Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
Ferda píše:Kolik z vás používá parní pohon?
Jojo píše:Podla mna si začal analog a potom prešiel na digital.
Podotýkám, že komentáře jsou určeny jak rozsahem tak mírou zjednodušení především začínajícím (při vší úctě) nikoliv diskutérům, kteří se snaźí za každou cenu “sestřelit” jakýkoliv jiný názor bez ohledu na realitu, fakta a obecně uznávané principy fyziky .
fulda píše:Nepodceňuj Dunning-Krugerův efekt.
Sandy píše:1. Není popsán v odborné literatuře případ, že by analogové kolejiště, srovnatelné s digitálním, bylo dražší (mám na mysli běžná „domácí“ kolejiště).
2. V analogu si vystačím se znalostí vlastností diody, odporu a relátka. Komponenty DCC jsou pro 90% z nás „black box“, které jenom pasivně používáme.
3. Základní otázka u každého začínajícího modeláře zní : „ Jsem dost bohatý, abych si mohl pořídit digitál? Vždyť každá mašina je díky dekodéru nejméně o pětikilo dražší!"
4. Co vlastně od svého nového koníčka očekávám? Jak si představuji provoz na svém kolejišti? Vyplatí se mi investovat do DCC, když plánuji kolejiště 2 x 1 m, s jednou stanicí o třech dopravních kolejích.
5. Mám na to a jsem ochoten se dále vzdělávat v oboru, který byl pro mne do dneška „ španělskou vesnicí“?
6. Přechod z analogu na DCC je relativně bezbolestný. Opačně, když zjistím, že na to nemám, si tím nejsem tak úplně jist.
Body 3. až 5. jsou podle mne nejdůležitější pro rozhodnutí, zda analog nebo digitál .
Indikace obsazení, řízení pomocí jakéhosi SW, BEMF, to je pak hudba daleké budoucnosti…. A v současnosti tomu rozumím stejně, jako by to bylo psáno hieroglyfy….
Jirka_US píše:Jinak zde zaznel pomerne prekvapivy zaver, zejmena zacatecnik muze dojit k zaveru, ze pouzivat digital bez software za ca. 9 tisic a vice (podle verze) nema skoro smysl.....a jeste ke vsemu, aby nastudoval co je to magicke sluvko BEMF....Sice zde bylo nekolikrat zdurazneno, ze je to pro zacatecniky, ale budiz....Ja jen doufam, az bude nekdo priste radit zacatecnikovi, aby si koupil na Aukru levny digi startset, tak bude o teto skutecnosti "ferove" informovan.
Barbucha píše:....
Přesně tyto skutečnosti mě definitivně odradily od nějakého digitálu pro malé domácí kolejiště. Zvuk nechci, protože z hrčících a houkajících mašinek by mi zachvilku hráblo. Ono "nezávislé" ovládání lokomotiv bez softu mě až tak nenadchlo (stejně bych musel mít několik "myší" a mám dvě ruce), abych nad tím musel špekulovat a digitalizovat desítky různých strojů. Ovládání výhybek mi přijde zbytečně drahé, když se to dá pořídit s pár dráty a diodami. U velkých kolejišť nezbytnost, u malých mě zatím nikdo nepřesvědčil a čím víc odborných informací jsem si přečetl, tím menší náladu jsem na to měl.
Jirka_US píše:to ML:
1) klasicka smycka, v analogu staci 4 diody, v digitalu je to obcas o nervy, zvlaste pokud clovek pouziva elektroniku zalozenou na zkratovem proudu a ma osvetlene vozy.Dlouhodobým pozorováním jsem zjistil následující.Pokud jsou dvojkolí vozů,lokomotiv a kolejí udržovány v čistotě,žádný problém není.K tomu ještě patří udržovat ve formě samotný motor lokomotivy,zejména zasviněný komutátor dokáže divy.
2) skryte nadrazi - pokud clovek nepouziva software, tak reseni neni uplen trivialni, zejmena pokud je predpoklad, ze pouzivam dekodery od ruznych vyrobcu.Zde opět záleží na komfortu,jaký vyžaduji.Já mám ve SN fotobrány,které mi signalizují pomocí LEDky,že je vlak na místě a kolej je obsazena,takže nic složitého to není.Nastavit dekodér tak,aby mi po vyslání příkazu k zastavení vlak zastavil včas,také není nic světoborného.Chce si jen vlézt do SN a chvíli s tím laborovat.Nutno říci,že mám všechny dekodéry nastaveny tak,že max.rychlost vlak dosáhne po vytočení reulátoru do určité polohy.Po rozsvícení LEDky na panelu sjedu z výkonu a vlak zastaví přesně tam kde má.Pokud to někdo nemá v oku,není nic jednoduššího,než si udělat na MM fixou značku.Pokud chci,aby mi vlaky zastavovaly ve SN samy,pak už je samozřejmě třeba dalších "udělátek".
3) useky - vsude je zduraznovano, jak je digital skvely ve smyslu, ze neni treba useku. To sice plati, ale jen do okamziku nez budu chtit zacit pouzivat ten skvely software, ktery umi uplne vsechno, akorat se zapomina dodat, ze aby to tak vse fungovalo, je potreba mit kolejiste rozrezane na useky stejne jako v analogu, nerknu-li jeste vice a to pomijim ruzne senzory, jinak se vse rosype jak domecek z karet. O tom by mohli barvite povidat majitele ruznych predvadecich kolejist.....Toz tak, je treba vzdy pouzivat selsky rozum...
Jak říkáš předsedo.
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], michal_n_cz a 4 návštevníků