Nelze číst ani zapisovat hodnoty v dekodéru

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Nelze číst ani zapisovat hodnoty v dekodéru

Příspěvekod vvitty » čtv 01 srp, 2024 6:52 pm

Jacek: Pokud to s druhým dekodérem používáš jen pro zápis adresy tak to je pochopitelně bez problémů. Ale toto podstatné omezení Ti z předchozího příspěvku tak nějak vypadlo a když jsem na něj reagoval tak tam nebylo. Sám víš že to pak někdo vyzkouší třeba na nastavení světelných efektů a bude se divit co to udělá za neplechu v tom druhém dekodéru.

Akorát tam teda ten druhej dekodér dáváš zbytečně, aspoň u kombinace LH101 s LZ100/LZV100. Při programování centrála nejdřív zapíše do dekodéru a teprve při pokusu o zpětné vyčtení vyhodí ERR02 který - logicky - nejde přeskočit. Ale to už zápis fyzicky proběhl. Samozřejmě nesmíš použít režim při kterém přeskočíš požadavek na zápis a trváš na tom že má nejdřív vyčíst obsah, pak to pochopitelně nebude fungovat.
U myši je to opačně, ta nejdřív zkouší číst obsah a vyhodí ERR02 který se dá přeskočit a následně natvrdo zapsat hodnotu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 01 srp, 2024 7:34 pm

Kolegové, již je vše vyřešeno. U vozů to bylo skutečně nízkým odběrem, použil jsem mašinu jako další zátěž a vozům nastavil její adresu, konkrétně standardní 3. Děkuji všem za ochotu.
Trainmaniak

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 22 srp, 2024 4:24 am

Tak vás, kolegové, znovu zdravím. U několika Martinových lokomotiv jsem zjistil, že je v nich dekodér Lenz (CV8=99). A taky jsem zjistil, že s nimi nekomunikuje centrála z21. Včera jsem schválně vzal všechny ke kamarádovi na Digikeijs DR5000, tam vše fungovalo bez problémů, dokonce se povedl i reset CV8=0. Když je ale postavím na koleje doma, ani se nepohnou a komunikace taky žádná. Přitom jsem tři z nich doma chvíli projížděl! Napadá vás nějaký důvod, proč by dekodéry Lenz neměly kamarádit se Roco z21? Předem díky za jakékoli podněty.
Trainmaniak

Příspěvekod zdeno » pát 23 srp, 2024 6:20 am

Trainmaniak píše: Napadá vás nějaký důvod, proč by dekodéry Lenz neměly kamarádit se Roco z21? Předem díky za jakékoli podněty.

tady pomuze iba sniffer DCC a podivat se na rozdily , bez měřeni neni věděni
zdeno

Příspěvekod Pater » pát 23 srp, 2024 9:44 pm

Trainmaniak píše: Napadá vás nějaký důvod, proč by dekodéry Lenz neměly kamarádit se Roco z21? Předem díky za jakékoli podněty.
A nejedná se o lokodekodéry s adresami v rozsahu 100 až 127? Některé centrály berou jako základní adresu 1 až 99 a rozšířenou adresu od 100 výše a jiné základní adresu 1 až 127 a rozšířenou od 128. Ale neptej se mě která to má jak, žádnou ze zmíněných nevlastním.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod Trainmaniak » pát 23 srp, 2024 10:39 pm

Nene, jsou to adresy kolem 20.
Trainmaniak

Příspěvekod fulda » sob 24 srp, 2024 8:21 am

Martin používal centrálu bez RailCom, ale v tom bych problém nečekal.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod RadekTandler » čtv 29 srp, 2024 6:18 am

Možná dekodér po resetu nereaguje na pakety pro jízdu v režimu 28/128 speed steps, ale pouze na "ty původní" se 14 kroky. Jakási archaická dokumentace k LENZu říká, že po resetu je v CV29=0 alias jede na 14 speed steps pakety. Zkus do té CV29 zapsat 2 a uvidíš.
RadekTandler

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 29 srp, 2024 6:31 am

Nový poznatek, půjčil jsem si od kamaráda dvě centrály. Stejnou z21, jako mám já, a starou Zimo kostku. U obou vše funguje bez problémů, takže ta moje je mlsná a z nějakého důvodu s těmi modely nemluví. Jeden z kolegů tipuje starou verzi firmware, tak až někdy nebude do čeho píchnout, zkusím aktualizaci. A opravdu se to týká jen Lenz dekodérů. V jednom stroji je Kuehn, a ten funguje. Ostatní s Zimo samozřejmě také.
Naposledy upravil Trainmaniak dne pon 14 říj, 2024 5:33 pm, celkově upraveno 1
Trainmaniak

Příspěvekod RadekTandler » čtv 29 srp, 2024 6:52 am

Můeš zkusit Z21 maintenance tool, připojit se k centrále, udělat si screenshoty všech "einstellungen" a porovnat je s tou, kde Ti dekodéry fungují.
https://www.z21.eu/media/Kwc_Basic_DownloadTag_Component/47-1136-692-downloadTag/default/c5562740/1693226882/z21-maintenance.pdf
Taky se dá laborovat s 3.11.3 Lok Liste a podívat se, jak tam adresu uvidíš na obou centrálách, případně zkusit "syrové" ovládání rovnou dle 3.11.4 Lok Fahrpult
RadekTandler

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 29 srp, 2024 7:07 am

Jak píšu, až nebude do čeho píchnut, tak na to třeba mrknu. :) Problém se projevuje jen u 6 lokomotiv po Martinovi Pintovi s dekodéry Lenz, které jsem potřeboval vyzkoušet, než je nabídnu k prodeji, z toho 4 jsou digitalizované Zeuke/BTTB. U mých vozidel s dekodéry Zimo, Kuehn, Uhlenbrock a Piko vše šlape. Kdybych neměl doma Martinovy stroje, asi bych na to ani nepřišel.
Každopádně všem vám děkuji za diskuzi a pomoc při řešení.
Trainmaniak

Příspěvekod zdeno » pát 30 srp, 2024 7:25 am

To uz je iba blazniva teorie,
ale kdysi (12-15 roku dozadu) jsem se setkal s tim, ze nektery dekoder tvrde vyzadoval 5 a vice RESET paketu pri DIRECT programovani, jinak to nefunguje.
Norma 923 odst. 100 tvrdi, ze staci 3 RESET pakety. Ale nestacilo, muselo byt rovno nebo vic nez 5 paketu RESET.
---
Dost mne to vtedy potrapilo, taky jsem hledal chybu vsude mozne.
zdeno

Příspěvekod Tomáš10 » čtv 13 bře, 2025 1:21 pm

Mám také problém s přepsáním CV, takže to dám sem.

Mám bílou z21 a červenou myš - tedy Start vybavení. U lokomotiv Tillig se zvuky od Jacka bych chtěl ztišit hlasitost, protože to dost řve.

Vím že je to CV 266 a má hodnotu 64.
Stisknu MENU a snažím se dát 266, ale nic se neděje. Vím ,že něco dělám špatně a návod přeložený zřejmě translatorem mi to neulehčí.

Prosím o radu.
Tomáš10

Příspěvekod Miloš_P » čtv 13 bře, 2025 2:03 pm

Ano, něco děláš špatně :) . Tady si stáhni návod k MultiMaus v češtině a najdeš tam, co potřebuješ.
https://www.z21.eu/en/downloads/manuals
Naposledy upravil Miloš_P dne čtv 13 bře, 2025 2:11 pm, celkově upraveno 1
Miloš_P

Příspěvekod Tomáš10 » čtv 13 bře, 2025 2:08 pm

Díky, ale přesně ten mám.

Jde mi o stranu 43 -
,,Stiskněte současně Menu a klávesu funkce .. Na moment se zobrazí....
Nic se nezobrazí.
Tomáš10

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi