Lokodekóder a pripojenie LED

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Lokodekóder a pripojenie LED

Příspěvekod Jardax » stř 23 lis, 2011 9:45 am

Dobra, takze pokud vyhovuje nasledujici barevne schema (jak jsem to pochopil) tak to se da bez problemu resit 4 funkcnimi vystupy. Vlastne staci 3, pokud maji vzdy svitit "zadni" cervene.
Schema dodelam, pokud je tohle to co potrebujes.
http://jardaxor.rajce.idnes.cz/DCC/#LokoSvetla.jpg

Hodil jsem k tomu i schemata, jen je treba myslet na to, ze tam nejsou omezovaci odpory LED diod, ty se tak nejak predpokladaji automaticky...
N scale a vsechno kolem 1/150
Jardax

Příspěvekod kiski » stř 23 lis, 2011 6:36 pm

Super, díky moc... Ušetrím jeden tranzistor... :wink: už som si to uložil do kompu...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jardax » stř 23 lis, 2011 6:41 pm

kiski píše:Super, díky moc... Ušetrím jeden tranzistor... :wink: už som si to uložil do kompu...

Fajn. A jak je to s temi svetly, vyuzijes tu variantu A/B nebo C/D, pripadne vsechny 4 verze?
Ja si nejsem jisty jak se to v realu vyuziva, resp. jestli existuje situace pro bile osvetleni bez koncoveho cerveneho... ?
Pridal jsem to tam jen jako moznost, jelikoz to nic nestoji ;)

Jo a jednu vec - vetsinou by k tomu nemelo dojit, ale diky ubytku napeti na te diode mezi svetly by mohlo dojit k tomu, ze ta "posunovaci" LEDka bude pri "normalnim" osvetleni svitit o neco malo mene nez jeji sousedka. Nemelo by to byt znat pri svetelnosti jaka se nastavuje na modelu, ale je dobre o tom vedet.
Dalo by se to kompenzovat nekolika dalsimi diodami, kdyby se ukazalo, ze by to mohl byt nejaky problem.
Jardax

Příspěvekod romino » stř 23 lis, 2011 6:55 pm

pozeram na tu schemu (bez vypinania cervenych svetiel) a nebude ti nahodou pri zapnutom F1 svietit okrem D1,D4,D6 a D7 aj biela D8? Tak isto pri F2 biela D4. To by uz asi nebolo spravne. A co to urobi s vystupom F3 ked nan priamo privedies vystup F1? Neviem ci toto je spravne zapojenie
romino

Příspěvekod Jardax » stř 23 lis, 2011 7:01 pm

romino píše:pozeram na tu schemu (bez vypinania cervenych svetiel) a nebude ti nahodou pri zapnutom F1 svietit okrem D1,D4,D6 a D7 aj biela D8? Tak isto pri F2 biela D4. To by uz asi nebolo spravne. A co to urobi s vystupom F3 ked nan priamo privedies vystup F1? Neviem ci toto je spravne zapojenie

Co se tyce vystupu, mely by byt vsechny ypu OC takze by jim to melo byt jedno.

Ale s temi D8/D4 mas samozrejme pravdu, to mi uslo. Hned to opravim.
Jardax

Příspěvekod Jardax » stř 23 lis, 2011 7:10 pm

Schema opraveno. Doufam, ze uz jsem nic dalsiho neprehledl ;)
Jardax

Příspěvekod Pája » stř 23 lis, 2011 10:29 pm

Neměla by být v obou schématech D7 rudá ?
a v tom světelným nákresu varianta ,,E" neměla by svítit B1 a ne B2 ?
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod kiski » stř 23 lis, 2011 10:35 pm

Ja si nejsem jisty jak se to v realu vyuziva, resp. jestli existuje situace pro bile osvetleni bez koncoveho cerveneho... ?

No ja neviem, ale podľa mňa táto možnosť je vtedy, keď loko ťahá vlak. Vtedy svietia biele svetlá na lokomotíve vpredu a červené vzadu na poslednom vozni, či nie?... Načo by mali svietiť vzadu na loko červené, aj tak by neboli vidieť... Ak sa mýlim, opravte ma, nikdy som to nejak vážnejšie nesledoval... Hm, a to som vlakom chodil dosť, hanba mi... :roll:

Loko má rozsvietené vpredu biele a vzadu červené podľa mňa vtedy, ak ide samostatne ako LV, čiže lokomotívny vlak...

A ešte som sa nerozhodol, ktorú variantu využijem. Momentálne prerábam staré Y osobné vozne BTTB na 10-okenný variant pomocou sady od DK modelu... Plus nové dvojkolia, ložiská PEHO, kinematiky Bártek, nové spriahla, dekódery pre osvetlenie, atď... Asi som blázon, pretože od Kuehna môžem kúpiť nové modely, ale nemôžem si pomôcť, jednoducho ma to baví... Viaže ma k tým vozňom nostalgia, ľúto mi je ich vyhodiť, tak ich prerábam... :wink:

A až potom sa pustím do Rosničky...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jardax » stř 23 lis, 2011 11:13 pm

Pája píše:Neměla by být v obou schématech D7 rudá ?
a v tom světelným nákresu varianta ,,E" neměla by svítit B1 a ne B2 ?

S tou D7 mas pravdu, ma to byt red, chyba v popisu. A kolikrat jsem to prohlizel... :)

S tim postavenim svetel pri posunu nemam paru, proto jsem se ptal jak to v realu funguje. To neni problem upravit.
Jardax

Příspěvekod Pája » stř 23 lis, 2011 11:49 pm

V ČD při posunu svítí všechny bílé najednou
U ČSD při posunu svítí vždy levá obrysová světla vpředu a protější vzadu,tzn kdybys koukal z kabiny dopředu a před loko měl zrcadlo,viděl bys svítit levý a když by ses v kabině otočil vzad a koukal na zrcadlo před zadkem tak by svítilo taky levý.
Pája

Příspěvekod Jardax » stř 23 lis, 2011 11:53 pm

Pája píše:V ČD při posunu svítí všechny bílé najednou
U ČSD při posunu svítí vždy levá obrysová světla vpředu a protější vzadu,tzn kdybys koukal z kabiny dopředu a před loko měl zrcadlo,viděl bys svítit levý a když by ses v kabině otočil vzad a koukal na zrcadlo před zadkem tak by svítilo taky levý.

OK, CD verze je funkcni a CSD tedy potrebuje ve schematu je prohodit jednu diodu. Opravim to tam.
Jardax

Příspěvekod Bedlisch » čtv 24 lis, 2011 11:41 am

Při posunu (ČSD) se obvykle rozsvěcela ta strana, kde měl fíra stanoviště, neb aspoň trochu si svítil pozičkou při najíždění na vozy. To znamená, že to nemusely být zrovna protilehlé strany.
Bedlisch

Příspěvekod Jardax » čtv 24 lis, 2011 12:07 pm

Bedlisch píše:Při posunu (ČSD) se obvykle rozsvěcela ta strana, kde měl fíra stanoviště, neb aspoň trochu si svítil pozičkou při najíždění na vozy. To znamená, že to nemusely být zrovna protilehlé strany.

To jsem taky nekde cetl. Nicmene, nevidim do toho, takze nekomentuji. Po technicke strance je to otazka zapojeni tech spravnych LEDek, funkcne se nic nemeni.
Akorat moznost volit si rozsveceni libovolneho svetla samostatne (nebo treba jeste ovladani reflektoru ci co) narazi na limit - standardni pocet F vystupu dekoderu, muselo by se to resit expanzi. Coz je koneckoncu akorat jeden cip navic...

No nic, upravil jsem vizualizaci i schema pro popsanou CSD verzi. Ono se s tim da carovat vselijak, je to jen par soucastek ;)
Jardax

Příspěvekod Pája » čtv 24 lis, 2011 6:42 pm

Sorry,zapomněl jsem dodat,že je to zjednodušený popis osvětlení,ve skutečnosti záleželo jestli loko jela či stála,byl-li den či noc,atd.
Ale,funkčnost dle mého popisu by mělo stačit 90% modelářů.Tobě dík za tvojí činnost
Pája

Příspěvekod kiski » ned 04 pro, 2011 12:05 pm

Dnes som sa hral so zapojením tranzistoru, ktoré neskôr využijem v zapojení osvetlenia, a ak by to niekoho zaujímalo, tak podľa tejto schémy:

Obrázek

to funguje bezchybne so súčiastkami R1=22k, R2=2k2, tranzistor je typu BC 857, odpor k LED (v schéme nie je zaznačený) bol 820 Ohm... Všetko SMD, ceny mizivé... :D
Kiski
TT, DCC
kiski

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi