Myslím, že zde zaznělo docela hodně nepřesností ohledně použití analogových lokomotiv na DCC kolejích na adrese “0”. Takźe menší upřesnění.
Jízdu analogových modelů na DCC kolejích umožňuje mimo jiné i centrála Lenz LZV100, alespoň podle návodu (strana 5 originál německého manuálu, 5. vydání
http://www.digital-plus.de/pdf/b_20110_def.pdf). Tentýž manuál v anglické verzi LZV100 má na čelní straně obrovské logo s nápisem “This product conforms to all applicable NMRA standards”. Z toho bych usuzoval, že splňuje normy jak NEM tak NMRA, tedy že na staně DCC nebude rozdíl mezi americkým a evropským kolejištěm. Nicméně je tu jeden rozdíl. Zatímco firma Lenz má ve svém manuálu pouze jednu větu o adrese “0”, firma Digitrax celou kapitolu 8.
http://www.digitrax.com/static/apps/pro ... Manual.pdf. Tady nechť si každý čtenář uděla úsudek sám, zda-li se jedná o “marketingovou demagogii” anebo o snahu poskytnout uživateli maximum informací. Já jsem uvedl tuto firmu, protože s ní mám osobní zkušenost jako jeden z x tisíc spokojených uźivatelů. Jak jsem uvedl výše, každý má možnost firmu kontaktovat minimálně emailem. Představa, že nějaký človíček jménem Jura z Horní Dolní na Hané (já) s obratem nul nula nic dolarů má nějaké “nóbl” zacházení nebo “neveřejné” informace z nějaké laboratoře je úplně mimo realitu.
Záměna modelu omylem tedy položení analogové lokomotivy na DCC koleje je sice možná, ale nezáleží na výrobci DCC centrály (pokud odpovídá standardům DCC !!!) a už vůbec ne na tom co se píše na fóru. A pokud se tak stane, tak by se měl laik tady na fóru dozvědet, že s vysokou pravděpodobností se model neponičí, pokud si to nedokáže přečíst přímo v manuálu. Můj pokus byl vysvětlit, proč tomu tak je po technické stránce, popř. diskuze jaké jsou omezení. Mysím, že diskuze, že snad existuje něco jako kočkopes mezi AC a DC je celkem zbytečná.
Já sice chápu, že pokud jsem vyrostl s FZ1 (což je asi většina), tak stačí asi málo a je "vymalováno", ale myslím si, že to není důvod, aby nějaké téma bylo “tabu”, pokud je v rámci mantinelů diskuzního fóra. Proto celkem nechápu některé negativní reakce, protože toto téma se běžně na zahraničních fórech probírá bez obavy, že by nějaký laik zlikvidoval svůj model.
“K čemu je to dobré ?”, tak nato je asi nejlepší se zeptat přímo u firmy Lenz, jako autora DCC. Mimo jiné k jízdě starších modelů ze sbírky, jak jsem zmínil výše.
Upozornění: Modely Tillig vyrobené po roce 2008 bez dekodéru nelze podle návodu na kolejích DCC provozovat !!!! Docela mě naopak zaráží, že toto upozornění např. firma Lenz vůbec ve svém manuálu nemá.(zde asi bude nutná korekce, v případě upgradu)