
a) v menu "Debug" vyber "Start WiThrottle", melo by se objevit okno WiThrottle, kde je IP adresa vcetne portu neco jako 192.168.1.xxx:12345, cislo portu se meni po kazdem spusteni JMRI, ale lze nastavit i pevne cislo portu.Pro jednoduchost predpokladam pouze jeden pocitac pripojeny k WiFi routeru. Nastaveni JMRI pocitacove site a management vice pocitacu/telefonu/tabletu/routeru/BT ovladacu a jejich kombinace pozdeji.
b) spustit aplikaci Engine Driver (v pripade Androidu) na telefonu/tabletu, v policku "discovered servers" by se melo objevit neco jako "My JMRI Railroad" a cislo portu, IP adresa je hned na tim (piko pismo).
c) tuto adresu zadat bud rucne do policka "Host Name" vcetne cisla portu nebo kliknes na "My JMRI Railroad"
d) pak by se mela objevit nova obrazovka s polickem Loco Press to select, kliknec nato a opet se zobrazi nova obrazovka, zde zadas adresu loco nebo vyberes ze seznamu.
e) pokud se zadarilo az sem, tak by jsi mel byt schopny dat masinu do pohybu posuvnikem (modra kometa nebo zluta "cmouha") .
f) na pozadani zopakuji i pro iOS.
3) Navod krok za krokem existuje, ale nepotreboval jsem ho, ale pokusim se dohledat.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod jirka13 » úte 09 pro, 2014 9:30 am

Dobrý den,
Zkoušel jste někdo použít ovladače Uhlenbrock Daisy II s centrálou Z21? Jaká je případně kompatibilita, zajímá mě hlavně ovládání funkčních výstupů lokomotivních dekodérů a případně stavění vlakových cest?

Předem díky za odpověď.

Jirka
jirka13

Příspěvekod RadimH » čtv 11 pro, 2014 8:30 pm

Zdravíčko,v tomto vlákně je jen půl řádku o načítání CV hodnot přes centrálu z 21 ze startsetu.Mohl by někdo tady napsat jaká je praxe s touto očesanou zetkou. Stačí zadat např. CV 5 OK a hodnota v dekodéru se zobrazí a na to ji mohu přepsat a OK ? Děkuji .
RadimH

Příspěvekod HonzaM » ned 08 úno, 2015 2:08 pm

Jirka_US píše:to D:
1) Funguje ti komunikace centrala a JMRI ? Napr. ovladani loko pomoci Throttle (via klavesnice/mys) nebo nastaveni vyhybek ? Pokud je potiz uz zde, doporucuji situaci/potize popsat na JMRI foru a odpoved je ve vetsine pripadu velmi rychla, chybu nelze vyloucit uz jen vzhledem k faktu, ze je to ve zkusebni verzi.
2) Pokud ano, tak zde je postup pripojeni telefonu/tabletu:
a) v menu "Debug" vyber "Start WiThrottle", melo by se objevit okno WiThrottle, kde je IP adresa vcetne portu neco jako 192.168.1.xxx:12345, cislo portu se meni po kazdem spusteni JMRI, ale lze nastavit i pevne cislo portu.Pro jednoduchost predpokladam pouze jeden pocitac pripojeny k WiFi routeru. Nastaveni JMRI pocitacove site a management vice pocitacu/telefonu/tabletu/routeru/BT ovladacu a jejich kombinace pozdeji.
b) spustit aplikaci Engine Driver (v pripade Androidu) na telefonu/tabletu, v policku "discovered servers" by se melo objevit neco jako "My JMRI Railroad" a cislo portu, IP adresa je hned na tim (piko pismo).
c) tuto adresu zadat bud rucne do policka "Host Name" vcetne cisla portu nebo kliknes na "My JMRI Railroad"
d) pak by se mela objevit nova obrazovka s polickem Loco Press to select, kliknec nato a opet se zobrazi nova obrazovka, zde zadas adresu loco nebo vyberes ze seznamu.
e) pokud se zadarilo az sem, tak by jsi mel byt schopny dat masinu do pohybu posuvnikem (modra kometa nebo zluta "cmouha") .
f) na pozadani zopakuji i pro iOS.
3) Navod krok za krokem existuje, ale nepotreboval jsem ho, ale pokusim se dohledat.

Ahoj, uvítal bych nabízený návod pro iOS (8.1.3).
Dík
Honza
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Jirka_US » pon 09 úno, 2015 6:34 am

1) Predpokladam spustene JMRI - WiThrottle.
2) Spustit WiiThrottleLite na iOS, predpoklad je stejna sit WiFi ! Tato poznamka se muze zdat zbytecna, ale muze se stat, ze pan domu "jezdi" na sve domaci WiFi a hosty nechava pripojit na sit "pro hosty", popr. pro masinky ma jen svou sit.
3) Pokud se iPod/iPhone/iPad sam neprihlasi k PC (server), na kterem bezi JMRI je treba v settings nastavit IP adresu + cislo portu. Opsat udaje z okna "JMRI WiThrottle".
4) Zda se mne to jednodussi nez pro Android.
5) Nastavit adresu loko a posuvnikem rozjet "masinu".
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod A2C » pát 27 úno, 2015 8:50 pm

Mám na vás expertov otázočku,
minulý víkend sme mali malé jazdenie na pár moduloch, celé riadené cez minibox a fredy,
problém 1. Fleischmann profiboss síce sa rozbehol ale žiadnu lokomotívu nevedel ovládať, na testery to vyzeralo že sa prihlásil pri zmene adresy ale hneď sa odhlásil, čo s tým? bol aj v režime master aj slave.
problém 2. zapojili sme miesto miniboxu Z21, teda do zástrčky L-Bus sme pichly kábel ten išiel do rozbočovača, klasicky v rozbočovači bol napojený rozvod pre fredy aj pre spaxy, samozrejme žiadny signál nešiel a tak sme mohli znova zapojiť minibox :(

viete niekto ako na to? a nemyslím využiť riešenie cez množstvo krabičiek Roco 10764 :)
Ďakujem
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod radeksindy » sob 28 úno, 2015 9:17 pm

Co znamená rozbočovač? RSCLD? Odkud se bral DCC signál pro LocoNet?
radeksindy

Příspěvekod A2C » sob 28 úno, 2015 9:48 pm

myslím že to bol LN box, a brali sme to zo zástrčky L-Bus
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi