Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Příspěvekod Jirka_US » pon 05 srp, 2013 1:07 pm

to fulda:
Stačí napsat varianta 2…, protože chtít obsadit 3 registry pro 1 funkci je opravdu “kanadský žetík”.
Nyní k věci:
1) Souprava (consisting) na úrovni centrály nepotřebuje ani CV19 ani programování žádné jiné CV, dokonce nepotřebuje ani ten dekodér v případě loko na analogové adrese “0”. Tj. jedna loko je s dekodéren, druhá bez něj na analogové adrese “0”. Závisí na výrobci DCC centrály.
2) V případě soupravy s využitím CV19 (advanced consisting) a použitím funkcí F1-F8, jak bylo požadováno/diskutováno zde:
fulda píše:
Předpokládám, že ho naučím:
CV1 = krátká adresa
CV2 = rychlost pomalu
CV5 = rychlost normálně
CV7,CV8 = jen pro čtení + reset, podle normy
CV17+CV18 = dlouhá adresa
CV19 = adresa soupravy
CV29 = 0-krátká adresa 32-dlouhá adresa (bit 5 pokud chcete)
CV33 = funkce, které znamenají pomalu (F1 - F8)
CV34 = funkce, které znamenají rychle (F1-F8)

V takovém připadě, byť použiji pouze jednu z funkcí F1-F8, tak stále potřebuji alespoň jeden registr na mapování funkcí pro “consisting”, zde by stačil jen jeden registr CV21. Ten registr je potřeba proto, protože při nastaveni “consisting” adresy v CV19 na nenulovou hodnotu nemám možnost funkci F1-F8 byť pouze jednu z nich jak ovládat ! Ovládání mám na mysli s adresy, která je uložena v CV19. Takže žádný vtípek, ale nutnost, aby to fungovalo, tak jak je pro advanced consisting očekáváno od uživatelů.
Jinak pro přesnost CV21 nastavuje F1 až F8 (registr je pouze osmibitový….) a CV22 F0, F9 až F12.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pon 05 srp, 2013 2:01 pm

Trochu si myslím že moc čteš detektivky a málo se koukáš z okna.

Pokud mám dekodér, kterej je schopen realizovat pouze jednu funkci, jakej bude asi obsah CV21 za předpokladu, že bude obsazená CV19?
Ano, je to tak, bude v něm nastaveno používat právě tuto funkci v rámci soupravy.
A teď složitá otázka: má cenu dělat konfigurační proměnnou s jednou možnou hodnotou?
a odpověď: normální člověk ho tam nedá, jedině pokud chceš někoho nas** rozzlobit, že se mu nedaří zapnout tu funkci.
Takže zůstanu u toho, že nebudu podporovat advanced, ale jen basic funkcionalitu.

Konec konců jsem si 100% jistej, že nepatříš ani mezi teoretické uživatele.

Moje snaha není dělat zařízení vhodná pro teoretické hodnotitele, ale pro uživatele, kterým přinese radost a užitek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pon 05 srp, 2013 2:21 pm

fulda píše: Teď jsem ale začal uvažovat nad tím, jak ho vlastně softwarově vybavit.
Vzhledem k tomu, že se vlastně jedná o vagón, tak je asi správné použít ho jako příslušenství. Ono to i z logiky věci vychází, není potřeba regulovat postupně otáčky a ještě s možností reverzu. Stačí "zapnout trochu", "zapnout normálně" a "zapnout na plné pecky". To mi vychází na dvě funkce, řekněme F1 = zapnout trochu, F2 = Zapnout normálně a F1 + F2 = na plné pecky.

Zde se celkem jasně píše, že je v úmyslu realizovat více neź 1 funkci, poznámka pouze o jedné funkci byla zmíněna až po vložení mého příspěvku s CV21 a CV22, takže je dobré si alespoň přečíst co člověk sám píše o pár řádků výše....
To co jsem tam popsal je celkem normální fungování advanced consisting, které jsem si vyzkoušel a používám, pokud jsi to nepochopil,tak to můźe vysvětlit ještě jednou podrobněji, stačí se slušně ozvat. Protože ta poslední reakce spíše svědčí o tom, źe to moc jasné není.

OT: řečeno slovy klasika: "Být 100% přesvědčen o něčem nad čím mám nulovou kontrolu asi příliš moudré není...." Originál citace je trochu tvrdší.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pon 05 srp, 2013 2:50 pm

jirko, já chápu, že jsi nadšen z toho, že jsi si přečetl popis od advanced consisting, ale opravdu to tady nemá logiku. Ačkoli mluvíme o několika F klávesách, tak stále mluvíme o jedné funkci, jenom v jiné variantě. Ten vagón skutečně nedokáže nic jiného, než zapnout a vypnout motor a variantní na tom je pouze to, že na různé rychlosti.
Takže ještě jednou - pro jednu funkci nemá cenu nastavovat tři registry.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » úte 06 srp, 2013 1:03 pm

mimo tema cistici vuz, ale k advanced consisting:
Staci si zkusit zrealizovat soupravu (lokomotivni vlak) se 3 loko a ovladat je pres CV19 tak, aby
1.loko svitily pouze celni svetla
2.loko nesvitilo nic
3.loko svitily pouze koncova svetla

Rekl bych, ze pak clovek rychle pochopi vyznam CV21,22 pri advanced consisting i bez nejakych teoretickych reci o bitech,registrech a slozitosti pro uzivatele. Jen prozradim (s nadsazkou pro teoretiky co to nechteji zkouset a davaji prednost debate jestli to je logicke nebo ne atd.), ze bez CV21 a CV22 se ty svetla ani nerozsviti, natoz aby to bylo podle vyse uvedeneho schematu......
Uvadim to jako pokus, protoze varianty (z realneho provozu) vyse uvedeneho jsou pomerne bezne pro modelare, kteri delaji Ameriku (v CR). Ze se neozyvaji na foru jeste neznamena, ze nejsou a uz vubec ne, ze by nepouzivaly advanced consisting.
Vyzkouseno s dekodery Zimo, seznam nastavenych CV asi nema smysl v tomto vlakne zverejnovat.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » úte 06 srp, 2013 2:00 pm

Jirka_US píše:mimo tema cistici vuz, ale k advanced consisting:

A proč to píšeš sem? Vysavač tomix nemá ani přední a ani zadní světla. Dokonce nemá ani vnitřní osvětlení.

Založ si vlákno na svícení a dej to tam.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » úte 06 srp, 2013 2:07 pm

no prece, aby clovek lepe pochopil advanced consisting. Svetla zapnuto-vypnuto, stejne jako motor u vysavace zapnuto-vypnuto...To je prece celkem logicka analogie a rekl bych, ze v tom neni zadny rozdil z hlediska programovani dekoderu - tedy pouze jedna funkce.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod mizl » úte 06 srp, 2013 5:00 pm

Nechci se míchat do Vaší odborné diskuze, ale ono je programování a programování. Něco jiného je programovat CV a něco jiného je programovat mikrokontrolér. Jsou to odlišné věci a o ten mikrokontrolér jde ... Co do něj nacpat, aby potom uživatel naprogramoval to CV.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod fulda » úte 06 srp, 2013 7:41 pm

Tak zrovna programování mikrokontroléru mi nedělá problémy, jen jsem chtěl vědět, jestli někdo nemá nějakou konstruktivní myšlenku, kterou jsem třeba přehlédl.
Pokud se nic nezmění, tak bych mohl do konce týdne dostat jeden vzorek na koleje.
(trochu si myslím, že jedinej kterej bude jezdit)
fulda

Příspěvekod mizl » úte 06 srp, 2013 7:58 pm

fulda píše:Tak zrovna programování mikrokontroléru mi nedělá problémy ...

To taky nebylo mířené na tebe :wink:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod fulda » pát 09 srp, 2013 1:47 pm

Trocu se tu bavvím ergonomií provozu.
A vyvstalo přede mnou několik otázek.
První otázka - má vůbec cenu aby vysavač reagoval na F0 (světla)? Skoro si myslím že ani ne, světla jsou spíš funkce pro lokomotivu aostatní vafóny.

Druhá otázka - jak vůbec udělat rychlostní stupně. Zatím si plánuju že budou 4 - vypnuto, málo, normálně, max. Pro ovládání bych rád použil dvě funkční tlačítka, říkejme jim F1 a F2. Jako programátor mám svět takovej, že žádné F = vypnuto, samotné F1 = málo, samotné F2=normálně, F1+F2=max.

To sice zní na první pohled logicky, ale trochu tomu pokulhává ergonomie. Příklad - jedu a mám zapnuto normálně (F2), blížím se do úseku, kde je husté křoví a tak chci ubrat, abych ho nezdevastoval. Tak musím logicky vypnout F2, tím se motor zastaví a pak zapnu F1 a on se zase spustí pomalu. A nedej bože, abych se spletl, tak se místo zastavení rozjede na max.

Proto si skoro říkám, že bych použil Grayovu notaci:
-- -- = zastaveno
F1 -- = pomalu
F1 F2 = normálně
-- F2 = max

čili začnu tím, že si motor roztočím na pomalu pomocí F1 a pak si pomocí F2 zrychlím na normálně. když přijedu do místa, kde chci ubrat, tak zmáčknu F2 (zruším F2) a tím se vrátím do pomalu. Pokud přijedu do špinavého místa, zmáčknu F1 (zruším F1) a motor se zrychlí na max.
To zní skoro jako logičtější ovládání z pohledu rozložení prstů na ovladači.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pát 09 srp, 2013 3:17 pm

No hlavně nesmí člověk zapomenout v případě basic consisting (loko i vysavač mají stejnou adresu v CV1), že nesmí mít F1 a F2 namapováno soucasne ve vysavaci a v loko, která jede s vysavačem, na posun nebo zrychlení/zpomalení, což se může lehce stát, neboť každý výrobce dekoderu má tyto funkce namapovány na jiná tlačítka.
Tudíž než dělat remapping u loko (hlavne u zvukoveho dekoderu to asi neni zadna zabava..) nebo vysavače tak, aby se mně nepotkaly stejná tlaćítka současně, což asi není právě uźivatelsky přívětivé, tak je asi přeci jen lepší použít advanced consisting s CV19 a CV21, tak jak je to obvyklé. Pokud se to udělá “šikovně”, tak není třeba ani nastavovat CV21 (na urovni uzivatele). Je to sice jeden registr navíc, ale určitě “uživatelsky přívětivé”. Což pokud tomu správně rozumím byl cíl, nikoliv to naprogramovat (např. na úrovni assembleru) s co nejmenším počtem registrů…..

OT: Jinak si myslím, že je přeci jen lepší si to prakticky vyzkoušet na nečisto (viz výśe), ca. 1-2 minuty času pro středně pokročilého uživatele než teoretizovat o detektivkách, o Gray kódu, co je programovaní a programování atd.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pát 09 srp, 2013 7:56 pm

BohousP píše:
fulda píše:Proto si skoro říkám, že bych použil Grayovu notaci:
-- -- = zastaveno
F1 -- = pomalu
F1 F2 = normálně
-- F2 = max

čili začnu tím, že si motor roztočím na pomalu pomocí F1 a pak si pomocí F2 zrychlím na normálně. když přijedu do místa, kde chci ubrat, tak zmáčknu F2 (zruším F2) a tím se vrátím do pomalu. Pokud přijedu do špinavého místa, zmáčknu F1 (zruším F1) a motor se zrychlí na max.
To zní skoro jako logičtější ovládání z pohledu rozložení prstů na ovladači.

A co tak F1= "-", F2 = "+", tzn. F2 zvyšuješ otáčky, F1 snižuješ. Problém - tlačítka by nesměly fungovat jako 1/0, ale jen impulzně. Dále jak indikovat, jaké otáčky jsou aktuální ... to by se možná dalo třeba rozsvícením F1 pomalu, F2 normálně, F1+F2 max.

To nejde, funkce F0-F12 se opakují spolu s rychlostí a směrem, takže jejich paket projde několikrát za sekundu bez ohledu na to, jestli jsi zmáčknul tlačítko nebo ne.
Funkce F13-F28 se sice neopakují povinně, ale pokud se kterákoli z nich změním tak se pošlou de-facto všechny.
fulda

Příspěvekod Xpaulus » úte 13 srp, 2013 6:43 pm

fulda píše:
Proto si skoro říkám, že bych použil Grayovu notaci:
-- -- = zastaveno
F1 -- = pomalu
F1 F2 = normálně
-- F2 = max
.

To mi vyhovuje a mam zajem o dekoder.
Xpaulus

Příspěvekod fulda » pát 16 srp, 2013 7:04 pm

Dneska jsem si připravil 3ks plošňáku, zjistil jsem, že je to bezva práce s pilníkama, takže se mi to už nechce opakovat.
Odhaduju, že tyto 3 osadím, jedej si nechám, druhej zabaví Honza a třetí bude pro nejrychlejšího nakupujícího.
Obrázek
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi